Skocz do zawartości
Vonda

Acer Aspire 3613 - Dysk Się Grzeje ...

Rekomendowane odpowiedzi

Objaw - po godzinie spokojnej pracy (net, CAD 2D) temperatura dysku przekracza 40 stopni i wiatraczek włącza się na stałe ...dysk dochodzi maksymalnie dio 45 stopni ... procesor potrafi schłodzić do 39st C choć normanie /zanim dysk się rozgrzeje/ chłodzenie włącza się przy procesorze na 51st i wyłącza przy 44 ...

Wcześniej dysk docodził do takiej temperatury po 5, 6 godzinach pracy ...

Dysk to 60GB WD .. lap ostatnio stawiam na centymetrowych podstawkach celem polepszenia wentylacji ... co jeszcze ... w pomieszczeniu temperatura 23-23,5 stopni ...lap pracuje na kablu

I pytanie - czy to normalne, ze po 3 miesiącach niezbyt intensywnego używania dyska zaczyna się bardziej grzać ??? Albo może czujnik temeratury siada ? O ile na procesorze mógłbym zmienić paste to co mogę zrobić z dyskiem ? Albo czy jest możliwość zmiany ustawień przy jakiej temperaturze dysku włącza się wiatraczek ???

Edytowane przez Vonda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-sprawdź czy kłębuszki kurzu nie zadomowiły się na radiatorach od strony wentylatora

-może to być też spowodowane temperaturą otoczenia, w zimie mimo wszystko temperatura w pomieszczeniach jest niższa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czym mierzysz temperature bo ja z doswiadczenia wiem ze odczytow jest tyle ile programow do nich. Ja np. sprawdzam everestem i w tej chwili po calym dniu na kablu i bez wylaczania za oknem raczej upal i biurko mam przy oknie temperatura wynosi 47 stopni. Dysk jest IBM 4200 rpm i musze przyznac ze taka temperatura raczej nie jest zjawiskiem rzadkim. Jak bylo chlodniej to faktycznie temperatura dochodzila max do 42 ale teraz to normalka raczej. Dobrym pomyslem jak kolega Ci napisal jest przeczyszczenie wiatrakow. Dla mnie bylo niesamowitym zaskoczeniem jak kiedys tak sobie dmuchnalem w radiator...chmura poszla na caly pokoj!!:) Podmuchalem jeszcze troche z kazdej strony i od razu wiatrak ciszej pracuje i wlacza sie z mniejsza czestotliwoscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym "przedmuchaniem" to pomysł jak najbardziej dobry ... i pomysleć, że sam na to nie wpadłem ;-) ...tylko pytanie jak o zrobić nierozkręcając lapa - co w tym moelu takie łatwe i bezstresowe nie jest ... czy dmuchnąć od spodu zgodnie z "normalnym" kierunkiem ruchu powietrza ? ... aż takich mocnych płuc nie mam żeby dobrze przedmuchać aż do wylotu ...

A wracając do temperatury ... dla dysku to i pewnie 50 st. nie jest niebezpieczne ale wkurza mnie ten wentylator pracujący non-stop ... czy on w ogle chłodzi dysk ? przecież żaden radiator czy "kanał cieplny" od dysku do radiatora chyba nie idzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dmuchaj w obydwu kierunkach na zmianę, najpierw zgodnie z "normalnym" kierunkiem powietrza, kilka razy... Patrz przez dziurę od wylotu powietrza czy coś nie zasłania (mam nadzieję, że cokolwiek będzie widać?!), kierując mocne światło wprost na wiatrak. Jeśli zauważysz jakieś śmieci, to sprobuj je wygrzebać jakimś drucikiem, albo szydełkiem lub czymkolwiek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkręcasz i czyścisz u mnie jest w 3613 WD 5400 i temp bardzo lub prawie nigdy nie dochodzi do 45 C a lapek jest cichy. Ja swojego czyszczę i odkurzam 2 x w tygodniu.

Czekaj, czekaj ... co odkręcasz ? pokrywę dysku i sam dysk ? czy całego lapa na części ???

Też mam WD 5400 rpm i fakt, że 45 to był max ale pracuję bez wyłączania max 4 godziny .. później daję mu ostygnąć ...

PS dmuchanie nie podziałało ... włączyłem pół godziny temu /od wczoraj nie używany/ i już jest na dysku 41st i wiatrak chodzi non-stop ;-((

aceraspire > czy dobrze zrozumiałem, że u Ciebie nawet jak dysk osiągnie 45 st to wiatrak się nie włącza ? tylko przy rozgrzaniu procesora ?

Edytowane przez Vonda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj, czekaj ... co odkręcasz ? pokrywę dyski i sam dysk ? czy całego lapa na części ???

Też mam WD 5400 rpm i fakt, że 45 to był max ale pracuję bez wyłączania max 4 godziny .. później daję mu ostygnąć ...

PS dmuchanie nie podziałało ... włączyłem pół godziny temu /od wczoraj nie używany/ i już jest na dysku 41st i wiatrak chodzi non-stop ;-((

aceraspire > czy dobrze zrozumiałem, że u Ciebie nawet jak dysk osiągnie 45 st to wiatrak się nie włącza ? tylko przy rozgrzaniu procesora ?

Sprawdź w instrukcji. Od spodu masz klapkę (tą większą) odkręcasz ją i widzisz dysk i czyścisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź w instrukcji. Od spodu masz klapkę (tą większą) odkręcasz ją i widzisz dysk i czyścisz.

Hmmm jak odkręcić dysk to wiem ... nie przypuszczałem tylko, że to dysk może się zabrudzić ... z zewnątrz ... ale OK zaraz za to się zabiorę ... czyścisz tylko "z wierzchu" czy wyjmujesz dysk całkiem ? Edytowane przez Vonda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tempteratura dysku twardego w laptopie ponizej 50*C jest calkowicie normalna... u mnie sie waha od 45 do 55 w zaleznosci od rodzaju pracy... dziala tak juz dosc dlugo i jest ok

Nie temperaturą się martwię ... tylko tym ... wiatraczkiem ... wkurza mnie ...wcześniej włączał się tylko na chwilę - fakt , ze dośc często ... ale nie cały czas ! a pracuje dziennie na nim mniej więcej tyle samo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vonda- weż sobie wywietrz w nocy w pokoju, wyrównaj temperaturę z zewnętrzną i zobaczysz, że wiatraczek będzie się tak samo zalączał jak poprzednio. Po prostu teraz jest znacznie cieplej niż 3 mies temu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vonda- weż sobie wywietrz w nocy w pokoju, wyrównaj temperaturę z zewnętrzną i zobaczysz, że wiatraczek będzie się tak samo zalączał jak poprzednio. Po prostu teraz jest znacznie cieplej niż 3 mies temu...

No niby tak ... ale w mieszkaniu mam najwyżej 3-4 stopnie cieplej niz powiedzmy w kwietniu ... może rzeczywiście w tym rzecz ? muszę zabrać go gdzieś do pomiesczenia z klimatyzacją ;-)

Nadal mnie nurtuje inna sprawa - po co wiatrak włącza się jak temperatura dysku przekracza 40 stopni ? Zgodnie z radą - jak wyżej - przed chwilą wyjąłem dysk (przy okacji - ani grama kurzu !?) pooglądałem i nijak ciepło z tegoż dysku nie ma szans się dostać w okolice wiatraczka - komora dysku jest "szczelnie" obudowana ...

PS włączyłem lapa po "czyszczeniu" dysku -temp 30st -= ok minęło 10 minut i już >40 = wiatrak wieje cały czas ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi