Skocz do zawartości
wojtek4994

Nagłe Wyłączanie Się Kompa...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! W ostatnim tygodniu kilka razy (3-4) zdarzyło mi się, że komp nagle się wyłączył (NIE ZRESETOWAŁ tylko wyłączył :P). Bez powodu. Co prawda podejrzewam winę energetyki, że były chwilowe zaniki napięcia, ale jednak chciałbym się dowiedzieć co mogłoby być przyczyną takiego zachowania (chodzi mi o winę kompa oczywiście), żeby w razie czego posprawdzać wszystko i być pewnym ;). Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem taki przypadek i winna była płyta. Na początku komputer wyłączał się tylko po OC, później już w ogóle co chwilę. W końcu płytę całkiem szlag trafił i na nowej jest już ok (niestety stara przypaliła mi lekko wtyczkę od Chiefteca :( ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh nie straszcie mnie płyta nie ma jeszcze pół roku nie było żadnego OC, jest jeszcze na gwarancji... zasilacz to jakiś NONAME 350W, nawet jeśli jego moc jest zawyżona to chyba dla tego configu wystarczy? napięcia są w normie, 12V minimalnie za niskie, 3 dni temu mierzyłem... Jeśli chodzi o temperature to nie jestem pewien ale chyba w BIOSie nie mam włączonego automatycznego wyłączania ale nawet gdyby to soft i BIOS pokazują ok. 35* na chipsecie i max 41* na procku w stresie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... Jak na razie zbieram na porządną grafę :D ale jak ją wymienię i może dołożę RAMu (co przy obecnych finansach może nie nastąpić zbyt prędko :P) to z pewnością będę zmuszony wymienić zasiłkę. Napięcia mierzyłem oczywiście miernikiem, nie pamiętam dokładnie ile było ale sprawdziłem jeszcze raz tolerancje ATX i 12V też się mieści (soft pokazuje ok. 12,3 a miernik poniżej 12 :lol2: ). Jak na razie objawy się nie powtórzyły więc jak napisałem wcześniej wstrzymam się z zasilaczem ale jak będą się powtarzały takie sytuacje to niestety będę musiał załatwić jakiś porządny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolozenie grafy i ramu przy tym zasilaczu ktory masz moze sie skonczyc nie tyle wylaczaniem sie kompa co wylaczeniem sie kompa.

Zaczal bym od zasilacza, a nie innych komponentow.

nie zrozumieliśmy się :P jak już miałbym zmieniac grafę to raczej jednocześnie z zasilaczem inaczej wiem czym to grozi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi