Skocz do zawartości
Cloperflake

500 Gigaherców

Rekomendowane odpowiedzi

Informacja PAP:

Firma IBM poinformowała o ustanowieniu rekordu szybkości mikroprocesora. Rekordzista, schłodzony prawie do absolutnego zera, pracuje sto razy szybciej niż najszybsze mikroprocesory, stosowane obecnie w PC-tach.

Superprocesor, opracowany i wypróbowany przez IBM we współpracy z Georgia Institute of Technology, pracuje z częstotliwością ponad 500 gigaherców (500 miliardów cykli na sekundę). Żeby to osiągnąć, procesor schłodzono do temperatury minus 268,5 stopnia Celsjusza (4,5 stopnia Kelvina). Ale i w temperaturze pokojowej procesor jest niezwykle szybki - 350 gigaherców.

Edytowane przez Cloperflake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor - zauwaz uzycie slowa "chip" (pierwszy link).

BTW, IBM popisal sie w pierwszym linku niebywala wiedza fachowa:

By comparison, 500 GHz is more than 250 times faster than today's cell phones, which typically operate at approximately 2 GHz.

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe kiedy dojdziecie do tego że to nie jest taki procesor jak Athlon czy Pentium.... Ciekawe...

buhaha ale brechta ;]

IBM dobrze pisze

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IBM dobrze pisze

Nie do konca dobrze. Komorki "pracuja" na ok. 2 GHz (taka jest czestotliwosc fali nosnej), ale to nie znaczy ze jakikolwiek podzespol w nich jest taktowany 2 GHz.

Porownywanie czestotliwosci fali radiowej z taktowaniem procka to jak dyskutowanie o wyzszosci piernika torunskiego nad bulka wroclawska - niby jedno i drugie to wypiek, ale kazdy zupelnie inny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do konca dobrze. Komorki "pracuja" na ok. 2 GHz (taka jest czestotliwosc fali nosnej), ale to nie znaczy ze jakikolwiek podzespol w nich jest taktowany 2 GHz.

Porownywanie czestotliwosci fali radiowej z taktowaniem procka to jak dyskutowanie o wyzszosci piernika torunskiego nad bulka wroclawska - niby jedno i drugie to wypiek, ale kazdy zupelnie inny ;)

Wiesz musieli cos do czegos porownac zeby bylo dobre wrazenie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor - zauwaz uzycie slowa "chip" (pierwszy link).

nie wiedziałem że chip jest synonimem procesora :D.. chip to po prostu układ scalony.. a układ scalony może zawierać w sobie tranzystor z rezystorem... i już masz swój czip.. Wątpię żeby to coś potrafiło więcej niż tylko generować jakąś falę prostokątną... ale o tym już IBM nie napisał..

tylko że can operate at 500GHz... i że jest szybszy niż costam w telefonach komórkowych... pff też mi coś.. z procesorem to ma imho niewiele wspólnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co przeczytalem to to jest zwykly pojedynczy tranzystor. Ale rewolucyjnosc tego osiagnieca to to ze jest on wyprodukowany w technologii w jakiej produkija obecne tranzystory do naczych prockow. Czyli nie jest to hiper mega droga technologia tylko w miare dostepna i mozliwa do wdrozenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwic moze tylko fakt ze jeszcze nie tak dawno ,okolo dwuch lat temu

ci sam i fachowcy krzyczeli ze 10-15GHz bedzie bardzo trudne to przekroczenia

a tu nagle kilkadziesiat razy wiecej ...?

Oby tylko ta technologia weszla szybko d o zastosowan domowych to w koncu bedzie jakis skok w technologi

a nie male kroki , mysle ze 5-10 lat i na bank wdroza ta technologie pod domowe strzechy

oby im to poszlo szybciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Lemon-Cola

Same 500 GHz robi wrażenie, ale jeśli chodzi o O/C, to rzeczywiście słabiutko jak na takie warunki ;)

Mieli za slaby zasilacz :ploom: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pobieranej mocy, to był na jakieś (chyba) zagranicznej stronie taki fajny kalkulatorek. Podajesz parametry i gotowe.

Haczyk w tym, że tutaj piszą o zredukowanym poborze mocy, więc te 30KW to licznienie "trochę" na wyrost. Biorąc pod uwagę, że jest to raczej prosty chip niż procesor klasy P4HT lub AM2, to mniej złożona struktura i większa miniaturyzacja mogę sprawić, że na 1 GHz przypadnie mniej niż 10W. Co nie zmienia faktu, że nadal jest to znacznie więcej od tego, co mamy w naszych skrzynkach.

Jeśli zaś chodzi o źródło. Byłem na tej stronie IBM, szukałem "500 GHz" i tego newsa nie było w wynikach. Widocznie musieli go dodać chwilę później, bo o 18:34 już był link. Ja byłem przed 16:20.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi