::snoopy:: Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Aktualizowałem bios w starej płycie Zida BX440 z biosem firmy AMI 1.09 do najnowszego 1.18m. Upewniłem się co do modelu i potrzebnego pliku biosu. Wszystko robiłem tak jak trzeba, zapisałem stary bios (amiflashem). Przystąpiłem do aktualizacji, wszystko szło ok, pojawił się komunikat że przebiegło wszystko ok. Resetuję kompa a tu zonk. Komp zatrzymuje się na pierwszym ekranie, z tym że jest on nieczytelny (tylko jakieś paski w miejscu gdzie jest text) Próbowałem odzyskać stary bios metodą Ctrl + Home z włożoną dyskietką ze starym biosem ale to na nic. Co zrobić? Pomóżcie. Edytowane 20 Czerwca 2006 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 wyciagasz kostke szukasz serwisu z odpowiednim programatorem i gotowe ;] na allegro mozesz czegos takiego poszukac ceny raczej dosc atrakcyjne ok 20zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Mozna tez wgrac przy pomocy innej plyty (hot swap - zamaina kosci biosu przy wlaczonym komputerze), ale trzeba wiedziec co sie robi inaczej mozna popsuc ;-) Ps. Skoro wgrales wlasciwy bios to czemu piszac na forum nie podales modelu plyty? Edytowane 20 Czerwca 2006 przez Kolobos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 wyciagasz kostke szukasz serwisu z odpowiednim programatorem i gotowe ;] na allegro mozesz czegos takiego poszukac ceny raczej dosc atrakcyjne ok 20zlA nawet mniej niż za 20zł można przeprogramować kość. Ale to rozwiązanie zostawie na koniec. Mozna tez wgrac przy pomocy innej plyty (hot swap - zamaina kosci biosu przy wlaczonym komputerze), ale trzeba wiedziec co sie robi inaczej mozna popsuc ;-) Ps. Skoro wgrales wlasciwy bios to czemu piszac na forum nie podales modelu plyty? Na gorąco raczej nie da rady bo nie znam nikogo z taką płytą. Jeśli pomoże podanie modelu płyty to proszę bardzo: Zida Tomato BXi440-ATX. (Był w niej bios 1.09, flashowałem na 1.18m). Ale narazie starczy. Mam jeszcze pomysł, tylko to już jutro sie nad tym pomęcze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Chyba chciales napisac BXi98-ATX ? Czy Twoja wersja plyty to 2.60? Bios 1.18 jest tylko do wersji 2.60, a do starszych wersji plyty jest bios 1.09. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) Chyba chciales napisac BXi98-ATX ? Czy Twoja wersja plyty to 2.60? Bios 1.18 jest tylko do wersji 2.60, a do starszych wersji plyty jest bios 1.09. Oj właśnie tak jak napisałeś, dokładnie :wink: Ta moja płyta to właśnie rev 2.60. A propo tego coś jest chyba z grafiką (na to wskazują piski biosu - 2x krótki,1x dłuższy). Spróbuje potem odpalić kompa na innej grafie. Edit: Wkładałem do kompa inną grafikę na pci, ale niestety to samo, lipa :( A ekran wygląda tak: ----------------------- Kij z tym, wyślę do przeprogramowania :) Edytowane 22 Czerwca 2006 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...