Skocz do zawartości
::snoopy::

Zła Aktualizacja Biosu(?)o_o

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualizowałem bios w starej płycie Zida BX440 z biosem firmy AMI 1.09 do najnowszego 1.18m. Upewniłem się co do modelu i potrzebnego pliku biosu. Wszystko robiłem tak jak trzeba, zapisałem stary bios (amiflashem). Przystąpiłem do aktualizacji, wszystko szło ok, pojawił się komunikat że przebiegło wszystko ok. Resetuję kompa a tu zonk. Komp zatrzymuje się na pierwszym ekranie, z tym że jest on nieczytelny (tylko jakieś paski w miejscu gdzie jest text) Próbowałem odzyskać stary bios metodą Ctrl + Home z włożoną dyskietką ze starym biosem ale to na nic.

Co zrobić? Pomóżcie.

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna tez wgrac przy pomocy innej plyty (hot swap - zamaina kosci biosu przy wlaczonym komputerze), ale trzeba wiedziec co sie robi inaczej mozna popsuc ;-)

Ps. Skoro wgrales wlasciwy bios to czemu piszac na forum nie podales modelu plyty?

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyciagasz kostke szukasz serwisu z odpowiednim programatorem i gotowe ;] na allegro mozesz czegos takiego poszukac ceny raczej dosc atrakcyjne ok 20zl

A nawet mniej niż za 20zł można przeprogramować kość. Ale to rozwiązanie zostawie na koniec.

Mozna tez wgrac przy pomocy innej plyty (hot swap - zamaina kosci biosu przy wlaczonym komputerze), ale trzeba wiedziec co sie robi inaczej mozna popsuc ;-)

Ps. Skoro wgrales wlasciwy bios to czemu piszac na forum nie podales modelu plyty?

Na gorąco raczej nie da rady bo nie znam nikogo z taką płytą. Jeśli pomoże podanie modelu płyty to proszę bardzo: Zida Tomato BXi440-ATX. (Był w niej bios 1.09, flashowałem na 1.18m).

Ale narazie starczy. Mam jeszcze pomysł, tylko to już jutro sie nad tym pomęcze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba chciales napisac BXi98-ATX ?

Czy Twoja wersja plyty to 2.60? Bios 1.18 jest tylko do wersji 2.60, a do starszych wersji plyty jest bios 1.09.

Oj właśnie tak jak napisałeś, dokładnie :wink: Ta moja płyta to właśnie rev 2.60.

A propo tego coś jest chyba z grafiką (na to wskazują piski biosu - 2x krótki,1x dłuższy). Spróbuje potem odpalić kompa na innej grafie.

Edit:

Wkładałem do kompa inną grafikę na pci, ale niestety to samo, lipa :( A ekran wygląda tak:

Dołączona grafika

-----------------------

Kij z tym, wyślę do przeprogramowania :)

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi