Towsik Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Mam dziwny problem. Grając w coś dłużej, zaczyna mi pikać PC Speaker - alarm o przegrzaniu. W Biosie ustawiony mam alarm na 60st. . Wychodze z gry, włączam MM który pokazuje... 55st. Coś tu chyba nie tak. Podejrzewałem, że karta graficzna może się mocno grzać ( 500/1000 @> 565/1210). Ale czy PC Speaker może piszczeć o przegrzaniu GPU? (BTW> Czy na mojej karcie graf. (Gigabyte GeForce 6600GT) jest zainstalowana jakakolwiek czujka temp.? Jeżeli tak to gdzie można odczytać bierząca temp. ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zapewne jest czujnik bo to "nowa" karta. A to co piszczy Pc Speaker to wyczytaj w instrukcji co to jest (czy procek czy gpu czy to lub to).A nie mozesz poprostu wziąć do nominalnych ustawień grafiki i sprawdzic czy bedzie pikac?Szczerze to GPU nie wykreciłeś za mocno, ram juz lepiej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Mam dziwny problem. Grając w coś dłużej, zaczyna mi pikać PC Speaker - alarm o przegrzaniu. W Biosie ustawiony mam alarm na 60st. . Wychodze z gry, włączam MM który pokazuje... 55st. Coś tu chyba nie tak. Podejrzewałem, że karta graficzna może się mocno grzać ( 500/1000 @> 565/1210). Ale czy PC Speaker może piszczeć o przegrzaniu GPU? (BTW> Czy na mojej karcie graf. (Gigabyte GeForce 6600GT) jest zainstalowana jakakolwiek czujka temp.? Jeżeli tak to gdzie można odczytać bierząca temp. ?? to zmień akres do 70 st. C ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 (edytowane) Mam dziwny problem. Grając w coś dłużej, zaczyna mi pikać PC Speaker - alarm o przegrzaniu. W Biosie ustawiony mam alarm na 60st. . Wychodze z gry, włączam MM który pokazuje... 55st. Coś tu chyba nie tak.wychodzisz z gry i momentalnie (w ciągu 0,5s) spada temperatura o ok 5*C to jest normalne zapuść prime 95 - torture test i speedfan i obserwuj słuchaj ( alarmu :lol: ) a później wyłacz test w prime i obserwój momentalny spadek temperatury :] nawet jak gre zminimalizujesz to ona przestaje obciążać proc :] proc się przegrzewa tobie ot co :sad: wyczyść radiator z kurzu a jak nie pomoże zmień chłodzenie :mrgreen: a zanim jednak zmienisz sprawdź czy nie bedzie chodził na mniejszym niz nominalne napięciu mój daje rade chodzić na 1,52V i fsb 186 (3,0+) zmniejszenie napięcia sporo zmniejsza wydzielanie ciepła np zmniejszasz do 1,6 i prime 95 działa ? zmniejszasz dalej ( tylko małymi skokami bo wtedy prime wylapie błedy i nie będzie potrzebny reset biosu znajdziesz najniższe na jakim działa prime tak ze 2 godziny i można tak zostawić :] to zmień akres do 70 st. C ;]tia tylko że barotn w granicach 60 *C sie robi deczko niestabilny więc nie jest to żadne wyjście Edytowane 20 Czerwca 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Mam dziwny problem. Grając w coś dłużej, zaczyna mi pikać PC Speaker - alarm o przegrzaniu. W Biosie ustawiony mam alarm na 60st. . Wychodze z gry, włączam MM który pokazuje... 55st. Coś tu chyba nie tak. Podejrzewałem, że karta graficzna może się mocno grzać ( 500/1000 @> 565/1210). Ale czy PC Speaker może piszczeć o przegrzaniu GPU? (BTW> Czy na mojej karcie graf. (Gigabyte GeForce 6600GT) jest zainstalowana jakakolwiek czujka temp.? Jeżeli tak to gdzie można odczytać bierząca temp. ??na abitach to normalne :) nie zawsze zmiana w zakresu temperatury w biosie cos pomoze czasami to sie zalacza mimowolnie, najwyrazniej jest to zwiazane z innym mechanizmem majacym na celu zabezpieczenie przed spaleniem proca ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...