Skocz do zawartości
niko2003

Jak Przekierować Dns

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, zastanawiałem się gdzie to umieścić i padł wybór tutaj...

Mam wykupioną domene mojadomena.pl oraz hosting w firmie firmax.pl. Tam gdzie kupowałem domene zmieniłem DNS na te które kazała mi wpisac firma na której mam hosting.

Moje pytanie brzmi. Jak zrobić coś takiego: forum.mojadomena.pl lub inaczej zeby bylo mojadomena.pl/forum?

W firmie hostingnowej wpisalem mojadomena.pl oraz zainstalowałem sobie na przeznaczonym dysku z firmy hostingowej forum katalog to: phpBB

W panelu administratora na forum zmieniałem na mojadomena.pl (ale występuje problem, że nie mogę się logować?). Na szczęście zostawiłem sobie w drugiej przegladarce panel administratora otwarty i moge szybko to zmienic, bo wtedy mialbym Zonka.

DNS w firmie hostingowej jest wpisany, na forum jest wpisany? Ale nie mogę sie logowac na forum? No i jak zrobic mojadomena.pl/forum lub forum.mojadomena.pl (niby w phpBB pisze wyczyszcz cache, ale jaki? co)

Poprawiłem objasnienie...

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem, co właściwie chcesz zrobić.

Jeśli moja_strona.pl otwiera stronę główną, a Ty chcesz mieć pod moja_strona.pl/forum swoje forum, to wystarczy je tam wrzucić (do katalogu "forum").

Jeśli chcesz takie przekierowanie: moja_strona.pl/forum -> forum.moja_strona.pl, to możesz to zrobić wpisem w ".httaccess":

Options +FollowSymLinks +IncludesRewriteEngine OnRewriteRule ^forum forum.moja_strona.pl [L]

Jeśli natomiast chcesz zrobić odwrotnie: forum.moja_strona.pl -> moja_strona.pl/forum, to musisz mieć możliwość zakładania subdomen. Skoro masz konto moja_strona.pl, to powinnieneś mieć nieograniczoną liczbę subdomen. Zakłada się je w panelu administracyjnym konta. Tam też ustawisz przekierowanie na konkretny katalog (adres).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi