Skocz do zawartości
jotixel

Jaki Dysk Do Serwerka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, skladam sobie niskobudrzetowy serverek na Pentium'e 3 667MHz i zastanawiam sie jaki dysk wlozyc...

Mam mozliwosc kupienia 40GB 3.5" za 75 zl oraz mozliwe ze uda mi sie za podobna cene wyrwac jakis uzywany dysk 2.5" tez 40GB..

Pomijajac fakt ze oba dyski sa uzywane (nie stac mnie na fundowanie nowego dysku) ktory z nich sie bardziej nada?

Tzn zle sie wyrazilem.. Nie chodzi mi na super jakiejs wydajnosci... Wystarczyloby mi te 4200RPM, gdyz z zalozenia server bedzie malych rozmiarow (sam projekture obudowe w plexi i kupilem zasilacz micto atx)

Czy czasowo dysk 2.5" wytrzyma tyle samo ile wytrzymalby 3.5" bedac 24H/dobe wlaczony?

Czy dodac te kilka cm^2 i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jednak 3.5"?

Pozdrawiam i czekam na opinie...

Edytowane przez jotixel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to ma być serwerek tylko dla Ciebie na którym będziesz trzymał jakieś pliczki i strone www to nie opłaca się kupować dysku 2.5'.

Tylko i wyłącznie 3.5' dysk!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='21 cze 2006, 20:27' post='2192774']

Jeżeli to ma być serwerek tylko dla Ciebie na którym będziesz trzymał jakieś pliczki i strone www to nie opłaca się kupować dysku 2.5'.

Tylko i wyłącznie 3.5' dysk!

Kupilem dysk 40GB MAXTOR Fireball3 za 70 zl z 3 miesieczna gwaracja:) Mysle ze okzyjnie... Ale nie o to chodzi... Chcialem sie dowiedziec cos na temat tej serii "Fireball3" Czym rozni sie od powszechnej Diamond MaxPlus ?

Dysk ma pojemnosc 40GB

Interfejs ATA/133

Bufor 2MB

obroty: chyba 5400RPM

Czy to dobry wybor na dysk serverowy ? (jak wyzej RONIN trafnie zauwazyl serwer bedzie jedynie mi sluzyl, jako www, poczta i programiwanie)

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi