Skocz do zawartości
LiSoQuan

Wina Zasilacza ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W ostatni piatek gdy chciałem włączyc kompa okazało sie że moja karta graf (Gainward 6600GT) nie "daje" sygnału video. komp działa ale nieuruchamia sie... . Poczytałem forum i wynika że to moze byc problem z zasilaczem. NIestety nie mam mozliwości sprawdzenia u znajomych czy karta działą ale byłem w servisie (Proline bo tam kupilem karte i reszte kompa) i unich podobno działa (niewiem bo niewidziałem osobiście icon_smile3.gif ) Gosciu powiedzial abym spradził napoiecie na 12V. OK sprawdzam i mam oto takie wyniki (czytane z Speedfana):

+3,3 = 3,31

+5 = 5,05

+12 = 11,86 (i jest stałe)

-12 = - 8,41 ?!

-5 = -2,89 ?!?

Czy sa prawidłowe ?

Dodam jeszcze ze w tej chwili działam na innej karcie graf (GF 3 Ti) i jest ok tzn. komp sie uruchomił icon_smile3.gif (ale ta karta nie potrzebuje osobnego zasilania tak jak GF6600)

Zasilacz NEOTec X3800 (380W)

Wiec jak myślicie... Karta czy zasilacz winny ?

Karta nigdy nie podrecana, od pół roku działa dobrze.

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw sprawdź te napięcia jakimś miernikiem, nawet najtańszy miernik jest o wiele lepszy niż mobo

(a co dopiero programy)

Dopiero wtedy pogadamy ;)

panowie może trzeba poprosić B) administracje o coś takiego

http://img254.imageshack.us/my.php?image=zascopy1il.jpg

Ja również jestem za Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj widze ze tu sa same modrale... na innym forum jakos bez problemu odpowiedzieli... ja wiem ze programy moga błednie odczytywan napiecie ale nie wierze ze jest to BARDZO mylny winiki, takie że nie mozna cokolwiek powiedziec... a Wy powinyscie te Wasze mierniki to za darmo rozdawac, kazdemu kto sie zarejestruje na forum.

Pozdrawiam i bez obrazy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że OT, ale także popieram takie ogłoszenie :]

Chętnie dopisałbym też coś w stylu: "niefirmowe zasilacze nie nadają się do mocnych kompów oraz O/C".

A wracając do tematu: Podłączenie dowolnego firmowego zasilacza 350W (lub więcej) powinno rozwiązać problem.

Sprawdził bym też, czy komp nie jest mocno zakurzony. Bez względnie należy przeczyścić kartę (z obu stron) i pamięci. Nie dalej jak wczoraj miałem przypadek, że znajomy przyniósł kompa, bo mu sypało artami w Windows (MSI R9550/ R9600). Po chwili zabawy samo wejście do Windows kończyło się wyłączeniem karty (czerwona dioda na monitorze i czarny ekran).

Reszta historii:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi