LiSoQuan Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Witam W ostatni piatek gdy chciałem włączyc kompa okazało sie że moja karta graf (Gainward 6600GT) nie "daje" sygnału video. komp działa ale nieuruchamia sie... . Poczytałem forum i wynika że to moze byc problem z zasilaczem. NIestety nie mam mozliwości sprawdzenia u znajomych czy karta działą ale byłem w servisie (Proline bo tam kupilem karte i reszte kompa) i unich podobno działa (niewiem bo niewidziałem osobiście icon_smile3.gif ) Gosciu powiedzial abym spradził napoiecie na 12V. OK sprawdzam i mam oto takie wyniki (czytane z Speedfana): +3,3 = 3,31 +5 = 5,05 +12 = 11,86 (i jest stałe) -12 = - 8,41 ?! -5 = -2,89 ?!? Czy sa prawidłowe ? Dodam jeszcze ze w tej chwili działam na innej karcie graf (GF 3 Ti) i jest ok tzn. komp sie uruchomił icon_smile3.gif (ale ta karta nie potrzebuje osobnego zasilania tak jak GF6600) Zasilacz NEOTec X3800 (380W) Wiec jak myślicie... Karta czy zasilacz winny ? Karta nigdy nie podrecana, od pół roku działa dobrze. Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Gosciu powiedzial abym spradził napoiecie na 12V. OK sprawdzam i mam oto takie wyniki (czytane z Speedfana):Napięcia sprawdza się miernikiem a nie programem :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Witki mi opadywują. PATRZ PODPIS :mur: ileż można tłumaczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) Najpierw sprawdź te napięcia jakimś miernikiem, nawet najtańszy miernik jest o wiele lepszy niż mobo (a co dopiero programy) Dopiero wtedy pogadamy ;) panowie może trzeba poprosić B) administracje o coś takiego http://img254.imageshack.us/my.php?image=zascopy1il.jpg Ja również jestem za Edytowane 22 Czerwca 2006 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiSoQuan Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Oj widze ze tu sa same modrale... na innym forum jakos bez problemu odpowiedzieli... ja wiem ze programy moga błednie odczytywan napiecie ale nie wierze ze jest to BARDZO mylny winiki, takie że nie mozna cokolwiek powiedziec... a Wy powinyscie te Wasze mierniki to za darmo rozdawac, kazdemu kto sie zarejestruje na forum. Pozdrawiam i bez obrazy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 na inncyh forach takie madrale ci właśnie radziły... Programy bardzo często pokazują napięcia z kosmosu i BARDZO sie myla.. to tyle.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) panowie może trzeba poprosić B) administracje o coś takiego edit powyższy tekst skopiowany został od Benito dzięki :) Edytowane 23 Czerwca 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 jestem za cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Wiem, że OT, ale także popieram takie ogłoszenie :] Chętnie dopisałbym też coś w stylu: "niefirmowe zasilacze nie nadają się do mocnych kompów oraz O/C". A wracając do tematu: Podłączenie dowolnego firmowego zasilacza 350W (lub więcej) powinno rozwiązać problem. Sprawdził bym też, czy komp nie jest mocno zakurzony. Bez względnie należy przeczyścić kartę (z obu stron) i pamięci. Nie dalej jak wczoraj miałem przypadek, że znajomy przyniósł kompa, bo mu sypało artami w Windows (MSI R9550/ R9600). Po chwili zabawy samo wejście do Windows kończyło się wyłączeniem karty (czerwona dioda na monitorze i czarny ekran). Reszta historii: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Po drodze udało mi się wykluczyć przegrzanie jako powód problemów (brak wiatraka na karcie). Ponieważ Linux (Knoppix 4.0 z CD) śmigał jak szalony, to postawiłem na uszkodzenie systemu. Przeleciała naprawa a krzaki jak były, tak są. Postanowiłem podłączyć kartę do kompa brata. Niestety Fell 300W nie dał rady zasilić karty. Przeczyściłem kartę, wkładam z powrotem z zamiarem dalszego kombinowania. Włączam Windows a tu śmiga jak rakieta. Po krzakach ani śladu. Edytowane 23 Czerwca 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...