Skocz do zawartości
deczklav

Sprzętowy MP3 player

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań odnośnie odtwarzacza mp3 bazującego na PC. Zależy mi na tym żeby całość nie była duża, w artykule na CHIPI’e czytałem że można użyć kontrolera jednopłytkowego PCM-4825 i PCM-5820 ale jego ceny niestety nie znam :? . Może miał ktoś styczność z takim stuffem? Po drugie nie wiem jak zastosować pilota, gdzie podłączyć. Jeżeli posiadacie odtwarzacze mp3 made in home lub jesteście w trakcie budowy to napiszcie jakiego sprzętu używacie. Czekam na odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lechoo thx za jedyną sensowną odpowiedz. Stand alone to ciekawy pomysł ale wymaga większego poświęcenia i dużej znajomości elektroniki ( tak mi się wydaje ). A ja jak na razie umiem tylko trawić własne płytki, i uczę się „podstaw elektroniki i elektrotechniki” w szkole. :lol: :lol: :P Może za kilka lat cos z tego będzie. :wink: A jeżeli chodzi o PC based mp3 player to mam po prostu wiele części na jego zbudowanie i jest to o wiele łatwiejsze i mniej pracochłonne. Najbardziej zależy mi na tych „mikro płytkach” o których nikt nic do tej pory nie napisał :cry: , zajmują one bardzo mało miejsca i pobierają mało energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też planuje zbudowanie mp3 playera na bazie pc'ta. Jego kofiguracja będzie dość słaba , coś w rodzaju 486 100Mhz albo pentium 133Mhz , tak aby sie nie grzało zbyt mocno. Do tego karta muzyczna, LCD i pilocik do obsługi. Aha chciałem żeby był tez dysk przepełniony mp3'ujkami.

No ale właśnie nie umiem też ustawić linuksa tak aby bez monitora i karty graficznej , żeby komputer tak sie uruchomił zebym mógł sobie za pomocą pilota przłańczać piosenki

Może oglibyscie mi pomóc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema, ja zrobilem taki odtwarzacz. wszystko jest zamkniete w obudowie z plexy, do tego jest wyswietlacz lcd na porcie lpt i na comie mam czujnik do pilota, wszystko ladnie dziala, jest tam hdd 20gb, celek 333, sb live i grafika, wszystko dziala bez monitora, uzywam do tego windows do autostartu wrzucilem winampa i program do lcd, patent sprawuje sie calkiem niezle, a koszty to ponizej 300zl, ja akurat mialem prawie wszystkie czesci w domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podoba mi sie tan pomysł z windowsem, chyba spróbuje tak zrobić.

Obudowa z Plexy?? Też niezły pomyśł, moze masz jakieśzdjęcia??

ale włożyłeś winampa do autostartu i co po uruchomieniu kompa odrazu mogłeś przełańczać mp3. SUPER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zglaszaj sie smialo, a na ustawieniach pilota jest taka opcja, zeby przypisac otwieranie playlisty guzikiem, ja czujnik to pilota kupilem za 9,50 razem z oprogramowaniem, uzywam gireder 3,0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam tam cdromu, wiec cd playera nie uzywam :)

Jest tam taka opcja, zeby ustawic konkretna playliste na konkretny przycisk na pilocie i naciskasz jeden guzik, jest jedna playlista, drugi to druga itd. mysle, ze jasne to pisze, dodam tylko, ze to w programie girder 3.0 do pilotow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się dołączam z pytaniem. Mam mobo pod 486, procek 486 DX 4(100MHZ), SB 16 i HDD 6.5GB. No i z tym ostatnim podzespołem mam problem - mobo nie chce go wykryć, a jak wykryje to pokazuje że on ma 8gb i nie działa wtedy - co zrobić. Aha płyta nie obsługuje /nie ma tyle miejsc na cyfry/ w dodawaniu dysku manualnym. Żeby nie ten problem to już bym miał mp3'ka. Jak to nie przejdzie to na wakacje /mp3ka potrzebuje na działkę/ przerobie delikatnie swojego desktopa, wrzuce lcd 3x24 + sterowanie na pilotka i wtedy pójdzie to na moim konfigu, ale wolałbym zrobić to na win95 + właśnie winamp i pilot /zamykanie systemu bym w przycisku zrobił, bo zasilacz AT mam/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

|/|ASO||: Nie. Zreszta 99 procent plyt zatrzyma sie na POST bez grafiki. Ale wystarczy wlozyc dowolna. W serwerze mam np Cyrius Logic costam 512 kB ISA

deczklav:

PCM-4825 i PCM-5820 sobie odpusc. Cena totalnie nieadekwatna do mozliwosci. 5820 widzialem od 250 euro w gore zalezy od wersji - to juz wole dolozyc stowke i kupic XBox'a ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pilot: lIRC

co do procesora nie umiem powiedziec jak pod windows ale pod linuxem (player mp123) dzialalo na AMD K5-PR90 Sadze ze sporo bedzie zalezec od samego playera np winampa 3 nie posadzal bym o nadawanie sie na komputer < 100 MHz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak mam. Calosc jest zamknieta w obudowie od videa. Zamontowany lcd 3x24 z softem z www.lcdproc.org (pod [brzydkie określenie na linuksa]em nawet nie ma problemu z 8 ostatnimi znakami 2 lini) sensor irda zrobiony wedlug www.lirc.org. do obslugi zalosci jest progs IrMP3 http://irmp3.sourceforge.net/. Do tego K6-233 (wolniejszego niestety nie mam) i dysk 850Mb (bedzie wiekszy ;) ), karta dzwiekowa AWE64 ISA, karta sieciowa zwykla na RLT8139 . Oczywiscie wszystko bez grafy ( jak sie w biosie ustawi video adapter na NONE to komp rusza bez problemu). Aha wszystko to stoi na Slackware 7.1 (instalka zajmuje ok 350Mb) Sprzet jest juz gotowy, tylko pracuje nad tym zeby chodzily klawisze z przedniego panelu videa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi