Skocz do zawartości
d-d

Wymiana Platformy - Pomoc Przy Wyborze Mobo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie dysponuje sprzetem takim jaki widneje w podpisie, jest on juz dosc leciwy gdyz kupowalem go troszke ponad 3 lata temu :) takze wydaje mi sie, ze jest to najwzyszy czas, aby w koncu dokonac jakiejs zmiany ...

Pomyslalem, ze najlepszym rozwiazaniem bylaby wymiania calego zestawu na CPU 775, plyte z PCI-E oraz DDR2, a takze jakas karte grafiki PCI-E ... na razie nie chcialbym odrazu wydawac sporej kwoty wiec kupilbym najtanszego balerona tzn D326, jedna kosc 1GB ddr2 i karte najprawdopodobniej 7600GT

W zwiazku z powyszym nasuwaja sie pytania:

- Czy wymieniony Celeron bedzie nadawal sie do pracy / grania ? Czy zauwazalny bedzie spadek "mocy" w porownaniu do obecnego zestawu (P4 2,8C@3,3) ? Do +- jakich wartosci mozliwe bedzie podkrecenie tego cuda :D ?

- Jaka plyte byscie mi polecili ? Chcialbym przeznaczyc na nia max 400 zl, musi obslugiwac Celerona D a w niedalekiej przyszlosci P4 905 oraz inne Dual Core, miec PCIE, DDR2 oraz dosyc dobre mozliwosci OC ... zastanawialem sie nad Asusem P5LD2, ale moze jest cos lepszego do tej kwoty ... jaki chipset byscie polecali ?

Dzieki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam :)

PS: w ogole mozecie napisac czy moj pomysl sie wam podoba :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze taka plyte na razie ?

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25122

Procek masz dobry i szkoda wymieniac, wrzucilbys ddr 2 , grafika na pci-ex a pozniej moglbys spokojnie sie rozgladac czekajac na plyty pod conroe w sensownej cenie. No chyba , ze jestes w stanie miesiac wytrzymac na 9800 pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko czy aby za te 2 miesiace ceny 478 nie spadna tak nisko, ze nie bedzie sie oplacalo juz sprzedac tego co obecnie posiadam :) ?

hehe

takze chyba bede czekal ... rozumiem, ze na mobo od Conroe bedzie mozna na poczatku wsadzic Balerona ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, dodatkowo RAID obslugiwany moze byc tez przez mostek

plyta jest genialna, nie wyobrazam sobie aby bylo cos lepszego pod s478 :) a stan idealny ... aha wymienilem w niej wyjacy wentylator na pasywnego niebieskiego zalmana

jak juz pewno czytales wyjacy wentylator jest jedynym maknamentem tej plytki, zreszta podobnie jak w serii NF7, Abit mial z nimi problemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz pewno czytales wyjacy wentylator jest jedynym maknamentem tej plytki, zreszta podobnie jak w serii NF7, Abit mial z nimi problemy

Słyszałem na temat tych wentylatorów niepochlebnych opini :wink: , kiedzy zamierzasz wystawiać sprzet na sprzedaż?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balerona raczej napewno wsadzisz, a ceny tak spadną że wezme tą IC7 za mniejszą kase :-P :lol:

yyy to za ic7 moge dostac 200zl? tak duzo?

a myslalem ze gdzies z 50 zl dostane... :)

chyba jednak sprzedam swoj sprzet na allegro :) zawsze cos sie zwroci..

sorry ze offtop robie, ale ile powinienem dostac za ic7 z niedzialajacym wiatrakiem na chipsecie, northwooda 3.0, 1gb ramu hynixy (takie co sie kreca na 250fsb przy 2.8v) i radeona 9800xt 256mb ramu asusa?

ale tak zebym nie musial meczyc sie ze znalezieniem klienta bo nie chce mi sie w to bawic..

a i wracajac na temat to tez planuje wymiane, tylko ze ja juz wiem ze na pewno plyta glowna bedzie pod konroł, a pierwszy procesor albo jakis celek po spadku cen 24 lipca, albo od razu konrołek.

i tez ci polecam tak zrobic. bo nieprzyszlosciowej plyty po prostu nie warto kupowac..

no ale z drugiej strony za 400zl to ciezko bedzie kupic plyte pod konrola :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi