Misiu15go Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Postanowiłem wybrać się na te targi i pstryknąłem kilka zdjęć chciałbym się z nimi z wami podzielić. Targi były dla mnie bardzo ciekawe, kto jeszcze się tam nie wybrał ma czas do jutra(ostatni dzień) uważam ze naprawdę warto się tam pojawić można zaobserwować bardzo ciekawe maszyny i rozwiązania techniczne. Do zwiedzania było 17.000m2 w obiektach o tej tematyce można się było pogubić i zabłądzić nasz kiepska orientacje odwracaj :D (uwagę odwracały piękne panie roznoszące ulotki). Maszyn jest full niektóre są ogromne i wzbudzają zdziwienie oglądających. Prawie każda maszyna cos struga prezentując swoje imponujące możliwości. Na targach znajdują się wszystkie najbardziej znane i liczące się na świecie firmy w tej branży. Plecak do zbierania ulotek i darmowych prezentów na pewno się przyda;] Na prawdę jest, co podziwiać a to za jedyne 15zł, które kosztuje bilet gorąco polecam :wink: Teraz pod zdjęciami postaram się opisać, co robiła, która maszyna jednak większości nie zapamiętałem a niektóre maszyny nawet nie wiem, do czego służyły;] Taka zwykła maszynka zastanawia niska cena 1k euro... nawet fajnie pracowała tylko na maxa wolno ;] Swietna maszynka najszybsza chyba jaka była na targach ma genialne serwa i zajebiscie szybkie ruchy :D Chodzi jak jakies urzadzenie pneumatyczne Maszynka tego samego producenta co wyzej rowniez bardzo fajna;] Ogromna maszyna niestety nic ciekawego nie robiła wiec sie nie wypowiem;] Robot ktory wkłada narzedzia do hartowania i potem odkłada w inne miejsce bardzo madre urządzenie Duza tokarka :D kolejna maszyna Zdjecia Bez komentarza;] Szliwierka do płaszczyzn sterowana komputerowo;] Kilka wczesniej wykonanych elementow Bardzo ciekawe urzadzenie zwane visport montowane w wiekszosci zabudowanych całkowicie maszyn co ciekawe wszystkie sciany sa mokre od chłodzenia a to okienko nie choc tez jest na to wystawione ;] bardzo ciekawe Stanowisko swietneju firmy haas Podstawowy model frezarki haas kosztujacy zaledwie 90k zł;] :lol: To urzadzenie wycinało w 5mm stali rozne wzorki(motylki) za pomoca piasku Wierciło duze otwory dalsza czesc w kolejnym poscie Stanowisko firmy Mazak Maszyna Trumatik bardzo duza miesciła sie na około 500m2;] O ile mi wiadomo jest to laser i kosztuje jakies 5 milionow złotych;] Urzedzenie do przemieszczania blach Fajne urzadzenie dozaokraglania powierzchni jego cena ejst masakryczna w stosunku budowy bo jest bardzo prosta cena 20k zł A takie daje efekty Była jeszcze podobna maszyna działajaca na tej samej zasadzie tylko scinajaca kat kosztowała jedyne 60k euro MAszyna ktora tanie strumieniem wody na dalszych fotkach jest ciekawsza Oto wczesniej wspomniana maszyna A oto efekty jej pracy strumieniem wody ciekim jak szpilka choc dobrrze widocznym z łatwoscia tnie 10mm blache :blink: Ploter frezujacy w drewnie Prosze o opinie mam nadzieje ze docenicie moja prace :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emre Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) Fajne hobby ;-) To oprócz kompów? ;-) Wolę jednak się w to nie zagłębiać, bo moim następnym wydatkiem będzie jakaś frezarka zamiast nowego kompa ;-) Na serio: muszę jednak przyznać że niektóre sprzęty wyglądają imponująco. Za bardzo nie wiem, czym zajmują się niektóre z tych maszyn, ale co tam. To pewnie przez to, że z moją wiedzą fizyczno-techniczną jest kiepsko. Największe zdziwko u mnie wywołała maszynka tnąca blachę strumieniem wody, jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić - ach ta technika... // trochę ta relacja zajmuje, moje neo musiało sie ładnie spracować, żeby wszystkie miniaturki się wyświetliły :D Edytowane 21 Czerwca 2006 przez mrjeremiasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter6576 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 A gdzie te panie co roznosiły ulotki? B) Maszynki faktycznie imponujące, zwłaszcza ta tnąca strumieniem wody :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) kurde, z checia bym sie wybral, no ale TROCHE daleko. takie targi swietna sprawa, tylko wane zeby byc osobiscie bo zdjecie to nie to samo :D pozdrawiam kszonek // no dokladnie brakuje fot pań :D Edytowane 21 Czerwca 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Super, bardzo bym chciał się kiedyś wybrać na takie targi i pooglądać te maszynki, zwłaszcza w trakcie pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 kurde, z checia bym sie wybral, no ale TROCHE daleko. takie targi swietna sprawa, tylko wane zeby byc osobiscie bo zdjecie to nie to samo :D pozdrawiam kszonek Pewnie ze nie to samo te maszynki na fotkach nie wygladaja na wielkie a kazda ma prawie 2,5 m albo wiecej Gdybym wiedział przenaczył bym na te targi 2 dni zwiedzania bo nie jestes w stanie obejzec wszystkiego na spokojnie w jeden dzien ja spedziłem 5 godzin No maszynki w akcji sa niesamowite ekstra maszyny wspołpracuja z 4 osia;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 ile taki sprzet kosztuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) ile taki sprzet kosztuje ?Najdrozsza frezarka Haas ktora była w ulotce kosztuje jedyne~ 700 tys złotych :lol: Zapewno dopiero sie rozkrecaja Nie wiem ile kosztowała najdrozsza maszyna ale najdrozsze beda lasery po kilka milionow a skrzynki obsługujace je zajmuja ogromna powierzchnie Edytowane 21 Czerwca 2006 przez Misiu15go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Najdrozsza frezarka Haas ktora była w ulotce kosztuje jedyne~ 700 tys złotych :lol: Zapewno dopiero sie rozkrecaja :D zrobic miliard bloczkow i moze sie zwroci :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) :D zrobic miliard bloczkow i moze sie zwroci :lol: EE do bloczkow taki kombajn;] :lol: :lol: On by sie nudził tak dla ciekawosci ta maszyna wazy jedyne 11 ton(najciezsza wazy 18ton) i ma silnik 22kw wymiary 4,4 metra szerokosci 3,6 metra głebokosci i jedyne 3 metry wysokosci;] całkiem przestronna maszynka;] http://www.haascnc.com/news_videos.asp#lathe lin mozna zassac filmiki nie to co real ale niektore fajne Edytowane 21 Czerwca 2006 przez Misiu15go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Największe zdziwko u mnie wywołała maszynka tnąca blachę strumieniem wody, jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić - ach ta technika... w choppereach na discovery taka maja. mozesz sobie obejzec:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 w choppereach na discovery taka maja. mozesz sobie obejzec:P No dokladnie, kozacki sprzecik... :rolleyes: Misiu, gdzie te panie na fotkach ? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 MOzę by się przejść i sobie na targach spody wystrugać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karololszewski Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Misiu15go nie wiesz kto mógłby mieć pliki bloczka wodnego na taką frezarke cnc bo w wakacje będe się uczył obsługi tego cudeńka i w ramach nauki wyfrezuje sobie pare bloczków na własny użytek a frezarka to haas Vf 3 a widziałeś może na tych targach tokarki cnc bo takowej będe się uczył i chciałbym pogadać z kimś kto się na tym zna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Dalej byłby to homemade? :lol: :lol: Misiu, zastanów się! ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Ciecie strumieniem wody ma bardzo wielka zalete. Material ciety nie jest podgrzewany przez urzadzenie tnac takie jka palnik, plazma,laser. Niekiedy jest to bardzo potrzebne. Ehhhh jednak podstawa dobrego warsztatu sa maszynki. <marzyciel> Tylko u nas maszynki dobre sa drogie, nawet bardzo drogie......... szkoda PS a gdzie foteczki pan??:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Ciecie strumieniem wody ma bardzo wielka zalete. Material ciety nie jest podgrzewany przez urzadzenie tnac takie jka palnik, plazma,laser. Niekiedy jest to bardzo potrzebne. Ehhhh jednak podstawa dobrego warsztatu sa maszynki. <marzyciel> Tylko u nas maszynki dobre sa drogie, nawet bardzo drogie......... szkoda PS a gdzie foteczki pan??:> Mosze cie zmartwic ale ciecie "strumieniem wody" ma takze bardzo duzo wad;] dlatego nie jest takim idealnym rozwiązaniem. Dodam ze tam nie ma samej wody ! woda jest nosnikiem, medium do ktorego dodawany jest sproszkowany material scierny (cisnienie rzedu 700 atmosfer) w glowicy, a glowne wady to: - duza chropowatosc poweirzchni obrabianej -zmiana geometrii strumienia cieczy wraz z glebokoscia ( laser jest lepszy gdyz na calej dlugosci wiazka jest skupiona) -ogromne zuzycie dyszy przez materiał scierny (a co za tym koszta) a co do relacji z Targów hmmm za bardzo nie widac relacji:P same fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 w choppereach na discovery taka maja. mozesz sobie obejzec:PWidziałem te maszynke na discovery;] Fotek pań nie ma :? poca -> zasponsoruj mi warsztat za około 200k (100k cnc pluz inne maszyny) a z checia zrezygnuje z homemade :D HeatheN -> nie zgodze sie z toba moze masz racje ale była taka maszyna co cieła piaskiem najpierw woda podchodziła nad dysze a potem cieła materiał http://i47.photobucket.com/albums/f169/Mis...ol/IMG_2056.jpg A ta inna maszyna cieła chyba sama soda nie jestem tego pewien dlatego nie bede sie kłucił, uwazam ze powierzchnia boczna była bardzo ładna ale czy chropowata to nie wiem nie zwrociłem uwagi. Co do duzego zuzycia dyszy tez o tym słyszałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) Fajne zabaweczki. Tylko ciekawe jaka jest dokladnosc tego cięcia strumieniem wody, nigdy nie miałem z tym do czynienia. W pracy obsługuję drażarki i wycinam na druciarkach i chyba tam gdzie licza się setne mm drut jest niezastąpiony, a może sie myle? Btw nasza narzędziownia ma w planach zakup zakup 5-osiowej frezarki Hermle, koszt ok. 1mln zł :wink: Możliwości na takim sprzęcie sa nieograniczone :) Najlepsze jest to ze na takich centrach obrobczych to ludzie to obsługuja w garniturach na tech targach, system odprowadzania wiorow tam wszystko jest;] Frezarki 5 osiowe wspołpracuja swietnie dla tych co nie wiedza to jest taka frezatka http://i47.photobucket.com/albums/f169/Mis...ol/IMG_2030.jpg karololszewski -> tokarki na targach tez były jak masz jakies w miare proste pytania postaram sie odpowiedziec Edytowane 22 Czerwca 2006 przez Misiu15go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karololszewski Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 konkretnie interesuje mnie czy są dostępne hwytaki hydrauliczne do tokarki tur 560 mn i ile kosztują bo to przy dużych seriach bardzo pomaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Mosze cie zmartwic ale ciecie "strumieniem wody" ma takze bardzo duzo wad;] dlatego nie jest takim idealnym rozwiązaniem. Dodam ze tam nie ma samej wody ! woda jest nosnikiem, medium do ktorego dodawany jest sproszkowany material scierny (cisnienie rzedu 700 atmosfer) w glowicy, a glowne wady to: - duza chropowatosc poweirzchni obrabianej -zmiana geometrii strumienia cieczy wraz z glebokoscia ( laser jest lepszy gdyz na calej dlugosci wiazka jest skupiona) -ogromne zuzycie dyszy przez materiał scierny (a co za tym koszta) a co do relacji z Targów hmmm za bardzo nie widac relacji:P same fotki Tak jak napisalem nie ma podgrzewania cietego materialu. Pod wplywem temperatury w materiale cietym wystepuja przeminay fazowe i sie moze nagle okazac ze materila zamiast twardy jest miekki albo zamiast miekki jest bardzo twardy i kruchy. Koszt maszyny sa duze ale czasem koszty sie nie licza. Co do krawedzi mozna je zeszlifowac nie robiac szkody materialowi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 konkretnie interesuje mnie czy są dostępne hwytaki hydrauliczne do tokarki tur 560 mn i ile kosztują bo to przy dużych seriach bardzo pomagaNie posiadam tak precyzyjnych informacji :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Tak jak napisalem nie ma podgrzewania cietego materialu. Pod wplywem temperatury w materiale cietym wystepuja przeminay fazowe i sie moze nagle okazac ze materila zamiast twardy jest miekki albo zamiast miekki jest bardzo twardy i kruchy. Koszt maszyny sa duze ale czasem koszty sie nie licza. Co do krawedzi mozna je zeszlifowac nie robiac szkody materialowi.Zgadzam sie, ja tlyko wymienilem wady;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inny Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 a byl moze ktos na targach reklamy w poznaniu? firma w ktorej pracuje fajne ploterki wystawiala mozna bylo dostac duzy wydruk .. jak sie mialo szczescie lub ladne nogi.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...