Skocz do zawartości
Misiu15go

Mach-tool W Poznaniu Realcja Z Targów

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem wybrać się na te targi i pstryknąłem kilka zdjęć chciałbym się z nimi z wami podzielić. Targi były dla mnie bardzo ciekawe, kto jeszcze się tam nie wybrał ma czas do jutra(ostatni dzień) uważam ze naprawdę warto się tam pojawić można zaobserwować bardzo ciekawe maszyny i rozwiązania techniczne. Do zwiedzania było 17.000m2 w obiektach o tej tematyce można się było pogubić i zabłądzić nasz kiepska orientacje odwracaj :D (uwagę odwracały piękne panie roznoszące ulotki). Maszyn jest full niektóre są ogromne i wzbudzają zdziwienie oglądających. Prawie każda maszyna cos struga prezentując swoje imponujące możliwości. Na targach znajdują się wszystkie najbardziej znane i liczące się na świecie firmy w tej branży. Plecak do zbierania ulotek i darmowych prezentów na pewno się przyda;] Na prawdę jest, co podziwiać a to za jedyne 15zł, które kosztuje bilet gorąco polecam :wink:

Teraz pod zdjęciami postaram się opisać, co robiła, która maszyna jednak większości nie zapamiętałem a niektóre maszyny nawet nie wiem, do czego służyły;]

Dołączona grafika

Taka zwykła maszynka zastanawia niska cena 1k euro... nawet fajnie pracowała tylko na maxa wolno ;]

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Swietna maszynka najszybsza chyba jaka była na targach ma genialne serwa i zajebiscie szybkie ruchy :D

Chodzi jak jakies urzadzenie pneumatyczne

Dołączona grafika

Maszynka tego samego producenta co wyzej rowniez bardzo fajna;]

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ogromna maszyna niestety nic ciekawego nie robiła wiec sie nie wypowiem;]

Dołączona grafika

Robot ktory wkłada narzedzia do hartowania i potem odkłada w inne miejsce bardzo madre urządzenie

Dołączona grafika

Duza tokarka :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

kolejna maszyna

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zdjecia Bez komentarza;]

Dołączona grafika

Szliwierka do płaszczyzn sterowana komputerowo;]

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kilka wczesniej wykonanych elementow

Dołączona grafika

Bardzo ciekawe urzadzenie zwane visport montowane w wiekszosci zabudowanych całkowicie maszyn co ciekawe wszystkie sciany sa mokre od chłodzenia a to okienko nie choc tez jest na to wystawione ;] bardzo ciekawe

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Stanowisko swietneju firmy haas

Dołączona grafika

Podstawowy model frezarki haas kosztujacy zaledwie 90k zł;] :lol:

Dołączona grafika

To urzadzenie wycinało w 5mm stali rozne wzorki(motylki) za pomoca piasku

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wierciło duze otwory

Dołączona grafika

dalsza czesc w kolejnym poscie

Dołączona grafika

Stanowisko firmy Mazak

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Maszyna Trumatik bardzo duza miesciła sie na około 500m2;]

O ile mi wiadomo jest to laser i kosztuje jakies 5 milionow złotych;]

Dołączona grafika

Urzedzenie do przemieszczania blach

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Fajne urzadzenie dozaokraglania powierzchni jego cena ejst masakryczna w stosunku budowy bo jest bardzo prosta cena 20k zł

A takie daje efekty

Dołączona grafika

Była jeszcze podobna maszyna działajaca na tej samej zasadzie tylko scinajaca kat kosztowała jedyne 60k euro

Dołączona grafika

MAszyna ktora tanie strumieniem wody na dalszych fotkach jest ciekawsza

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Oto wczesniej wspomniana maszyna

A oto efekty jej pracy strumieniem wody ciekim jak szpilka choc dobrrze widocznym z łatwoscia tnie 10mm blache :blink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ploter frezujacy w drewnie

Prosze o opinie mam nadzieje ze docenicie moja prace :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne hobby ;-) To oprócz kompów? ;-)

Wolę jednak się w to nie zagłębiać, bo moim następnym wydatkiem będzie jakaś frezarka zamiast nowego kompa ;-)

Na serio: muszę jednak przyznać że niektóre sprzęty wyglądają imponująco. Za bardzo nie wiem, czym zajmują się niektóre z tych maszyn, ale co tam. To pewnie przez to, że z moją wiedzą fizyczno-techniczną jest kiepsko. Największe zdziwko u mnie wywołała maszynka tnąca blachę strumieniem wody, jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić - ach ta technika...

// trochę ta relacja zajmuje, moje neo musiało sie ładnie spracować, żeby wszystkie miniaturki się wyświetliły :D

Edytowane przez mrjeremiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde, z checia bym sie wybral, no ale TROCHE daleko. takie targi swietna sprawa, tylko wane zeby byc osobiscie bo zdjecie to nie to samo :D

pozdrawiam

kszonek

//

no dokladnie brakuje fot pań :D

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde, z checia bym sie wybral, no ale TROCHE daleko. takie targi swietna sprawa, tylko wane zeby byc osobiscie bo zdjecie to nie to samo :D

pozdrawiam

kszonek

Pewnie ze nie to samo te maszynki na fotkach nie wygladaja na wielkie a kazda ma prawie 2,5 m albo wiecej

Gdybym wiedział przenaczył bym na te targi 2 dni zwiedzania bo nie jestes w stanie obejzec wszystkiego na spokojnie w jeden dzien ja spedziłem 5 godzin

No maszynki w akcji sa niesamowite ekstra maszyny wspołpracuja z 4 osia;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile taki sprzet kosztuje ?

Najdrozsza frezarka Haas ktora była w ulotce kosztuje jedyne~ 700 tys złotych :lol:

Zapewno dopiero sie rozkrecaja

Nie wiem ile kosztowała najdrozsza maszyna ale najdrozsze beda lasery po kilka milionow a skrzynki obsługujace je zajmuja ogromna powierzchnie

Edytowane przez Misiu15go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

zrobic miliard bloczkow i moze sie zwroci :lol:

EE do bloczkow taki kombajn;]

:lol: :lol:

On by sie nudził tak dla ciekawosci ta maszyna wazy jedyne 11 ton(najciezsza wazy 18ton) i ma silnik 22kw

wymiary

4,4 metra szerokosci

3,6 metra głebokosci

i jedyne 3 metry wysokosci;]

całkiem przestronna maszynka;]

http://www.haascnc.com/news_videos.asp#lathe

lin mozna zassac filmiki nie to co real ale niektore fajne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Największe zdziwko u mnie wywołała maszynka tnąca blachę strumieniem wody, jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić - ach ta technika...

w choppereach na discovery taka maja. mozesz sobie obejzec:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misiu15go nie wiesz kto mógłby mieć pliki bloczka wodnego na taką frezarke cnc bo w wakacje będe się uczył obsługi tego cudeńka i w ramach nauki wyfrezuje sobie pare bloczków na własny użytek a frezarka to haas Vf 3

a widziałeś może na tych targach tokarki cnc bo takowej będe się uczył i chciałbym pogadać z kimś kto się na tym zna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciecie strumieniem wody ma bardzo wielka zalete. Material ciety nie jest podgrzewany przez urzadzenie tnac takie jka palnik, plazma,laser. Niekiedy jest to bardzo potrzebne.

Ehhhh jednak podstawa dobrego warsztatu sa maszynki. <marzyciel> Tylko u nas maszynki dobre sa drogie, nawet bardzo drogie......... szkoda

PS a gdzie foteczki pan??:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciecie strumieniem wody ma bardzo wielka zalete. Material ciety nie jest podgrzewany przez urzadzenie tnac takie jka palnik, plazma,laser. Niekiedy jest to bardzo potrzebne.

Ehhhh jednak podstawa dobrego warsztatu sa maszynki. <marzyciel> Tylko u nas maszynki dobre sa drogie, nawet bardzo drogie......... szkoda

PS a gdzie foteczki pan??:>

Mosze cie zmartwic ale ciecie "strumieniem wody" ma takze bardzo duzo wad;] dlatego nie jest takim idealnym rozwiązaniem. Dodam ze tam nie ma samej wody ! woda jest nosnikiem, medium do ktorego dodawany jest sproszkowany material scierny (cisnienie rzedu 700 atmosfer) w glowicy, a glowne wady to:

- duza chropowatosc poweirzchni obrabianej

-zmiana geometrii strumienia cieczy wraz z glebokoscia ( laser jest lepszy gdyz na calej dlugosci wiazka jest skupiona)

-ogromne zuzycie dyszy przez materiał scierny (a co za tym koszta)

a co do relacji z Targów hmmm za bardzo nie widac relacji:P same fotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w choppereach na discovery taka maja. mozesz sobie obejzec:P

Widziałem te maszynke na discovery;]

Fotek pań nie ma :?

poca -> zasponsoruj mi warsztat za około 200k (100k cnc pluz inne maszyny) a z checia zrezygnuje z homemade :D

HeatheN -> nie zgodze sie z toba moze masz racje ale była taka maszyna co cieła piaskiem najpierw woda podchodziła nad dysze a potem cieła materiał

http://i47.photobucket.com/albums/f169/Mis...ol/IMG_2056.jpg

A ta inna maszyna cieła chyba sama soda nie jestem tego pewien dlatego nie bede sie kłucił, uwazam ze powierzchnia boczna była bardzo ładna ale czy chropowata to nie wiem nie zwrociłem uwagi. Co do duzego zuzycia dyszy tez o tym słyszałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne zabaweczki.

Tylko ciekawe jaka jest dokladnosc tego cięcia strumieniem wody, nigdy nie miałem z tym do czynienia.

W pracy obsługuję drażarki i wycinam na druciarkach i chyba tam gdzie licza się setne mm drut jest niezastąpiony, a może sie myle?

Btw nasza narzędziownia ma w planach zakup zakup 5-osiowej frezarki Hermle, koszt ok. 1mln zł :wink:

Możliwości na takim sprzęcie sa nieograniczone :)

Najlepsze jest to ze na takich centrach obrobczych to ludzie to obsługuja w garniturach na tech targach, system odprowadzania wiorow tam wszystko jest;]

Frezarki 5 osiowe wspołpracuja swietnie dla tych co nie wiedza to jest taka frezatka

http://i47.photobucket.com/albums/f169/Mis...ol/IMG_2030.jpg

karololszewski -> tokarki na targach tez były jak masz jakies w miare proste pytania postaram sie odpowiedziec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mosze cie zmartwic ale ciecie "strumieniem wody" ma takze bardzo duzo wad;] dlatego nie jest takim idealnym rozwiązaniem. Dodam ze tam nie ma samej wody ! woda jest nosnikiem, medium do ktorego dodawany jest sproszkowany material scierny (cisnienie rzedu 700 atmosfer) w glowicy, a glowne wady to:

- duza chropowatosc poweirzchni obrabianej

-zmiana geometrii strumienia cieczy wraz z glebokoscia ( laser jest lepszy gdyz na calej dlugosci wiazka jest skupiona)

-ogromne zuzycie dyszy przez materiał scierny (a co za tym koszta)

a co do relacji z Targów hmmm za bardzo nie widac relacji:P same fotki

Tak jak napisalem nie ma podgrzewania cietego materialu. Pod wplywem temperatury w materiale cietym wystepuja przeminay fazowe i sie moze nagle okazac ze materila zamiast twardy jest miekki albo zamiast miekki jest bardzo twardy i kruchy. Koszt maszyny sa duze ale czasem koszty sie nie licza. Co do krawedzi mozna je zeszlifowac nie robiac szkody materialowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisalem nie ma podgrzewania cietego materialu. Pod wplywem temperatury w materiale cietym wystepuja przeminay fazowe i sie moze nagle okazac ze materila zamiast twardy jest miekki albo zamiast miekki jest bardzo twardy i kruchy. Koszt maszyny sa duze ale czasem koszty sie nie licza. Co do krawedzi mozna je zeszlifowac nie robiac szkody materialowi.

Zgadzam sie, ja tlyko wymienilem wady;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi