aerial Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 I ciekawe czy ceny konkurencji Mate'a byłyby nadal niższe gdyby jego konkurencja miała zarejestrowaną działalność i płaciła podatki i ZUS. Z szarą strefą trudno wygrać w walce na ceny .... :?To wszystkie jest jasne - takie sa powody cen. Tylko czy my klienci mamy wspolczuc firmom i placic u nich drozej :) ? (bo tak to brzmi czasem). Taka jest przewaga garazowych producentow. Dzialaja na tak mala skale, ze nie musza bac sie ZUS'u i maja taniej. Ale np uzywany Abadon z allegro to sila cnc i cena homemade'a :) Czego chciec wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Ale co mi z wyknonania, skoro karty leżą poziomo, to bloku tak się nie widzi. Realitynet ma (chyba) zarejestrowana działalność i tak wybrał bym chociaż f2g. Aha i wy nadal wierzycie, że radiatory tak wam ochłodzą pamięci? ^^ Bez miedziaków i nawiewu zapomnijcie o kilku marnych stopniach (z 10mhz o/c) ja bym wolał włożyc na gpu tańszy i wydajniejszy blok typu prison niż gorszy i lepsze radiatorki. Giziu nie przemyślał wszystkiego, w 7800gt chyba jednak o/c rdzenia jest ważniejsze niz pamięci. No i jak już koniecznie chciałeś 100% sklepowych (i ładnych) części wg. mnie XG1 lepiej się prezentuje tymbardziej, że już masz jeden z bloków "X". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Giziu nie przemyślał wszystkiego, w 7800gt chyba jednak o/c rdzenia jest ważniejsze niz pamięci. No i jak już koniecznie chciałeś 100% sklepowych (i ładnych) części wg. mnie XG1 lepiej się prezentuje tymbardziej, że już masz jeden z bloków "X". Czyli wg. Ciebie Abadon jest kiepski?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (...) Bez miedziaków i nawiewu zapomnijcie o kilku marnych stopniach (z 10mhz o/c) (...)Niezależnie od założonego bloczka nawiew musi być. Na grafice, szczególnie b. wydajnej, grzeją się nie tylko GPU i pamięci. A mosfety? (...) No i jak już koniecznie chciałeś 100% sklepowych (i ładnych) części wg. mnie XG1 lepiej się prezentuje tymbardziej, że już masz jeden z bloków "X".To zobacz jak trzeba kombinować żeby założyć ten blok i jednocześnie radiatory na niektóre pamięci: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=178270 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Black_war: nie rób OT w tym temacie i nie wypisuj takich bzdur i herezji. Spec sie kurcze znalazł. Idź sie pobaw w swojej piaskownicy. Twoje wypowiedzi są nie na poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) No przecież prawie wszystkie moje wypowiedzi o tym mówią :) Złożył taki zestaw byle tylko nie było za dużo pracy, którą i tak mu ojciec zrobił. A pozatym teraz można brac XG1 ze złączkami obrotowymi, które niby ułatwiają montaż radiatorków (w co nie wierzę...). A Abadon to shit nie warty swojej ceny i nic nie zmieni mojego zdania na ten temat :) Nie Miazga jest zawsze spec i twoje wypowiedzi są zawsze na poziomie. No i dlaczego tak wszyscy się czepiają ja tylko wypowiedziałem się na temat tego wc i abadona, a to, że ktoś się z moja oceną nie zgadza to mnie obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg. Każdy ma swoje zdanie na jakiś temat i ja właśnie swoje tu przedstawiłem. Edytowane 23 Czerwca 2006 przez Black_war Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) @Black_war pier**lisz głupoty. Ojciec mi pomógł wyciąć te dwie dziury ale resztę zrobiłem sam. Sam ojciec się pukał w głowę gdy usłyszał że chcę chłodzić kompa wodą. Zresztą jeśli by mi to wszystko złożył to i tak nie każdy musi być złotą rączką i robić cuda z plexy/blachy itp. Co do bloczku na GPU to wziąłbym XG1 ale jak napisał Miazga82, trzeba się z nim męczyć. Co do wydajności to jest normalne że jest niska skoro chłodnica pracuje prawie w trybie pasywnym. Dokupię 2 Fandery 120mm i będzie git, więc się tak nie podniecaj. A kupiłem taki zestaw bo lubię rzeczy ładne, starannie wykonane, markowe i wysokiej jakości. Skoro stać mnie to kupuję, zresztą nie lubię szrota w pokoju a tym bardziej w kompie. Edytowane 23 Czerwca 2006 przez -GIZIU- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 A czy ja mówię, że musisz robić cuda z blachy? Chodziło mi o to, że poprostu nie lubisz się męczyć nawet za cene wyższej wydajności i ten zestaw to świetnie pokazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (...) Co do wydajności to jest normalne że jest niska skoro chłodnica pracuje prawie w trybie pasywnym. Dokupię 2 Fandery 120mm i będzie git (...) Planujesz odsunięcie chłodnicy od obudowy? Czy tylko dołożysz wentylatory? Same wentyle niewiele dadzą A czy ja mówię, że musisz robić cuda z blachy? Chodziło mi o to, że poprostu nie lubisz się męczyć nawet za cene wyższej wydajności i ten zestaw to świetnie pokazuje.To coraz więcej takich zestawów będziesz zmuszony oglądać. Oferta WC na polskim rynku staje się coraz większa, coraz więcej firm jest dostępnych. Oprócz homemade'ów tworzy się rynek zestawów fabrycznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 To coraz więcej takich zestawów będziesz zmuszony oglądać. Oferta WC na polskim rynku staje się coraz większa, coraz więcej firm jest dostępnych. Oprócz homemade'ów tworzy się rynek zestawów fabrycznych Wiem o tym i nad tym ubolewam. Proponuję nie robić więcej OT w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 No i dlaczego tak wszyscy się czepiają ja tylko wypowiedziałem się na temat tego wc i abadona, a to, że ktoś się z moja oceną nie zgadza to mnie obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg. Każdy ma swoje zdanie na jakiś temat i ja właśnie swoje tu przedstawiłem.Najpierw myśl co piszesz, bo jak widze nawet nie wiesz co. To że wypowiadasz sie na temat czyjegoś wc to rozumiem, jest to normalne w tym dziale. Tylko, że ty zacząłeś sie wypowiadać na temat czyjejś osoby w sposób obraźliwy. Jak masz jakieś problemy to napisz do niego co Ci sie nie podoba a nie wyżalaj sie publicznie bo łamiesz regulamin. EOT z mojej strony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Planujesz odsunięcie chłodnicy od obudowy? Czy tylko dołożysz wentylatory? Same wentyle niewiele dadząA czemu przyleganie chłodnicy do obudowy ma wpłynąć na wydajność ? W sumie mógłbym zamontować ją na tulejkach dystansowych. A czy ja mówię, że musisz robić cuda z blachy? Chodziło mi o to, że poprostu nie lubisz się męczyć nawet za cene wyższej wydajności i ten zestaw to świetnie pokazuje.Nie znasz mnie więc mnie nie oceniaj. Edytowane 23 Czerwca 2006 przez -GIZIU- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 A czemu przyleganie chłodnicy do obudowy ma wpłynąć na wydajność ? W sumie mógłbym zamontować ją na tulejkach dystansowych.Zajrzyj tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=204121 Żeby wentylatory miały skąd zasysać powietrze. Skąd wentyl ma zassać powietrze gdy chłodnica będzie przylegać do obudowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zajrzyj tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=204121 Żeby wentylatory miały skąd zasysać powietrze. Skąd wentyl ma zassać powietrze gdy chłodnica będzie przylegać do obudowy? OK, rozumiem. A mogę przykręcić budę na 1cm tulejki dystansowe a Fandery zamontować z tyłu chłodnicy jako wydmuciach!ące ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 OK, rozumiem. A mogę przykręcić budę na 1cm tulejki dystansowe a Fandery zamontować z tyłu chłodnicy jako wydmuciach!ące ?U mnie jest tak: więcej w wątku o moim WC Czy wystarczy 1cm? Nie wiem. Przekonasz się gdy zamontujesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) U mnie jest tak: więcej w wątku o moim WC Czy wystarczy 1cm? Nie wiem. Przekonasz się gdy zamontujesz ;) Dokładnie tak samo chcę zrobić u siebie. OK, jak kupię Fandery to będę się bawić. Thx za cenne wskazówki. A tak wogóle to można na to jeszcze zamontować jakieś filtry ? Nie będzie spadku wydajności ? Edytowane 23 Czerwca 2006 przez -GIZIU- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Generalnie po założeniu filtrów wydajność trochę spada, i jest większy szum (powietrze "przepycha" się przez male dziurki), lepiej zamontowac wentyle jako wyciągające. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 -GIZIU- Jeśli chodzi o sposób montażu wentylatorów, wady i zalety montowania, zajrzyj tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=139223&st=27 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Zrobiłem porządek z chłodnicą, mianowicie zamontowałem ją na tulejach dystansowych i zamontowałem jednego TT 120mm (tylko jednego mam) i jednego TT 92mm w budzie. Podkręciłem procka o 180Mhz i temperatury w idle to: CPU- 34*C i GPU- 37*C. Oto fotki: Edytowane 23 Czerwca 2006 przez -GIZIU- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Może być :] Idziesz w dobrym kierunku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Zrobiłem porządek z chłodnicą, mianowicie zamontowałem ją na tulejach dystansowych i zamontowałem jednego TT 120mm (tylko jednego mam) i jednego TT 92mm w budzie. Podkręciłem procka o 180Mhz i temperatury w idle to: CPU- 34*C i GPU- 37*C. Oto fotki:A dlaczego nie możesz założyć obydwóch wentylatorów na chłodniczce? Przecież ten wentyl wiejąc od środku obudowy praktycznie nic nie daje. Powietrze i tak rozchodzi sie na boki przed cooltekiem, wiec pożytku z niego dużego nie ma. Jak narazie chłodniczka z tylko jednym wentylem to nieporozumienie. Edytowane 23 Czerwca 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Ten maly wentyl raz ze wieje tylko kawalkiem powierzchni na chlodnice, dwa jak zamkniejsz obudowe bedzie dmuchal cieplym powietrzem. Wywal go i zamontuj druga 120ke na chlodnicy na swoim miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 A dlaczego nie możesz założyć obydwóch wentylatorów na chłodniczce? Przecież ten wentyl wiejąc od środku obudowy praktycznie nic nie daje. Powietrze i tak rozchodzi sie na boki przed cooltekiem, wiec pożytku z niego dużego nie ma. Jak narazie chłodniczka z tylko jednym wentylem to nieporozumienie. Aerocool Turbine Fan służy jako przystrojenie :wink: Tak jak napisałem sto razy wcześniej, na chłodnicę pójdą dwa Fandery jak pensję dostanę :wink: Warto dopłacać do tych nowych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horgrim Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Warto dopłacać do tych nowych ? Moim zdaniem nie, lepiej kupić Zaward'a wentylek z allegro np tutaj. Poszukaj o nich, na forum był o tym temat. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...