Skocz do zawartości
-GIZIU-

Wc By Giziu Rev. 1.0

Rekomendowane odpowiedzi

I ciekawe czy ceny konkurencji Mate'a byłyby nadal niższe gdyby jego konkurencja miała zarejestrowaną działalność i płaciła podatki i ZUS. Z szarą strefą trudno wygrać w walce na ceny .... :?

To wszystkie jest jasne - takie sa powody cen. Tylko czy my klienci mamy wspolczuc firmom i placic u nich drozej :) ? (bo tak to brzmi czasem). Taka jest przewaga garazowych producentow. Dzialaja na tak mala skale, ze nie musza bac sie ZUS'u i maja taniej.

Ale np uzywany Abadon z allegro to sila cnc i cena homemade'a :) Czego chciec wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co mi z wyknonania, skoro karty leżą poziomo, to bloku tak się nie widzi.

Realitynet ma (chyba) zarejestrowana działalność i tak wybrał bym chociaż f2g. Aha i wy nadal wierzycie, że radiatory tak wam ochłodzą pamięci? ^^ Bez miedziaków i nawiewu zapomnijcie o kilku marnych stopniach (z 10mhz o/c) ja bym wolał włożyc na gpu tańszy i wydajniejszy blok typu prison niż gorszy i lepsze radiatorki. Giziu nie przemyślał wszystkiego, w 7800gt chyba jednak o/c rdzenia jest ważniejsze niz pamięci. No i jak już koniecznie chciałeś 100% sklepowych (i ładnych) części wg. mnie XG1 lepiej się prezentuje tymbardziej, że już masz jeden z bloków "X".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Giziu nie przemyślał wszystkiego, w 7800gt chyba jednak o/c rdzenia jest ważniejsze niz pamięci. No i jak już koniecznie chciałeś 100% sklepowych (i ładnych) części wg. mnie XG1 lepiej się prezentuje tymbardziej, że już masz jeden z bloków "X".

Czyli wg. Ciebie Abadon jest kiepski?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Bez miedziaków i nawiewu zapomnijcie o kilku marnych stopniach (z 10mhz o/c) (...)

Niezależnie od założonego bloczka nawiew musi być. Na grafice, szczególnie b. wydajnej, grzeją się nie tylko GPU i pamięci. A mosfety?

(...) No i jak już koniecznie chciałeś 100% sklepowych (i ładnych) części wg. mnie XG1 lepiej się prezentuje tymbardziej, że już masz jeden z bloków "X".

To zobacz jak trzeba kombinować żeby założyć ten blok i jednocześnie radiatory na niektóre pamięci: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=178270

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież prawie wszystkie moje wypowiedzi o tym mówią :) Złożył taki zestaw byle tylko nie było za dużo pracy, którą i tak mu ojciec zrobił. A pozatym teraz można brac XG1 ze złączkami obrotowymi, które niby ułatwiają montaż radiatorków (w co nie wierzę...). A Abadon to shit nie warty swojej ceny i nic nie zmieni mojego zdania na ten temat :)

Nie Miazga jest zawsze spec i twoje wypowiedzi są zawsze na poziomie.

No i dlaczego tak wszyscy się czepiają ja tylko wypowiedziałem się na temat tego wc i abadona, a to, że ktoś się z moja oceną nie zgadza to mnie obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg. Każdy ma swoje zdanie na jakiś temat i ja właśnie swoje tu przedstawiłem.

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Black_war pier**lisz głupoty. Ojciec mi pomógł wyciąć te dwie dziury ale resztę zrobiłem sam. Sam ojciec się pukał w głowę gdy usłyszał że chcę chłodzić kompa wodą. Zresztą jeśli by mi to wszystko złożył to i tak nie każdy musi być złotą rączką i robić cuda z plexy/blachy itp. Co do bloczku na GPU to wziąłbym XG1 ale jak napisał Miazga82, trzeba się z nim męczyć. Co do wydajności to jest normalne że jest niska skoro chłodnica pracuje prawie w trybie pasywnym. Dokupię 2 Fandery 120mm i będzie git, więc się tak nie podniecaj. A kupiłem taki zestaw bo lubię rzeczy ładne, starannie wykonane, markowe i wysokiej jakości. Skoro stać mnie to kupuję, zresztą nie lubię szrota w pokoju a tym bardziej w kompie.

Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Co do wydajności to jest normalne że jest niska skoro chłodnica pracuje prawie w trybie pasywnym. Dokupię 2 Fandery 120mm i będzie git (...)

Planujesz odsunięcie chłodnicy od obudowy? Czy tylko dołożysz wentylatory? Same wentyle niewiele dadzą

A czy ja mówię, że musisz robić cuda z blachy? Chodziło mi o to, że poprostu nie lubisz się męczyć nawet za cene wyższej wydajności i ten zestaw to świetnie pokazuje.

To coraz więcej takich zestawów będziesz zmuszony oglądać. Oferta WC na polskim rynku staje się coraz większa, coraz więcej firm jest dostępnych.

Oprócz homemade'ów tworzy się rynek zestawów fabrycznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To coraz więcej takich zestawów będziesz zmuszony oglądać. Oferta WC na polskim rynku staje się coraz większa, coraz więcej firm jest dostępnych.

Oprócz homemade'ów tworzy się rynek zestawów fabrycznych

Wiem o tym i nad tym ubolewam. Proponuję nie robić więcej OT w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dlaczego tak wszyscy się czepiają ja tylko wypowiedziałem się na temat tego wc i abadona, a to, że ktoś się z moja oceną nie zgadza to mnie obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg. Każdy ma swoje zdanie na jakiś temat i ja właśnie swoje tu przedstawiłem.

Najpierw myśl co piszesz, bo jak widze nawet nie wiesz co. To że wypowiadasz sie na temat czyjegoś wc to rozumiem, jest to normalne w tym dziale. Tylko, że ty zacząłeś sie wypowiadać na temat czyjejś osoby w sposób obraźliwy. Jak masz jakieś problemy to napisz do niego co Ci sie nie podoba a nie wyżalaj sie publicznie bo łamiesz regulamin.

EOT z mojej strony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planujesz odsunięcie chłodnicy od obudowy? Czy tylko dołożysz wentylatory? Same wentyle niewiele dadzą

A czemu przyleganie chłodnicy do obudowy ma wpłynąć na wydajność ? W sumie mógłbym zamontować ją na tulejkach dystansowych.

A czy ja mówię, że musisz robić cuda z blachy? Chodziło mi o to, że poprostu nie lubisz się męczyć nawet za cene wyższej wydajności i ten zestaw to świetnie pokazuje.

Nie znasz mnie więc mnie nie oceniaj. Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu przyleganie chłodnicy do obudowy ma wpłynąć na wydajność ? W sumie mógłbym zamontować ją na tulejkach dystansowych.

Zajrzyj tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=204121

Żeby wentylatory miały skąd zasysać powietrze. Skąd wentyl ma zassać powietrze gdy chłodnica będzie przylegać do obudowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=204121

Żeby wentylatory miały skąd zasysać powietrze. Skąd wentyl ma zassać powietrze gdy chłodnica będzie przylegać do obudowy?

OK, rozumiem. A mogę przykręcić budę na 1cm tulejki dystansowe a Fandery zamontować z tyłu chłodnicy jako wydmuciach!ące ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest tak:

Dołączona grafika

więcej w wątku o moim WC

Czy wystarczy 1cm? Nie wiem. Przekonasz się gdy zamontujesz ;)

Dokładnie tak samo chcę zrobić u siebie. OK, jak kupię Fandery to będę się bawić. Thx za cenne wskazówki. A tak wogóle to można na to jeszcze zamontować jakieś filtry ? Nie będzie spadku wydajności ? Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem porządek z chłodnicą, mianowicie zamontowałem ją na tulejach dystansowych i zamontowałem jednego TT 120mm (tylko jednego mam) i jednego TT 92mm w budzie. Podkręciłem procka o 180Mhz i temperatury w idle to: CPU- 34*C i GPU- 37*C. Oto fotki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem porządek z chłodnicą, mianowicie zamontowałem ją na tulejach dystansowych i zamontowałem jednego TT 120mm (tylko jednego mam) i jednego TT 92mm w budzie. Podkręciłem procka o 180Mhz i temperatury w idle to: CPU- 34*C i GPU- 37*C. Oto fotki:

A dlaczego nie możesz założyć obydwóch wentylatorów na chłodniczce? Przecież ten wentyl wiejąc od środku obudowy praktycznie nic nie daje. Powietrze i tak rozchodzi sie na boki przed cooltekiem, wiec pożytku z niego dużego nie ma.

Jak narazie chłodniczka z tylko jednym wentylem to nieporozumienie.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie możesz założyć obydwóch wentylatorów na chłodniczce? Przecież ten wentyl wiejąc od środku obudowy praktycznie nic nie daje. Powietrze i tak rozchodzi sie na boki przed cooltekiem, wiec pożytku z niego dużego nie ma.

Jak narazie chłodniczka z tylko jednym wentylem to nieporozumienie.

Aerocool Turbine Fan służy jako przystrojenie :wink: Tak jak napisałem sto razy wcześniej, na chłodnicę pójdą dwa Fandery jak pensję dostanę :wink: Warto dopłacać do tych nowych ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi