Skocz do zawartości
kain

PIII 500 vs Duron 600

Rekomendowane odpowiedzi

Czekaj czekaj ja nie czaje, P3 zjada .... ze co .... jakie ograniczenia

Ja mam P3 500 i chodzi na FSB 150 -> 750 dla malo domyslych :) (Shuttle 661HOT (i80440BX)) od 2 lat.

P3 RuleZ

A co masz na plycie glownej oporcz proca co ci dziala przy 50MHz na pci to raczej malo rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to po kolei:

1. Wszelakie testy typu sisoft sandra = można porównywac procki w surowej wydajności poszczególnych jednostek wykonawczch, ale realnej wydajności raczej nie sprawdzimy.

2. Durek ma fsb 200 mhz, pIII do bodajże 500 miało fsb 100 mhz.

3. Wczesne durony były wydajnościowo porównywalne, lub marginalnie lepsze od pIII z tym samym zegarem i szyną 100 mhz.

4. Dopiero szyna 133 mhz powzoliła pIII na dogonienie athlonów zegar w zegar.

5. Pamiętajmy, że celerki do 766 były na fsb 66 mhz dlatego kolejność wyglądała tak (zakładając ten sam zegar)

celerek 66 mhz -> celeron 100 mhz -> pIII 100mhz i duron -> athlon 100mhz -> pentium III 133mhz -> athlon 133 mhz -> pIII tulantin

6. Jak ktoś chce porównywac w miarę dokładnie procki, to polecamjakiś porządny test obliczeniowy np kompilacja fullvis mapki do quake3 lub renedring większego obrazka w 3ds. Bardzo fajnym testem jest AVS winampa 2.7x. Polecam 1024x768x32 w 100% screen test elvis_real3d_livinginabox. Ja w takich ustawieniach mam 7.5 fps.

Kareas - liczenie silni to jest <span style="color:red;">[ciach!]</span>iany test - w praktyce tylko sprawdzasz wydajność mnożenia i przepustowość cache L1 bo cały programik się w nim mieści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to po kolei:

5. Pamiętajmy, że celerki do 766 były na fsb 66 mhz dlatego kolejność wyglądała tak (zakładając ten sam zegar)

celerek 66 mhz -> celeron 100 mhz -> pIII 100mhz i duron -> athlon 100mhz -> pentium III 133mhz -> athlon 133 mhz -> pIII tulantin

6. L1 bo cały programik się w nim mieści.

CO?

Niech wpadnę do domu to polecę do kumpla porobić testy Antka TB FSB 100 i 133. Tualatin szybszy od niego??

Zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę out of topic, ale:

Czemu intel taki popularny:

weźcie nową "Erę komputera", st.15:

opis kompa MiniPC:" ...wysoka wydajnośćprocesorów AMD,porównywalna z Celeronem pozwala na ..."

ExpertOfficeII: "..wg testów światowych pism komputerowych procesor intel celeron przewyższa procesory AMD swoimi osiągami.."( oni chyba zagraniczne wydania komputer świata czytają :lol: :lol:

i jak tu intela nie kupić? "...przecież tak pisze Action, największy Polskidystrybutor sprzętu komputerowego..." :D

Mają zestaw ze zintegrowaną k. dźwięk. 32bit- chyba kupię tego shuttle :D (ExpOfficeI)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyhy dziś będę miał noc testów, zabrałem kumplowi płytę i procesor :D Podajcie mi jakieś przykłady zastosowań w których mam porównać sprzęt. Wiadomo, Sandra, 3dMark (nie spodziewam się specjalnej różnicy, w końcu mam tylko Rivę :-| ), kompresja filmu i co jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ciekawie sie zapowiada ale... wszyscy wiemy ze - durek bedzie szybszy :D

AKBA u mnie szla 600@900 mnoznikiem --> msi kt133 :? pouamana z kazdej strony :twisted: no a teraz to go sobie do starego radia przykleilem tak przez sentyment .... 8)

To udanego testowania

ps. marka to 2k bez1 ze wzgl na emhazetz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...