psz3mo Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 ja u siebie ustawiłem zworkami na 200 fsb, komp nie wstawał, tzn. odpalał sie ale nie było obrazu, więc dzielnik raczej nie wskakuje, a co dziwne, po zmianie w biosie szyny na 200, komp podnosi się bez problemu @Easydoor u mnie od kilku miesięcy komp lata na 187 fsb, bez żadnych problemów :), a do 193-4 moge spokojnie pracować :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 a ja nie wiem czemu u mnie jak probowalem zworkami to nie szlo. jak probowalem biosem na 200 to szlo, ale pamieci szly asynchronicznie na 166. jak ustawialem ram na 200 to nie wstawal komp. wtf? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 ja u siebie ustawiłem zworkami na 200 fsb, komp nie wstawał, tzn. odpalał sie ale nie było obrazu, więc dzielnik raczej nie wskakuje, a co dziwne, po zmianie w biosie szyny na 200, komp podnosi się bez problemu @Easydoor u mnie od kilku miesięcy komp lata na 187 fsb, bez żadnych problemów :), a do 193-4 moge spokojnie pracować :) Zobacz w clockgenie jakie masz wartości PCI/AGP. a ja nie wiem czemu u mnie jak probowalem zworkami to nie szlo. jak probowalem biosem na 200 to szlo, ale pamieci szly asynchronicznie na 166. jak ustawialem ram na 200 to nie wstawal komp. wtf? Jakie masz te pamięci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 400... :? w jednej kosci :? a jak sprawdzic te wartosci w tym clockgenie? jak ustawic to PLL? :( // dobra juz znalazlem PLL :) no i tak. po ustawieniu w biosie 200 mam: CPU: 2138 fsb:199.92 ram:199.92 agp:66 pci:33 dobrze? widac pamieci tez poszly na 200, ale cpu-z pokazuje 166 MHz ;/;/;/. jakim jeszcze dobrym programem mozna sprawdzic predkosc taktowania pamieci? :) ale moze tak dla pewnosci byscie powiedzieli jakie PLL mam ustawic? gdzie to sprawdzic? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 400... :? w jednej kosci :? a jak sprawdzic te wartosci w tym clockgenie? jak ustawic to PLL? :( // dobra juz znalazlem PLL :) no i tak. po ustawieniu w biosie 200 mam: CPU: 2138 fsb:199.92 ram:199.92 agp:66 pci:33 dobrze? widac pamieci tez poszly na 200, ale cpu-z pokazuje 166 MHz ;/;/;/. jakim jeszcze dobrym programem mozna sprawdzic predkosc taktowania pamieci? :) ale moze tak dla pewnosci byscie powiedzieli jakie PLL mam ustawic? gdzie to sprawdzic? :) Taktowania pci/agp masz w porządku. Taktowanie pamięci możesz sprawdzić everestem, WCPUID, sprawdź jeszcze w evereście jaką masz prędkość odczytu z pamięci. Nazwe swojego PLL możesz znaleźć na układzie scalonym w okolicach procesora - taki prostokątny z drobnymi nóżkami. Jak nie wiesz, to wpisz sobie w grafice google PLL i powinny być jakieś fotki, ale po co masz usawiać, skoro już ci wykryło :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 no bo nie wiem czy to jest dobre :? moze ten kto ma ta plyte by podal PLL bo nie wiem jak to znalezc :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 no bo nie wiem czy to jest dobre :? moze ten kto ma ta plyte by podal PLL bo nie wiem jak to znalezc :( PLL masz na TEJ fotce. Jest to taki czarny prostokątny układzik pod cewką, między socketem a slotami pamięci :) Ale skoro możesz regulować wszystko i wszystko ci się wyświetla, to jest ok :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 jest tam napisane. L6916D 992VR VH MYS 99'505 co to oznacza ? lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 jest tam napisane. L6916D 992VR VH MYS 99'505 co to oznacza ? lol Pradopodobnie zonacznia :) Zobacz jeszcze co pisze na tym prostokątnym układzie zaraz pod wejściami audio i tym pod slotem agp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 zaraz sprawdze :) a jakim programem sprawdzic taktowanie pamieci? innym niz clockgen i cpu-z? na kwadraciku pod audio jest napisane: 16PT8516-4 0522L ?? :( moze by ktos po prostu powiedzial jakie jest PLL na k7vt4a pro, bo ja nie umiem wyczytac tego z oznaczen ;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 zaraz sprawdze :) a jakim programem sprawdzic taktowanie pamieci? innym niz clockgen i cpu-z? na kwadraciku pod audio jest napisane: 16PT8516-4 0522L ?? :( moze by ktos po prostu powiedzial jakie jest PLL na k7vt4a pro, bo ja nie umiem wyczytac tego z oznaczen ;( Ja pamietam że na moim k7vt4a+ miałem PLL-a z wionbonda. Nie wiem jak jest w wersji pro. Ale skoro clockgen działa poprawnie, to po co chcesz kombinować z PLL? A o programach do sprawdzania napisałem kilka postów wyżej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 chce kombinowac poniewaz clockgen w zakladce Clocks pokazuje wszystko okej, ale w zakladce PLL Control pokazuje ze cpu ma 980MHz, ram jest ustawiony na 108 i procek tez, ale ze PCI/AGP jest 66/33. moze powiesz jak wyczytac jakie PLL ustawic? :( teraz ustawilem jakies ICS 950405 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 chce kombinowac poniewaz clockgen w zakladce Clocks pokazuje wszystko okej, ale w zakladce PLL Control pokazuje ze cpu ma 980MHz, ram jest ustawiony na 108 i procek tez, ale ze PCI/AGP jest 66/33. moze powiesz jak wyczytac jakie PLL ustawic? :( teraz ustawilem jakies ICS 950405 :( Powiem ci szczerze, że na tamtym moim starym asrocku nie kożystalem z clockgena, a z CPUCOOL. Aktualnie siedze na abicie z nf2 i clockgen wykrył mi wszystko automatycznie. Tu masz fotke z zaznaczonymi układami, odczytaj z nich oznaczenia i poda tutaj :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 ten najbardziej na prawo: L6916D 992VR VH MYS 99'505 tan anjbardziej u gory: VIA VT6013 0505CD ZHF005455C tan pod grafa: W83195BR-341 24392880 505GAASAT wg cpucool mam winbobd w83195br-341, tylko tam nie pokazuje czestotrliwaosci pci-agp :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 To ustaw w clockgenie ten sam PLL jaki wykrył ci cpucool i wsio, powinno działać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 ale o to chodzi ze nie ma takiego :( help :help: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 No to mi już brakuje pomysłów. Może kontroluj sobie częstotliwośc cpucool, a zegary sprawdzaj clockgenem. Naprawdę nie wiem ... :( (jestem po dwóch, ciężko mi się teraz myśli ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) aha. no to nie wiem :( no wlasnie gdzie jest w cpucool czestotliwosc pci/agp? doobra, wezme chyba ustawie na 166 bo nie chce uszkodzic dyskow :( a procka mnoznik podniose i na to samo wyjdzie ;) lol? :lol2: w cpucool po ustawieniu na 166 wyskakuje mi ze magistrala pci to 35, a fsb 105 :lol: tak samo na 200.. :lol: Edytowane 29 Lipca 2006 przez tsgs2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...