Skocz do zawartości
wegorz91

Wc Wegorza

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Nadszedł czas na zaprezentowanie dlugo oczekiwanego chlodzenia wodnego :D

Stare chlodzenie poszlo w zapomnienie :

Dołączona grafika

Sklad wodny :

CPU: CUBE PRO SLIM

GPU: CUBE PRO SLIM

NB: blok by misio15go

Dołączona grafika

Pompa : hydor l20II

rezik by misio

i chlodnica wlasno recznie robiona B) ( podziekowania dla kuzyna ktory pomogł dal mi plan jak wykonac taka chlodniczke)

Dołączona grafika

Weze z ogrodnika wiekszosc 9/11 i 10/12

Postanowilem jak moj kuzyn zrobic sobie obudowe na wc(zowu podziekowania dla niego) :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Obudowa zostala wykonana z metalu...

Całosc:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Temperatury nie ciekawe jakos 45stopni na procku i czasami rosnie :unsure: , karte graficzna mam dzwinie goraca a szczagolnie pamieci :unsure: i jedno co zrobie napewno to zmienie pompe na jakiegos eheima....

Prosze o kometaze B)

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

tez keidys chciałem zrobic sobie cos takiego, chłodnica, pompka i rez w nadbudówce :D

Czy ta pompka jest wystarczajaco odizolowana od blachy?? nie przenosi wibry na bude?

Ogólnie wc spoko :D

EDIT: Czy ten cooler dmucha na chłodnice czy ciągnie?? Cos wydaje mi sie ze dmucha, a to chyba nie jest dobrze.

EDIT2: Przy takiej ilosci miejsca zainwestowałbym w C.W.U. A temperatury to moze byc wina chłodnicy, pasty, złego docisku bloku albo przekłamań czujnika.

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oplacalo ci sie robic ta chlodnice przy takich cenach jakie dzisiaj sa? Takie rozwiazanie bedzie malo wydajne. Ale brawa za inwencje :wink:

Sam patent z zewnetrzna obudowa jest fajny. Ogolnie zestaw przypomina mi troche moje dawne wc, wszystko od misia, nf7 itd.

Zastanawiaja mnie te 2 zawory ktory sa jeszcze wewnatrz obudowy na pompke i chlodnice. Mianowicie co one dają jesli na wezach wychodzacych z budy tez nie ma zaworow? Bo jesli je zakrecisz to mozesz modul z chlodnica sobie zabrac bez wylewania wody, ale obieg w kompie nie bedzie zamnikety. Dobrze rozumuje?

Sam kombinuje wymyslec jakos takie odciecie zewnetrznej chlodnicy i przy nieosiagalnasci zlaczek obustronnie odcinajacych do cieczy (bo do gazu owszem sa, ale maja zawezenie przeplywu do kilku milimetrow...), pewnie poprzestane na 4 zaworach. Dodam ze chodzi mi o pozadne zawory metalowe, a nie o te plastiki od eheima.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet drgan nie przenosi, ale pierdzi nie do wyczymania wydaje mi sie ze temperatury moga byc tez przez pompe poniewaz nie radzi sobie z takim obciazeniem, widze ze w reziku malo co woda tam skacze , a jak dam tylko pompe i blok to woda bardzo skacze w reziku.... martwi mnie karta czemu taka goraca jest, nie wiem co to sie moze z tego powodu stac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

misiowaty zestaw :wink:

oryginalny pomysl z tą, jak to nazwales "obudową na wc".

pyania: dlaczego taka pompa,

i po co rez, jak nawet go nie widać? chyba byl to zbędny wydatek....

bo kilka zlotych domyslam sie kosztowal...

chlodnica - dobrze widze? zrobiona z rurek miedzianych? :o

edit:

zrobiona wlasnorecznie, bardzo dobrze. tylko pytanie dlaczego? nie lepiej bylo kupic coś ? :wink:

mogles zaoszczedzic na blokach i kupic cos choc troche wydajniejszego....

no chyba, ze koniecznie chciales zrobic ją sam. wtedy ok :wink:

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

pompka daje rade, moze pierdziec ze starosci, albo ze nie odpowietrzyłą sie do końca. Potrzas nią. Spokojnie powinna dac se rade z twoim zestawem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Temperatury nie ciekawe jakos 45stopni na procku i czasami rosnie :unsure: , karte graficzna mam dzwinie goraca a szczagolnie pamieci :unsure: i jedno co zrobie napewno to zmienie pompe na jakiegos eheima....

Zanim zmienisz pompkę zmień chłodnicę, sprawdź przyleganie bloków. Woda w układzie jest ciepła? Jeśli tak, to znaczy, że chłodnica nie wypromieniowyje ciepła, jest za słaba.

Gorące pamięci? Są radiatory? Jakiś nawiew na nie? Ile wentylatorów jest w obudowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę szczery :) Robienie własnej chłodnicy to głupi pomysl, ponieważ:

-nie ładne

-mało wydajne

-i pewnie coś pracy cię to kosztowało

Trzy razy bardziej wolał bym znaleźć na szrocie nagrzewnice i ją wyczyścić, bo i tak w sumie w tej obudowie na kibel nic nie widać :) (BTW. już kończe górę do podobnej obudowy tylko, że z wentylami na górze, i z drewna jak sie kiedyś plany nie zmienią.)

Pompeczke używaną czy nową kupiłeś? Jeżeli używana to najpewniej wirnik do wymiany, jeżeli nowa to nie wiem co bo widze, że masz rez przez co nie powinieneś mieć dużych problemów z odpowietrzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę szczery :) Robienie własnej chłodnicy to głupi pomysl, ponieważ:

-nie ładne

-mało wydajne

-i pewnie coś pracy cię to kosztowało

Jak narazie sobie radzi, i nie nazekam, tylko grafika ciagle goraca, radiatorków nie mam ale cala karta sie goraca zrobila nawet kondensatory na karcie sa gorace :sad: dawniej tak nie mialem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

No kibelek nawet fajny .Tylko ten kogut na dachu ... tragedia ...Lepiej jak byś to wszystkow bude włożył ... Ta chłodnica , kolejna tragedia ... ze szrotu coś albo zwykłą dedykowana było by lepiej... Jak koniecznie chciałes oddzielic modół chłodząco , pompujacy to trza było włożyć to o obudowe pod kompem a nie na ...ALe ogólnie ok ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł fajny, bloki i pompka też. Ale chłodnica to jedna wielka pomyłka. Do wydajności to temu daleko. Zamiast tego reza trzeba było sobie kupić jakąś małą chłodniczke na 1x120 a było by o wiele lepiej.

Ładnie wykonana nadbudówka.

Gratuluję

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł fajny, bloki i pompka też. Ale chłodnica to jedna wielka pomyłka. Do wydajności to temu daleko. Zamiast tego reza trzeba było sobie kupić jakąś małą chłodniczke na 1x120 a było by o wiele lepiej.

Ładnie wykonana nadbudówka.

Gratuluję

Dzieki B) , Czy montujac blok na grafie moglem cos uszkodzic??bo nie samowicie sie grzeje zmienilem paste i dokrecilem blok i nic....Doslownie caly laminat jest goracy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli masz 40C w idle na procu .... a wode i węże spradzając organoleptycznie stwiedzisz, że są bardzo ciepłe i robią się "klapciaste" to masz odpowiedź.

"Chłodniczka" nie oddaje ciepła, bloki prze to nie są efektywne i dlatego cała grafa Ci się grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli masz 40C w idle na procu .... a wode i węże spradzając organoleptycznie stwiedzisz, że są bardzo ciepłe i robią się "klapciaste" to masz odpowiedź.

"Chłodniczka" nie oddaje ciepła, bloki prze to nie są efektywne i dlatego cała grafa Ci się grzeje.

weze mozna tak powiedziec ze sa weze klapciaste -_- Ale chlodnica nie jest goraca bo dmucha na nia wiatrak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co patrze na foty to chyba nie polaczyles ukladu z chlodnica bo z proca idzie do grafy z grafy na chipset a z chpsetu do proca :blink: http://i53.photobucket.com/albums/g69/wego...wc/IM003759.jpg

chyba ze jestem jakis dziwny i zle widze ,ale juz wytrzezwialem

Edytowane przez radeksz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co patrze na foty to chyba nie polaczyles ukladu z chlodnica bo z proca idzie do grafy z grafy na chipset a z chpsetu do proca :blink: http://i53.photobucket.com/albums/g69/wego...wc/IM003759.jpg

chyba ze jestem jakis dziwny i zle widze ,ale juz wytrzezwialem

OMG .... czegoś takiego to jeszcze nie słyszałem :blink: :lol2: :lol2: :lol2:

wegorz, pomyśl może nad sprzedażą tego reza. A w zamian za to kup jakąś chłodniczke.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG .... czegoś takiego to jeszcze nie słyszałem :blink: :lol2: :lol2: :lol2:

wegorz, pomyśl może nad sprzedażą tego reza. A w zamian za to kup jakąś chłodniczke.

Ale co zrobie z obudowa ktora mam nad kompem.....chyba tam jakas chlodnice dam....Rez mi sie podoba niech zostanie....Ale jak był bym pewny ze to wina chlodnicy to bym od razu zminił ja nawet jutro:P Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi