Skocz do zawartości
dresik.pl

Pytanko Odnośnie Pompki!

Rekomendowane odpowiedzi

Też uważam se stosowanie takich pomp jest bez sensu... Niektórzy mówia że są bezgłośnie. Dobra na chłodnicy mamy jakies 120 działające na 800obr i to jest ciche, ale musimy miec jeszcze zasilacz dysk. Obecnie mam seaconica który jest cichy ale nie jest bezszlestny. Tak więc musimy kupic jeszcze pasywny zasilacz i cichy dysk bo dysków nie słyszalnych nie ma.... Tak więc wydaje mi sie że stosowanie takich pomp mija sie z celem... eot/

Pozdro.

Edytowane przez HUD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Ja mam na AP 36 miesięcy gwary ;D Pozatym takie bydlaki podobno sieją a to dla dysków i i nnych magnetycznych spraw przjeba** ...i powiedzie mi gdzie włożyć takie coś do miditower jak ma sie wszystkie sloty 5,25 zajęte fdd 2 razy hdd i co gdzie to włoże ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mariush190: Tak ja wiem, że ty w każdym temacie w którym sie udzielasz sugerujesz wymiane na grundfosa czy leszno...

Nie rozumiem troche tylko co niektórych myślenia. Bo skoro porównujemy cały czas do śmierdzącego atmana.. to on kosztuje 35złoty a Leszno minumum 200. Więc coś tu jest nie tak. Jeżeli pominiemy aspekt ceny (bo przykładowy Liang kosztuje tyle co pompy co CWu - i nie kłóćmy się o kilka złotych). Cisza jest tu i tu na podobnym poziomie. Jeżeli to już ustaliliśmy to na + lainga:

+ rozmiary (wielkość 2/3 paczki papierosów)

+ chodzi na 12V.. ale i na 7,8 itd.. płynna kontrola z potenciometra

+ zasysa wode... czego nie robi CWu

+ słup podnoszenia 3.2m przy 12V. Leszno 1,2m na pełnej mocy.

+ możliwość montażu - wkręty w komplecie ;D

+ dostępne w sprzedaży akcesoria typu top z plexi itd dla moderów

+ zasilana z molexa, odpada dodatkowy kabel 230V z zewnątrz oraz wtyczki, styczniki itd...

+ bym zapomniał - opdowietrzanie. Ile to już postów o tym było? o zalewaniu pompek itd ;D

Panowie na prawde mnie nie przekonujecie tekstami w stylu przestań bredzić itd. Podajcie mi chociaż 2 argumenty za Lesznem nad Laingiem (kwestie ceny już chyba ustaliliśmy). I zgodzę się, że CWU jest lepsza od JAKIEJKOLWIEK akwariówki. Ale daleko jej do 12V DDC.

Na początku zaznaczam że nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swojego wyboru, bo z doświadczenia wiem, że to w większości przypadków będzie niemożliwe tak jak przekonanie, że wybór kaczorów to była porażka ...

Wszystkie + laiga zgoda ale jest jeden podstawowy mankament obok którego przechodzisz bez echa "(kwestie ceny już chyba ustaliliśmy)" . Nowy laing kosztuje ok 300 zl z wysyłką (ta wersja z gwintami na króćce) a nowe leszno jest do kupienia na allegro za 205 zl z wysyłką..

Ja kupiłem używkę z nowym wirnikiem (to tak prawie jak nówka bo tylko wirnik się zużywa) za 150 z przesyłką także to jest już bliżej ceny atmana niż LAINGA DDC - PRAWDA??

Sam pisałem na forum "nareszcie cicha pompka" że nie warto wydziwiać w montowanie pompek C.W.U. jeżeli chcemy dać ok 300 zł.

Odnośnie wyliczania plusów teraz mój pkt widzenia: (mowa o LFP w odniesieniu do + lainga)

+ rozmiary 3/4 puszki po piwie

+ chodzi na 230V (można włączyć przed włączeniem kompa i w razie wycieku nie czujemy spalenizny)

+ nie zasysa wody - brak wytłumaczenia:-)

+ w układach zamkniętych wysokość podnoszenia pompy nie stanowi różnicy

+ montaż pozwala rozwinąć skrzydła osobą z fantazją - każdy może mnieć inaczej zamontowany...

+ dostępne w sprzedaży akcesoria typu czasowy włącznik i wyłącznik (nie wiem po co to do WC ale można kupić tak samo jak top z plexy do DDC - też nie wiem po co to komu:-))

+ dodatkowy kabel nigdy nie był pożądany ale z tego się nie umiera

+ odpowietrzanie - Jak się złoży układ "po bożemu", odpowietrzy się go przed włączeniem pompki (trochę gimnastyki z obracaniem każdej części po 100 razy) to kończy problem (Puszczając pompkę na "żywca" z powietrzem w układzie nei odpowietrzy się do końca świata i jeszcze dzień dłużej)

+ jak ci się znudzi to oddasz na złom i coś za ten mosiądz dostaniesz a plastikowego DDC można tylko porobić "katiusze" jak nadziejesz na patyk i podpalisz:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompki C.O i C.W.U rzadza =) sam mam C.O grundfosa w ukladzie od 2 lat jakos chyba i jest cisza total i przeplyw kosmos ;) taka identyk jak na AVATARZE mariush'a ;) na 1 biegu bierze 30 watt co nie jest az taka tragedia... dalem za nia 170 zl na allegro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za Lianga dałem chyba 219zika z przesyłką, wersja nagwintowana i z kroćcami.

ALE CENA NIE JEST NAJWAŻNIEJSZA i tyle. Bo jak ktoś patrzy stricto na koszta to kupi aquaszita.

Mówisz ze kupiłeś na allegro tylko nowy wirnik... To był PRAWIE nowy sprzęt.. a PRAWIE robi wielką różnice.

Sprzedając Eheima 1250 zaproponowałem 50% ceny nowego. I koleś sie bardzo zdziwił czemu tak tanio chce sprzedać. Ale używka oznacza na dzień dobry 50% ceny w dól.. przynajmniej jak dla mnie.

dresik: dlaczego dałeś na + na przykład ze jest 3/4puszki od piwa.. przeciez to jest na jej minus w stosunku do lainga, który jest dużo duzo mniejszy???

- to ze można odpalić przed... fakt.. Ja poradziłem sobie innym zasilaczem ale faktycznie jest to jedyna wada 12V.

- w ukłądach zamkniętych... ale teraz jest na przykład duży topic o Bongach... ludzie chcą 2 metrowe rury stawiać..

- heh ze można różnie montować to troche przesadziłeś... bo co to za argument. Właśnie jest to wada CWU gdyż nie można jej tak różnorodnie zainstalować ze względu właśnie na wielkość... czyli to jest argument za laingiem który można zamontować wszędzie.,..

- czasowy wyłącznik? No to już się poczułem jakbyś z jakimś lekko niepełnosprawnym umysłowo sie na argumenty wymieniał... i liczy sie ilość kontrargumentów a nie ich jakość. Top z plexy.. pożądany dla estety i tyle.

- odpowietrzanie.. jasna sprawa ze wystarczy to zrobić dobrze.. jednak jest to "-"

No a z tym złomem... no cóż.. jak kupujesz samochód to też patrzysz na wage ile dostaniesz za pare lat???

Wróciliśmy do punktu wyjścia. Nadal bede sie spierał z osobami twierdzącymi ze jedynym słusznym i właściwym rozwiązaniem są CO i CWU. A tym bardziej będe atakował wypowiedzi takie jak mariush190 sieje na forum. A i że sie obrażać nie dam to chyba oczywiste.

P.S: nie nasuwa sie wam skojazenie z nagrzewnicami? Wszyscy po złomach latali. A teraz każdy mówi, po cholere skoro bipy są takie ładne, wygodne, praktyczne... no i do komputera ;D

Ciekawe kiedy na tłiku (cholera nie wiem czy to tłik pod innym adresem czy już pjur mam pisać) przestanie panować zasada, że mojsze jest lepsiejsze niż twojsze bo jest mojsze i koniec. Trochę luzu i elastyczności sugeruję.

Edytowane przez Misyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe kiedy na tłiku (cholera nie wiem czy to tłik pod innym adresem czy już pjur mam pisać) przestanie panować zasada, że mojsze jest lepsiejsze niż twojsze bo jest mojsze i koniec. Trochę luzu i elastyczności sugeruję.

Kurcze nie zauważyłeś, że te + pisałem to pisałem tylko dal żartów albo ściślej dla analogii. DDC jest lepszy to nie ulega wątpliwości (nie wiem czy trwalszy ale to się okaże poźniej) ale jest droższy a jednak wielu woli kupić coś równie dobrego - może mniej praktycznego ale TANIEJ

Co do nagrzewnic to teraz mam super przykład!! Najpierw złożyłem pompka -> Prison V2 -> jakiś na NB -> Pompka

- Po 20 min nie moża było pompki dotknąć tak sie nagrzała

Potem złożyłem to samo + chłodniczka 1x120 (bez wiatraka) Po 2h pracy wszystko było ciepłe ale powiedzmy że znośnie

Wkońcu się wkurzyłem i zamiast chłodniczki komputerowej podpiołem kadeta slim - Pompeczka chodzi 2h i jest letnia..

Ja wiem, że porównywanie kadeta (co prawda slim który ma tylko 3cm grubości i jest krótszy od zwykłego) do 1x120 jest troszkę nie fer ale przedział cenowy jest ten sam a wydajnościowo okazuje się być róznica

Nauczyłem się na swoim przykładzie, że co tanie to drogie ale jak bardzo się chce mieć samochód to kupuje się malucha a nie zbiera od razu na mercedesa...

P.s. Chyba musiało podrożeć http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=950 bo 220 to to kosztuje ale NETTO

Edytowane przez dresik.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo ze "kazda pliszka swoj ogonek chwali..." tak bedzie zawsze i nikt tego nie zmieni.

Najistotniejsze co jest priorytetem... dla mnie byla to zdecydowanie cisza (po to zlozylem WC). Przeszedlem przez kilka akwariowek, dwie pompki 12v i od dobrych 2 lat jade na grudfosie CWU. Oczywiscie nie ma rozy bez kolcow, nie jest tak malutka jak 12v (to nie bylo dla mnie problemem - mam bude wielkosci malej lodowki), trzeba ciagnac kabel z 220v, podgrzewa wode bardziej niz akwariowki i dedykowane. Ale zadna, absolutnie zadna nie podskoczy jej do piet jezeli chodzi o kulture pracy.Wiem ze inne komponenty (dyski, zasilacz, wiatraki) wydzielaja dziweki ktorych sie nie pozbedziemy, ale popierdywanie wirnika jest dzwiekiem ktorego absolutnie nie toleruje.

Dlatego nie ma co dyskutowac nad wyzszoscia CWU nad dedykowanymi, kazda z nich ma swoje wady i zalety, a od uzytkownika zalezy co jest dla niego istotniejsze. Dla mnie to jest absolutnie bezszmerowa praca - wady jakie sie z tym wiaza sa dla mnie mniej istotne.

edit:

no przesadzilem z tymi 2 latami, to jest jakies 1,5 roku :)

dzizas jaki mega OT

Edytowane przez [TiLt]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

mariush190: Tak ja wiem, że ty w każdym temacie w którym sie udzielasz sugerujesz wymiane na grundfosa czy leszno...

Nie prawda :lol2:

Sugeruje wymiane na lainga DDC 12V.

C.O w wyjątkach gdzie nie ma pieniedzy a jest potrzebna cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam co grundfosa, kupiony za 49 zł...Nie miałem kasy akurat jak kupowałem , po prostu chciałem już mieć wszystkie części i poskładać do kupy moje pierwsze wc.

Na razie jeszcze porządnie tego nie poskładałem,łapie powietrza trochę niestety i grzeje się jak cholera...

Ale mam już nowe weże(tygon) i na dniach to poskładam porządnie,mam nadzieję,że temperatury się poprawią

W wakacje jak przyrobię trochę na lewo :wink: pewnie zmienię na lainga lub coś podobnego ,głównie ze względu na wygodę u żytkowania i rozmiary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra wymiaklem na pczatku tej strony.......

gadnia ktore bylo na pierwszej stronie mi wystarczy: i tak zawsze wszyscy beda mowic ze to jest bez sensu.

Jak dla mnie pompy co sa najlepsze (jak ktos chce cos malego to cwu, ale tam...).

Zalety:

+ niska cena - mozna wytrwac uzywana na allegro, wyczyscic ładnie, ta pompa jest "niezniszczalna", wiec co to przeszkadza, a 80 zł za uzywke to swietna cena.

+ chodzi na 230v, nie trzeba miec osobnego zasilania, czy odpalac zasilacz bez kompa, zeby odpalic wc

+ duza moc popychania wody, mozna miec spora cglodznice, czy niewiadomo co, a dalej jest cisza bez pierdzenia.

+ pompa nie odmowi posluszensrtwa przy cieczy o temp -20 stopni celcjusza, co na pewno zrobi sobie jkas pompeczka lainga na 12v :lol:

+ jest niezwodna - bedzie prawcowac w Twoim wc nawet po Twojwojej śmierci

+ jest z metalu - nikt jej nie zniszczy jak jakies plastikowe pompeczki, moze sobie spasc podczas pracy, a i tak dfalej pracuje

+ o nieslyszlanosci wspominal nie bede,bo zaraz jakis wypierdek powie ze jego atman tez jest nieslyszalny

+ plusow na pewno jest wiecej, ale teraz nie mam weny

jeszcze skomentuje jakis tekst goscia z pierwszej strony, gdzie napsial zeludzie robia Wc na pompkach typu atman hydor i nie narzekaja.... moja odpowiedz bedzie krotka: ludzie maja procki chlodzone boxowym wentylkiem i nie narzekaja, wiec po co nam WC jak tez mozemy nie narzekac?!

ja swojej co nie zamienie na nic innego, jak ktos chce to niech sobie kupuje fajne i elo laingi dc, mi to vishi, jak chceta to kupujta.....

imo CO jest tansze i lepsze od laingow, a mielem ja w obudowie midi i jakos zylem ,teraz nie mam wogole obudowy i tez jakos pracuje.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

z tej całej kłutni nic nie wynika. Kazdy ma swoje zdanie. Ja pozostaje przy tym ze C.O jest gut.

JEden woli cisze, drógi moc, a trzeci kompaktowość, a czwarty jeszcze cos innego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

A ja lubie lody i pewnie zaraz ktoś naszczela % i zamknie temat . Kszonek ktoś to już powiedział , i tak samo stwierdził , że i tak będziemy sie kłucić ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

A ja lubie lody i pewnie zaraz ktoś naszczela % i zamknie temat . Kszonek ktoś to już powiedział , i tak samo stwierdził , że i tak będziemy sie kłucić ...

Kazdy prawdziwy facet lubi LODY :lol2:

Tyle względem OT :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zacietosci dyskusji można wyciagnać jeden wniosek - czy to z zastosowania Lianga czy CWU korzyści sa podobne. Ja chyba jednak - zakładając zbliżone ceny - wybrałbym małe CWU (mam niestety duże CWU, ale poza gabarytami jest super :) ). Dwie ich cechy zdecydowałyby: ABSOLUTNA cisza oraz sprawdzona i potwierdzona długowieczność - trochę bym sie wkuurzył, gdyby pompka za 300 zł odmówiła mi współpracy po 2 latach na skutek zużycia w zbyt restrykcyjnym układzie - to jednak plastik. Choć oczywiście za mniejsze wymiary Liangma bardzo duży plus. Na szczęście w moim big towerze jest jeszcze sporo miejsca. Nie rozumiem za to tych, którzy kategorycznie twierdza, że CWU w układzie to przesada. Mam miejsce w budzie, dobrą chłodnicę więc czemu nie? Jeśli spojrzeć na sprzedawane na allegro pompki WILO, to te nawet gabarytami zupełnie nie straszą. Że przeznaczenie pomp CWU jest z założenia inne? Jak 90% rzeczy, które się montowało (montuje się) w układach WC. Moja pompa chodzi od ponad 15 miesiecy. Z zasysaniem wody nie ma żadnych problemów mimo zastosowania rezerwuaru, w dodatku zainstalowanego na tym samym poziomie co pompa. Podłączenie pod 220 uważam akurat za zalete. Prawie każdy ma listwe zasijacą. Włączając ją włączam pompę - gdzie tu probem? Podsumowując: uważam, że Liang to super sprzęt, przynajmniej tak samo dobry jak CWU. Może lepszy. Wybór więc powinien byc bardziej podyktowany ilością miejsca w budzie i gustem posiadacza. Zresztą przyglądając się Liangowi z bliska widze... CWU, tylko, że z plastiku. Bardzo podobna zasada działania. W tym momencie trochę dziwi cena (a właściwie wcale nie dziwi). Nie mówię, że nie kupiłbym go ale póki go nie posłucham i nie zobacze jak wygląda po 2 latach intensywnej pracy zostaję na CWU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+ nie zasysa wody - brak wytłumaczenia:-)

.. i brak zastosowania - zasysa czy nie, układ działa, a odpowietrza się z zasadzie sam w ciągu 30min.

+ w układach zamkniętych wysokość podnoszenia pompy nie stanowi różnicy

- no niestety ma - im większy słup wody, tyym większe ciśnienie, ergo: mniejszy spadek przepływu przy duzych oporach (np. trzy bloki + dwie chłodnice)

gorąco polecam:

Choosing The Best Pump for Your WaterCooling System

2198860[/snapback]

- w ukłądach zamkniętych... ale teraz jest na przykład duży topic o Bongach... ludzie chcą 2 metrowe rury stawiać..

- no nieeeezły argument - merytoryczność aż powala ;>

- heh ze można różnie montować to troche przesadziłeś... bo co to za argument. Właśnie jest to wada CWU gdyż nie można jej tak różnorodnie zainstalować ze względu właśnie na wielkość... czyli to jest argument za laingiem który można zamontować wszędzie...

co Wy z tą "wielkością" ?

P.S: nie nasuwa sie wam skojazenie z nagrzewnicami? Wszyscy po złomach latali. A teraz każdy mówi, po cholere skoro bipy są takie ładne, wygodne, praktyczne... no i do komputera ;D

wiesz - "troszkę" się ceny zmieniły.

RN przez jakiś czaa maił BIP'a I poniżej 100 pln - to już cena na każdą w zasadzie kieszeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. i brak zastosowania - zasysa czy nie, układ działa, a odpowietrza się z zasadzie sam w ciągu 30min.

Tu bym polemizował - proszę złoży układ z CWU i nieodpowierzyć go na starcie. Woda ani nie drgie...

- no niestety ma - im większy słup wody, tyym większe ciśnienie, ergo: mniejszy spadek przepływu przy duzych oporach (np. trzy bloki + dwie chłodnice)

Liczy się też dla jakiego przepływu Q dana pompa ma max wysokość słupa H20. (taki wykresik dla każdej z pomp różny) Nie mniej jednak wyższy słup podnoszenia ma pośredni wpływ na wielkość przepływu. Racja!!

Ale na temat wpływu ilości tłoczonej wody na blok wypowiadało się wielu i jak zwykle zdania są podzielone. Wszytko zależy od układu a właściwie od bloczków jedne wolą duży przepływ inne wręcz odwrotnie. Pewne jest że dla C.W.U. nawet 4 bloki i 3 nagrzewnice nie skrócą żywotności a to czy przepłynie 700L czy 600L to nie ma aż takiego wielkiego znaczenia.

wiesz - "troszkę" się ceny zmieniły.

RN przez jakiś czaa maił BIP'a I poniżej 100 pln - to już cena na każdą w zasadzie kieszeń.

Właśnie jestem jadną z ofiar tego g...

1) O ZGROZO. Otwory nawiercone są tak że nie pasują do oryginalnych otworów w obudowie (nawet na 2 śrubkach sie nie da przykręcić bo żadna kombinacja nie pasuje). Ktoś to wiercił chyba po 2 głębszych albo nie zna czegoś takiego jak punktak.

2) Otwory nienagwinotwane (uporałem się z tym ale co z tego jak są w zlym miejscu)

3) Wydajność ... Bez komentarza (odsyłam do jednego z moich komentarzy pompka->bloczek->bloczek-> kadet)

4) za 80 zł można mieć 2 kadety ...

Edytowane przez dresik.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie, z tym ze niektorzy nasluchali sie ze ktos mial problem - nie umial odpowietrzyc, i teraz chodzi plota, ze cwu sie nie da odpowietryc.

gorąco polecam:

Choosing The Best Pump for Your WaterCooling System

2200154[/snapback]

co Wy z tą "wielkością" ?

podejrzewam ze plotka o wielkich rozmiarach wziela sie stad ze najpierw pojawiluy sie uklady na CO, potem na cwu, teraz ludzie piszac o romiarach cwu, mysla o CO, ktore sa ogromne, co nie oznacza ze nie wejda do budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tych wszystkich rozważaniach wróćmy może do meritu...

Przeprowadzał ktoś już takie testy (układ bez chłodnicy) i tez mu się tak grzała pompka czy też nikt tak jak ja nie eksperymentował..

Chcę sie tylko dowiedzieć czy mojej pompce nic nie dolega że się tak grzeje..

Czekam na rzeczowe odpowiedzi

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę sie tylko dowiedzieć czy mojej pompce nic nie dolega że się tak grzeje..

Nie, Twojej pompce nic nie dolega, naturalną rzeczą jest że się tak grzeje woda jak nie ma gdzie oddać ciepła, sam pisałeś że po podpięciu chłodnicy wszystko było ok, więc pompa jest sprawna i nie masz się co martwić tym że bez chłodnicy woda jest gorąca, woda w układzie ma za zadanie chłodzić także pompe a jak woda jest ciepła to logiczne że pompa też jest cieplejsza.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za Lianga dałem chyba 219zika z przesyłką, wersja nagwintowana i z kroćcami.

Widzisz madralo - jakbys chcial wiedziec wtedy kiedy ja kupowalem CWU nowe za 300 to DDC koztowal ponad 450 - dla mnie jego zalety nie sa warte 450 zl - gdybym teraz mial mozliwosc kupoienia za 219 tez bym kupil - choc laing jest glosniejszy ale bardzej kompaktowy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi