Skocz do zawartości
darksoul

Wdc Wd800jb / Problem Z Systemem?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z WDC WD800JB-00JJA0

Nie wiem dlaczego gdy przez dłuższy czas nic na nim nie robię (brak odczytu/zapisu) dysk zaczyna rzęźić jakby odczytywal zapisywal... ogolnie coś tam sobie "mieli"

Wystarczy wejsc w jakis katalog na dysku i przestaje na jakiś czas.

Sytuacja powtarza sie w różnych odstępach czasu i zastanawiam sie co może być przyczyną.

Wszystko ładnie pracuje na WinXpPro a WD jest jako dysk PrimarySlave.

Problem sam w sobie dotyczy właśnie owego "mielenia" bo nie mam pojęcia zkąd sie to bierze a poza tym dysk sprawuje sie bez zarzutu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A windowsowe indeksowanie dysku wyłączone?

Tak indeksowaniw wyłączyłem i nie pomogło mi to.

Zapewne jakiś antywirus/defragmentator pracuje sobie w tle.

Nie sądze aby to była antywirus czy defragmentator. Chociazby dlatego że po odczycie z dysku przestaje na jakis czas z "mieleniem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądze aby to była antywirus czy defragmentator. Chociazby dlatego że po odczycie z dysku przestaje na jakis czas z "mieleniem"

No właśnie na takiej zasadzie ma to działać. Wykorzystuje czas, gdy procesor nic nie robi - gdy zaczynasz coś robić, to przestaje, abyś mógł normalnie pracować. Gdy przestaniesz, odczekuje kilka minut i znów skanuje. Działa na identycznej zasadzie, jak wygaszacz ekranu. Możliwe, że nawet działa razem z nim - niektóre programy właśnie pod niego się podpinają, aby nie było potrzeby monitorowania użycia procesora.

Teraz więc powiedz, jaki to antywir i jaki program do optymalizacji (defragmentacji) dysku masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak...

Uzywam sobie Nortona jako antywirusa. Do defragmentacji uzywam raz na jakis czas SpeedDiska.

co do

sc controll stop Schedule

zwrocilo mi takie cos

[sC] OpenService FAILED 1060

Tak nawiasem problem z dyskami rozwiązałem nieco inaczej. Podpiołem każdy z dysków do innego kontrolera.

Primary master jest sam na 1wszym kontrolerze

Primary slave jest teraz Secondery master i ma pod soba CD.

Po tej zmianie nie miałem przejawów "mielenia" puki co...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakos to przezyje :)

2gi dysk to tylko nosnik danych i nie wykorzystuje go do niczeg innego, wiec moze spokojnie byc z CD na jednej tasmie.

EDIT:

Kurde nadal mieli i nadal nie wiem dlaczego. Nic nie defragmentuje, powylaczalem indexowanie i inne wynalazki.... O_o

Jak ktos ma ewentualnie jakis pomysł co jeszcze moze to powodowac to prosze o podpowiedz...

Antywir to Norton

Zerkajac w procesy nie widze zadnego defragmentatora.

Pozatym czasem przestaje mielic po samym otworzeniu dysku a czasem musze wejsc w jakis katalog. Potem jak znowu sie to dzieje wejscie w ten sam katalog nie daje rezultatu wiec trzeba wejsc w inny (zwykle mozliwie napakowany danymi)

O_o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi