Skocz do zawartości
flasy

Krotkofalowka Z Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

chcialem kupic krotkofalowke bo mi potrzebna od czasu do czasu. Potrzebuje 5 watowa, bo bede z niej korzystal w pomieszczeniach zamknietych. Na dzien dzisiejszy moim faworytem jest: http://allegro.pl/item111701842_midland_gxt500_okazja_.html ale dziwi mnie jedno. Jedni sprzedawcy maja te modele po +/- 230zł a inni po okolo 430zł (w obu przypadkach komplet 2szt.) o co z tym chodzi? moze doradzicie mi jakis inny model? czekam na propozycje.

ps. jak ktos sie zna na tych sprawach to czy ten gtx500 to dobry wybor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem kupic krotkofalowke bo mi potrzebna od czasu do czasu. Potrzebuje 5 watowa, bo bede z niej korzystal w pomieszczeniach zamknietych. Na dzien dzisiejszy moim faworytem jest: 2199141[/snapback]

Uzywanie tego w Polsce jest nielegalne

Pierwsze słysze, że takie coś jest nielegalne, możesz mi powiedzieć jaki to paragraf? bo w klubie jest kilku policjantów i jakoś żaden nic nie mówił o tym ze to jest nie legalne....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopuszczalna moc użytkowanych urządzen wynosi aktualnie 4 W w emisji AM i FM.

Warunkowo poza terenem zabudowanym, w uzasadnionych przypadkach (np. wezwanie pomocy)dopuszcza się stosowanie 10 W mocy przez użytkowników radiotelefonów posiadających uprawnienia Ratownika Drogowego PL-CB

To z allegro ma 5W Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyy nawet nie wiedziałem że ograniczenie jest tylko na 4w :/ ale kto sie tym przejmuje bo policja napewno nie, zwykły policjant to nawet nie będzie wiedział ile to ma mocy, a po za tym zawsze może zredukować moc bo jest regulacja...

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ale kto sie tym przejmuje bo policja napewno nie, zwykły policjant to nawet nie będzie wiedział ile to ma mocy,

PAR? 8O

a po za tym zawsze może zredukować moc bo jest regulacja...

To nie instotne, ze mozesz sobie zredukowac. Maxymalna moc jaka moze dysponowac urzadzenie to 4 waty (chyba, ze masz uprawnienia) ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, troche tych zmian było.

PAr>URT>URTiP>UKE

Z takimi rzeczami akurat bylem lekko do tylu - nie trawilem(-e) szlajac sie po urzedach; zwlasza, ze moj piecyk raczej nie lubil sie z normami uwczesnych norm nadwczych ;] Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytalem troche i sie dowiedzialem ze w polsce uzywanie PMRów jest legalne bo dzialaja w pasmie 446mhz ale sa strasznie slabe bo 0,5W (smieszne 8O) za to FRS i GMRS (463mhz i 467mhz) sa uzywane w USA ale w Polsce sa zarezerwowane dla TP.sa i stacji benzynowych 8O i wlasnie midland gxt500 uzywa FRS i GMRS.

Chyba sie zdecyduje na te midlandy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo tematu. Wg. mnie powinieneś w szukajce Allegro wpisać "Motorola" i wybrać z tego co ci sie wyświetli.

tylko że motorola tej klasy będzie o wiele droższa....

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że motorola tej klasy będzie o wiele droższa....

Nie tak bardzo a jakość jednak jakby lepsza 8O

W pracy używam takiej motorolki (nie dam głowy że dokładnie ten model ale ten przedział cenowy) i jest świetna. Jakość głosu jak podczas rozmowy przez komórke. Zero szumów itd. Po prostu rewelacja.

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi