Skocz do zawartości
srekal34

Wc - Dziwna Sprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam niecodzienny problem z WC. Mimo iż układ był odpowietrzany, to sam sie napowietrza :blink: Kilka tygodni temu znowu go odpowietrzyłem, i znowu to samo, co jakiś czas spada poziom w w wężu jak widać na zdjęciach Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak z tym walczyć? A moze dać sobie spokój bo po prostu bo woda i tak płynie z drugiej rurki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Zawsze tam będzie sie zbierało powietrze bo to najwyrzszy punk układu ... zrób reza albo chłodnice i połóż nad blokiem ... woda pujdzie tam , albo poprostu zrób trójnik rurka i zalej wodą wtedy powietrze będzie uciekało rurką ...

Taki Ot kiedy ty skąłdałeś wc ?? To jest archaizm ... ten trójnik ... a te węże ... żeby teraz tak robiono , widze że powracamy do korzeni ... Swoją drogą powinieneś zrezygnować z 3 kruccy , na 2 nie ma róznicy ... 2 a 3 t nawet nie jeden stopien ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Tak wygląda cały układ, ale chbya czas go będzie przebudować, nie mam juz z nim siły... jest mało wydajnie i to powietrze w rurce(wszystkie inne rurki są w porządku)

BTW jakie rurki teraz opłaca sie kupić? Moje WC ma już kilka lat i od tamtej pory sie nie interesowałem takiego typu chłodzeniem, może coś się zmieniło na tym polu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

standart teraz to szybkozlaczki 8/10 skrecane i do tego wezyki 8/10, latwo sie uklada i nie zajmuja tyle miejsca co takie jak ty masz, przedmowcy dobrze mowie abys zrezygnowal z bloku 3 kroccowego na rzecz tego z 2, zaleta tego jest nie stosowanie zbednego trojnika i latwosc zlozenia ukladu, wracajac do tematu to wlacza i wylacz kilka razy pompke moze popchnie wode

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, przemyslałem trochę sprawę przebudowy tego WC, i w mysalch narodziło mi się takie coś:

Dołączona grafika

Ten rezerwuar w którym jest pompka zrobię sobie z pleksji tak by dopasować go do obudowy. Co myślicie o takim układzie??

Edytowane przez srekal34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie możesz tego hydora podpiąć in-line?

Imho ten rez nie potrzebny ... zamiast niego dać trójnik z kawałkiem wężyka i układ by sie uprościł i zajmował mniej miejsca.

Nie chcę go inline, nie dośc że będzie głośniejszy to jeszcze mam opory z zostawieniem go tak po prostu(jak zacznie przeciekać będzie klops - dziękuję postoję) A taki pojemnik będzie w sam raz, zmiesci się w budzie.

Jestem tradycjonalistą, wolę mieć rez(wieksza pojemnosć cieplna itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Ja bym sie zastanowił nad większą nagrzewką/ chłodnicą ... pompke bym brał inline , albo mod albo jaką sdedykowaną ( koszty ) i tą nagrzewke bym chętnie do budy zmieścił ... Pomysl nad innymi wężami ... te ogrodówki mnie rozjechały ;D jakieś 8/10 inno albo tygony

Jak sie postarasz to przecieków nie będzie ... albo dedykowaną jakąś ...

Edytowane przez lukas_gab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na upgrade'y mogę przeznaczyć koło 100zł, za to zrobiłbym pojemnik + wymienił węże. Chcę wyciszyć kompa, więc odpada wkładanie nagrzewnicy do mojej małej budy ;) Wywalę te wiatraczki wiejące na grafę, kupię wolnooborotwą 92mm na tył budy i to tyle by było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Jestem tradycjonalistą, wolę mieć rez(wieksza pojemnosć cieplna itd)

Moze jestem zacofany, ale co ci da wieksza pojemnosc cieplna??

Raczej nie nizsze temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

raczej tak ... im więcej wody tym wolniej sie nagrzewa ... ja widziałem gościa co miał zamiast chłodnicy 15 l kubeł z wodą ... jak było ciepło na dworze to wkłądał butelke z zamrożona wodą do środka ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale większy rez poza wolniejszym nagrzewaniem sie wody nic nie daje. Ta woda i tak sie nagrzeje do tej samej temperatury co w układzie z trójnikiem. Tak wiec objętość cieplna to akurat żaden argument.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale większy rez poza wolniejszym nagrzewaniem sie wody nic nie daje. Ta woda i tak sie nagrzeje do tej samej temperatury co w układzie z trójnikiem.

Nie do konca bo to akurat zalezy od ilosci wody. Przy bardzo duzych pojemnosciach ukladu (L) ma to jakis tam sens, ale przy takiej jak w w/w WC; nie bardzo ;]

...woda wolniej się zagrzeje, ale w końcu przegrzeje, bo nie odda ciepła...

A niby dlaczego woda ciepla nie odda? :lol: to wez se nalej do szklanki goraca wode i zobacz czy za godzine nadal taka bedzie...

Edit:

@srekal34 - a myslalem, ze ja mam zakurzony komputer :blink:

Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup pojemnik Easy Click 1.7l wsadz pompke i bedziesz mial z glowy, pojemnik kosztuje jakies 12zl (w castoramie tyle ja placilem) do pojemnika wkleisz lub wkrecisz krocce i uszczelnisz silikonem lub oringiem i bedziesz mial funkcjonalnego reza z pompka ktory nie zajmuje duzo miejsca, wymien krocce w bloku na cpu i gpu chocby na 9/12 bo zapewne gwint masz 3/8cala, na allegro ostanio widzialem krocce 8/10 na 3/8cala, mysle ze w 100zl sie zmiesicisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

ja widziałęm w pc-tuning redukcje z 3/8 na 1/4 a tak na marginesie skoro boisz się , ze pomka inline będzie ciekła to nie boisz sie sklejać rez z plexy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he mysle ze jak bys troszke odkurzyl to bys napewno zauwazyl :))

aa tak na powaznie kumpel mial taka sama sytuacje i bylo t ospowodowane chlodnica . poprostu byla dziurawa nie na tyle zeby woda leciala ale na tyle zeby powietrze sie dostawalo .. wymienil chlodniczke i wszystko mial gites :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi