srekal34 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Mam niecodzienny problem z WC. Mimo iż układ był odpowietrzany, to sam sie napowietrza :blink: Kilka tygodni temu znowu go odpowietrzyłem, i znowu to samo, co jakiś czas spada poziom w w wężu jak widać na zdjęciach Jak z tym walczyć? A moze dać sobie spokój bo po prostu bo woda i tak płynie z drugiej rurki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 potrząsałes chłodnicą?? potrząsaj kompem i dolewaj cieczy. Moze to byc tez wina parowania, nie wiem jaki masz ukłąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zawsze tam będzie sie zbierało powietrze bo to najwyrzszy punk układu ... zrób reza albo chłodnice i połóż nad blokiem ... woda pujdzie tam , albo poprostu zrób trójnik rurka i zalej wodą wtedy powietrze będzie uciekało rurką ... Taki Ot kiedy ty skąłdałeś wc ?? To jest archaizm ... ten trójnik ... a te węże ... żeby teraz tak robiono , widze że powracamy do korzeni ... Swoją drogą powinieneś zrezygnować z 3 kruccy , na 2 nie ma róznicy ... 2 a 3 t nawet nie jeden stopien ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Jeśli układ był dobrze odpowietrzony, a wody wciąz ubywa, to prawdopodobnie jest gdzieś drobna nieszczelność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Tak wygląda cały układ, ale chbya czas go będzie przebudować, nie mam juz z nim siły... jest mało wydajnie i to powietrze w rurce(wszystkie inne rurki są w porządku) BTW jakie rurki teraz opłaca sie kupić? Moje WC ma już kilka lat i od tamtej pory sie nie interesowałem takiego typu chłodzeniem, może coś się zmieniło na tym polu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 standart teraz to szybkozlaczki 8/10 skrecane i do tego wezyki 8/10, latwo sie uklada i nie zajmuja tyle miejsca co takie jak ty masz, przedmowcy dobrze mowie abys zrezygnowal z bloku 3 kroccowego na rzecz tego z 2, zaleta tego jest nie stosowanie zbednego trojnika i latwosc zlozenia ukladu, wracajac do tematu to wlacza i wylacz kilka razy pompke moze popchnie wode Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 ja bym to najpierw wyczyścił ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) Dobra, przemyslałem trochę sprawę przebudowy tego WC, i w mysalch narodziło mi się takie coś: Ten rezerwuar w którym jest pompka zrobię sobie z pleksji tak by dopasować go do obudowy. Co myślicie o takim układzie?? Edytowane 25 Czerwca 2006 przez srekal34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 A nie możesz tego hydora podpiąć in-line? Imho ten rez nie potrzebny ... zamiast niego dać trójnik z kawałkiem wężyka i układ by sie uprościł i zajmował mniej miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 hydor inline=pierdzacy upierdliwy przedmiot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 hydor inline=pierdzacy upierdliwy przedmiotJakaś nowa teoria Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 A nie możesz tego hydora podpiąć in-line? Imho ten rez nie potrzebny ... zamiast niego dać trójnik z kawałkiem wężyka i układ by sie uprościł i zajmował mniej miejsca. Nie chcę go inline, nie dośc że będzie głośniejszy to jeszcze mam opory z zostawieniem go tak po prostu(jak zacznie przeciekać będzie klops - dziękuję postoję) A taki pojemnik będzie w sam raz, zmiesci się w budzie. Jestem tradycjonalistą, wolę mieć rez(wieksza pojemnosć cieplna itd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) Ja bym sie zastanowił nad większą nagrzewką/ chłodnicą ... pompke bym brał inline , albo mod albo jaką sdedykowaną ( koszty ) i tą nagrzewke bym chętnie do budy zmieścił ... Pomysl nad innymi wężami ... te ogrodówki mnie rozjechały ;D jakieś 8/10 inno albo tygony Jak sie postarasz to przecieków nie będzie ... albo dedykowaną jakąś ... Edytowane 25 Czerwca 2006 przez lukas_gab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Na upgrade'y mogę przeznaczyć koło 100zł, za to zrobiłbym pojemnik + wymienił węże. Chcę wyciszyć kompa, więc odpada wkładanie nagrzewnicy do mojej małej budy ;) Wywalę te wiatraczki wiejące na grafę, kupię wolnooborotwą 92mm na tył budy i to tyle by było... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Jestem tradycjonalistą, wolę mieć rez(wieksza pojemnosć cieplna itd)Moze jestem zacofany, ale co ci da wieksza pojemnosc cieplna?? Raczej nie nizsze temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 raczej tak ... im więcej wody tym wolniej sie nagrzewa ... ja widziałem gościa co miał zamiast chłodnicy 15 l kubeł z wodą ... jak było ciepło na dworze to wkłądał butelke z zamrożona wodą do środka .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Ale większy rez poza wolniejszym nagrzewaniem sie wody nic nie daje. Ta woda i tak sie nagrzeje do tej samej temperatury co w układzie z trójnikiem. Tak wiec objętość cieplna to akurat żaden argument. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) Jak jest taki kubeł to tylko woda wolniej się zagrzeje, ale w końcu przegrzeje, bo nie odda ciepła, a nagrzewnica oddaje. EDIT:Miazga82 ubiegłeś mnie :D Edytowane 25 Czerwca 2006 przez Mociak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Generalnie ja mam ten sam problem - co jakis czas zbiera mi sie powietrze w nagrzewnicy i musze dolewac plynu.... generaknie stawiam na parowanie bo drobny wyciek raczej skonczylby sie tragicznie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 (edytowane) Ale większy rez poza wolniejszym nagrzewaniem sie wody nic nie daje. Ta woda i tak sie nagrzeje do tej samej temperatury co w układzie z trójnikiem.Nie do konca bo to akurat zalezy od ilosci wody. Przy bardzo duzych pojemnosciach ukladu (L) ma to jakis tam sens, ale przy takiej jak w w/w WC; nie bardzo ;] ...woda wolniej się zagrzeje, ale w końcu przegrzeje, bo nie odda ciepła...A niby dlaczego woda ciepla nie odda? :lol: to wez se nalej do szklanki goraca wode i zobacz czy za godzine nadal taka bedzie... Edit: @srekal34 - a myslalem, ze ja mam zakurzony komputer :blink: Edytowane 25 Czerwca 2006 przez cvir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 kup pojemnik Easy Click 1.7l wsadz pompke i bedziesz mial z glowy, pojemnik kosztuje jakies 12zl (w castoramie tyle ja placilem) do pojemnika wkleisz lub wkrecisz krocce i uszczelnisz silikonem lub oringiem i bedziesz mial funkcjonalnego reza z pompka ktory nie zajmuje duzo miejsca, wymien krocce w bloku na cpu i gpu chocby na 9/12 bo zapewne gwint masz 3/8cala, na allegro ostanio widzialem krocce 8/10 na 3/8cala, mysle ze w 100zl sie zmiesicisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 ja widziałęm w pc-tuning redukcje z 3/8 na 1/4 a tak na marginesie skoro boisz się , ze pomka inline będzie ciekła to nie boisz sie sklejać rez z plexy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Ale po co zmieniać kroćce skoro na takie spokojnie założę wąż 10mm? Nie rozumiem tego akurat ;) Jakiś konkretny powód? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 ciżko będzie , a pozatym polecam Sk bo te zaciski na choinkach brzydko wyglądają ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Najlepsze jest to ze masz wiecej kurzu na bloku na cpu, niz nie jeden user ktory ma cooler z wentylatorem.... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Naprawde mogłeś przed zrobiniem fotek dmuchnąć ... a moze go tam trzymasz dla efektu ? U mnie kurz sie troche na UV świeci ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Pasuje tam chłodnica AndyNa. Też taka wylizana... :lol: http://img512.imageshack.us/my.php?image=pict37430pk.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 blok na cpu wcale nie jest w najwyższym punkcie układu - jest jeszcze nagrzewnica nad kompem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 wtedy o tym nie wiedziałem ... woda pewnie nie ma siły poleciec w dół bo tam wąz w penym momencie lekko do góry idzie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 he mysle ze jak bys troszke odkurzyl to bys napewno zauwazyl :)) aa tak na powaznie kumpel mial taka sama sytuacje i bylo t ospowodowane chlodnica . poprostu byla dziurawa nie na tyle zeby woda leciala ale na tyle zeby powietrze sie dostawalo .. wymienil chlodniczke i wszystko mial gites :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...