Skocz do zawartości
Gość Pioorek

Przepis Na Pizze

Rekomendowane odpowiedzi

ZAPOMNIALEM O SOSXIE EXO3! :( Dzis robilem znow pizze i zapomnialem zeby wyprobwac nowy sosik... eh.

 

Misiek, prawda, za pierwszym razem wychodzi srednia, a im wiecej robimy tym lepsze wychodza ;] dzisiaj ciasto guniatalem dobre 20 minut i wyszlo na cala blache, do tego musialem boki pozawijac bo sie nie miescilo...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Modowany sos :lol: przyznaj sie, ze podniosles napiecie na gpu pizzy i podniosles taktowania sosowi... ;]

 

Wlasciwie, te 1.5 szklanki maki to troche za malo. Dajcie 2 szklanki.

Mozna chwile skaldniki pomieszac, potem wziac w reke, na stol i reka rozrabiac z 8minut, wlozyc do miseczki, przykryc szmatka i dalej skladniki robic.

Chodzi mi o to, ze z poczatku nie trzeba wcale tym narzedziem drewnianym mieszac, mozna w reke wziac ;).

True, dzisiaj rozrabialem ciasto dluzej niz zwykle, i pizza wyszla wieksza, az musialem boki zawinac ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A u mnie właśnie pizza sie robi, znaczy w piekarniku już jest. Już łapki zacieram :unsure: Ale musze powiedzieć że nażarłem sie ścierając ser i krojąc szynke :lol2: Mam nadzieje że dobra wyjdzie, to częściej zagości w kuchni.

 

BTW Nawet dużego bajzlu nie zrobiłem ;]

 

EDIT

Ale doooobra była ta pizza. Tak sie nażarłem ze hej. A najlepsze że nie zjadłem całej tylko +/- połowe :lol:

Edytowane przez el_gringo_dado

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ZAPOMNIALEM O SOSXIE EXO3! :( Dzis robilem znow pizze i zapomnialem zeby wyprobwac nowy sosik... eh.

:cry:

mam nadzieję, że następnym razem się poprawisz :D

 

Pamiętajcie jednak by nie przesadzać z tą pizzą - tj. co za dużo to nie zdrowo ;)

 

Macie może jakieś ciekawe, "ekonomiczne" propozycje co do składników pizzy? Ja dodaje pieczarki, jakieś mięsko, cebulke - wszystko podsmażone + papryka + ser + przyprawy + sos v1.01 :D

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po co podsmazacie dodatki do pizzy ?

Moj znajomy kucharz oduczyl mnie tego, i pizza jakos lepiej smakuje, jest taka "lzejsza".

Sprobojcie komponowac pizze w tej kolejnosci: najpierw sosik, pozniej ser, a na koncu dodatki, one sie zatopia do polowy w serze, a na gorze fajnie przypieka.

Jak ser jest dodawany na koncu, to tworzy taka warstwe pod ktora wszystkie dodatki sie gotuja.....

 

Klade cienkie plasterki pieczarek, szynki, krazki cebuli , papryczka chili, salami. wszystko na surowo, jest szybciej, wg mnie smaczenij i zdrowiej, bo nie musimy podsmazac na oleju.

 

Po wyjeciu pizzy z piekarnika posypuje oregano i solą.

Zapach i smak rewelacyjny :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gość Pioorek

Heh nikt nie podsmaza wszystkich skladnikow, mowa o pieczarkach.

Nie iwem jak mozna wrzucic pieczarki bez podsmazania, niemal surowe wtedy sa...

 

Co do kolejnosci ukladania skladnikow, hmm wyprobuje, rzecczywiscie jak posypuje to wszystko serem, to pizza wyglada praktycznie zolto :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:) jak pokroisz pieczarki na cieniutkie plasterki i nie beda przykryte serem, to sie ladnie upieka.

 

Co to za mania zasypywania wszystkich dodatkow serem, ktory po roztopieniu wszystko zakrywa i dodatki nie moga sie podpiec :P. Toz to zapiekanki sie tak robi :) a nie pizze :).

 

Pochwale sie moja pizza :).

Dołączona grafika

Edytowane przez RS

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak :). Jak sa grube to puszczaja za duzo wody przy pieczeniu i to rozmiekcza pizze. Mozesz to zauwazyc gdy smazysz pieczarki.. po pewnym czasie na patelni jest trocge wody.

 

Wieczorem zapodam wam przepis na sosik ktory stosuje. Robi sie go ze swierzych pomidorow :) 0 koncentratu :P. Pyszny , bedzieporownanie do sosu a'la PurePc :)

pozdro dla pizz'o maniakow

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gość Pioorek

okej, ja dodam to wszystko (sos exo3 i twoj) na poczatek postu, i bedzie faq pizzy, oczywiscie bez creditsow sie nie obejdzie [;

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BTW to mam do was pytanko... Co sądzicie o pizzach z pizzerii?? Bo w polsce to kurde bieda... U mnie w katowicach same kiepskie, w pizzy hut da się zjeść tylko na puszystym cieście ucztę serową albo hawajską, reszta kiepska... Ciągle po głowie krąży mi pizza na cieńkim cieście jaką jadłem we włoszech <_<

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hmmm

no ogólnie rzecz biorąc to nie jest najlepiej, jeśli mam już coś jeść w knajpie to ostatnio wole poświęcić kase na kebaba niż na pizze :)

Powiem wam, że zrobienie dobrej pizzeri to nie jest taka wielka filozofia - potrzeba troche chęci i umiejętności. Najlepszą chyba do tej pory pizze w Polsce jadłem będąc na wakacjach u babiczki :) w woj. lubelskim, miejscowość mała -można powiedzieć, że wieś z prawami miejskimi, a mimo to pizze mieli za*ebistą i do tego ceny duuuużo niższe od tych chociażby w Telepizzy itp itd....jaki z tego wniosek? Cywilizacja i kapitalizm niszczą pizze :D

 

 

edit:

 

Co to za mania zasypywania wszystkich dodatkow serem, ktory po roztopieniu wszystko zakrywa i dodatki nie moga sie podpiec :P. Toz to zapiekanki sie tak robi :) a nie pizze :).

Dlatego też ja najpierw pieke pizze bez sera - ser dodaje na sam koniec - w temperaturze 220 oC stopienie go zajmuje kilka minut. Nie wiem czy robie dobrze czy źle ale jakoś tak się przyzwyczaiłem :P Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie tyle spaclić ale jeśli posypiemy wszystko serem już na początku to wydaje mi się że składniki znajdujące się pod spodem by się zaparzyły*

 

ps.

eeetam mozarella :P gouda z mleka od polskich kroofek jest de best :D

 

___________

 

* - taki tam żargon ;) chodzi o to by składniki się piekły, a nie gotowały na parze...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdaj relację czy podoba ci się zapieczony ser w brzegach :)

Podoba nie podoba:| ale cos zle zrobilem ciasto:P narazie sie piecze.... myk jest taki ze BRZEGI SIE ROZWINELY w piekarniku:| wrr....no ale coz 1 raz:) ale juz widze ze gouda ladnie sie spieka:)

 

PYSZNA tyle powiem wrazenia uwagi:

-3 ząbki duze czosnku to juz bylo duzo za duzo

-troszke spiekla sie ( za nisko blache polozylem)

-ciasto wyszlo super idealne ( lekki posmak drozdzy)

-ser w brzegach idealnie sie zapiekl tlyko ze sie brzegi roziwnely;) ale i tak jak na 1 raz smakowalo wszystkim:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja dobralem zly ser :| Caly sie roztopil i zmieszal sie z tluszczem.Babka mi w sklepie dala jakis inny gatunek niz gouda... Jutro podejscie numer 2 i sprobuje tego sosu by EXO3... zastanawiam sie nad oliwkami :) Kiedys jadlem pizze z nimi i mi smakowalo... A tak wogle to mam jakis sos w lodwce z Telepizzy tyle ze jest on do polania pizzy zamiast ketchupu i pytanko czy mozna go dac na spod ? Probowal ktos z tej pizzeri. Jedno jest pewne nie smakuja mi ich pizze. Czesto ciasto jest niedopieczone... przynajmniej w tej pizzeri, ktorej czasem jadam obiad.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj robilem pizze z tunczykiem mmmmmmmm , kumpel byl, tez troche dostal i bardzo mu smakowala. Ciasto ladnie uroslo i bylo spoko ma sie fach w lapie do ugniatania :). Nastepna pewnie zrobie wegetarianska albo cos sie wymysli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja dobralem zly ser :| Caly sie roztopil i zmieszal sie z tluszczem.Babka mi w sklepie dala jakis inny gatunek niz gouda... Jutro podejscie numer 2 i sprobuje tego sosu by EXO3... zastanawiam sie nad oliwkami :) Kiedys jadlem pizze z nimi i mi smakowalo... A tak wogle to mam jakis sos w lodwce z Telepizzy tyle ze jest on do polania pizzy zamiast ketchupu i pytanko czy mozna go dac na spod ? Probowal ktos z tej pizzeri. Jedno jest pewne nie smakuja mi ich pizze. Czesto ciasto jest niedopieczone... przynajmniej w tej pizzeri, ktorej czasem jadam obiad.

Skosztuj ten sos. Jak będzie Ci smakować to wal na spód :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie



×
×
  • Dodaj nową pozycję...