Skocz do zawartości
Gość Pioorek

Przepis Na Pizze

Rekomendowane odpowiedzi

taraaaaaaa... pizza is done :D teraz niech ostygnie i będzie szama :]

 

robiłem z sosem by EXO3, tyle że zamist czosnku dodałem kostke czosnkową winiary albo knorra :) i trochę za dużo czosnku w tej kostce ;)

 

nie zawijałem sera na brzegi bo za późno o tym pomyślałem :/

 

najpierw do piekarnika wsadziłem ciasko, sos, ser, pieczarki i kiełbasa; dopiero jak to się zasmarzyło dodałem resztę ;)

 

obiecana relacja zdjęciowa niestety nie wypali - baterie padły :/

 

skład: sos, ser gouda, pieczarki (niezapiekane, cieńko pokrojone :) ), kiełbaska, cebula, pomidor, papryka, oregano

 

ciasto: pioorek+exo3 ;) taką małą hybrydę zrobiłem ;)

 

aha, jeszcze jedno, ser był na dole ;)

Edytowane przez SanChin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gość Pioorek

3 zabki czosnku za duzo? ;) Ja nawet i 6 daje, jak sos czonskowy to czosnkowy ;)

Ja jutro robie i wyprobuje przepis EXO3 na sos, wrzuce pieczarki do piekarnika bez wczesniejszego 'podgrzewania' oraz ser dodam na spod ;)

 

O co wam chodzi z tym zawijaniem sera?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyższa szkoła jazdy - spróbujcie dodać takie średnio grube prostokąty z sera (kroimy gruby kawałek i dzielimy na kilka mniejszych) na brzeg pizzy, i zawińcie je w ciasto :) Kiedyś to podejrzałem w Telepizzy :P

Czytaj. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ciasto drozdzowe rozciagasz na placek smarujesz keczupem i na to dowolne dodadki..

i smakuje gorzej niz pizza mrozona :P

trzeba sie przylozyc do zrobiennia pizzy jesli ma byc pyszna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ja wczoraj zrobilem i lekko mi sie przyszmazyl ser (moglem go pozniej dodac ) ale ciasto bylo miekkie... dodalem salami ,pokrojone mieso wolowe na drobniutkie kawaleczki (wczesniej na patelni podsmazone) i wiadomo cebula ,pieczarki ,papryka drobno posiekana ,a brzegi posmarowalem maslem zmiesznym z wywarem z czosnku ;) a reszta czyli sos by EXO3, i ciasto wg. Piórka I odziwo mi smakowalo. Chociaz to moja kobieta gotuje znacznie lepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jestem po zjedzeniu pizzy, ciasto wg przepisu Pioorka a sos wg. EXO3. Ciasto od razu było nie klejące, nie musiałem dodawac mąki. Mieszałem z pół godziny, urosło chyba dwukrotnie, ugniatałem drugie pół godziny. Dałem dużo sera, szynkę, salami, kiełbase i dużo pieczarek. Wyszła naprawde smaczna. Inna niż w pizzerii, to fakt, ale nie gorsza, po prostu inna. Dlatego, że ciasto było dośc dziwne. To w pizzerii przypomina w konsystencji chleb. Natomiast to, które mi wyszło, było dośc dziwne, bardzo sztywne (po upieczeniu może z 2mm grubości, ale w ogóle się nie wyginało), ale przy tym nie twarde, kruche i dość chrupiące. Musze przyznać, że całkiem fajne, bo mogłem trzymać kawałek w ręku i nie spadały na mnie składniki :) Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jestem po zjedzeniu pizzy, ciasto wg przepisu Pioorka a sos wg. EXO3. Ciasto od razu było nie klejące, nie musiałem dodawac mąki. Mieszałem z pół godziny, urosło chyba dwukrotnie, ugniatałem drugie pół godziny. Dałem dużo sera, szynkę, salami, kiełbase i dużo pieczarek. Wyszła naprawde smaczna. Inna niż w pizzerii, to fakt, ale nie gorsza, po prostu inna. Dlatego, że ciasto było dośc dziwne. To w pizzerii przypomina w konsystencji chleb. Natomiast to, które mi wyszło, było dośc dziwne, bardzo sztywne (po upieczeniu może z 2mm grubości, ale w ogóle się nie wyginało), ale przy tym nie twarde, kruche i dość chrupiące. Musze przyznać, że całkiem fajne, bo mogłem trzymać kawałek w ręku i nie spadały na mnie składniki :) Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam!

moglbym napisac slowo w slowo to co ty ale po prostu zacytuje twojego posta :D

 

dodam od siebie, ze pizza byla smaczna tylko dalem za malo dodatkow oraz za malo sera w zawiniete boki ;]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gość Pioorek

RS, raz zapomnialem jajka dodac, zero roznicy, tak samo smakowalo, tylko pewnie mniej odrzywcze to bylo.

PS. Miales podac przepis na sos...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na spora pizze wystarczy sos z 4 pomidorkow.

Najpierw zalewamy wrzatkiem pomidory, tak zeby sie spazyly. Robimy to zeby latwo moc obrac je ze skory.

W nieduzym garnku rozgrzewamy oliwe, wrzucamy posiekana cebule i kilka zabkow czosnku przkrojonych na pol.

Jak cebulka zacznie robic sie przezroczysta to wyciagamy widelcem czosnek ( zapach i smak bedzie juz w oliwie), dokladamy kilka lyzeczek ostrej papryki - musi chwile sie przysmazyc, nastepnie wrzucamy pocwiartowane pomidorki. Ustawiamy gaz na ~40% i przykrywamy.

 

Po kilku minutach "duszenia" pomidory zaczna sie rozpadac na papke. Pomagamy im widelcem :). Gdy wszystko zacznie miec konsystencje sosu, przyprawiamy bazylia oregano, solą, łyzeczka octu.

Mozna tez dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego - bedzie fajniejszy kolor.

 

Mozemy regulowac gestnienie sosu zdejmujac pokrywke - odparuje woda, a jak na m za bardoz zgestenieje to mozna jej troszke dolac.

Pamietamy o regularnym mieszaniu, zeby sie nie przypaliło

Na koncu dla uzyskania najlepszego efekty sosik mozna zmiksowac.

Jak ktos nie ma miksera morze posluzyc sie ubijakiem do ziemniakow :P

 

 

To lepsze niz smarowanie pizzy koncentratem :P

 

 

czekam na komentarze :)

Edytowane przez RS

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i smakuje gorzej niz pizza mrozona :P

trzeba sie przylozyc do zrobiennia pizzy jesli ma byc pyszna

nie prawda:> trzeba tylko odpowiednio dobrac dodadki:P

standardowe szynka, pieczarki, cebulka i ser jest pyszna:>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja będe robić w przyszłym tygodniu z pomidorkami :) Zapodam potem fotki :)

Hmm jadlem kiedys pizze z pomidorami i pamietam ze o malo co po niej nie zwrocilem. Jakos pomidory mi nie pasuja do pizzy ale to tylko moje zdanie ;) Ja jutro cos bede pichcil ale mam jeszcze do zrobienia pierogi z jagodami wiec sie zobaczy. Slyszeliscie cos o przyprawach do pizzy ? Widzialem takie cos ostatnio w Geant...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do pizzy: może jadłeś jakąś inną. Ja robię porządną. Pomidorki sparzone, dużo czosnku, bazylii, majeranku. Wychodzi pycha!

Co do przypraw: próbowałem kiedyś. Nawet niezłe. Ot zwyczajna mieszanka ziół. To samo możesz uzyskać mieszając te co masz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a ja wczoraj zrobiłem pierwszy raz tą pizze i była super ;) tylko zabardzo wziąłem sobie do serca rozwałkowanie ciasta, potem było zagrube ale i tak była boska ;] od dzis jak tylko będzie czas to odrazu ta pizza leci i nie ma innej opcji :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BTW to mam do was pytanko... Co sądzicie o pizzach z pizzerii?? Bo w polsce to kurde bieda... U mnie w katowicach same kiepskie, w pizzy hut da się zjeść tylko na puszystym cieście ucztę serową albo hawajską, reszta kiepska... Ciągle po głowie krąży mi pizza na cieńkim cieście jaką jadłem we włoszech <_<

 

Mi bardzo smakuje pizze z Vesuvio oraz z Pizzy Hut "Farmerska" "Supreme", "Super Supreme" i Serowa uczta?( nie pamietam dokladnie nazwy, ale jest cała serwoa) na cienkim ciescie.

Zauwazyłem ze nie w kazdej pizzy hut tak samo smakują pizze. W Zakopanem jak jadlem to z trudem zjadlem średnią pizze. Zwyle bez problemow pochlaniam taką pizze. Była jakas niedobra, tłusta a w Wawie super smakowała.

 

Szkoda że mój piekarnik coś przepuszcza ciepło (b. dlugo sie nagrzewa), zrobiłbym swoja pizze :mur:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla odmiany zrobcie raz ciasto bez jajka, zamiast mleko wode, i 5 lyzek oliwy a nie 2

. Zobaczycie roznice :)

120% racja! Pizza na jajku i mleku to pomylka, oliwy im wiecej tym delikatniejsze ciasto (no nie do konca "im wiecej..." jakis umiar trzeba miec). A od siebie dodam kilka rzeczy o ktorych tu nikt nie pisal. Niektorym wyda sie to oczywiste, ale dla tych co robia pierwszy raz sie przyda. Mianowicie:

- Przesiewanie maki! W koncu nie bez powodu tak sie robi od wiekow z wszystkimi ciastami :wink:

- Nie ma sensu rozrabiac drozdzy w mleku/wodzie - wystarczy ich dac wiecej prosto z kostki. Ja daje 50 gram (pol duzej kostki) na 1 pizze (blacha 320mm okragla)

- Po rozlozeniu ciasta na blache dobrze jest nasmarowac oliwa, wtedy mniej wody z dodatkow przesiaka w ciasto i wychodzi lepsze.

- Tylko oliwa z oliwek, oleje slonecznikowe, rzepakowe czyli te wszystkie do smarzenia odpadaja

- Co do serow, to najlepsza mozarella. Jak ktos nie ma/nie lubi to gouda jest takim sobie rozwiazaniem, mi bardziej pasuja miekkie sery np. jakis morski, moze salami (salami nie probowalem wiec jak bedzie niedobry to nie bijcie :razz: ).

 

Jak cos jeszcze mi sie przypomni to uzupelnie. A swoja pizza karmie rodzine od jakis dwoch lat rednio 2 razy w miesiacu, wiec doswiadczenie jako-takie w tym temacie "posiadywam" :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy obiadek :>

 

Hmm... Dziwnie znajoma...

 

Moze dlatego ze moja tez wyglada pr0 :lol2: B-) Wczoraj robilem na kolacje pizze wiec dzis mi sie juz nie chce, ale jakos niedlugo zrobie to zapodam foty ^^

Niecytujemy obrazków ! Domik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie



×
×
  • Dodaj nową pozycję...