SanChin Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 (edytowane) taraaaaaaa... pizza is done :D teraz niech ostygnie i będzie szama :] robiłem z sosem by EXO3, tyle że zamist czosnku dodałem kostke czosnkową winiary albo knorra :) i trochę za dużo czosnku w tej kostce ;) nie zawijałem sera na brzegi bo za późno o tym pomyślałem :/ najpierw do piekarnika wsadziłem ciasko, sos, ser, pieczarki i kiełbasa; dopiero jak to się zasmarzyło dodałem resztę ;) obiecana relacja zdjęciowa niestety nie wypali - baterie padły :/ skład: sos, ser gouda, pieczarki (niezapiekane, cieńko pokrojone :) ), kiełbaska, cebula, pomidor, papryka, oregano ciasto: pioorek+exo3 ;) taką małą hybrydę zrobiłem ;) aha, jeszcze jedno, ser był na dole ;) Edytowane 3 Lipca 2006 przez SanChin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 3 zabki czosnku za duzo? ;) Ja nawet i 6 daje, jak sos czonskowy to czosnkowy ;) Ja jutro robie i wyprobuje przepis EXO3 na sos, wrzuce pieczarki do piekarnika bez wczesniejszego 'podgrzewania' oraz ser dodam na spod ;) O co wam chodzi z tym zawijaniem sera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Zdaje sie ze brzegi ciasta zawinac z serem w srodku... bylo takie cos w Pizza-hut albo i dalej jest. Brzegi pizzy niesa takie twarde i niesmaczne ;) Sam o tym nie pomyslalem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Wyższa szkoła jazdy - spróbujcie dodać takie średnio grube prostokąty z sera (kroimy gruby kawałek i dzielimy na kilka mniejszych) na brzeg pizzy, i zawińcie je w ciasto :) Kiedyś to podejrzałem w Telepizzy :P Czytaj. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 ciasto drozdzowe rozciagasz na placek smarujesz keczupem i na to dowolne dodadki.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 ciasto drozdzowe rozciagasz na placek smarujesz keczupem i na to dowolne dodadki.. i smakuje gorzej niz pizza mrozona :P trzeba sie przylozyc do zrobiennia pizzy jesli ma byc pyszna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 No ja wczoraj zrobilem i lekko mi sie przyszmazyl ser (moglem go pozniej dodac ) ale ciasto bylo miekkie... dodalem salami ,pokrojone mieso wolowe na drobniutkie kawaleczki (wczesniej na patelni podsmazone) i wiadomo cebula ,pieczarki ,papryka drobno posiekana ,a brzegi posmarowalem maslem zmiesznym z wywarem z czosnku ;) a reszta czyli sos by EXO3, i ciasto wg. Piórka I odziwo mi smakowalo. Chociaz to moja kobieta gotuje znacznie lepiej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Jestem po zjedzeniu pizzy, ciasto wg przepisu Pioorka a sos wg. EXO3. Ciasto od razu było nie klejące, nie musiałem dodawac mąki. Mieszałem z pół godziny, urosło chyba dwukrotnie, ugniatałem drugie pół godziny. Dałem dużo sera, szynkę, salami, kiełbase i dużo pieczarek. Wyszła naprawde smaczna. Inna niż w pizzerii, to fakt, ale nie gorsza, po prostu inna. Dlatego, że ciasto było dośc dziwne. To w pizzerii przypomina w konsystencji chleb. Natomiast to, które mi wyszło, było dośc dziwne, bardzo sztywne (po upieczeniu może z 2mm grubości, ale w ogóle się nie wyginało), ale przy tym nie twarde, kruche i dość chrupiące. Musze przyznać, że całkiem fajne, bo mogłem trzymać kawałek w ręku i nie spadały na mnie składniki :) Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Dla odmiany zrobcie raz ciasto bez jajka, zamiast mleko wode, i 5 lyzek oliwy a nie 2 . Zobaczycie roznice :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Jestem po zjedzeniu pizzy, ciasto wg przepisu Pioorka a sos wg. EXO3. Ciasto od razu było nie klejące, nie musiałem dodawac mąki. Mieszałem z pół godziny, urosło chyba dwukrotnie, ugniatałem drugie pół godziny. Dałem dużo sera, szynkę, salami, kiełbase i dużo pieczarek. Wyszła naprawde smaczna. Inna niż w pizzerii, to fakt, ale nie gorsza, po prostu inna. Dlatego, że ciasto było dośc dziwne. To w pizzerii przypomina w konsystencji chleb. Natomiast to, które mi wyszło, było dośc dziwne, bardzo sztywne (po upieczeniu może z 2mm grubości, ale w ogóle się nie wyginało), ale przy tym nie twarde, kruche i dość chrupiące. Musze przyznać, że całkiem fajne, bo mogłem trzymać kawałek w ręku i nie spadały na mnie składniki :) Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam! moglbym napisac slowo w slowo to co ty ale po prostu zacytuje twojego posta :D dodam od siebie, ze pizza byla smaczna tylko dalem za malo dodatkow oraz za malo sera w zawiniete boki ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 RS, raz zapomnialem jajka dodac, zero roznicy, tak samo smakowalo, tylko pewnie mniej odrzywcze to bylo. PS. Miales podac przepis na sos... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 (edytowane) Na spora pizze wystarczy sos z 4 pomidorkow. Najpierw zalewamy wrzatkiem pomidory, tak zeby sie spazyly. Robimy to zeby latwo moc obrac je ze skory. W nieduzym garnku rozgrzewamy oliwe, wrzucamy posiekana cebule i kilka zabkow czosnku przkrojonych na pol. Jak cebulka zacznie robic sie przezroczysta to wyciagamy widelcem czosnek ( zapach i smak bedzie juz w oliwie), dokladamy kilka lyzeczek ostrej papryki - musi chwile sie przysmazyc, nastepnie wrzucamy pocwiartowane pomidorki. Ustawiamy gaz na ~40% i przykrywamy. Po kilku minutach "duszenia" pomidory zaczna sie rozpadac na papke. Pomagamy im widelcem :). Gdy wszystko zacznie miec konsystencje sosu, przyprawiamy bazylia oregano, solą, łyzeczka octu. Mozna tez dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego - bedzie fajniejszy kolor. Mozemy regulowac gestnienie sosu zdejmujac pokrywke - odparuje woda, a jak na m za bardoz zgestenieje to mozna jej troszke dolac. Pamietamy o regularnym mieszaniu, zeby sie nie przypaliło Na koncu dla uzyskania najlepszego efekty sosik mozna zmiksowac. Jak ktos nie ma miksera morze posluzyc sie ubijakiem do ziemniakow :P To lepsze niz smarowanie pizzy koncentratem :P czekam na komentarze :) Edytowane 6 Lipca 2006 przez RS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 (edytowane) Ja właśnie wróciłem ze sklepu. Kupiłem drożdże i szynke :D Później zrobię pizze a'la Pioorek :P EDIT : Ciasto rośnie, sos EXO3 gotowy :> EDIT2 : Pizza w piekarniku :D Edytowane 6 Lipca 2006 przez .:::PaStA:::. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 i smakuje gorzej niz pizza mrozona :P trzeba sie przylozyc do zrobiennia pizzy jesli ma byc pyszna nie prawda:> trzeba tylko odpowiednio dobrac dodadki:P standardowe szynka, pieczarki, cebulka i ser jest pyszna:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 ale jedziecie z tymi pizzami ;] Pasta <---- ktora to pizza w tym tygodniu ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Ha, pierwsza :D ale nie ostatnia w tym tygodniu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Ja będe robić w przyszłym tygodniu z pomidorkami :) Zapodam potem fotki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Ja będe robić w przyszłym tygodniu z pomidorkami :) Zapodam potem fotki :) Hmm jadlem kiedys pizze z pomidorami i pamietam ze o malo co po niej nie zwrocilem. Jakos pomidory mi nie pasuja do pizzy ale to tylko moje zdanie ;) Ja jutro cos bede pichcil ale mam jeszcze do zrobienia pierogi z jagodami wiec sie zobaczy. Slyszeliscie cos o przyprawach do pizzy ? Widzialem takie cos ostatnio w Geant... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 Co do pizzy: może jadłeś jakąś inną. Ja robię porządną. Pomidorki sparzone, dużo czosnku, bazylii, majeranku. Wychodzi pycha! Co do przypraw: próbowałem kiedyś. Nawet niezłe. Ot zwyczajna mieszanka ziół. To samo możesz uzyskać mieszając te co masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Dzisiaj robię drugą pizze :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Ale trzeba powiedzieć pizza zawsze smakuje ;) ja też może dziś zrobię jakąś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Moja pizza juz sie piecze w piekarniku :lol: e1: ale przesadzone zapachy, az mnie ssie w zoladku :P e2: jest tak zajebista ze az zal mi ja jesc :D Edytowane 9 Lipca 2006 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 3 pizza zjedzona :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 a ja wczoraj zrobiłem pierwszy raz tą pizze i była super ;) tylko zabardzo wziąłem sobie do serca rozwałkowanie ciasta, potem było zagrube ale i tak była boska ;] od dzis jak tylko będzie czas to odrazu ta pizza leci i nie ma innej opcji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helm Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 BTW to mam do was pytanko... Co sądzicie o pizzach z pizzerii?? Bo w polsce to kurde bieda... U mnie w katowicach same kiepskie, w pizzy hut da się zjeść tylko na puszystym cieście ucztę serową albo hawajską, reszta kiepska... Ciągle po głowie krąży mi pizza na cieńkim cieście jaką jadłem we włoszech <_< Mi bardzo smakuje pizze z Vesuvio oraz z Pizzy Hut "Farmerska" "Supreme", "Super Supreme" i Serowa uczta?( nie pamietam dokladnie nazwy, ale jest cała serwoa) na cienkim ciescie. Zauwazyłem ze nie w kazdej pizzy hut tak samo smakują pizze. W Zakopanem jak jadlem to z trudem zjadlem średnią pizze. Zwyle bez problemow pochlaniam taką pizze. Była jakas niedobra, tłusta a w Wawie super smakowała. Szkoda że mój piekarnik coś przepuszcza ciepło (b. dlugo sie nagrzewa), zrobiłbym swoja pizze :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro_wroc Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Dla odmiany zrobcie raz ciasto bez jajka, zamiast mleko wode, i 5 lyzek oliwy a nie 2 . Zobaczycie roznice :) 120% racja! Pizza na jajku i mleku to pomylka, oliwy im wiecej tym delikatniejsze ciasto (no nie do konca "im wiecej..." jakis umiar trzeba miec). A od siebie dodam kilka rzeczy o ktorych tu nikt nie pisal. Niektorym wyda sie to oczywiste, ale dla tych co robia pierwszy raz sie przyda. Mianowicie: - Przesiewanie maki! W koncu nie bez powodu tak sie robi od wiekow z wszystkimi ciastami :wink: - Nie ma sensu rozrabiac drozdzy w mleku/wodzie - wystarczy ich dac wiecej prosto z kostki. Ja daje 50 gram (pol duzej kostki) na 1 pizze (blacha 320mm okragla) - Po rozlozeniu ciasta na blache dobrze jest nasmarowac oliwa, wtedy mniej wody z dodatkow przesiaka w ciasto i wychodzi lepsze. - Tylko oliwa z oliwek, oleje slonecznikowe, rzepakowe czyli te wszystkie do smarzenia odpadaja - Co do serow, to najlepsza mozarella. Jak ktos nie ma/nie lubi to gouda jest takim sobie rozwiazaniem, mi bardziej pasuja miekkie sery np. jakis morski, moze salami (salami nie probowalem wiec jak bedzie niedobry to nie bijcie :razz: ). Jak cos jeszcze mi sie przypomni to uzupelnie. A swoja pizza karmie rodzine od jakis dwoch lat rednio 2 razy w miesiacu, wiec doswiadczenie jako-takie w tym temacie "posiadywam" :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Mi ta pizza smakowała taka jak była :D i nic w niej nie zmienię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zamiescilem na "Nudzie", ale tutaj widze temat strikte pizzowy [; Ja mam swoją pizzeryjke, 5,50zl mala margherita, 8,00 duża i w dodatku znajomego za ladą :lol: Dzisiejszy obiadek :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro_wroc Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Dzisiejszy obiadek :> Hmm... Dziwnie znajoma... Moze dlatego ze moja tez wyglada pr0 :lol2: B-) Wczoraj robilem na kolacje pizze wiec dzis mi sie juz nie chce, ale jakos niedlugo zrobie to zapodam foty ^^ Niecytujemy obrazków ! Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 jak kupię tutaj na zadupiu :D drożdże to jutro startuje misja pizza home made B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...