kucyk Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 właśnie w piekarniach podobno mają, a w sklepach nie ma, gdzie ja będę po piekarniach za drożdżami chodził, daj spokój :> pre-teściowa przyjeżdża za miesiąc to przywiezie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) strasznie duzo dodatkow kladziecie... Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez RS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RogerWhite Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Niezdrowo to tak objadać sie po nocy [; ;) co do dodatków to tego nigdy za wiele ;) Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez RogerWhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Wlasnie... samego ciasta jesc nie bede, pieczarek daje kupe i szynke pokrojona w paseczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helm Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) Hi! Wczoraj zrobiłem pizze, ale z tegp przepisu. Podobno w pizzeriach do pizzy nie dodaje się jajek i mleka, to prawda? Dlatego wybralem inny przepis. Niestety nie miałem prawdziwych drozdzy i zrobiłem z "instant" (w torebce, bez rozrabiania) i ser dałem na spód (po sosie). Wyszło super, cienkie ciasto mniam. Zastanawia mnie tylko jedno - w srodku ciasto bylo mięciutkie (smakowalo troche bułką), a na zewnatrz troszke twarde. Czego dodac aby bylo bardziej miękkie? Pizza wyszła podobna do tej pizzy RS'a. Skladniki ktore uzylem na wierzch: ser radamer, bazylia, oregano, szynka, salami, ananas, oliwki, niestety pieczarek nie miałem. Do sosu: sol, pieprz, oregano, cebula, czosnek, przecier z pomidorow, troche kayena (nie wiem jak to sie pisze). Troche slabo wyszedl bo solniczka mi sie zwalila i za duzo soli wsypalem :) Pizze pieklem w temp ~210 przez 20min. Dokladniej temperatury nie moge podac, bo piekarnik to straszny klekot :) Ostatnio byl uzywany z 4lata temu Ps. nie spodziewalem sie tego, że bede wchodzil na ppc po to aby zobaczyc przepis na pizze <lol> Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez Helm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 zeby cistao bylo baridzej miekkie trzeba dodac wiecej oliwy. wazna jest tez jest konsystencja ciacha. Przy wyrabianiu nie moze byc za suche, musi sie leciutko kleic do rąk. Ja dodaje lyzek (duzych) oliwy z oliwek na 3,5 szklanki maki. Pol lyzeczki soli tez musi byc koniecznie zeby ciasto sie dobrze wyrabialo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis204.html Ten przepis(na samo ciasto..) wydaje sie chyba byc bardzo przyzwoity ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helm Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 zeby cistao bylo baridzej miekkie trzeba dodac wiecej oliwy. wazna jest tez jest konsystencja ciacha. Przy wyrabianiu nie moze byc za suche, musi sie leciutko kleic do rąk. Ja dodaje lyzek (duzych) oliwy z oliwek na 3,5 szklanki maki. Pol lyzeczki soli tez musi byc koniecznie zeby ciasto sie dobrze wyrabialo A ile dokładnie łyzek oliwy? Może to wina drozdzy instant? (daje ~3/4 torebki, ma ona 7g, w instrukcji jest napisane ze cala torebka jest na 500g maki) Aha chciałbym sobie zamrozic ciasto, czyli normalnie wyrobić ciasto, zostawic w kulce posypaną mąką na ~20-30min (zeby drozdze wystartowaly) i zamrozic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Ja raz zrobilem pizze bez jajka i smakowala tak samo, nie czulem ZADNEJ roznicy, pizza z jajkiem jest lepsza, bez jajka ciasto = sama maka i drozdze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 przepraszam :) ale za slabo wcisnolem klawisz :) chodzi o 6 lyzek na 3,5 szklanki maki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helm Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) Dobra a ile wody, 0.5 szklanki?:] Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez Helm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Hej a udalo sie komus zrobic keidys ciasto podobne do tej z PizzyHut? Kurcze smakuje niezle ale nigdzie nie mozna znalesc dokladnego przepisu. Rozumiem, ze jest chronione ale moze komus udalo sie wykombinowac cos podobnego? Tylko nie atakujcie mnie, ze ciasto domowe jest 100 raazy lepsze, bo nie jest :P Jest inne, to jest dobre i to jest dobre. ;) Jak ktos zarzuci dobrym prepisem na ciasto piwko gratis :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro_wroc Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Mówisz i masz :P Pizza - ciasto puszyste Czas przygotowania: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta Ilość porcji: 2 Składniki: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach pół łyżeczki soli szczypta pieprzu bazylia, oregano, tymianek Sposób przyrządzania: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z woda mleka. Wyrabiać ciasto dodaj¹c stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i ponakłuwać je widelcem. Pizza - cienkie ciasto Czas przygotowania: 20 min przygotowanie + 1,5h wyrastanie ciasta Ilość porcji: 2 Składniki: 400 g mąki 40 g drożdży 6-7 łyżek oliwy z oliwek woda pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek Sposób przyrządzania: Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać je widelcem. Nie wiem czy tego naprawde uzywaja w pizza hut, ale ten przepis mam z pedeefki pt. "67 przepisow pizzahut & kfc". Zreszta moge ci to podeslac mailem jesli chcesz :) . A jak przepis Ci przypasuje to piwko mozesz wyslac poczta/kurierem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Super dziek i:> uzywales wogole :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Proszek do pieczenia? Do pizzy? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro_wroc Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 @Grinch: Nie, nie uzywalem tych przepisow - ciasto zawsze robie po swojemu w taki sposob jaki opisalem troche wczesniej w tym temacie :) @Pioorek: No z tym proszkiem do pieczenia to mi tez troszke zalatuje profanacja <_< , no ale kto wie... moze cos w tym jest. Jak mi ktoryms razem wyjdzie za duzo ciasta to sprubuje z tym proszkiem i zobaczymy co to wogole z tego wyjdzie. Moze pizza-zombie jak w Kiepskich :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) Tak sie ludzie rozkrecacie ze nie dlugo bedzie trzeba zalozyc pizzerie PurePC. Nawet wiem kto by po drozdze chodzil B-) Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez Pioorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro_wroc Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Drozdze to u nas nie problem dostac, a zaciekawilo mnie wlasnie ze w europie zachodzniej trudno je kupic. I to nawet w tak duzym miescie jakim jest Dublin o czym pisal kucyk :? . Ja sobie nie wyobrazam braku drozdzy - dla mnie to jeden z podstawowych produktow sporzywczych. Ciekaw jestem czy tak trudno jest tez o drozdze winiarskie, bo na zachodzie jest dosyc popularne (duzooo bardziej niz u nas) domowe piwowarstwo i winiarstwo, a tu bez specjalnych drozdzy ani rusz :D . Wlasnie takich drozdzy mozesz szukac kucyk bo tez sie nadadza, coprawda bedzie to tak jakby zakladac zlote felgi do malucha, no ale coz... czego sie nie zrobi dla dobrej domowej pizzy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielski Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) ja tak sobie wczoraj czytałem ten topic i narobiliscie mi takiego smaku, ze dzisiaj sam postanowiłem zrobić. Ogolnie wyszla kapitalnie, ciasto wedlug przepisu Pioorka, sos EOX3'a ale zamiast koncentratu pomidorowego dalem wiecej ketchupu bo akurat nie mialem koncentratu :(. Ogolnie to polecam, bo smak tej pizzy jest wielki, a satysfakcja jeszcze wieksza : D pozdro bielski Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez bielski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 podrukowałem se przepisy na ciasto z postu maro_wroc i z pierwszeo postu pioorka :] teraz musże przemyśleć jak przekonać mame że nie wysadze kuchni :P (zawsze jak coś sobie pichcę to moja mama jest dziwnie zaniepokojona - heh nie moja wina że ostatno przy pieczeniu czegoś na patelnii walną mi z niej półmetrowy ogień :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) Te przepisy nie sa na ciasta z PizzaHut.... Jak juz gdzies tu na forum pisalem, kolega pracowal w kuchni PH, a jego brat byl menagerem. Nie mogl za duzo powiedziec, ale wiem, ze do tego cista daja sporo mąki kukurydzianej, oraz cos w rodzaju proszku do pieczenia ktory jest tajemnica PH. Dlatego te ciasta sa takie "inne". Nie sa to oryginalne ciasta drozdzowe na pizze. Zauwazcie jak smakuje to ciasto gdy wystygnie :). Sa gumowate i do niczego... Chemia niestety, i takiego ciasta w domu nie zrobicie i tyle. BTW, wlasnie skonczylem robic swoja pizze. Wyszla przepyszna, miedzyinnymi dzieki 3maniu sie paru bardzo waznym szczegolow. Oczywiscie przekazal mi je kolega z kuchni PH :> Porobilem pare fotek chyba zaraz przy piwku zmajstruje HOW TO - PIZZA by RS Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez RS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...