Skocz do zawartości
WitekCz

4gb Ram = 3.5 Gb Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałem wmanewrowany wbrew swojej woli w zastosowanie 4GB RAMu, choć wystarczyłoby 2GB. Nie dość tego. Taktowanie spadło mi z 400 M na 333 M, ale i tak się cieszę, że chodzi toto normalnie.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=203774

Najbardziej mnie to wnerwia, bo nie wiem, co ja takiego zrobiłem, że musiało to na mnie trafić... Nic z tego wszystkiego nie rozumiem nadal.

Ale nie w tym rzecz. Podpowiedzcie mi, co się dzieje z tą częścią pamięci RAM, która nie może być stosowana jako normalny RAM, przez 32 bitowy system. Może ten system potrafi sobie jakoś (przynajmniej częściowo) z tym fantem dać redę? Może stosuje te 0,5GB do jakiś innych celów? Czy jednak olewa to i ignoruje taką kupę pamięci?

WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji tej płyty nie ma mowy o spadku MHz przy zastosowaniu 4 modułów pamięci - żądaj wymiany towaru za dopłatą na lepszy produkt, ze względu na niezgodność towaru z umową. Kup coś dobrego pod te AM2... A co do pamięci - możliwe że na każdej płycie tak będzie, bo kontroler jest zamontowany w procesorze. Możliwe że do 4GB trzeba Windows 64 bit, ale to tylko takie przypuszczenia :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji tej płyty nie ma mowy o spadku MHz przy zastosowaniu 4 modułów pamięci - żądaj wymiany towaru za dopłatą na lepszy produkt, ze względu na niezgodność towaru z umową. Kup coś dobrego pod te AM2... A co do pamięci - możliwe że na każdej płycie tak będzie, bo kontroler jest zamontowany w procesorze. Możliwe że do 4GB trzeba Windows 64 bit, ale to tylko takie przypuszczenia :rolleyes:

:blink: :blink:

WitekCz

Nie podałeś konfiga

Zgaduję, że to jakieś AMD 64bit? s939? AM2? Poszukaj tematu o 4x512MB albo tematu o 4x1GB. Przy obsadzeniu czterech banków pamięci taktowanie jest obniżane z 400 na 333. To cecha kontrolera pamięci wbudowanego w procesor a nie pamięci czy płyty

Edit:

4*512: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=147020&hl=

4*1GB: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=174950&hl=

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podałeś konfiga

Płyta główna - Gigabyte GA-K8NF9 Ultra ze zmienionym na wydajniejszy radiator (bez wiatraka) na NB

Procesor - Athlon x2 4200 (Manchester)

RAM - 4GB (2x2GB w dualu, Patriot LLK CL2-5-3-2)

Grafika - Radeon x1600 Pro (bez wiatraka)

Obudowa - ANTEC 3000B

Zasilacz - Tagan 480W

Dyski: seagate 250G SATA II (singiel w RAIDzie)system i różności

seagate 250G SATA II*2 Raid 0

seagate 250G PATA w kieszeni

Wszystko ma służyć do obróbki wideo i foto, bez podkręcania, od początku z aktualnymi sterownikami, zero gier, XP pro pl SP2.

Co pokazuje w BIOSie - podam jak dojadę do domu (to może trochę potrwać).

Pozdrawiam

WitekCz

Edytowane przez WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem, to winda moze przypisac tylko 2gb dla pojedynczego procesu - programu.

http://support.microsoft.com/default.aspx?...kb;en-us;294418

http://www.microsoft.com/whdc/system/platf...PAE/PAEmem.mspx

ps.

Co pokazuje w BIOSie - podam jak dojadę do domu (to może trochę potrwać).

Fakt, do czasu, az nie zrobia obwodnicy to masakra. ;] Wiem cos o tym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM - 4GB (2x2GB w dualu, Patriot LLK CL2-5-3-2)

To są dwie kostki po 2GB?

Jabłonna? He he he :D Kochana Modlińska ..... Podobno za dwa lata ma być obwodnica. Oby ....

A jak sąsiedztwo Obi i Kauflanda?

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są dwie kostki po 2GB?

Jabłonna? He he he :D Kochana Modlińska ..... Podobno za dwa lata ma być obwodnica. Oby ....

A jak sąsiedztwo Obi i Kauflanda?

Kostek razem 4 szt po 1 GB, tylko ładnie zapakowane parami.

Powinienem napisać 2x2x1GB.

Modlińska - totalna porażka.

OBI i Kaufland - myślałem, że będzie gorzej...

Pozdrawiam krajan !

WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu dotarłem do domu. Nie było tak źle. Przecież zaczęły się wakacje.

Do tematu.

W BIOSie widać 4096 MB - czyli wszystko co zainstalowane.

We Właściwościach systemu jest już tylko 3327 MB.

Tyle samo pokazuje Everest.

W Evereście znalazłem jeszcze coś takiego: Rozmiar pliku wymiany - 3682 MB. Jest zainstalowane w systemie na partycji C (lokalizacja pliku wymiany tymczasowa) 512 MB "na sztywno". Co ten Everest pokazuje naprawdę?

Następna rzecz z Eweresta: Physical Address Extension (PAE)

Obsługiwane przez system operacyjny Tak

Obsługiwane przez procesor Tak

Aktywna Nie

Może mi się to PAE przydać? Jak to uaktywnić? Z czym to się je?

Pozdrawiam

WitekCz

Edit

Znalazłem coś takiego: AMD64

"Większa przestrzeń adresowa. Architektura AMD64 definiuje przestrzeń adresową ograniczoną do 48 bitów (w aktualnych implementacjach używa się 40 bitów, co przekłada się na możliwość zaadresowania do 1 TiB pamięci operacyjnej). Architektura x86 pozwala na zaadresowanie jedynie 4GiB, z czego dostępne dla użytkownika (i aplikacji) jest najczęściej 2GiB lub 3GiB (podział ten zależny jest od systemu operacyjnego). Z uwagi na rozszerzenia wprowadzone w Pentium Pro możliwe jest zainstalowanie do 64GiB RAM, jednak nie jest to pamięć liniowo równocześnie dostępna. W przyszłości, implementacje architektury AMD64 mogą używać pełnych 48 bitów, co pozwoli na bezpośredni dostęp do 2EiB (eksabajtów) pamięci operacyjnej. Przy użyciu systemu operacyjnego korzystającego z architektury AMD64 możliwe jest zwiększenie dostępnej pamięci operacyjnej dla pojedynczego 32-bitowego procesu do 4GiB, bez potrzeby rekompilacji i zmian w kodzie programu."

Ale jak to zrobić, to już inna para kaloszy...

edit 2 : http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_130218.html

Druga cecha "64-bitowców" to rozszerzony obszar adresowy pamięci. Teoretyczne maksimum przy adresowaniu 32-bitowym to 4 gigabajty. Można oczywiście korzystać z różnych sztuczek, takich np. jak PAE (Physical Address Extension), dzięki któremu Windows 2000/XP jest w stanie "obsłużyć" 8 lub nawet 64 GB (w wersji DataCenter). Takie rozwiązania wpływają jednak niekorzystnie na wydajność.

A mie chodzi GŁÓWNIE o wydajność!!

Edytowane przez WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plik stronicowania (pagefile) mam ustawiony na 512 MB. Spokojnie wystarcza z duuuuużym zapasem.

WitekCz

Ostatnia rzecz jaką bym zrobił to włączenie pliku wymiany przy 2 GB .... przy 4 GB nawet nie będę komentował bo % ban % ban % ban :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnia rzecz jaką bym zrobił to włączenie pliku wymiany przy 2 GB .... przy 4 GB nawet nie będę komentował bo % ban % ban % ban :wink: :lol:

Pewnie myślicie, że zmniejszenie do minimum plku stronicowania, lub jego wyłączenie, da zauważalną zmianę w działaniu komputera? A próbowaliście? Może mam niewłaściwe źródło informacji, ale załadowanie RAMU różnymi plikami (np. help, dodatkowe wątki) nie mającymi wpływu na przebieg egzekucji programu głównego coś przyspieszy w wykonywaniu tego programu? Z tego, co wiem plki wykonywalne (systemu i programów) i tak znajdą sie w RAMie. Reszta albo powędruje do plku wymiany i tam "przesiedzi" całą egzekucję, albo zostanie przywołana w razie potrzeby. Strata czasu - prawie żadna (renderowanie potrafi trwać parę godzin). Więc o co tyle rwetesu? Inny drobiazg - niektóre programy mogą źle działać bez Swapa.

A pytanie tego wątku dotyczyło tego, czy te ponad 700 MB pamięci (resztka z 4 GB RAMU) jest do czegoś stosowane, czy się po prostu marnuje?

Pozdrawiam

WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie myślicie, że zmniejszenie do minimum plku stronicowania, lub jego wyłączenie, da zauważalną zmianę w działaniu komputera? A próbowaliście?

Tak próbowałem ( na pamięciach 320MB , 512MB i 1024 MB ) i zdecydowanie system chodzi żwawiej. Specjalnie dokupuję ram aby przy najnowszych gierkach wyłączyć VM bo poprostu winda ładuje do VM pliki nawet jak nie musi ... a one mają wpływ na prędkość systemu. I tak jak napisałem przy 2 GB nawet lamer się nie musi wahać ... bo nigdy nie wystąpi ( obecnie ) zółty wykrzyknik . Przy 4 no comment ... bo ... % ban

ps. wiesz jak teraz wygląda Twoja pamięć? Używasz mniej niż 33% a w pliku stronicowania ostro poupychane dane :lol:

ps. po wyłączeniu nie tylko lepiej chodzą gry ale nawet głupie przeglądanie plików

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak próbowałem ( na pamięciach 320MB , 512MB i 1024 MB ) i zdecydowanie system chodzi żwawiej. Specjalnie dokupuję ram aby przy najnowszych gierkach wyłączyć VM bo poprostu winda ładuje do VM pliki nawet jak nie musi ... a one mają wpływ na prędkość systemu. I tak jak napisałem przy 2 GB nawet lamer się nie musi wahać ... bo nigdy nie wystąpi ( obecnie ) zółty wykrzyknik . Przy 4 no comment ... bo ... % ban

ps. wiesz jak teraz wygląda Twoja pamięć? Używasz mniej niż 33% a w pliku stronicowania ostro poupychane dane :lol:

ps. po wyłączeniu nie tylko lepiej chodzą gry ale nawet głupie przeglądanie plików

Kiedyś postawiłem taki temat na forum: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=200867&hl=

Jak widać są dwie szkoły. Tyle tylko, że najpewniejszym działaniem w tym przypadku jest próba w konkretnym zastosowaniu. Mam zamiar taką próbę wykonać w przyszłości i wtedy podejmę decyzję.Niestety obecnie najczęściej jestem skutecznie odcięty od tego komputera z 4GB RAM. Mogę sobie tylko poczytać forum, by zorientować się w różnych punktach widzenia. To i tak jest wiele.

Pozdrawiam

WitekCz

Do Kyle. Dobrze jest zdawać sobie sprawę z tego, do czego dany komputer jest stosowany. Ten komputer nie ma na pokładzie ani jednej gry. Obsługa Twojego komputera polega na ciągłych zmianach parametrów programu zależnie od tego, co widać na ekranie. A zmiany są bardzo dynamiczne. Zmuszanie komputera do gwałtownej zmiany kolejnych parametrów w krótkich odstępach czasu, to całkiem coś innego niż narzucenie mu nawet bardzo skomplikowanych ale STAŁYCH parametrów pracy. A tak ma pracować ten komputer. Ja, po zakończeniu procesu edycji wideo zadaję komputerowi bardzo ciężką, ale niezmienną w czasie robotę. Z punktu widzenia RAMu to, czy jest jakiś swap, czy go nie ma, jest obojętne do momentu prekroczenia zapotrzebowania na pamięć. U mnie próg przy którym system zaczyna kręcić dyskiem to 95% zajętości RAMu. W normalnych warunkach pracy takie zapotrzebowanie na pamięć nie występuje. Więc to, czy swap jest, czy go nie ma, jest do tego momentu obojętne. Komputer ma pracować przez 2, 3 może więcej lat. W tym czasie wejdą nowe programy, nowy system i wtedy dopiero będzie można ocenić, czy swap mi się przyda, czy nie. Teraz, jak napisałem, zrobię kilka prób i wtedy zadecyduję.

Edytowane przez WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WitekCz

Zagubiony RAM ok 700MB jest nie uzywane.... marnuje sie. Ale po przejsciu na XP 64bit wszystko powinno byc OK.

Problem 333MHz jest do rozwiązania... Trzeba było kupić pamieci jednostronne.

Te 333MHz to jest jakiś błąd w architekrzute współczesnych Pecetów, prockow, plyt albo pamięci. Albo o czyms nie wiem ale wiem ze wiąże sie to z ilością zajetych bankow pamięci.

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WitekCz

Zagubiony RAM ok 700MB jest nie uzywane.... marnuje sie. Ale po przejsciu na XP 64bit wszystko powinno byc OK.

Problem 333MHz jest do rozwiązania... Trzeba było kupić pamieci jednostronne.

Te 333MHz to jest jakiś błąd w architekrzute współczesnych Pecetów albo pamięci. Albo o czyms nie wiem ale wiem ze wiąże sie to z ilościami zajetych bankow pamięci.

OK. Przyjąłem do wiadomości.

Pytałem w dziale dotyczącym płyt głównych o to, czy ktoś wie o takich MB, w których nie ma problemu ze zmianą FSB na 333 MHz przy pełnej obsadzie pamięci i zablokowali mi temat. Jakąś wstydliwą rzecz poruszyłem, czy co? Taniej wyjdzie kupić nową MB niż nowe pamięci, chyba że pokombinuję z wymianą na jednostronne. Ale to może nie być takie proste.

WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Przyjąłem do wiadomości.

Pytałem w dziale dotyczącym płyt głównych o to, czy ktoś wie o takich MB, w których nie ma problemu ze zmianą FSB na 333 MHz przy pełnej obsadzie pamięci i zablokowali mi temat. Jakąś wstydliwą rzecz poruszyłem, czy co? Taniej wyjdzie kupić nową MB niż nowe pamięci, chyba że pokombinuję z wymianą na jednostronne. Ale to może nie być takie proste.

WitekCz

A ja Ci opowiem krotka moja historie, ktora powinna Ci sie przydac.

Sam mialem keidys takie cyrki :) jak mialem dwustronne 2 x 512MB GEIL

Poszedlem do sklepu skladam reklamacje... Mowie ze na 400 nie chodza a jak chodza to sypia bledami i mam restarty.

Koles wzial ramy i testuje... no rzeczywiscie dzialaja tylko na 333MHz, mówi a sprawdzimy na drugiej takiej plycie, sprawdza, tosamo. No to wezmiemy Abita, Asusa, MSI i sprawdzimy testing.... tosamo !! 333MHz albo czasem 360MHz :) To wzial Semprona, sprawdza, testuje tosamo :) Juz koles glupieje.... wezme intela mówi :) sprawdza testuje tosamo :) grr !!!! Inne pamieci ! sprawdza inne geile, corsair tosamo !!!! No nic tylko strzelic sobie kulke :) Ja mówie a może te Kingstony jednostronne sprawdzimy ? :> Hmm :> Sprawdzamy..... Działa :)

Kazde ramy powinny chodzic ale jednostronne.

Tak wiec zostaw mobo, nic nie zmieniaj, sprzedaj albo wymień RAM-y na jednostronne i bedzie smigac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WitekCz

Przecież już w tym topiku dostałeś wyczerpującą odpowiedź na pytanie dlaczego 400 a nie 333

Przeczytałeś tematy, do których linki dostałeś?

Winę ponosi kontroler pamięci zintegrowany w procesorze. Przy czterech bankach obsadzonych dwustronnymi pamięciami przełącza się na 333 i to jest wtedy default dla pamięci. Poszukaj na stronach AMD

Cytat z instrukcji do mojej mobo (zasada identyczna dla wszystkich producentów):

Dołączona grafika

Przejrzyj swoją instrukcję

Wymiana płyty czy pamięci nic nie, chyba że wymienisz na jednostronne. Będzie 333 a powyżej to już OC i komp może być niestabilny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież już w tym topiku dostałeś wyczerpującą odpowiedź na pytanie dlaczego 400 a nie 333

Przeczytałeś tematy, do których linki dostałeś?

Winę ponosi kontroler pamięci zintegrowany w procesorze. Przy czterech bankach obsadzonych dwustronnymi pamięciami przełącza się na 333 i to jest wtedy default dla pamięci. Poszukaj na stronach AMD

Cytat z instrukcji do mojej mobo (zasada identyczna dla wszystkich producentów):

[url=http://img309.imageshack.us/my.php?image=ddr8ei.j

Przejrzyj swoją instrukcję

Wymiana płyty czy pamięci nic nie, chyba że wymienisz na jednostronne. Będzie 333 a powyżej to już OC i komp może być niestabilny

To w przypadku intela albo mojej mobo (2x512MB dwustronne) co ponosi wine ? :) ze tez na 333MHz chodzi ?

Przy jednostronnych pamieciach 2 razy mniej bankow bedzie obsadzonych i powinno na 99% chodzic na 400MHz

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK ale w intelu jest tasama bajka i tez kontroler CPU ? :P

Myślisz, że kontroler w Intelu i AMD ma tę samą konstrukcję?

O Intelu nic nie wiem, piszę o AMD. Kropka. Radzę to samo.

WitekCz

Wymien ramy na 1 stronne i bedzie chodzic.

Znajdź jednostronne RAMy o pojemności 1GB dostępne na rynku ....

A jakby podnieść Vcore, to może kontroler da radę na 400?

A może raczycie zamiast walić postami przeczytać dwa tematy, które podlinkowałem? :? :blink: :mur: Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślisz, że kontroler w Intelu i AMD ma tę samą konstrukcję?

Gdzie tak pisalem ? :P Nie nie :)

Znajdź jednostronne RAMy o pojemności 1GB dostępne na rynku ....

no nie mow ze nie kupi...

jak nie znajdzie to niech sobie kupi 4 x 512MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może raczycie zamiast walić postami przeczytać dwa tematy, które podlinkowałem? :? :blink: :mur:

Czytałem tamte tematy i widzę tam, że co egzemplarz procesora, to inaczej, a poza tym to są problemy głównie przy 1T. U mnie przy jednokanałowym już na 2 razy dwustronne bios ustawia 333, jednak ręcznie można przestawić na 400, jednak do identycznego działania (w stosunku do 1 razy dwustronne) procesor wymaga wyższego Vcore, więc spróbować nie zaszkodzi. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki sens? :blink:

Już lepiej 2x1GB. Obecne modele mają dobre OC. I to z 1T

4x512 jednostronne? Powodzenia. Możesz dać jakiś link?

Chodzilo mi o to ze 4x512MB bo kosc 512MB jednostronna dostanie w kazdym sklepie ( chyba :) ) i bedzie mu to chodzilo wtedy na 400MHz

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi