Skocz do zawartości
seraphine

Wd800jd I Wd2500ks - Gubienie Danych

Rekomendowane odpowiedzi

Więc zacznę od dysku WD800JD-00LSA0 (takie oznaczenie figuruje w menadzerze urzadzen - moze komus to cos wiecej powie). To dysk u mnie w pracy. Zauważyłem pewną przypadłość. Znikają mi fragmęty danych... dziś "zjadło" mi 2 foldery poczty w Outlooku (zniknely w oknie programu i zniknely także w folderze magazynu). Czasami zdarza mi się, że pliki Excella sa pouszkadzane i tracą wiersze. Skanowanie robilem 2 antywirusami, żeby sprawdzić, czy coś się "nie zalęgło" i jest czysto. Nie bardzo mi się podoba ta sytuacja, bo trzymam na tym sprzęcie dane finansowe.

Drugi dysk jest zamontowany w maszynie domowej. WD2500KS (sata 2, 16MB buforek). Tam zauważyłem ze system raz ię uruchamia normalnie, raz nie. To nienormalne uruchomienie objawia się maksymalnym rozgardiaszem we wszelkich ustawieniach - porozjezdzane paski narzedzi i wszystkie inne ustawienia wizulane. Wystarczy ponownie uruchomić komputer i wszystko OK - jakby nie było problemu (nic nie musze ustawiać, wszysko wraca do normy). Na starym dysku maxtora takie problemy niw wystepowaly (reszta konfigu bez zmian, wynienilem tylko dysk).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na obu dyskach jest zalozony NTFS.

W przypadku komputera z 80-tka zasilacz to fortron 350, a maszyna jest praktycznie uzywana tylko do pracy biurowej (zintegrowana grafika intela w chipsecie). więc zasilacz wyrabia na 100%. W moim domowym kompie z 250-tką zasiłka jest jeszcze ciekawsza - CWT-550ADP (zapewniam, ze daje radę).

co do wartości jakie wskazuje smart, to w przypadku 80-tki zamieszczam screena. jezeli chodzi o 250-tke, to dołącze pózniej (jestem teraz poza domem), ale Speedfan pokazuje wskaźniki zbiorcze oba na 100% (fitness i performance) - poszczegołnych wskaźników czastkowych teraz nie pamiętam.

post-16274-1151388587_thumb.jpg

Edytowane przez seraphine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuzynka miała takie objawy kiedy z przegrzania przypalał się jej procesor.

ps. smart wygląda OK

ps2. podobno jak pamięci są wadliwe to też się dziwne rzeczy dzieją

jedyna cechą wspólna tych dyskó jest marka. co do procesora, to temperaturki w moim kompie sa naprawde niskie i o przegrzaniu nie ma mowy - kompuer uruchamia sie na 1,2 GHz (a64) , więc przy chłodzeniu wodnym zimno być musi; pamiątki moje domowe testowane w warunkach pogodowoch zblizonych do obecnych paruja bez bledow do ok. 258-260MHz. (teraz sa ustawione na 240, a problemy zdarzaja się nawet przy 200). HT ustawione na 3x (wiec w zakresie 600-720).

co do tego kopmutera w pracy (z 80-tka) - fakt... z chłodzeniem nie najlepiej (wiadomo jak w maszynach biurowych). procek to celeron 2,53 z boxowym orbem i temteraturki tez w normie (srednio 10-12 stopni powyzej tem otoczenia przy normalnej pracy). nie jestem pewien co do pamięci... trzeba by testy porobic, ale nie bardzo jest jak. obstawiam, ze temperatura to to nie jest. oba dyski pracja na sata... zastanwia mnie, moze to ma cos wspolnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na obu dyskach jest zalozony NTFS.

W przypadku komputera z 80-tka zasilacz to fortron 350, a maszyna jest praktycznie uzywana tylko do pracy biurowej (zintegrowana grafika intela w chipsecie). więc zasilacz wyrabia na 100%. W moim domowym kompie z 250-tką zasiłka jest jeszcze ciekawsza - CWT-550ADP (zapewniam, ze daje radę).

co do wartości jakie wskazuje smart, to w przypadku 80-tki zamieszczam screena. jezeli chodzi o 250-tke, to dołącze pózniej (jestem teraz poza domem), ale Speedfan pokazuje wskaźniki zbiorcze oba na 100% (fitness i performance) - poszczegołnych wskaźników czastkowych teraz nie pamiętam.

no ten SMART wygląda poprawnie pomijając brak wpisu o czasie rozpędzania talerzy

od kiedy zaczęły się problemy, czy dyski są zamontowane w miejscu gdzie jest przewiew itd... ?

mogło byś zrobić choć krótki test stabilności całego komputera, program Pime 95 (domyślny test) na godzinkę (podczas testu można normalnie pracować)

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od kiedy zaczęły się problemy, czy dyski są zamontowane w miejscu gdzie jest przewiew itd... ?

mogło byś zrobić choć krótki test stabilności całego komputera, program Pime 95 (domyślny test) na godzinkę (podczas testu można normalnie pracować)

komputery pracuja stabilnie - domowy z 250 czesto byl katowany prime, memtestami i policzył troche boinca (seti i ensteina). problemy zaczeły się jakieś 1,5 miesiąca temu (dysk zamontowany od listopada 2005). faktem jest w tamtym czasie uruchomiłem obsługę jęzów wschodnioazjatyckich (pisanie w chińskim uproszczonym w oparciu o pynyin). to jedyne zdarzenie, jakie zbiega się w czasie z pojawieniem się problemów... wersja sterownikow i wszystko inne bez zmian (system wrzucony z obrazu). przewiewność dobra.... smart nie raportuje temp. wyższej na dsku niz ok. 40 stopni.

co do drugiego dysku/kompa przewiewnosc niestety przecietna, dysk w tej chwili raportuje okolo 48-50 stopni (fakt, że pomieszczeniu jest ponad 30 stopni). mam go od około 3 tygodni... na innym stanowisku stał od około grudnia 2005 - ale tam wszystko było praktycznie ciągnięte z sieci - zadnych danych na dysku nie przechowywano. wczoraj zainstalowalem sobie np. thunderbirda do poczty, a dzisaj wcielo mi z niego 1 z zalozonych folderow. stabilosc sprawdzona, jest ok.

kiedys maxtory posiadaly opcje weryfikacji zapisu... moze jest mozliwosc wlaczenia czegos takiego w tych wd-kach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem Seraphina jest chyba podobny do opisywanego przeze mnie w wątku Kontroler Raid + 2 X Wd - Dziwne Zachowanie.

Tamten komputer nie jest zbyt dobrze przewietrzony to pewne.

Jak sprawdzić temperaturę dysków?

W piątek będę tam gdzie stoi komputer i sprawdzę dyski oddzielnie na innym komputerze.

I mam jeszcze pytanie o Prime95. Domyślny test to ten w menu Torture Test / Blend?

I jak objawiają się błedy - program się zatrzymuje czy idzie dalej a dopiero potem pokazuje się podsumowanie? Pytam bo jak zapuściłem Prime na laptopie to wszystko chodziło bez problemu i nie udało mi sie zobaczyć blędu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura:

Wartości C2 i BE wskazują temperaturę, obie wartości powinny być sobie równe ale jak dysk się przegrzeje, to wartość BE blokuje się na wartość najwyższej jaką dysk osiągnął, ponad wartość ustaloną przez producenta jako krytyczna, tak jak widać na załączonym obrazku

I mam jeszcze pytanie o Prime95. Domyślny test to ten w menu Torture Test / Blend?

I jak objawiają się błedy - program się zatrzymuje czy idzie dalej a dopiero potem pokazuje się podsumowanie? Pytam bo jak zapuściłem Prime na laptopie to wszystko chodziło bez problemu i nie udało mi sie zobaczyć blędu

tak, test domyślny czyli wszystko po trochu (Torture Test / Blend), program zatrzyma się jak wystąpi błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura:

Wartości C2 i BE wskazują temperaturę, obie wartości powinny być sobie równe ale jak dysk się przegrzeje, to wartość BE blokuje się na wartość najwyższej jaką dysk osiągnął, ponad wartość ustaloną przez producenta jako krytyczna, tak jak widać na załączonym obrazku

tak, test domyślny czyli wszystko po trochu (Torture Test / Blend), program zatrzyma się jak wystąpi błąd

za ciepło ma tylko ta 80-tka i to czasami, a problemy mam też z 250 :/ sytuacja wygląda raczej na błędy odczytu - mam wrażenie, że sytuacja ma się następująco: system źle zczytuje dane -> czasowo blokuje plik ->aplikacja z niego korzystająca durnieje -> plik zostaje usunięty, bo inaczej to już nie wiem. w moim domowym przypadku system wczytuje sie poprostu na maxa rozregulowany (odczyt jest więc z chlodnego dysku). ale przy następnym uruchomieniu wszystko jest juz ok (nawet jeżeli bym coś poprzestawiał - ustawienia nie sa brane potem pod uwagę przy poprawnym rozrchu). :/ czy ntfs ma możliwość tworzenia sobie kopii zapasowej pliku odtwarzanego z błedemi i potem czasowej pracy na niej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za ciepło ma tylko ta 80-tka i to czasami, a problemy mam też z 250 :/ sytuacja wygląda raczej na błędy odczytu - mam wrażenie, że sytuacja ma się następująco: system źle zczytuje dane -> czasowo blokuje plik ->aplikacja z niego korzystająca durnieje -> plik zostaje usunięty, bo inaczej to już nie wiem. w moim domowym przypadku system wczytuje sie poprostu na maxa rozregulowany (odczyt jest więc z chlodnego dysku). ale przy następnym uruchomieniu wszystko jest juz ok (nawet jeżeli bym coś poprzestawiał - ustawienia nie sa brane potem pod uwagę przy poprawnym rozrchu). :/ czy ntfs ma możliwość tworzenia sobie kopii zapasowej pliku odtwarzanego z błedemi i potem czasowej pracy na niej?

system plików nie tworzy kopi w sensie, takiej ze na dysku jest kilka wersji różnie datowanych plików indeksowych systemu plików, na dysku znajduje sie kopia a nawet kilka plików indeksowych (pliku MFT itd..), ale nie różnią sie one od wersji pierwotnej

błędy odczytu zawsze są notowane w SMART (podaj dane SMART), oraz błędy odczytu pliku prowadzą do zatrzymania wszystkich operacji wykonywanych przez dysk (w momencie próby odczytu dysk nie reaguje na żadne inne polecenia), wiec jeżeli trafił sie uszkodzony blok to było by to wyraźnie zauważalne,

dane z sektora są po odczytaniu kontrolowane czy ich suma kontrolna sie zgadza jak nie to dane są korygowane przy pomocy algorytmów korekcyjnych, producenci dysków włożyli wiele pracy w to żeby użytkownik nie był wprowadzany w błąd czyli aby dane były odczytywane poprawnie albo wcale, co nie oznacza ze nie zrażają się i tak błędy

system może użyć kopi plików systemowych lub plików rejestru, ale jedynie kiedy pierwotny plik jest nie do odczytu, ale jak nie da się go doczytać to najpierw następuje to o czym napisałem wyżej, natomiast pierwotna wersja (do której dostęp nie był możliwy) jest zastępowana przez prawidłową zawartość, poza tym inne działanie nie miało by sensu, ponieważ skąd system ma wiedzieć czy po restarcie plik sie cudownie naprawi, więc podczas pierwszej nie udanej próby odczytu zastępuje go prawidłową wersją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

błędy odczytu zawsze są notowane w SMART (podaj dane SMART)

wartość parametru "01" wynosi 0, więc trochę mnie to zastanawia. opisane przeze mnie błędy pasują do problemów z rejesterm, ale całkowicie bez sensu jest to, że raz system błędnie wczytje konfigurację, a następnym razem jest ok. mało tego, jeżeli naniose zmiany i skoryguje pewne elemty ustawień (ale w taki sposób, że wizualnie nie wygląda to tak, jak powinno - byle tylko dało sie pracować), to po 1 albo 2 uruchomieniach wszystko się koryguje samo do stanu początkowego... :/ zdurniałem :mur: może to wina systemu? to mnie zastanawia... ile on ma kopii tych plików knfiguracyjnych i co z nimi wyprawia? bo gdyby system zostawial ten najbardziej aktualny plik, to nie powracałby do właściwej konfiguracji, tylko zostawiłby tą "prowizorkę" którą zrobiłem po wyspniu się ustawień. :unsure:

jeżeli wartość "01" wynosi 0, to wynika, że problem chyba tkwi w syst. operacyjnym (błędy powstają na jego poziomie)? ...tak wnioskuję...

Edytowane przez seraphine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem do mojego Raida programik który sugerowałeś (adapteca). Niestety nie ma on możliwości odczytu SMARTA. Ale i tak pokazał że dysk na kanale 1 jes Failed a cała macierz ma status degreded. I tu chyba zrobiłem błąd bo użyłem opcji Rebuild nie wiem po co. Macierz zmienila status na optimal. Potem zapuściłem prime na 2 h i nic się nie stało. Ale zaczałem restartować komputer, wyłączać i włączać, przegrywać dane z jednej partycji na drugą. No po każdym wyłączeniu komputera i skandisku w czasie ładowania sie systemu byla informacja ze jakieś tam pliki zostały odzyskane, jakieś deskryptory zabezpieczeń poprawione itp. Ale macierz dalej była optimum i żaden z dysków nie miał statusu failed. Odłączyłem jeden z dysków (ten z kanału 1 - chyba bo nie były opisane ale to był ten bliżej końca kontrolera) i zaniosłem do drugiego kompa, podłączyłem i zrobiłem zrzut ze SMARTA który poniżej załączam. Czy moze ktoś się wypowiedzieć na jego temat?

Komputer z Raidem nie chciał odpalić z jednym dyskiem. Podłączyłem więc z powrotem ten podejrzany. Komputer odpalił ale w XP w tym managerze pokazywał 1 macierz ze statusem degreded i 2 dyski logiczne z których tylko ten na kanale 0 należy do tej macierzy. Żeby było śmieszniej to okazałos się że w Moim komputerze widzę 4 partycję z czego c i d miały swoje klony w postaci e i f. Wyłączyłem komputer, odłączyłem ponownie podejrzany dysk i komputer juz wystartował z jednym. Kilka testowych wyłączeń i włączeń i żadnych błędów w scandisku. Czyli jednak tamten dysk jest walnięty. Idę jutro zanieść go do serwisu.

Pytanie mam jednak takie - co będzie jak już dostanę naprawiony/nowy dysk?

Jak go dołączyć do tej macierzy bez reinstalowania całego systemu?

Będzie pewnie niesformatowany to czy muszę go najpierw sformatować na identyczne partycje jak ten który teraz jest w komputerze?

post-121154-1151712977_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi