Piotr77 Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Niedawno zgodnie z radami z tego forum na jednym z komputerów u znajomych w firmie wymieniłem jeden satry dysk ATA na 2x WD800JD + kontroler Adaptec RAID 1210SA. Po 2-3 tygodniach okazało sie że jak byłem u nich w jeden weekend to zginął jeden pliczek z ważnego programu (odzyskałem z backupu) a w ten weekend przyjechałem i okazało sie że brakuje kilku skrótów na pulpicie, część programów z Menu Start. Remedium na te problemy było zapuszczenie scandiska przy kolejnym restarcie systemu. Wydaje mi się że sypie się któryś z dysków. Jak to sprawdzić? Dyski nie są widziane w systemie bo są SATA i podpięte pod kontroler RAID SATA. Więc system widzi tylko ten kontroler a nie dyski. Do kontrolera niezainstalowałem żadnego oprogramowania z płyty (może to błąd?). Skonfigurowałem go z poziomu biosu kontrolera i tylko wgrałem sterownik w czasie instalacji windy. Będę tam w piętek wieczór ale nie mogę odłączyć tego komputera bo ktoś będzie na nim pracował w sobotę (gość przyjeżdza specjalnie zeby doinstalować jeden program). Ewentualnie mogę podłaczyć te dyski do innego komputera i je sprawdzić. Jak zobaczyć który jest uszkodzony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 (edytowane) na stronie producenta jest program do obsługi macierzy, (podaje on informacje w oparciu o dane SMART o stanie dysków), niestety informacja jest raczej skromna, aby dokładnie zdiagnozować dyski należało by odłączyć dyski podłączyć je do innego komputera i z niego odczytać dane SMART uszkodzenia danych niekoniecznie są efektem nieprawidłowej pracy dysków (macierzy) może to być słaby przegrzewający się zasilacz, przegrzewający się procesor lub inny element systemu taki jak pamięć lub same dyski (przegrzewanie) Edytowane 26 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr77 Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 (edytowane) Jeśli już dojde który dysk jest walnięty to jeśli odłączę ten uszkodzony dysk od kontrolera co się stanie? System wystartuje z jednego dysku? Muszę coś zmieniać w ustawieniach czy kontroler sam "zgadnie" że jest tylko jeden dysk? Załóżmy że mi wymienią ten dysk na nowy - podłączam i co? Macierz się sama odbuduje? Twoja uwaga o zasilaczu jest dosyć słuszna. Ten komputer jest dosyć stary - dostał dodatkową pamięć, nagrywarkę DVD i kontroler + 2 dyski. Jak sprawdzić czy zasilacz sobie daje radę? Odpada miernik bo go nie mam i się na tym nie znam. I jeszcze jedno. Mam z\sformatowaną tylko 1 partycję (c: - mniej więcej połowa dysku) -- druga partycja nie jest sformatowana - jakoś o niej zapomniałem. Ale to chyba nie ma żadnego wpływu na dysk prawda? A system plików to oczywiście NTFS. Edytowane 26 Czerwca 2006 przez Piotr77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 (edytowane) Jeśli już dojde który dysk jest walnięty to jeśli odłączę ten uszkodzony dysk od kontrolera co się stanie? System wystartuje z jednego dysku? Muszę coś zmieniać w ustawieniach czy kontroler sam "zgadnie" że jest tylko jeden dysk? Załóżmy że mi wymienią ten dysk na nowy - podłączam i co? Macierz się sama odbuduje? wymiana jednego dysku, w macierzy RAID 1 nie niszczy danych w macierzy (macierz jest w pełni funkcjonalna), natomiast dane zostaną stopniowo odbudowane na wymienionym dysku (do czasu pełnego odbudowania macierz może pracować nieco wolniej) Twoja uwaga o zasilaczu jest dosyć słuszna. Ten komputer jest dosyć stary - dostał dodatkową pamięć, nagrywarkę DVD i kontroler + 2 dyski. Jak sprawdzić czy zasilacz sobie daje radę? Odpada miernik bo go nie mam i się na tym nie znam.no baz miernika to trochę trudno wszystkie inne programowe metody są zawodne, ale wystarczy sprawdzić czy cały komputer dział stabilnie pod obciążeniem, czyli uruchomić program Prime 95 (domyślny test) na dwie godziny ciągłej pracy, jeżeli program nie wskaże błędu to można przyjąć ze komputer pracuje stabilne I jeszcze jedno. Mam z\sformatowaną tylko 1 partycję (c: - mniej więcej połowa dysku) -- druga partycja nie jest sformatowana - jakoś o niej zapomniałem. Ale to chyba nie ma żadnego wpływu na dysk prawda? A system plików to oczywiście NTFS.nie ma wpływu Edytowane 26 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...