Skocz do zawartości
djtomas

Tania Obudowa Z Solidnej Blachy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Może coś doradzicie, poszukuję solidnej budy o szerokości min. 20cm i grubych ściankach (żeby nie drgała - mam pompkę do WC); dobrze byłoby żeby nie była to standardowa mała obudowa 40x40cm czy jak tam...

ja mam na oku:

- http://allegro.pl/item110752190__czerwony_...k_ferrari_.html

- http://zenfist.pl/pID/424.htm

mile widziane tanie propozycje o ile da się kupić tanią budę z grubą blachą (kiedyś był jakiś model obudowy mustang z grubą blachą)

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiscie jestem za Chiftecem

Sam taką posiadam i jak wczesniej mialem krzaki z blachy jak folia na kanapki tak chiftek jest baaardzo mocna obudowa.

Nawet boczne blachy są grube mają około 1,5mm jeśli nie 2mm

Jak montowalem na niej swoje WC pamientam ze probojac sie przewiercic naklołem sie jak mało kiedy.

Ale wiem przez to jedno... Chieftec robi porządne budy. Sam mam coprawda BXa a nie DXa ale generalnie wydają sie różnić tylko kolorem i panelami przednimi.

Edit:

Fakt koszyczki przenoszą troche drgania na obudowe ale np jedno z rozwiązan to postawic koszyczek na dole obudowy na podkladkach silikownowych lub w zatokach 5,25 (ja zrobilem w 5,25 + wiatraczek) i nie ma problemu.

Edytowane przez darksoul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam poszukuje obudowy i jak narazie moj wybor padl na Antec SLK3000B - http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=863

Na tym forum znajduje sie temat w ktorym userzy polecaja ta bude za jakosc wykonania, bardzo dobry przeplyw powietrza itp.

Prawdopodobnie bede mial ja w domu jeszcze w tym tygodniu, chyba ze sie rozmysle w co jednak watpie ;) Wtedy wrzuce moze jakies fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLK3000B mam i polecam , lepsza wentylacja niz w Szefach skadinad takze dobrych :) 2x120mm wyjmowane koszyki 3,5" , sanki na 5,25" , calkiem duzo miejsca ,a po wyscieleniu matami za 30 zl zupelnie nie slychac dysku . Dlatego go wybralem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dragon - jakosc wykonania, i solidnosc przemawia za ta buda. Jezeli masz zamiar gdzies podrózowac z kompem to bedzie maly problem, bo ten Chief troche wazy :D, no ale jak nie to bedzie idealna.

Edytowane przez jauhis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLK3000B mam i polecam , lepsza wentylacja niz w Szefach skadinad takze dobrych :) 2x120mm wyjmowane koszyki 3,5" , sanki na 5,25" , calkiem duzo miejsca ,a po wyscieleniu matami za 30 zl zupelnie nie slychac dysku . Dlatego go wybralem :)

jakie maty zakupiles, podasz linka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema też szukam obudowy która ładnie wygląda i ma duży miejsc na wiatraczki czyli takze funckjonalna. Cena to tak do około 200zł ale wole dać mniej więć patrząc na allegro mam chrapke na 2.

http://allegro.pl/item112476378_aplus_case...itower_atx.html

lub

http://allegro.pl/item111187435_super_cena...tro_979_ss.html

tylko ta druga ( pomarańczowa ) ma gruboć blachy 0,6mm a to bardoz mało a nie wiem w czym pomaga grubość blachy?? Zatrzmuje dźwięk podzespołów w środku obudowy czy tłumi ? Prosze mi to wyjaśnić i poradzić jaka Bude kupić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakość wykonania takich obudów jest fatalna. Mój pierwszy kontakt z Chieftekiem uświadomił mi o jak gigantycznej różnicy jest mowa. Do do tłumienia - dźwięk wylatuje przez dziury, sama blacha nic nie daje. Nie poprawia to również tłumienia drgań w dużym stopniu, przykręcenie dysku do koszyków w starszych konstrukcjach np. Chieftec Dragon (któr ważny dobrych pare kilogramów) nadal powoduje niemiły rezonans.

Do 200 zł absolutnie bezkonkurencyjny jest ten Antec

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=863

Lub chieftec dragon, lecz tańsze, starsze modele mają kiepskie koszyki na dyski (jeśli położymy go na np. gumie jest ok) i posiada wentylatory 80mm. W nowszych jest jeden 120mm z tyłu, lecz koszyki i 2x80 z przodu pozostają.

Nie poleciłbym ci zadnej z tych obudow ktore podales, PhoeeeniX, bo są one naprawdę fatalne.

Dodatkowo, cieńka blacha zupełnie nie nadaje się do moddingu, ja wycinając miejsce na wentylator rozerwałem obudowę wyżynarką... Dodatkowo tanie obudowy gną się jak folia aluminiowa...

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarkazz a co myślisz o tej obudowie?? Ma na tyle i froncie 120 mm wentyl jest dośc duża (choć na zdjęciach nie wygląda) i ma blache 1 mm, przykładowo droższy tracer ma 0,6 mm :-P noi jest dość....ładna a 135 zł to nie tak dużo ale nie wiem czy rzeczywiście jest taka dobra....

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej nieżle Fredus to wynalazłeś, mozę design nei zachwycający ale 4 watraki z tyłu to jest dopiero nadmuch + 2 wyciagający z przodu !! No i blaha 1 mm nie wiem czy przenosi drgania czy nie ale zawsze grubsza o wiele od 0,6.

W aukcji jest napisane że z 0,6 mm robią wszyscy chińscy producenci obudowy, prawda to ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casetek jest taki sobie. Ma wszystkie elementy tandetnej obudowy - duża ilość miejsca na małe wentylatory + małe okrągłe dziurki, dzięki którym powietrze nie leci tylko buczy... Do tego miejsce na dyski - jak w tracerach...

Niestety, fajne obudowy się zaczynają od 200 zł

http://mcs.pc.pl/produkt1487.html

http://mcs.pc.pl/produkt373.html

takie życie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten antec fajny ale 200 zł to nie skombinuje, myślałem że ten castek bedzie niezły, co do dziurek na wentyle to zawsze można coś wykombinowac :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok a czytałeś tą recenzje z aukcji o caseteku bo w sumei ta obudowa wazy 14 kg więc co tam takeigo jest :huh: ? A z tym powietrzem to jak ono buczy w tym drugim caseteku co Fredus wyminił ??

Jak bym miał wybierać między Tracerem 979 a Castekiem Fredusa to co bys polecił ?? Kupiłby Anteca ale dochodzi do tego jescze 2 wentylatory 120mm więc cena dalej idzie w góre a w tym Tracerze są 80 a 80mm mam akurat 3 + 1 92 to mzoe dokupie.

Będe jescze moze kupował zestaw głośników 5.1 i na to więcej kasy wole przenzaczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item113247321_super_cena...cone_nowa_.html

O ile to nie fake to okazja miesiąca ;)

A to jakie wy obecnie macie obudowy że chcecie na takie kiepskie zmieniać? "zamienił stryjek siekierę na kijek". Nie lepiej odpicować swoją? Wyciąć kratki, może dodatkowy wentylator.... ;>

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja raczej na design bo mam zwykłą białą bude z szarym przodem :)) miejsca na wentyle jest jedno ale ja tam upchałem 3 :) Wszystkie 80 mm :) Wow rzeczywiscei ta buda to 100 mniej niż na normlanej, może sobie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ?? Jak za 160 to jeszcze uboleje :) Czy lepiej dołożyć 50 do Anteca ??

Edytowane przez PhoeeeniX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepiej dołożyć do Anteca :rolleyes: Wiesz... obudowa to jest taki bezsensowny wydatek, bo nic nie daje... Ale miło mieć coś fajnego :wink: Ja tam nadal jestem za Antec, klasyczny, dobrze rozwiązany... Ten front jest trochę "dziwny" w Anteku. Ale może sie podobać... Ten Newance mi się np. zupełnie nie podoba. Zastanów się czy szkoda ci kasy, czy tak bardzo ci nie pasuje twoja obudowa... i podejmij decyzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to obudowa nic nie daje?

Daje chciażby mozliwosc stworzenia dobrego obiegu powietrza, zmniejszenia temp. podzespołów a co za tym idzie zwiększenia OC - co już jest wymierną korzyścią.

Podstawą w wentylacji komputera jest... 12cm wentylator w zasilaczu

ehhh... sarkazz, ty i te twoje teorie, aż mi się odpisywać nie chce i ci tłumaczyć na reszte tych twoich teorii.... kogo my w redakcji mamy, szkoda gadac... Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to obudowa nic nie daje?

Daje chciażby mozliwosc stworzenia dobrego obiegu powietrza, zmniejszenia temp. podzespołów a co za tym idzie zwiększenia OC - co już jest wymierną korzyścią.

Ok, zastanówmy się głębiej. W KAŻDEJ obudowie można zrobić dobry obieg powietrza ;)

Podstawą w wentylacji komputera jest... 12cm wentylator w zasilaczu B) Ja na pasywnym chłodzeniu swego czasu zrezygnowałem z 2x80 bo nic to nie dawało w stosunku do samej dwunastki....

Wentylatory w środku - 12stka z tyłu to całkiem fajna rzecz, ale nie zawsze się da. Praktycznie w każdej obudowie natomiast można wyciąć sobie i zamontować 2x80 - a tu już coś. 2x AC za 10 zł i juz mamy poprawę. Oczywiście nalezy wywalić kratki - te zawsze przeszkadzają. Natomiast z przodu... Jeśli potrzebny jest nawiew na dysk albo chipset/kartę - trzeba coś dać, natomiast... nie jest to konieczne. Podciśnienie powinno skutecznie wciągać zimniejsze powietrze z przodu - dlatego lepiej tam zamontować np. filtry powietrza ;) U mnie to wyglądało tak

Dołączona grafika

Pamiętajcie o kablach B) No i nie wierzcie w "BTX super odwrócone obudowy" :lol2:

Zresztą zobacz swój sprzęt - masz 14cm w huntkey, ninje, jak dorzucisz 12cm w tyłu Anteca to jest miodnie ;)

Edytowane przez Sarkazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item113247321_super_cena...cone_nowa_.html

O ile to nie fake to okazja miesiąca ;)

A to jakie wy obecnie macie obudowy że chcecie na takie kiepskie zmieniać? "zamienił stryjek siekierę na kijek". Nie lepiej odpicować swoją? Wyciąć kratki, może dodatkowy wentylator.... ;>

Chief, Antec to sa wg ciebie kiepskie budy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chief, Antec to sa wg ciebie kiepskie budy ?

Przeczytaj uważnie, odnosiłem się do Aplusa i Tracera. Przecież sam polecam Chieftec/Antec, chociaż do 200zł to zdecydowanie Antec. Sam mam Chiefteca więc nie sugeruj że gdziekolwiek napisałem że szef albo antek są słabi. Wręcz przeciwnie,.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie tworzyć nowego tematu: jaka buda jest warta uwagi? Priorytety? Buda ma być prosta, bez żadnych dodatków czy innych świecących dupereli, nieprzeciętnie wyglądająca i funkcjonalna. Cena w granicach rozsądku. Narazie moim faworytem jest Lian-Li PC7 SE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie tworzyć nowego tematu: jaka buda jest warta uwagi? Priorytety? Buda ma być prosta, bez żadnych dodatków czy innych świecących dupereli, nieprzeciętnie wyglądająca i funkcjonalna. Cena w granicach rozsądku. Narazie moim faworytem jest 2210656[/snapback]

ja walsnie zamowilem soprano czarna z oknem wyglada swietnie ciekawe jak sie sprawdzi w praktyce
Mocowanie dysków jest średnie, no i na żywo wygląda trochę inaczej niż na wyidealizowanych fotografiach. ;> Daj znać czy nie będziesz rozczarowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi