OkruT Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Witam, wkońcu skleciłem mój pierwszy układ... Na razie układ posiada tylko jeden blok, ponieważ 7800GT od MSI musiałem sprzedać... Kilka fotek: PROC 317x9 = 2853 MHz Napięcie 1,54 V TEMPERATURA = IDLE 34-36, STRESS 48-51 (Fandery ustawione na minimum). Proszę szczególnie o negatywne komentarze, co źle, co do poprawki itp... Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Po 1 i chyba najważniejsze opisz z jakich komponentów złożyłes wc, bo nie wszyscy potrafią odgadnąć. Po 2 przydałby się kosztorys Po 3 więcej fotek, dokąd idzie ten nie innovatekowy wąż wychodzący od trójnika przed rezem? Po 4 po co te dwa wentylatorki koło nb? mogłeś np. rozbudować kiblacza o bloczek na nb Po 5 jaka to jest dokładnie chlodnica? Cooltek extream dual? bix2 ? wtf? Po 6 te gumki, na których podwieszony jest ten wąż i HDD strasznie po oczach kłują Po 7 czym układ zalałeś? Edytowane 27 Czerwca 2006 przez Black_war Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Po 3 więcej fotek, dokąd idzie ten nie innovatekowy wąż wychodzący od trójnika przed rezem?Do nikad; odpowietrzenie? :> btw jakim rezem? Ten uroczy wąż w paseczki mi sie bardzo nie podoba - nie pasuje wizualnie. Reszta jak reszta; bez wodotryskow ale dosc dobrze przemyslana... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OkruT Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Wąż PVC 8x1 UVR (niebieski) - 1 m w ilości: 2 szt. cena: 9.50 Alphacool NexXxoS Xtreme II + złaczki 8x1 w ilości: 1 szt. cena: 207.00 Laing DDC 12V 2xG1/4 + dwie złączki 8x1 w ilości: 1 szt. cena: 284.00 BorygoEKO 5L + demineralka 5L - 50/50 - 47 zł 4 końcówki + trójnik - OK 25-30 zł Blok na CPU od Kyńka - 100 zł RAZEM około 700 zł całość - 677,5 + benzyna do castoramy itp :D Gumki mocujące wąż zmienie na coś innego :D, niestety w sprawie HDD nie mam innej koncepcji na razie... Wężyk odpowietrzający idzie pod górną krawędzią budy i zatkany jest końcówką od długopisu :D Z powodów finansowych niestety na razie musiałem zamontować 2 wentylatory koło NB. Jak wróce do domu z roboty to dorobie zdjęć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Black-war ... nie zadawaj takich pytań, przecież wszystko widać na fotkach :mur: Kibel bardzo prosty, bardzo pomysłowe mocowanie tych dwuch wentyli do bloku :o Tylko temperatura w stresie dosyć wysoka :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Bardzo ladne wc, ale przy takiej chlodnicy az sie prosi o blok na grafe i NB B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 nie jest takie zle moglo byc leprze ale napewno bedzie jak cos dodasz np. nowy bloczek aa tak to jest bardzo ladne wc jakk napierwszy raz . mam nadzieje ze je jeszcze dopracujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OkruT Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Co do temperatury to też się dziwie - aż 50 stopni wskakuje w stresie... Myslałem, że WC jest bardziej wydajne... Jak Fandery dam na MAX to temp. spada do 44-46 stopni w stresie. Jednak można wtedy zapomnieć o względnej ciszy... Edytowane 27 Czerwca 2006 przez OkruT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Bo wc JEST dużo bardziej wydajne, te 50C przy tej klasie chłodnicy i takich takowaniach cpu wyraźnie sugeruje, że coś z całym układem jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) A jaką masz temperaturę wody? Edytowane 27 Czerwca 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 moze masz krzywo blok przykrecony i nie dociska dobrze ?? albo z pasta jest cos nie tak chociaz moze masz w chlodnicy powietrze i dla tego taka temp ?? odkrec jeszczeraz bloczek i przykrec go rowno . albo wejdz do biosu i przykrecaj bloczek po troszku z kazdej strony, i zobaczysz wtedy czy spada temp czy nie . ja na swoim procku w stresie mam 36 *C podczas liczenia Seti@home przez 24/7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Proszę szczególnie o negatywne komentarze... :D te 2 wentylatory troche psują całość. bo po co wc, jak trzeba i tak wentylatory wokoło płyty przymocowywać.... :P brzydki wąż odpowietrzające od trójnika. i poraz kolejny... zestaw kosztował "tylko" 700zł. dosc ladny. ale...czy to nie za duzo za zestaw tylko z 1 blokiem? [takie moje zdanie] albo inaczej: nie lepiej było od razu rzucić sie na pełne "oblokowanie" ? co to za grafa? bo nei widać. nie chciala by byc chlodzona wodą? ;> co do estetyki, to mozna by sie jeszcze uczepić zbyt widocznych kabli... ale nie nie jest, źle. niektorzy mają gorzej :wink: edit: a co do temp, to dobrze odpowietrzony układ? woda ciepła? moze za slabo dmuchaja fandery na chlodnice, nie maja skad poweitrza zaciągać? spróbuj ja wystawic z budy i sprawdz wtedy temp. (szczegoolnie wody) edit2: jeszcze pytanko, jak przymocowana chlodnica+wentylatory do obudowy? czy tak sobie tylko stoi.... ?:wink: Edytowane 27 Czerwca 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OkruT Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Blok tak dociska, że jak raz chcialem go zdjąć to wyszedł razem z prockiem... Pasta Arctic Silv. 5. Chłodnica przykręcona - pokaże wieczorem jak to "estetycznie" :D wygląda bez przedniego panela... Temperatura może dlatego taka jest ponieważ pompka znajduje się przed blokiem, wiec woda sie ciut nagrzewa... - nie wiem... Grafe mam pożyczoną więc nie będej jej oblokowywać :D Będzie kasa to zmienie grafike i odrazu dam bloczek, razem ze zmianą chłodzenia na NB. Jednak to napewno po wakacjach... PS. Myślałem o 7900GT ale raz, że nie ma w co grać, a dwa - coś często padają te karty... Chłodnica na bank jest odpowietrzona - 24 h sie odpowietrzała - dodatkowo przekrecalem, szturchałem, obracałem ją itp... Nie ściągałem osłonki z procka (i nie zamierzam :D), to może też mieć znaczenie co do temperatury... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) dobra miazga ciekawe czy zobaczyłbyś, że w wężach pływa borygo + demineralka ja się pomyliłem, dałbym sobie głowę uciąć, że to innovateki, a jednak jakiś wąż PVC chłodnice widać tylko z boku, ciekawe czym się różni od jakiejkolwiek chłodnicy typu ultimate/extreme? na oko to wiesz;) pewnie słyszałes ten dowcip nie wiem o co ci chodzi, i odrazu mówie :) nie chcem kolejnej kłótni a co do 7900gt to nie wiem czy zauważyliście ale to głównie XFX'y padają/padały był chyba jeden przypadek o śmierci karty innej firmy przepłaciłeś za chłodnice ;) Edytowane 27 Czerwca 2006 przez Black_war Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OkruT Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Black_war - masz racje wąż to Innovatek. - Przekopiowałem zamówienie z maila... Podam linki dla zainteresowanych: http://www.pc-tuning.pl/index.php?action=t...ki)%20-%201%20m http://www.pc-tuning.pl/index.php?action=t...%2012V%202xG1/4 http://www.pc-tuning.pl/index.php?action=t...S%20Xtreme%20II Co do ceny - chciałem kupić raz a dobrze - w przyszłości dodawać jedynie bloki i wężyk... :D Edytowane 27 Czerwca 2006 przez OkruT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 BorygoEKO 5L + demineralka 5L - 50/50 - 47 złtroche zbiegło, co ? :rolleyes: chyba cos kolo pół litra wchodzi tylko do bixa2 z tego co pamietam... ale jakby co to do auta sie moze przydać B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) szaro juz sie robi od węzyków innowatek. WC nawet fajne. Czy grafe chłodzisz BOXEM od Intela?? JAk tak to witaj w clubie :D EDIT: SZIT to nie Innovatek ;/ nie jestem pierwszy :D Edytowane 27 Czerwca 2006 przez mariush190 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Podoba mi sie pomysł z chłodnicą, chyba czas na nową rev. mojego kibelka 8) ;) W twoim przypadku bloczek na gpu jest bezsensowny ;) ale na NB mógłbyś dać jakiś bloczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OkruT Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Nudzilem się w pracy i dałem chłodzenie od intela (478)... Grafa to 6600 Forsa :o :D Do CS 1.6/filmów starcza - w większość "MEGA (S)HITÓW" pograłem na 7800GT... wybaczcie za OT... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Ten trojnik Y jest po sronie ssawnej pompy, tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Nudzilem się w pracy i dałem chłodzenie od intela (478)... Grafa to 6600 Forsa :o :D Do CS 1.6/filmów starcza - w większość "MEGA (S)HITÓW" pograłem na 7800GT... wybaczcie za OT... Mam tak samo jak ty :D Ale na MX440, fotke mozecie zobaczyc w moim profilu :D Mój MX440 na tym boxie ma 55*C (mierzone z radiatora :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Jeszcze raz rzuciłem okiem na zdjęcia i zauważyłem, że układ wygląda tak: Pompa > CPU > Chłodnica. Z racji tego, że sam mam taką pompkę i wiem, że jest bardzo ciepła w czasie pracy, lepiej było by połączyć układ w ten sposób: Pompa > Chłodnica > CPU. Możliwe, że zysk będzie minimalny (lub żaden), ale logicznym jest, iż najwydajniejszym układem, powinien być taki, w którym do bloku trafia bezpośrednio woda z chłodnicy (czyli najchłodniejsza). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OkruT Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Ten trojnik Y jest po sronie ssawnej pompy, tak? TAK, przerobiłem temat przed montażem :D - widziałem jak bombelki powietrza uciekają do góry :D przy odpowietrzaniu. Edytowane 27 Czerwca 2006 przez OkruT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Co do ceny - chciałem kupić raz a dobrze - w przyszłości dodawać jedynie bloki i wężyk... :DBardzo dobre podejście, lepiej kupic raz a dobrze, niz potem wymieniac elementy. Brawo!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Bardzo dobre podejście, lepiej kupic raz a dobrze, niz potem wymieniac elementy. Brawo!! :) Podobne podejscie jak moje :) A kibelek spoko :D ... lecz nic nadzwyczajnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 EDIT: SZIT to nie Innovatek ;/ nie jestem pierwszy :D jezeli to waz z linka wyzej to jest to innovatek. jestescie git [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Wąż PVC 8x1 UVR (niebieski) - 1 m w ilości: 2 szt. cena: 9.50 jezeli to waz z linka wyzej to jest to innovatek. jestescie git [; :?: :!: :?: :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 1. Zbadaj temp wody - podstawa w diagnozie co jest nie tak. Moim zdaniem woda jest ciepla i to powod dosc wysokiej temp cpu. BIXy niestety ale nie sa za fajnymi chlodnicami, okazuje sie ze potrzebuja sporego huraganu, odstepow zarowno z przodu jak i z tylu wentyli. Znacznie lepiej dzialaja chlodnice typu BIP w konwencjonalnych ukladach opartych na fanderach (nawet max). Gdyby zrobic taki test z BIP2 i BIX2 to wyszloby ze BIP (najlepiej cooltek, wygrywa...), dopiero przy deltach bix pokazalby przewage i zapas wydajnosci. Do calej sprawy doklada sie wysoka temp powietrza z racji upalow. To dosc czesta przypadlosc, tanie chlodnice, ludzie widza ze moga kupic chlodnice ala bix a ciensze wersje sa niewiele tansze to wybor jest niby jasny. Okazuje sie ze nie koniecznie w praktyce sluszny. 2. Rozbuduj uklad o blok na nb, tak zeby jedyne wentyle w budzie to ew 120mm na memki/PWM (ale to wydatek i widze ze planujesz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Nie popadajmy w paranoje z temperaturami. Chlodnica nie super + upal = temp. Sam sie przerazilem ze moj proc ma 45 stopni idle na WC (bip2 i 1 Fander na min) a jak przynioslem termometr okazalo sie ze w pokoju jest 32 stopnie wiec sami widzicie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 :?: :!: :?: :!: zobacz na moje weze i na jego weze. innovateki sa z pcv. znow jakies teorie rodem z archiwum x bedziesz szukal?? zobacz tez kto jest dystrybutorem innova w kraju ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...