darksoul Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Witam Dyski których dotyczy problem są jak w podpisie. Niestety na forum nie znalazlem niczego co by mi moglo podpowiedziec co jest grane (chyba ze cos przeoczylem wtedy wystarczy link). Wiem że oba moge zdiagnozować SMARTem bo kiedys to robilem jednak od jakiegos czasu nie idzie mi odczytanie danych SMART z dysków. Próbowałem przeroznym oprogramowaniem i nic. Podpiolem dyski na osobne tasmy i nic. Zaczynam sie powoli zastanawiac co jest grane. Jesli ktos ma jakis pomysl dlaczego moze SMART nie byc wykrywany to prosze o info. Aktualnie napedy podpiete sa tak: PM: Maxtor 160G PS: NONE SM: WD 80G SS: LiteON Edytowane 27 Czerwca 2006 przez darksoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 W biosie smart wlączony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) SGJ smart w biosie nie musi byc włączony.. Np program Active smart odczytuje jedynie dyski podpiete jako master .... (w wersji trial) U ciebie widze ze sa dobrze podlączone..... Podobny efekt miałem na I BX440 za diabła nie chciało odczytac smart... Edytowane 27 Czerwca 2006 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Wiem ze nie musi, ale przy włączonym podczas uruchamiania zwykle sie pokazuje jakies info czy smart działa na dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Przekopalem sie przez BIOS i nie znalalzem nigdzie opcji wylaczania SMARTa. Probowalem tez ospalic kompa z samym Maxtorem i tez nie widzi mi smarta. Podpinalem go u kumpla pod SATA (przejsciuwka ATA->SATA) i u niego dysk wykrywało bez zarzutu. EDIT: Poszukam Active Smarta i zobacze co on mi na to. EDIT2: Odpalilem Active Smarta i takie cos mi sie ukazalo... Czy możliwe jest by np po update biosu mogło sie coś pozmieniać? Nie wydaje mi sie aby w lisicie zmian piano cokolwiek o zrezygnowaniu (czy usuniecia czegokolwiek n/t) ze SMARTa. EDIT3: Widzialem zrzut ekranu dla Active Smarta w przypadku innego dysku. W okienku model tam pokazane byly wszystkie dyski (u mnie ich brak?!) w zakladce SMART INFO mam pustki a tam sa normalne dane... Moze powinenem jakos przestawic te dyski w BIOSie? O_o Edytowane 28 Czerwca 2006 przez darksoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...