jotixel Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Witam, zastanawiam sie skad sie bierze tak wysoka temperatura w moim notebooku Posiadam lapka z Pentium M 1.86GHz (w/g dokumtacji wydziela w szczycie max 25W) Tuz po wlaczeniu windowsa temperatura oscyluje w granicach 45-50st (wentylator wyje) Po wlaczeniu speedstepa, 1.86GHz 1.35V -> 1.86GHz 1.02V wentylator pracuje 9 min 50sek, wylacza sie na 10 sekund i tak w kolo (temp 40-45st) Przy 800MHz 0.7V jest o tyle lepiej ze wentylator pracuje 9 min a wylaczony jest przez minute Aha, komputer caly czas pracuje z otwarta dolka klapka, tak jak to widac na tej fotce. Chlodzenie mojego laptopa jest tutaj: http://jxl.go.pl/pic/a6va/1.jpg Teraz kluczowe pytanie: W ktora strone powinien obracac sie taki wentylator, aby zasysal powietrze i chlodznil nim zeberka radiatora znajdujace sie pod tym czarnym czyms obok (Zgodnie z ruchem wskazowek zegara, czy przeciwnie?) Obecnie obraca sie zgodnie ruchem wskazowek... Imho powinno byc odwrotnie..co Wy na to ? Dodam tylko ze znajomy ma taki sam procesor w laptopie DELL, z mniejszym chlodzeniem i chodzi mu 95% czasu bezglosnie (wentylator nie pracuje)... Jakies propozycje jak schlodzic tego potwora ? (Klawiatura mnie parzy... ) Dysk tez nie jest za letni (to juz tak offtopic) bo po kilku H pracy temperatura ustala sie na ok 57st i tak stoi do wylaczenia kompa. RAM zreszta tez nie jest chlodny, pokrywa parzy... (kosci pamieci tez:P) (ddr2 533MHz) P.S nie piszcie ze to przez ta pogode, bo wczesniej bylo to samo Pozdrawiam. Piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 w prawą stronę :P u mnie w domu jest laptop aristo 400S z prockeim 1,73Ghz (dothan) przy ustawieniu na 6x133 0,7v wiatrak nie włącza się wogóle przy pracy w necie, oglądaniu filmów chłodzenie masz czyste? Nie jest zapchane kurzem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) w prawą stronę :P u mnie w domu jest laptop aristo 400S z prockeim 1,73Ghz (dothan) przy ustawieniu na 6x133 0,7v wiatrak nie włącza się wogóle przy pracy w necie, oglądaniu filmów chłodzenie masz czyste? Nie jest zapchane kurzem? Moj tez jest Dothan tylko 1.86GHz Czysciutenkie, ani grama kurzu. W prawo tzn, tak jak sie teraz kreci ? Mi sie wydaje ze lopatki powinne krecic sie w lewo (przynajmniej u mnie - nie wiemjak to wyglada u Ciebie) aby zasysaly powietrze i "wyrzucaly" je w rzeberka... P.S Paste termoprzewodzata tez wymienilem, na Arctic Silver MX-1 (temperatura bez zmian) Wydaje mi sie ze na bank jest cos nie tak z tym wentylatorem, poniewaz caly czas miedziany kaloryfer jest mocno cieply, wiec nie chlodzi CPU :/ Pozdrawiam Edytowane 27 Czerwca 2006 przez jotixel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 a lap jest na gwarze czy nie ?? bo jak tak to mykaj do servisu moze na miejscu usuna przyczyne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 A jak to jest ze spuszczaną wodą w wannie ? ;) Na poludniu kreci sie w przecwiną strone ? ;) Zeby nie bylo OT, wiatrak ma krecic sie zgodie z ruchem wskazowek zegarka patrzac od zewnatrz laptopa, wtedy bedzie wdmuchiwal do srodka zimne powietrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 A niełatwiej by było włączyć laptopa przyłożyć rękę do wiatraczka i zobaczyć czy dmucha czy zasysa :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 A niełatwiej by było włączyć laptopa przyłożyć rękę do wiatraczka i zobaczyć czy dmucha czy zasysa :mur: albo papieorsa zapalic jak ktos pali albo cos dymiącego ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 15 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Obraca sie na bank w dobra strone, bo...w druga nie moze ;] Tak juz go zaprojektowali. Sprawdz czy jakis proces ci nie ciagnie 100% procka, to moze byc przyczyna takiego nagrzewania sie laptopa. Wiatrak jest tak ustawiony, ze przy max. obciazeniu chodzi non-stop. Problem moze powodowac rowniez jakis blad softu w laptopie, czasami mialem tak, ze po odpieciu kabla i przejsciu na baterie (lub odwrotnie, nie pamietam...) wentyl wcale sie nie wylaczal (ale powietrze wylatujace z laptopa bylo zimne...). Looknij najpierw czy proc nie jest ciagle obciazony, potem sprawdz (przy otwartym kompie) czy wentyl dobrze sie kreci, nie wpada w wibracje i czy wyrzuca z laptopa cieple powietrze. Po tym bedziemy dalej kombinowac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...