Skocz do zawartości
jotixel

Jak To Jest Z Kierunkiem Obrotow Wiatraczka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam sie skad sie bierze tak wysoka temperatura w moim notebooku

Posiadam lapka z Pentium M 1.86GHz (w/g dokumtacji wydziela w szczycie max 25W)

Tuz po wlaczeniu windowsa temperatura oscyluje w granicach 45-50st (wentylator wyje)

Po wlaczeniu speedstepa, 1.86GHz 1.35V -> 1.86GHz 1.02V wentylator pracuje 9 min 50sek, wylacza sie na 10 sekund i tak w kolo (temp 40-45st)

Przy 800MHz 0.7V jest o tyle lepiej ze wentylator pracuje 9 min a wylaczony jest przez minute

Aha, komputer caly czas pracuje z otwarta dolka klapka, tak jak to widac na tej fotce.

Chlodzenie mojego laptopa jest tutaj:

http://jxl.go.pl/pic/a6va/1.jpg

Teraz kluczowe pytanie: W ktora strone powinien obracac sie taki wentylator, aby zasysal powietrze i chlodznil nim zeberka radiatora znajdujace sie pod tym czarnym czyms obok (Zgodnie z ruchem wskazowek zegara, czy przeciwnie?)

Obecnie obraca sie zgodnie ruchem wskazowek... Imho powinno byc odwrotnie..co Wy na to ?

Dodam tylko ze znajomy ma taki sam procesor w laptopie DELL, z mniejszym chlodzeniem i chodzi mu 95% czasu bezglosnie (wentylator nie pracuje)...

Jakies propozycje jak schlodzic tego potwora ? (Klawiatura mnie parzy... )

Dysk tez nie jest za letni (to juz tak offtopic) bo po kilku H pracy temperatura ustala sie na ok 57st i tak stoi do wylaczenia kompa.

RAM zreszta tez nie jest chlodny, pokrywa parzy... (kosci pamieci tez:P) (ddr2 533MHz)

P.S nie piszcie ze to przez ta pogode, bo wczesniej bylo to samo

Pozdrawiam. Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w prawą stronę :P

u mnie w domu jest laptop aristo 400S z prockeim 1,73Ghz (dothan)

przy ustawieniu na 6x133 0,7v wiatrak nie włącza się wogóle przy pracy w necie, oglądaniu filmów

chłodzenie masz czyste? Nie jest zapchane kurzem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w prawą stronę :P

u mnie w domu jest laptop aristo 400S z prockeim 1,73Ghz (dothan)

przy ustawieniu na 6x133 0,7v wiatrak nie włącza się wogóle przy pracy w necie, oglądaniu filmów

chłodzenie masz czyste? Nie jest zapchane kurzem?

Moj tez jest Dothan tylko 1.86GHz

Czysciutenkie, ani grama kurzu.

W prawo tzn, tak jak sie teraz kreci ?

Mi sie wydaje ze lopatki powinne krecic sie w lewo (przynajmniej u mnie - nie wiemjak to wyglada u Ciebie) aby zasysaly powietrze i "wyrzucaly" je w rzeberka...

P.S Paste termoprzewodzata tez wymienilem, na Arctic Silver MX-1 (temperatura bez zmian)

Wydaje mi sie ze na bank jest cos nie tak z tym wentylatorem, poniewaz caly czas miedziany kaloryfer jest mocno cieply, wiec nie chlodzi CPU :/

Pozdrawiam

Edytowane przez jotixel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to jest ze spuszczaną wodą w wannie ? ;) Na poludniu kreci sie w przecwiną strone ? ;)

Zeby nie bylo OT, wiatrak ma krecic sie zgodie z ruchem wskazowek zegarka patrzac od zewnatrz laptopa, wtedy bedzie wdmuchiwal do srodka zimne powietrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraca sie na bank w dobra strone, bo...w druga nie moze ;] Tak juz go zaprojektowali.

Sprawdz czy jakis proces ci nie ciagnie 100% procka, to moze byc przyczyna takiego nagrzewania sie laptopa. Wiatrak jest tak ustawiony, ze przy max. obciazeniu chodzi non-stop.

Problem moze powodowac rowniez jakis blad softu w laptopie, czasami mialem tak, ze po odpieciu kabla i przejsciu na baterie (lub odwrotnie, nie pamietam...) wentyl wcale sie nie wylaczal (ale powietrze wylatujace z laptopa bylo zimne...).

Looknij najpierw czy proc nie jest ciagle obciazony, potem sprawdz (przy otwartym kompie) czy wentyl dobrze sie kreci, nie wpada w wibracje i czy wyrzuca z laptopa cieple powietrze.

Po tym bedziemy dalej kombinowac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi