Skocz do zawartości
baban

Dwie Chłodnice I 3 Bloki

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem kręcić mojego p4 northwooda na asusie p4p800se ale blokuje mnie bardzo wysoka temperatura mostka północnego. To juz nawet nie chodzi o dalsze krecenie, tylko o dobre warunki pracy płyty. No więc postanowiłem kupić blok wodny i... drugą chłodnicę, bo mam tylko jedną małą firmy thermaltake. Na te dwa bloki które mam sprawuje się bardzo dobrze - na wykręcnoym procu mam w idlu 32C w stresie 38C (teraz w lato przekracza czasami 40C). No i mam problem jak to wszystko najlepiej połączyć ;p

teraz wszystko wygląda: TAK

Mam koncepscję taką, aby przenieść chłodnicę która mam teraz do środka budy, a nową umieszczę pod dyskami twardymi. Skrócę troszkę połączenia między blokami, bo teraz to wszystko się niepotrzebnie wije ;x Elementy chcę połączyć tak: pompa -> CPU -> GPU -> chlodnica -> NB -> chlodnica -> pompa. Chcę aby rozgrzana woda która przeszła przez cpu i gpu uległa pierwszemu schłodzeniu, potem chłodna chłodzi bardzo grzejący się chipset i trafia do drugiej chłodnicy (woda wylatująca z nb nie powinna być tak ciepła jak z cup i gpu ;p Rozrysowalem to TAK.

I teraz nasuwa się pytanie czy to dobre rozwiązanie? Może lepiej nie kombinować i dać pompa -> CPU -> GPU -> NB -> chlodnica -> chlodnica ? Aha - dodam że wentylatory na chłodnicach będę mieć regulowane potencjometrycznie 5-12V i dam je tak, aby byly w miare ciche - ważne że nie będą zasilane 5V tylko więcej ;o

Edytowane przez baban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ja bym proponował inaczej:

-Pompka ->chłodnica->cpu->nb->chłodnica2->pompa.

A tak wogle i poprostu spyl tą co masz teraz i kup coolteka 2x120.

Teraz jak dołozysz blok na NB to temp ci wzrosnie o 1-2*C wiec niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa,Cpu,NB,Chlodnica pod dyskami,gpu ,chlodnica poza budą,pompa tak chyba bedzie najestetyczniej,mozesz to przemyslec jeszcze,tak zeby wezyki byly jak najkrotsze ;)

kolejnosc nie ma za bardzo znaczenia ,woda ktora przeplywa przez blok,po wyplynieciu z niego ma jakies 0,5*C wiecej co jest niezauwazalną roznicą w temp podzespołow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki połączone wymusi przewalanie się węża dwa razy przez miejsce gdzie jest pompa... w sumie jak temperatura wzrosnie nieznacznie to w sumie to rozwiązanie które rozrysowałem też powinno być dobre. Wtedy układ stanie się krótszy 9mniej węży) i pompa nie będzie dyszeć ;p w sumie to eheim 1048 ;p

Nicko13 -> przemyślę to rozwiązanie za moment ;p Ale będzie więcej węża potrzeba, ponieważ między chłodnicą pod sykami a gp troszkę cm jest

Edytowane przez baban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ja na tym twoim rysunku nie bardzo widze, mogłes narysowac jak komp nie miał WC, w sumie nie kazdy ma stare fotki, a po co komu foto kompa skoro nie ma nic w nim ciekawego (np. WC)

Lepiej zawsze jak z chłodnicy do bloku. Pompka lajtowo podgrzewa wode.

Aha i nie rozumiem po co tak głupio umiesciłes chłodnice w obudowie, a własciwie to poza. Masz w srodku miejsca na coolery120, nie mogłes tam przykrecic? Chocby pod dyskami?

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod dyskami mam szyny do montażu półek na dyski przymocowane na stałe. Ta chłodnica thermaltake'a jest gdzieś 6cm dłuższa niż wiatrak 12cm i nie wchodziła tam. Cooltek bez problemu wejdzie. Chłodnica TT zmieści się pod zasilaczem bez problemów, ale o tym że będę tę chłodnicę tam przenosić już pisałem.

Myślę że jak dojdzie do mnie blok z chłodnicą to zamontuję te elementy i pobawię się wężami pamiętając o tym jak pompa się grzeje ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mocno sie nie grzeje, ale jak przeliczasz kazdy stopien to napewno lepiej dac bezposrednio wode z chłodnicy.

Imo nie ma zadnej zauwazalnej roznicy. Woda tak szybko krazy w ukladzie ze roznice za blokami czy przed w temperaturach to sa dziesietne czesci stopnia (!). Takie rozwazania nie maja wiekszego sensu - uloz weze tak zeby zrobic to w najmniej skomplikowany sposob, przy najmniejszych lukach i zagieciach wezy - to jedyne sensowne kryterium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym dał jeszcze chłodnice przed pompą , pompka może podgrzać jeszcze wodne troche...

Nie rozumiem skad sie bierze takie rozumowanie. Proponuje - zmierz sobie temp za chlodnica i zaraz po wylocie z blokow - naprawde to w granicach bledu pomiarowego...

Zeby byla roznica kilku stopni woda musialaby plynac naprawde WOLNO, np jeden obieg wody w minute, w rzeczywistosci ciecz zapiernicza tak ze zmiany temp w poszczegolnych miejsach ukladu sa bardzo niewielkie i trudne do wychwycenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial -> tak właśnie myślałem, woda w końcu ma sporą prędkość - na dodatek to eheim 1048, kopa ma ;p Woda w zbiorniku pompy ma ok 28C - ostatnio więcej - lato ;D Więc jak od razu wyleci z pompy nie powinno jej to nic robić. Zrobię to tak jak chciałem na początku, dzięki czemu będe potrzebował najmniej węży i nie będzie żadnych zagięć.

Ten abadon na NB ma osadzone złączki pod kątem, dzięki czemu połączenie 'chłodnica -> NB -> chłodnica' będzie bardzo ładne i w ogóle el0 bez zagięć i kątowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo nie ma zadnej zauwazalnej roznicy. Woda tak szybko krazy w ukladzie ze roznice za blokami czy przed w temperaturach to sa dziesietne czesci stopnia (!). Takie rozwazania nie maja wiekszego sensu - uloz weze tak zeby zrobic to w najmniej skomplikowany sposob, przy najmniejszych lukach i zagieciach wezy - to jedyne sensowne kryterium.

Smutne jest to że niektórzy tego nie chcą zrozumiec..

Nadal wypisuja swoje teorie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tu od niedawna, więc ciężko mi znaleźć odpowiedź jedynie po słowach kluczowych w wyszukiwarce, które w wielu topicach się powtarzają a traktują o czymś innym. Lepiej byłoby napisać krótko czy robi to różnicę czy nie, a nie stwierdzać, że było wałkowane to 1000 razy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

lphacool to looz bo ona ma 2.5 w ciepła ale np. co to daje troche ... Nie wiem , jak jestemw błędzie to mówcie ... Naprawde ja myslałęm , że pompka troche potrafi nagrzać ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tu od niedawna, więc ciężko mi znaleźć odpowiedź jedynie po słowach kluczowych w wyszukiwarce, które w wielu topicach się powtarzają a traktują o czymś innym. Lepiej byłoby napisać krótko czy robi to różnicę czy nie, a nie stwierdzać, że było wałkowane to 1000 razy...

W sumie to nie było do Ciebie..

mariush190 cały czas nie daje sie przekonać.. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mariush190 cały czas nie daje sie przekonać.. ;]

aaa... czyli prędkość cieczy w układzie uniemożliwia nagrzanie się w pompie. W sumie żeby woda się nagrzać po włączonym superprime musi minąć dość sporo czasu - woda musi wykonać dużo obiegów w układzie ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Czyli jednak ilość l/h ma znaczenie , a wszyscy sie zaklinają , że głupota kupowac pompy o dużym ciesnieniu i mocy b i tak nie wpłynie na wydajność ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak ilość l/h ma znaczenie , a wszyscy sie zaklinają , że głupota kupowac pompy o dużym ciesnieniu i mocy b i tak nie wpłynie na wydajność ...

A co to ma do wydajnosci. Czy uklad w ktorym woda plynie wolno i sa roznice miedzy temp za i przed blokiem jest mniej wydajny? Poprostu daloby sie zauwazyc roznice temp - ale kto mowi o spadku wydajnosci? To 2 rozne pojecia.

A inna sprawa ze sa bloki (szczegolnie konstrukcje ala px,x3n) ktore sa podatne na duzy flow, i sa zauwazalne roznice w wydajnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Dla mnie wydajnosć w wc to temperatury jakie osiąga . Jak woda ma mniejszy ibieg to sie nagrzewa ( ktoś powiedział , że jak wolno płynie to sie nagrzewa bo jak szybko płynie to nie ma czasu sie nagrzać ) czyli jej pojemość cieplna sie zminiejsza , zanim sie schłodzi. Można powiedzieć zatem , zę wc potrzebuje xx obiegu wody , poniewaz po przekroczeniu xx obiegu nie ma wpływu na tempy a poniżej xx są gorsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie wydajnosć w wc to temperatury jakie osiąga . Jak woda ma mniejszy ibieg to sie nagrzewa ( ktoś powiedział , że jak wolno płynie to sie nagrzewa bo jak szybko płynie to nie ma czasu sie nagrzać ) czyli jej pojemość cieplna sie zminiejsza , zanim sie schłodzi. Można powiedzieć zatem , zę wc potrzebuje xx obiegu wody , poniewaz po przekroczeniu xx obiegu nie ma wpływu na tempy a poniżej xx są gorsze...

Pomysl spokojnie jeszcze raz...

Jesli woda ma wiecej czasu zeby sie nagrzac - to ma wiecej czasu zeby sie schlodzic... bilans energii jest bez zmian.

Roznice jesli juz sa to wystepuja tylko ze specyficznych uwarunkowan wynikajacych z konstrukcji bloku, gdzie duzy przeplyw przeklada sie na wieksza wydajnosc samego bloku - ale to zjawisko wystepuje tylko w niektorych blokach i przy bardzo silnych pompach.

Generalnie przeplyw nie ma wiekszego znaczenia jesli chodzi o wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

I tu sie mylisz ... jeśli ma dłużej czasu n nagrzanie to tesz na schłodzenie ... tu masz racje ale tylko wtedy jeśli wpada bezpośrednio z grzałki ( pompka blok) do chłodicy i to jest dobre tak jak pisałęm , ale jak da np. ... gpu pompka cpu cłodnica to wodna sie 3 razy nagrzewa ... wd. mnie to po pompce powinna sie schłodzić zani trafi do cpu ( przy niskich przpływach ) Wiec jak ktośnieprzemyslanie złoży wc przepływ sie liczy , jednak gdy ktoś profesjonalnie wsio zaplanuje to czy tak czy tak nie ma różnicy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli woda ma wiecej czasu zeby sie nagrzac - to ma wiecej czasu zeby sie schlodzic... bilans energii jest bez zmian.

No właśnie - mi chodzi o to czy pompka zdoła znacząco nagrzać wodę w układzie - odpowiedź brzmi -> nie he he. Bo woda szybko przeleci. I tyle ;o Poza tym mój eheim nie jest tak ciepły jak chociażby cpu ;p oczywizm. Właściwie to on jest tylko ciepły.

Edytowane przez baban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu sie mylisz ... jeśli ma dłużej czasu n nagrzanie to tesz na schłodzenie ... tu masz racje ale tylko wtedy jeśli wpada bezpośrednio z grzałki ( pompka blok) do chłodicy i to jest dobre tak jak pisałęm , ale jak da np. ... gpu pompka cpu cłodnica to wodna sie 3 razy nagrzewa ... wd. mnie to po pompce powinna sie schłodzić zani trafi do cpu ( przy niskich przpływach ) Wiec jak ktośnieprzemyslanie złoży wc przepływ sie liczy , jednak gdy ktoś profesjonalnie wsio zaplanuje to czy tak czy tak nie ma różnicy ...

... meczaca dyskusja :)

Przyklad ktory podalem tyczy sie nierealnej sytuacji - bo nie ma takich pomp, WSZYSTKIE jakie sie stosuje zapewniaja taki przeplyw ze nie ma znaczenia kolejnosc elementow. Sa takie co maja jeszcze wiekszy (np duze CO), ktore moga jeszcze "dopalic" niektore bloki. Ale generalnie WSZYSTKIE pompy sa na tyle szybkie ze to zjawisko nie wystepuje.

Rozwazajac czysto teoretycznie, to sytuacja w ktorej woda dostaje sie z mniej znaczacego bloku na np blok na cpu cieplejsza (w fikcyjnym przypadku bardzo wolnego przeplywu) mogloby miec znaczenie - kolejnosc puszczenia na bloki. Ale w praktyce taka sytuacja nigdy nie zachodzi.

Wiec nie wiem gdzie "sie myle".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wydajnosci i wysokiej temp wody przyczynia się również twój kiepski blok na CPU. Z doświadczenia wiem, że im gorszy bloczek, tym wyższa temperatura cieczy w układzie. Może to wydawać się nielogiczne, ale sprawdziłem to w praktyce na kilku blokach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi