Gość Lemon-Cola Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Dzwonki, które słyszy jedynie młodzież, są już znane za oceanem. Niedawno stosowała je tylko pewna walijska firma, i to wyłącznie w celu odstraszania watah nastolatków wałęsających się po centrach handlowych. Teraz pomysł wykorzystuje młodzież z Wielkiej Brytanii i USA, instalując w swoich telefonach melodyjki, których nie słyszy nauczyciel. Metoda jest prosta. Dzwonek Teen Buzz to dźwięk o częstotliwości 17 kHz. Dobrze słyszą go nastolatki, jednak osoby starsze (zwłaszcza po 35 roku życia) – już nie. Czyli można oszukać nauczyciela, odbierając na lekcji SMS-y. I nie wzbudzając przy tym żadnych podejrzeń. Dzwonek Teen Buzz można ściągnąć z Internetu, a amerykańscy uczniowie kupują go też za pośrednictwem portali. Nietypowa melodyjka kosztuje aż trzy dolary, a mimo to znajduje wielu nabywców. Dzwonek do pobrania tu TeenBuzz.mp3 Źródło: Yahoo Edytowane 27 Czerwca 2006 przez Lemon-Cola Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 chyba juz o tym news kiedys byl. tzn o tym ze takie cos istnieje ;] 'fajne toto, ale jesli ktos ma glosne dzwonki to chyba nawet nauczyciel by uslyszal ;] a poza tym czy to juz wibracje nie wystarczaja? mi sie wydaje ze wibry w kieszeni nie slychac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Owszem news był już jakiś czas temu. Fajna sprawa, lecz przetestowałem to na mojej upierdliwej 49-letniej mamie :) Kobieta ma słuch jak nietoperz :) Edytowane 27 Czerwca 2006 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lemon-Cola Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Owszem news był już jakiś czas temu.to bylo co innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 http://di.com.pl/news/13883,2.html Dzwonek słyszalny tylko dla nastolatków Opr: mm Opublikowano: 26.05.2006 r, 12:27 Wielu nastolatków zapewne marzy o dzwonku, który byłby słyszalny dla nich, ale nie dla nauczyciela prowadzącego lekcje lub rodziców. Co ciekawe taki dzwonek da się zdobyć - czytamy we VNUnet. Dzwonki słyszalne tylko dla nastolatków wykorzystują zjawisko głuchoty starczej. Jak pisze VNUnet, proces ten rozpoczyna się już w wieku lat 20, kiedy większość ludzi zatraca zdolność słyszenia bardzo wysokich dźwięków w częstotliwości 18 - 20KHz. Wystarczy więc mieć dzwonek emitujący dźwięk w tym zakresie częstotliwości. Skąd jednak go wziąć? Otóż firma Compound Security już od pewnego czasu dostarcza urządzenia do odstraszania nastolatków, którzy grupują się w centrach handlowych lub próbują malować wagony kolejowe. Urządzenia te emitują właśnie taki hałas, w nieznośnym dla młodych ludzi natężeniu. Młodzi ludzie zdobyli próbkę dźwięku i teraz rozsyłają ją pomiędzy sobą. Kiedy pełni on rolę dzwonka w telefonie, można np. bezpiecznie monitorować przychodzące rozmowy w trakcie lekcji, nie narażając się na uwagi ze strony nauczyciela. + Źródło: VNUnet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 ehh. ja sciagnalem dzwonek w mp3 z idg.pl moja babcia nawet to slyszy :? a moze w polifonii bedzie inaczej? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 tak, możliwe ze na fonie bedzie inaczej. w nich glosnik generuje duzo wyzsze częstotliwości. Moze to komp sam obniża częstotliwość , zeby móc go odtworzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 a jest tez ten dzwiek dostepny jako midi lub cos polifonicznego? :) sam bym chcial sobie to na tel'a wrzucic, ale mam tylo polifonie na tym moim JFYIDOPMAUN telefonie ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Dzwonki, które słyszy jedynie młodzież, są już znane za oceanem. Niedawno stosowała je tylko pewna walijska firma, i to wyłącznie w celu odstraszania watah nastolatków wałęsających się po centrach handlowych. Teraz pomysł wykorzystuje młodzież z Wielkiej Brytanii i USA, instalując w swoich telefonach melodyjki, których nie słyszy nauczyciel. Metoda jest prosta. Dzwonek Teen Buzz to dźwięk o częstotliwości 17 kHz. Dobrze słyszą go nastolatki, jednak osoby starsze (zwłaszcza po 35 roku życia) – już nie. Czyli można oszukać nauczyciela, odbierając na lekcji SMS-y. I nie wzbudzając przy tym żadnych podejrzeń. Dzwonek Teen Buzz można ściągnąć z Internetu, a amerykańscy uczniowie kupują go też za pośrednictwem portali. Nietypowa melodyjka kosztuje aż trzy dolary, a mimo to znajduje wielu nabywców. Dzwonek do pobrania tu TeenBuzz.mp3 Źródło: Yahoo omfg. Taki stary juz jestem. Nie slychac tej mp3 u mnie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 edit// wpadlem na pomysl zeby sobie przekonwertowac mp3 -> midi jak chcialem sobie przerobic jakies melodyjki to kijowo wychodzilo. ale teraz to tylko jeden 'dzwiek' ;] moze sie uda ;p ehhh. ta tez kijowo wyszla ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Ok. Zrobiłem mały test. oto link: http://www.silent.dolsat.pl/pisk.avi jednocześnie uruchomiłem dźwięk z telefonu, kamerke i dobry equalizer. Faktycznie ledwo słychać ten pisk, tzn piszczy strasznie, ale.. no wiecie :) OT: rafifeo, szacunek za info o swej kobiecie, pod avatarem :) Edytowane 27 Czerwca 2006 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 hehe nabijasz sie? ;p ale i tak juz musze to zmienic :lol: wracajac do tematu to jak myslicie, czy takie wysokie dzwieki sa tez mozliwe do uzyskania w midi? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Raczej nie, bo midi to sama informacja na temat którego dźwięku użyć i w jakiej tonacji, a nie częstotliwości. Niestety CGEFGAHC, b-mol i # na to nie pozwalają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 ale jak by tak sprobowac to 'napisac' w odpowiednio wysokiej tonacji... sory za moje lamerstwo ale nie znam sie na tym. 'btw na muzyce sie znam bo sam gram na pianinie ;P i zrobiles blad. nie jest cGefgahc tylko CDEFGAHC ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) :) Sorry, GATACCA mi się wdarła na myśl i nie byłem pewien czy D czy G ;) No tak, dwa razy "RE" by było :) Jeśli znajdziesz odpowiedni program do pisania muzy w midi, to spróbuj. może się da :) Edytowane 27 Czerwca 2006 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Boone Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Ja nic nie słyszę :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Z odtwarzaniem na kompie jest jeszcze taki problem, ze tanie dziwekowki (szczegolnie zintegrowane) i komputerowe pierdziawki czesto sobie z tak wysokimi tonami nie radza i sa one poza ich pasmem przenoszenia. Wiec to, ze czegos nie slyszymy nie musi byc wina naszych uszu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Ten plik mp3 jest cichy i trzeba podgłosnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Z odtwarzaniem na kompie jest jeszcze taki problem, ze tanie dziwekowki (szczegolnie zintegrowane) i komputerowe pierdziawki czesto sobie z tak wysokimi tonami nie radza i sa one poza ich pasmem przenoszenia. Wiec to, ze czegos nie slyszymy nie musi byc wina naszych uszu ;) dźwiękówki albo tego nie przeniosą i wogóle nic nie bedzie słychać, albo zdowngrade-ują czestotliwość do najwyższej jaką są w stanie odtworzyć. Test trzeba koniecznie przeprowadzić telefonem, bo komputer kompletnie sie do tego nie nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Przecież w telefonie można wyłączyć dźwięki, chyba, że się coś zmieniło od wczoraj ;). BTW ja dobrze słyszę te dzwonki, jak na razie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 (edytowane) Spylon, a słyszysz je dobrze z telefonu, czy z kompa ? Owszem można wyłączyć dźwięki, lecz wtedy nie wiesz czy coś przyszło, czy nie. Wibra jest troche za głośna, a poza tym dzieciaczki to takie małe diabełki i przecież tylko szukają sposobów, jakby tu sie zbuntować przeciwko systemowi :) (pewnie wszyscy przez to przeszliśmy) Edytowane 27 Czerwca 2006 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Ja słyszę, moja matka (40 lat) też, znajomy (30) też. Lipa. Telefon k700i. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Słyszałem dobrze na Motce kolegi. Nie pamiętam modelu, bo telefony mnie kompletnie nie interesują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 uff kumpel probowal cos zrobic z tym midi. niestety nie udalo sie :( po prostu programy sa za slabe :P a co do tej mp3 to na SE K750i tez moja babcia nawet wszystko slyszy. ;/ chyba to troche niedopracowane jest ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Owszem można wyłączyć dźwięki, lecz wtedy nie wiesz czy coś przyszło, czy nie. Wibra jest troche za głośna, a poza tym dzieciaczki to takie małe diabełki i przecież tylko szukają sposobów, jakby tu sie zbuntować przeciwko systemowi :) (pewnie wszyscy przez to przeszliśmy) Szczegolnie, jak fon jest w kieszeni... Wibra sama w sobie glosna nie jest, halas moze powodowac telepanie sie telefonu o cos twardego, np. blat ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 "telepanie sie telefonu o cos twardego" Tak, właśnie to miałem na myśli. Niestety co do tego dzwonka, gdyby telefon był w kieszeni, to też nie byłoby go słychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieo Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 Jak chcecie testować częstotliwość na starszych osobach, to tylko z tego pliku http://www.jetcityorange.com/toys/17KHz.wav. Ja słyszę i mi nie przeszkadza, mój 2 lata młodszy brat nie może wytrzymać, a moja 48 letnia mama nie słyszy tego dźwięku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter6576 Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 U mnie w telefonie słychać ten dzwonek. Co prawda gorzej niż na kompie ale słychać :) To chyba kwestia pasma przenoszenia głośników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 Jasna cholera, skrzeczy jak nic ten dzwonek. Pisk przeraźliwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 (edytowane) jako ciekawostke dodam, że całkiem inaczej słychać te dzwięki w winampie i w foobarze :D P.S na kompie słysze ale teraz mi w uszach dzwoni :lol: Edytowane 29 Czerwca 2006 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...