Skocz do zawartości
Copper

Nowa Chłodnica

Rekomendowane odpowiedzi

Zobaczcie co znalazłem na ebayu... B)

http://cgi.ebay.com/New-HWLabs-Black-Ice-G...1QQcmdZViewItem

Wygląda na to ze HWlabs wypuscilo juz nową chłodniczke

http://www.hwlabs.com/gen2/gts120.htm

http://www.hwlabs.com/gen2/gts240.htm

http://www.hwlabs.com/gen2/gts360.htm

Ciekawe jak wypadna testy.... bo wygląda całkiem nieźle....

Edytowane przez Copper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Custom MaxFin™ 25 micron Copper Splitter Fin ..."- to jest dobre- finy z blaszki miedzianej o grubości 0.25mm. Dzizzz.

Trafiłem na nie gdy przygotowywałem FAQ o sposobach chłodzenia cieczy w WC.

Ciekawi mnie wydajność seri XFLOW (jednoprzejściówek) na tle UFLOW (dwuprzejściówek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

moze znowu bedą promocje. Typu BIX1 za 89zł a BIP za 59zł, fajjnie by było.

Ktos widział serie Xflow??

http://www.hwlabs.com/gen2/gts360xf.htm

Tego to juz nigdy nie widziałem

http://www.hwlabs.com/products/bip3xf.htm

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie wydajność seri XFLOW (jednoprzejściówek) na tle UFLOW (dwuprzejściówek).

To zdanie: "Optimized XFlow tanks designed for high flow restriction cooling systems" wskazywałoby, że seria XFLOW jest zaprojektowana do układów z pompami o dużej wydajności. Można by sądzić że chodzi o to, aby ciecz chłodząca przemieszczała się w chłodnicy możliwie wolno. Jak mocna pompa to jeden przewał a dużo kanałów, a jak słaba pompka to dwuprzejściówka. Chyba jest jakiś optymalny stosunek "prędkości" przemieszczania się cieczy do powierzchni oddającej ciepło.

Jak myślisz mechl!n może o to chodzić?

p.s.

Mogłem zlutować tego mojego podwójnego fiata na 2 przewały a nie na 4, ale w sumie będę miał "wolną" pompkę c.w.u. Leszno to może będzie akutrat :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ja sie tam nie znam ale nie jest odwrotnie niz pisze bellon (z calym szacunkiem)? To zdanie mowi ze jest zaprojektowana (XFlow) dla systemow o duzej "rezystancji" przeplywu, czyli wtedy jak pompka ma troche problemow i zeby nie obciazyc jej jeszcze bardziej. Prosze poprawic mnie jesli sie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, tak masz rację :rolleyes:

Jak myślicie która sytuacja z poniższych jest bardziej optymalna:

przepuszczamy ciecz chłodzącą przez:

1. kanał o długości 1 m z wydajnością 100 l/h (chłodnica 1przewałowa)

2. kanał o długości 2 m z wydajnościa 200 l/h (chłodnica 2przewałowa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko cokolwiek stwierdzić. Oczywiście można dywagować teoretycznie i spierać się które rozwiązanie jest lepsze ale jak zwykle wszystko zweryfikuje praktyka.

Mały fragment mojego FAQ:

"Teoretycznie im dłużej woda pozostaje w chłodnicy tym bardziej spadnie jej temperatura (dłuższy kontakt ciecz-metal-chłodzące powietrze). Idąc tym tokiem rozumowania można przyjąć, że przy małej prędkości przepływającej wody (małym przepływie) przez długi czas będzie ona miała kontakt z chłodnicą przez co lepiej się wychłodzi. Niestety kij ma dwa końce- mały przepływ będzie występował również w blokach wodnych powodując znaczne nagrzanie wody a co za tym idzie wzrost temperatury chłodzonych elementów.

Inną metodą na wydłużenie czasu kontaktu woda-chłodnica jest stosowanie różnej ilości przebiegów/przejść (z ang. pass). Istnieją chłodnice jedno-, dwu-, trój- i czteroprzebiegowe. Oto schemat ogólny:"

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ogór

Yields up to 20% more heat exchange capacity than the Black Ice® Pro III in both Stealth or Performance modes.

Achieves Black Ice® Xtreme III level performance in stealth mode (low-noise/low-airflow conditions).

Osiąga do 20% więcej niż Black Ice Pro III w wydajności i ciszy

Zachowuje wydajność Black Ice Xtreme III przy względnej ciszy (niski chałas/niski przepływ powietrza)

Ale to tylko dane producenta..... a oni zawsze chwalą nowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Hmm ja sie tam nie znam ale nie jest odwrotnie niz pisze bellon (z calym szacunkiem)? To zdanie mowi ze jest zaprojektowana (XFlow) dla systemow o duzej "rezystancji" przeplywu, czyli wtedy jak pompka ma troche problemow i zeby nie obciazyc jej jeszcze bardziej. Prosze poprawic mnie jesli sie myle.

To znaczy ze jest miej wydajna??

Bo jak nie, to jaki sens jest kupowania dwuprzewałowek, zeby stawiały wiekszy opór?

No chyba ze ktos woli mniec króćce z jednej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tego z coolercases, ale jeszcze go nie testowalem bo mi w rezie sie pralka robi jak podlaczylem lainga, czy oplaca sie do tego ukladu podlaczac jeszcze bip1 ??

Edytowane przez Ogór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tego z coolercases, ale jeszcze go nie testowalem bo mi w rezie sie pralka robi jak podlaczylem lainga, czy oplaca sie do tego ukladu podlaczac jeszcze bip1 ??

Czekamy na testy :D

A myśle że bip1 nie zaszkodzi.... najlepiej sprawdzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi