Skocz do zawartości
wierch

Msi 865 Pe Neo2-p Nie Uruchamia Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem jest taki ze w/w płyta przechodzi tylko do pewnego momentu bios (pokazuje procka twardego) poźniej jest komunikat FDc Failure i opcja do wejscia do biosu

Sprawdzilem w opci kontroli zasilaania i tam nic praktycznie nie pokazuje tem procka 80 stopni zadnych informacji o wartosciach zasilania

Co moze byc przyczyną ?

Płyta czy moze zasilacz?

Edytowane przez wierch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam temp proca :D ..... 80*C :D chociaz chyba na wyższych chodzą ale jak to z Intelami jest wiadomo .... fochliwe bydlątka się trafiają :D ponadto : czy sprzet jest podkrecony a poza tym polecam korzystać z google wpisując na przykład taki tekst : " Msi 865 Pe Neo2-p+DC Failure", google zwracają odpowiedź w postaci linka do rorum : http://www.short-media.com/forum/archive/i...hp/t-43508.html

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano własnie ... jaka zasilatornia i jakie insze podzespoły masz bo tak to możemy z kozich bobków i flaków żaby wróżyć :D jak na razie zapędziłem się żeby przedmówcy wpisać że zasilator ma w Twoim sigu ale to inny config więc ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wymieniłem ale dalej pokazuje FDC Failure

Procek był krecony to Celeron 2.66 chodził na magistrali 166 na boxie

W opcji zasilania nie pokazuje zadnych napiec a co do tempereatury to pokazuje temp procka i wnetrza w wysokosci granicznej obie po 80 stopni

radiator na procku jest bardzo goracy nie da sie dotknąc bo parzy

Edytowane przez wierch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mógł poleciec procek?

myslalem ze jak poleci to plyta w ogóle nie wstanie?

A moze zasilanie z płyty głównej jest za wysokie (jakies uszkodzenie) i dlatego tak sie grzeje

To raczej wina chłodzenia :blink: sprawdź czy chłodzenie leży dobrze na procu, czy jest pasta itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie nic nie było ruszane więc slabe szanse zeby nagle bylo cos nie tak

tym bardziej ze wrocilem do standardowych ustawien

podejrzewam albo trafilo plyte (nie pokazuje żadnego napiecia) lub faktyczne poszedł procek (bardzo gorący wentylator w okolicy procesora)

Czynnik zewnetrzny zrobił swoje ( 33 stopnie w cieniu)

Tylko dalej mam dylemat czy płyta czy procesor bo nie mam gdzie sprawdzic

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oł Dżizaz .... ten Celeron to LGA prawda ?? a w sigu masz co Asusa prawda ?? przecież to nie S939 więc weź tą celerynę wsadź do asusa i bedziesz wiedział co padło :D.. jeszcze bym się zastanowił nad ponownym starciem i nałożeniem pasty i odkurzeniem każdego zakamara mobo :D to tez swoje robi :D poza tym o ile mi wiadomo to intelówki jak już pójdą to przeważnie po całej linii i wtedy nawet posta mógłbyś nie zobaczyć ale są rózne uszkodzenia w zależności od inwencji właściciela :D ... ciekawe jest to że mobo przestała cokolwiek z czujek pokazywac ... moim IMO mozesz wsadzić celerona do asusa bo jak już coś poszło to właśnie ta nieszczęsna MSI ... Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odłącz napęd dyskietek :D

Odłączyłem wszystko i dalej to samo

Co do Płyty i proca to sa na Socet 478 wiec nie da rady włozyc do mojego Asusa

(uszkodzony komputer nie jest mój)

W duzej mierze podejrzewam płyte (brak wskazan czegokolwiek w sekcji pomiarów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wiec chyba mi nic innego nie zostaje jak zasuwac z nią do serwisu

Mam tylko dylemat czy brac ze sobą proca

Ps

po wyłaczeniu w biosie stacji dysków system ładuje sie do momentu zapytania czy uruchomic tryb awaryjny itd

gdy dam uruchom normalnie to po kilku sekundach ladowania nastepuje restart

( tak samo w trybie awaryjnym)

Probowalem tez od nowa instalowac windowsa i tu doszlo do momentu kopiowania jakis sterowników

i tez sie wykrzaczyl

mysle ze moze to byc plyta

Martwi mnie tez to czy aby procek sie nie przegrzal bo radiator jest okropnie goracy

Edytowane przez wierch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to ja ci walnę z beczki tej co znalazłem na guglach :P ... nie takie to trudne i wcale nie boli : http://www.computerhope.com/issues/ch000349.htm ... http://www.pcguide.com/vb/archive/index.php/t-803.html jak widać na załaczonych linkach problemem jest własnie kontroler FDD ... oprócz tego znalazłem wynik ten : http://support.microsoft.com/support/kb/ar...s/Q188/8/67.asp , który przekierował mnie tu: http://support.microsoft.com/kb/q188867/ .... z nich wynika że i sam windows ma problemy czasami z odpaleniem ... szkoda że nie napiszesz całości co tam masz równiez jaki OS bo bysmy wiedzieli czym to zjeść .... ja rewiduję pogląd, ze to wina proca, na rzecz flopa jak i samej mobo ... acha ... w jednym z postów których linki podałem zapisano , ze są w biosie opcje które trzeba powyłaczać jak kontroler flopa szaleje żeby zaczął normalnie działać ... tutaj cytat :

The fdc error means floppy drive controller error. Don't think it would be the CPU or memory, could be the BIOS setting, I'd try setting Onboard floppy controller to Enabled instead of Auto. Floppy mode 3 should be disabled, swap floppy at boot should be disabled. If after checking all this, and maybe trying still another ribbon cable, you still get the floppy controller error, you might have to replace the motherboard.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem bystrzacha z angielskiego a w polskich postach nic ciekawego nie znalazlem

co do systemu to zainstalowany jest na tym kompie Wndows XP

Stacje dysków musialem wyłaczyc z poziomu biosu poniewaz samo odpiecie nic nioe dawało

Moje odczucie jest takie ze padł układ na płycie głównej zajmujacy sie kontrolą napiec (brak wskazan jakiichkolwiek wartosci napiec , temperatur czy obrotów wetylatorów)

I zbyt duze napiecie podawane na procesor przegrzewa go po czym nastepuje restart

Nie wykluczam tez ze padł procesor i płyta :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało sie sprawdzić procesor

okazuje sie ze tak sie przypiekl ze wyszedł z podstawki wraz z radiatorem

procesor chodzi tylko ma wysoką temperature w hot cpu po 5 min ma ok 84 stopnie ale dzial nic sie nie restartuje

Tylko czy to normalne te 84 stopnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten proc powinien iść na gware i raczej powinni bez problemów ci go przyjąć....

W serwisie powiedzieli ze ten rdzen tak ma (Celeron D 330)

Swoja drogą to zobacze jak przyjdzie z serwisu MSI

Celeron testowany na IC7 a slyszalem ze te plyty zawyzają odczyt temperatury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano to może być wszystko na raz ... ubite czujki na MSI + zły odczyt pod "przestarzałym" biosem na Abicie ... poza tym nie wierz w bajki tego kolesia że celeron D grzeje po 80 kilka stopni bo to dopiero jest bujda .... mój na standardzie teraz na boxie AC tyle że ze srebrnym titanem na IHSie ma wachania temp w granicach 28 - 42* C i to zależnie jakie tempy sa w pokoju i co akurat komp muli ... jak jest gorąco i zapuszczam jakąkolwiek gierę to do tych 42 / 45*C max skacze ... ale zastrzegam .. tyle co sprzątałem kompa a tempsy sa na standardowych ustawieniach 2,26 .. :D jak miałem go na 3,4 to temp były wyższe średnio o 5*C stress / idle a i tak nie wierzę w czujniki na mobo i póki co sprawdzam termometrem elektronicznym (aptekarskim?? )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi