wierch Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) Witam Problem jest taki ze w/w płyta przechodzi tylko do pewnego momentu bios (pokazuje procka twardego) poźniej jest komunikat FDc Failure i opcja do wejscia do biosu Sprawdzilem w opci kontroli zasilaania i tam nic praktycznie nie pokazuje tem procka 80 stopni zadnych informacji o wartosciach zasilania Co moze byc przyczyną ? Płyta czy moze zasilacz? Edytowane 28 Czerwca 2006 przez wierch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Obstawiam temp proca :D ..... 80*C :D chociaz chyba na wyższych chodzą ale jak to z Intelami jest wiadomo .... fochliwe bydlątka się trafiają :D ponadto : czy sprzet jest podkrecony a poza tym polecam korzystać z google wpisując na przykład taki tekst : " Msi 865 Pe Neo2-p+DC Failure", google zwracają odpowiedź w postaci linka do rorum : http://www.short-media.com/forum/archive/i...hp/t-43508.html Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) eeee.... te 80*C tak jakoś nie przechodzi mi przez gardło :-P , dlaczego taka wysoka? chyba raczej to jest przyczyną, sprzet kręcony, jaka zasiła? Edytowane 28 Czerwca 2006 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 ano własnie ... jaka zasilatornia i jakie insze podzespoły masz bo tak to możemy z kozich bobków i flaków żaby wróżyć :D jak na razie zapędziłem się żeby przedmówcy wpisać że zasilator ma w Twoim sigu ale to inny config więc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Pasowało by rozkminic co to jest to DC, jakiś skrót od czegos chyba :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) Zasilacz wymieniłem ale dalej pokazuje FDC Failure Procek był krecony to Celeron 2.66 chodził na magistrali 166 na boxie W opcji zasilania nie pokazuje zadnych napiec a co do tempereatury to pokazuje temp procka i wnetrza w wysokosci granicznej obie po 80 stopni radiator na procku jest bardzo goracy nie da sie dotknąc bo parzy Edytowane 28 Czerwca 2006 przez wierch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 radiator na procku jest bardzo goracy nie da sie dotknąc bo parzy I to prawdopodobnie jest przyczyną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Czyli mógł poleciec procek? myslalem ze jak poleci to plyta w ogóle nie wstanie? A moze zasilanie z płyty głównej jest za wysokie (jakies uszkodzenie) i dlatego tak sie grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Czyli mógł poleciec procek? myslalem ze jak poleci to plyta w ogóle nie wstanie? A moze zasilanie z płyty głównej jest za wysokie (jakies uszkodzenie) i dlatego tak sie grzeje To raczej wina chłodzenia :blink: sprawdź czy chłodzenie leży dobrze na procu, czy jest pasta itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Chłodzenie nic nie było ruszane więc slabe szanse zeby nagle bylo cos nie tak tym bardziej ze wrocilem do standardowych ustawien podejrzewam albo trafilo plyte (nie pokazuje żadnego napiecia) lub faktyczne poszedł procek (bardzo gorący wentylator w okolicy procesora) Czynnik zewnetrzny zrobił swoje ( 33 stopnie w cieniu) Tylko dalej mam dylemat czy płyta czy procesor bo nie mam gdzie sprawdzic pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Oł Dżizaz .... ten Celeron to LGA prawda ?? a w sigu masz co Asusa prawda ?? przecież to nie S939 więc weź tą celerynę wsadź do asusa i bedziesz wiedział co padło :D.. jeszcze bym się zastanowił nad ponownym starciem i nałożeniem pasty i odkurzeniem każdego zakamara mobo :D to tez swoje robi :D poza tym o ile mi wiadomo to intelówki jak już pójdą to przeważnie po całej linii i wtedy nawet posta mógłbyś nie zobaczyć ale są rózne uszkodzenia w zależności od inwencji właściciela :D ... ciekawe jest to że mobo przestała cokolwiek z czujek pokazywac ... moim IMO mozesz wsadzić celerona do asusa bo jak już coś poszło to właśnie ta nieszczęsna MSI ... Pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 odłącz napęd dyskietek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 odłącz napęd dyskietek :DOdłączyłem wszystko i dalej to samo Co do Płyty i proca to sa na Socet 478 wiec nie da rady włozyc do mojego Asusa (uszkodzony komputer nie jest mój) W duzej mierze podejrzewam płyte (brak wskazan czegokolwiek w sekcji pomiarów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 Płytka jest na gwarancji?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 (edytowane) Jest wiec chyba mi nic innego nie zostaje jak zasuwac z nią do serwisu Mam tylko dylemat czy brac ze sobą proca Ps po wyłaczeniu w biosie stacji dysków system ładuje sie do momentu zapytania czy uruchomic tryb awaryjny itd gdy dam uruchom normalnie to po kilku sekundach ladowania nastepuje restart ( tak samo w trybie awaryjnym) Probowalem tez od nowa instalowac windowsa i tu doszlo do momentu kopiowania jakis sterowników i tez sie wykrzaczyl mysle ze moze to byc plyta Martwi mnie tez to czy aby procek sie nie przegrzal bo radiator jest okropnie goracy Edytowane 29 Czerwca 2006 przez wierch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 a to ja ci walnę z beczki tej co znalazłem na guglach :P ... nie takie to trudne i wcale nie boli : http://www.computerhope.com/issues/ch000349.htm ... http://www.pcguide.com/vb/archive/index.php/t-803.html jak widać na załaczonych linkach problemem jest własnie kontroler FDD ... oprócz tego znalazłem wynik ten : http://support.microsoft.com/support/kb/ar...s/Q188/8/67.asp , który przekierował mnie tu: http://support.microsoft.com/kb/q188867/ .... z nich wynika że i sam windows ma problemy czasami z odpaleniem ... szkoda że nie napiszesz całości co tam masz równiez jaki OS bo bysmy wiedzieli czym to zjeść .... ja rewiduję pogląd, ze to wina proca, na rzecz flopa jak i samej mobo ... acha ... w jednym z postów których linki podałem zapisano , ze są w biosie opcje które trzeba powyłaczać jak kontroler flopa szaleje żeby zaczął normalnie działać ... tutaj cytat : The fdc error means floppy drive controller error. Don't think it would be the CPU or memory, could be the BIOS setting, I'd try setting Onboard floppy controller to Enabled instead of Auto. Floppy mode 3 should be disabled, swap floppy at boot should be disabled. If after checking all this, and maybe trying still another ribbon cable, you still get the floppy controller error, you might have to replace the motherboard. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 Nie jestem bystrzacha z angielskiego a w polskich postach nic ciekawego nie znalazlem co do systemu to zainstalowany jest na tym kompie Wndows XP Stacje dysków musialem wyłaczyc z poziomu biosu poniewaz samo odpiecie nic nioe dawało Moje odczucie jest takie ze padł układ na płycie głównej zajmujacy sie kontrolą napiec (brak wskazan jakiichkolwiek wartosci napiec , temperatur czy obrotów wetylatorów) I zbyt duze napiecie podawane na procesor przegrzewa go po czym nastepuje restart Nie wykluczam tez ze padł procesor i płyta :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 30 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2006 No to w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego Serwis :P powodzenia w boju o wydajność :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 Udało sie sprawdzić procesor okazuje sie ze tak sie przypiekl ze wyszedł z podstawki wraz z radiatorem procesor chodzi tylko ma wysoką temperature w hot cpu po 5 min ma ok 84 stopnie ale dzial nic sie nie restartuje Tylko czy to normalne te 84 stopnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Tylko czy to normalne te 84 stopnie? no nie zbyt ,lepiej cos z tym zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Jeśli to ma aż 84*C to cos jest z nim nie tak, to niemożliwe żeby na boxie miał już po 5 min. aż tyle :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 No niestety ma podejrzewam ze to wyszlo z wny usterki plyty tylko jak teraz to udowodnic Intelowi bo pewnie uznaja ze to z winy przetaktowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 No niestety ma podejrzewam ze to wyszlo z wny usterki plyty tylko jak teraz to udowodnic Intelowi bo pewnie uznaja ze to z winy przetaktowania Ten proc ma jeszcze gware??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Ma bwarancje tylko czy Intel to uzna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Ma bwarancje tylko czy Intel to uzna?Powinien..... przy dobrze założonym i sprawnym chłodzeniu procesor nie może przekraczać 80*C :? i to w idle, radiator jest wyraźnie gorący? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 paste zmieniłem na Arctic silver 5 i nic to nie pomoglo 84 stopni ew stresie po 5 minutah testu HOT CPU w idle 60 70 stopni testy na IC7 Abita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 (edytowane) Ten proc powinien iść na gware i raczej powinni bez problemów ci go przyjąć.... Edytowane 6 Lipca 2006 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Ten proc powinien iść na gware i raczej powinni bez problemów ci go przyjąć....W serwisie powiedzieli ze ten rdzen tak ma (Celeron D 330) Swoja drogą to zobacze jak przyjdzie z serwisu MSI Celeron testowany na IC7 a slyszalem ze te plyty zawyzają odczyt temperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Ano to może być wszystko na raz ... ubite czujki na MSI + zły odczyt pod "przestarzałym" biosem na Abicie ... poza tym nie wierz w bajki tego kolesia że celeron D grzeje po 80 kilka stopni bo to dopiero jest bujda .... mój na standardzie teraz na boxie AC tyle że ze srebrnym titanem na IHSie ma wachania temp w granicach 28 - 42* C i to zależnie jakie tempy sa w pokoju i co akurat komp muli ... jak jest gorąco i zapuszczam jakąkolwiek gierę to do tych 42 / 45*C max skacze ... ale zastrzegam .. tyle co sprzątałem kompa a tempsy sa na standardowych ustawieniach 2,26 .. :D jak miałem go na 3,4 to temp były wyższe średnio o 5*C stress / idle a i tak nie wierzę w czujniki na mobo i póki co sprawdzam termometrem elektronicznym (aptekarskim?? ) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...