Gość lukas_gab Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Są wakacje i chce troche pogrzebać ! Mam pare mat szklanych gr. 10 xm szer 20 i długości 50 cm. Czy jak bym to porozcinał i chciał z tego zrobić front panel i boki jakiejś budy to czy by to zdało egzamin ? Czy włokno szklane można sklejać jedynie , żywica , czy lakierem tez można ?? Może jakimś klejem innym... Co myslicie o obudowie, z włokna szklanego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Wracając do tematu. Może to być ciekawe połączenie. Pokaż jakieś próbki swojego pomysłu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Jutro postaram sie zrobić coś ale płyta szklano lakierowa .. Mata jako budulec lakier utwardzacz ... Mysle , że sie uda ... zobatrzymy ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertoudi Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 No nie wiem czy to bedzie wystarczająco sztywne jak na bude.Moze na szkielecie z czegoś to tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 przecież jak zmoczysz włókno szklane żywicą to wyjdzie z tego mokra szmata... i ułoży ci się piękna kupka nie wiadomo czego :) Mate stosuje się na jakiś szkielet. Jednak jesli już chcesz robić własny front, to proponuję Ci metodę, którą wymyśliłem kiedyś ale jeszcze nie sprawdziłem w praktyce... :) wiec nie wiem czy zadziała.. Kup sobie taką packę do tynkowania... Niektóre są odpowiednio duże do bigtałerów nawet... w tym sobie możesz wyrzeźbić co tam chcesz.. a na koniec oklej to matą szklaną i żywicą w celu utwardzenia i wyszpachluj... Jeśli się podejmiesz to daj znać co z tego wyszło... Ja w wolnej chwili sprawdzę tą metodę.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 30 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2006 (edytowane) Zywica + włókno to super materiał do modów ale: Zalety: - dowolność modelowania - możliwość tworzenia dużych idealnie płaskich powierzchni - za pomocą pigmentów dodawanych do żywicy można uzyskać dowolny kolor z metalikami włącznie - kolor uzyskany jest kolorem naturalnym materiału więc się nie ściera ani zarysowuje i to bez malowania - można zatapiać w niej elementy w celu pernamentnego mocowania Wady: - trudna w użyciu - silnie toksyczna podczas obróbki - NIE ROBIĆ W ZAMKNIĘTYCH POMIESZCZNIACH (chyba że ktoś ma lakiernie ;) ) - dość ciężka - wymaga modelu/szkieletu - kosztuje EDIT: W sieci jest wiele stron z przepisami jak to robić (szczególnie modelarskie) choć chyba najlepszą metodą jest "tracony styropian" np: Kilka ważnych rzeczy: dokładne i SYMETRYCZNE wykonanie kopyta - w przypadku trudności w odwzorowaniu kształtu "z ręki" mozna podzielić go na odcinki między wręgami wykonanymi z Depronu i skleić całość (Depron jest twardszy, ale to tez styropian), szczelne i bez załamań pokrycie go taśmą klejącą - może być ta szara, choć trochę się źle układa. Na folię rozdzielacz - wystarczy prysnąć WD 40. Należy niestety używać co najmniej trzech warstw tkaniny szklanej - na elastycznym kopycie nie da się dokładnie wycisnąć żywicy, więc siłą rzeczy jest jej więcej niż przy innych metodach laminowania, co zmniejsza wytrzymałość laminatu a zwiększa wagę. Rozpuszalnik Nitro wyżera styropian w trymiga, do jego wlania wystarczy wywiercić otwór w miejscu późniejszego wycinania luku czy tp. Po wyciągnięciu taśmy masz gładką powierzchnię wewnętrzną, jak nie było na niej załamań unoszących podczas laminowania tkaninę szklaną zewnętrzna też jest zaskakująco gładka - trochę szpachli i juz. Spokojnie może to robić ktoś bez zadnego doświadczenia w laminowaniu. Sam byłem zdziwiony, jakie to proste. Taki kadłub jest cięższy, ale robi się go w dwa popołudnia i za grosze. Powodzenia. albo http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/inne/trac_styro/ Edytowane 30 Czerwca 2006 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...