Skocz do zawartości
Gość lukas_gab

Włókno Szklane Jako Materiał Budulcowy...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lukas_gab

Są wakacje i chce troche pogrzebać ! Mam pare mat szklanych gr. 10 xm szer 20 i długości 50 cm. Czy jak bym to porozcinał i chciał z tego zrobić front panel i boki jakiejś budy to czy by to zdało egzamin ? Czy włokno szklane można sklejać jedynie , żywica , czy lakierem tez można ?? Może jakimś klejem innym... Co myslicie o obudowie, z włokna szklanego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Jutro postaram sie zrobić coś ale płyta szklano lakierowa .. Mata jako budulec lakier utwardzacz ... Mysle , że sie uda ... zobatrzymy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież jak zmoczysz włókno szklane żywicą to wyjdzie z tego mokra szmata... i ułoży ci się piękna kupka nie wiadomo czego :)

Mate stosuje się na jakiś szkielet. Jednak jesli już chcesz robić własny front, to proponuję Ci metodę, którą wymyśliłem kiedyś ale jeszcze nie sprawdziłem w praktyce... :) wiec nie wiem czy zadziała..

Kup sobie taką packę do tynkowania... Niektóre są odpowiednio duże do bigtałerów nawet... w tym sobie możesz wyrzeźbić co tam chcesz.. a na koniec oklej to matą szklaną i żywicą w celu utwardzenia i wyszpachluj... Jeśli się podejmiesz to daj znać co z tego wyszło... Ja w wolnej chwili sprawdzę tą metodę.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zywica + włókno to super materiał do modów ale:

Zalety:

- dowolność modelowania

- możliwość tworzenia dużych idealnie płaskich powierzchni

- za pomocą pigmentów dodawanych do żywicy można uzyskać dowolny kolor z metalikami włącznie - kolor uzyskany jest kolorem naturalnym materiału więc się nie ściera ani zarysowuje i to bez malowania

- można zatapiać w niej elementy w celu pernamentnego mocowania

Wady:

- trudna w użyciu

- silnie toksyczna podczas obróbki - NIE ROBIĆ W ZAMKNIĘTYCH POMIESZCZNIACH (chyba że ktoś ma lakiernie ;) )

- dość ciężka

- wymaga modelu/szkieletu

- kosztuje

EDIT:

W sieci jest wiele stron z przepisami jak to robić (szczególnie modelarskie) choć chyba najlepszą metodą jest "tracony styropian" np:

Kilka ważnych rzeczy: dokładne i SYMETRYCZNE wykonanie kopyta - w przypadku trudności w odwzorowaniu kształtu "z ręki" mozna podzielić go na odcinki między wręgami wykonanymi z Depronu i skleić całość (Depron jest twardszy, ale to tez styropian), szczelne i bez załamań pokrycie go taśmą klejącą - może być ta szara, choć trochę się źle układa. Na folię rozdzielacz - wystarczy prysnąć WD 40. Należy niestety używać co najmniej trzech warstw tkaniny szklanej - na elastycznym kopycie nie da się dokładnie wycisnąć żywicy, więc siłą rzeczy jest jej więcej niż przy innych metodach laminowania, co zmniejsza wytrzymałość laminatu a zwiększa wagę. Rozpuszalnik Nitro wyżera styropian w trymiga, do jego wlania wystarczy wywiercić otwór w miejscu późniejszego wycinania luku czy tp. Po wyciągnięciu taśmy masz gładką powierzchnię wewnętrzną, jak nie było na niej załamań unoszących podczas laminowania tkaninę szklaną zewnętrzna też jest zaskakująco gładka - trochę szpachli i juz. Spokojnie może to robić ktoś bez zadnego doświadczenia w laminowaniu. Sam byłem zdziwiony, jakie to proste. Taki kadłub jest cięższy, ale robi się go w dwa popołudnia i za grosze. Powodzenia.

albo http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/inne/trac_styro/

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi