aerial Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Od dluzszego czasu jak szukam po forach pasywnych systemow chlodzenia, to trafiam na tajemniczy zasilacz ktory pierwszy znalazlem w ofercie alphacool.de Silentmaxx to znana firma juz z zasilaczy pasywnych (ale nie chlodzonych woda). Mnie jednak interesuje ten model. :arrow: http://www.silentmaxx.de/index.php?id=232 500W za 200 ojro, to nie tragedia, zwlaszcza ze mamy pozadnie zalozony bloczek i gware ktora moze sie okazac potrzebna :wink: (to taki argument vs modowanie jakiegos dobrego zasilacza na chlodzony woda = lepszy zasilacz i taniej). Ogolnie chodzi mi o to czy ktos mial do czynienia ze sprzetem tej firmy (nie liczac obudow). No i ogolnie czy warto w to inwestowac, jakie ma opinie ta firma, moze ktos mial przyjemnosc testowac ten zasilacz? :) Zbieram dane, bo zastanawiam sie nad rozbebeszeniem mojego tagana, ale z tym jest zwiazana masa problemow, nie tak latwo zwodowac PSU.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 skoro jest chłodzony wodą to raczej nie jest to już chłodzenie pasywne ;> co do wodowania PSU, to bloki muszą być szczelne na 199%, tranzystory/diody schottky muszą być odizolowane od bloczków specjalnymi przekładkami (chyba że ww. mają obudowe ceramiczną), bloczki powinny być przymocowane do płytki zasilacza tak jak były orginalne radiatory, dobrze by było użyć jakiś spray chroniący elektronikę przed wodą, a należy pamiętać że tam panuje napięcie 320V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 skoro jest chłodzony wodą to raczej nie jest to już chłodzenie pasywne ;> co do wodowania PSU, to bloki muszą być szczelne na 199%, tranzystory/diody schottky muszą być odizolowane od bloczków specjalnymi przekładkami (chyba że ww. mają obudowe ceramiczną), bloczki powinny być przymocowane do płytki zasilacza tak jak były orginalne radiatory, dobrze by było użyć jakiś spray chroniący elektronikę przed wodą, a należy pamiętać że tam panuje napięcie 320V Jestem na elektronice - tyle wiem :wink: Problem polega raczej na tym zeby zalozyc blok nie przelutowujac tych tranzystorow na dodatkowych przewodach, ale zostawic je na pcb, a to ciezko dopasowac tak bloczek. A ze pasyw, to zgoda, troche niefortunne okreslenie, chociaz ma byc przeznaczony do pasywnego wc - wiec po czesci sie zgadza. Kto by kupowl psu chlodzone woda bez wentyli zeby podpiac to pod jakies chlodnice z wentylami - troche dziwny chwyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...