Skocz do zawartości
Kean

Wc Rev. 2.0 By Kean

Rekomendowane odpowiedzi

No więc w koncu udało mi się poskładać całe WC... w końcu bo troche trwało kompletowanie cześci i samo złożenie... sesja itp ;)

Zacznijmy może od części z jakich złożyłem to WC.

Blok: Frost2slim

Chłodnica: Cooltek Dual Extreme

Pompka: Coolriver 12V

Wentylatory: 2xFander FD-120s

Węże: Innovatec 8/10

Złączki: Camozzi SK 8/10

Odpowierzane: AirTrap

Ciecz: borygo + demineralka 50/50

Założenia które były priorytetem przy składaniu zestawu:

Cisza - generalnie udało się :)

Wydajność - noo to cięzki temat, bo w pokoju mam obecnie 30 stopni więc cięzko coś powiedzieć o wydjaności :) Celem jest 4,0GHz na codzień, choć już widze, że jakis nadmuch musi byc na PWM i na NB (pasywnie mam obecnie) lub bloczek na niego.

Nieniszczenie budy - udało się

Estetyka - mi sie podoba ;)

Ekonomia - .... nie udało się

Podstawowym priorytetem jak widać było to, żeby nie niszczyć budy... troche się nad tym nagimnastykowałem, pomierzyłem, pociąłem i powierciłęm ale się udało:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wyszło w miarę nieżle, bo obudowa jest nienauszona, przepływ powietrza jest taki jak chciałem - tzn przy zamkniętej budzie 2x akasa 92 dmuchają mi zimnym powietrzem na dyski i robi sie podciśnienie delikatne, a Fander-ki już sobie radzą aby to pociągnąć dalej na chłodnice. Nie mowie, że jest idealie, ale zle nie jest.

Konstrukcja jest wtkonana z listewki, dość grubej i śrub M5 chyba. Wytrzymałość szacuje na jakieś kilkanaście kilogramów... poważnie to jest mocne :)

"Shroud" nie zasłania ani wtyczki od zasilacza, ani złącz od VGA (widać na fotkach). W końcu za coś inżyniera musze mieć po tej polibudzie :P

Dalej, jak widać większość części pochodzi od Samhaina, z RN :D

Obiecałem mu, że pokaże pare fotek z new design F2s (może już nie taki new, bo troche to już w domku leżało)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widać, wygrawerowane zostało na plexie logo RN i na spodzie adres strony www.watercooling.com.pl Wygląda to fajnie... dzieki SAM !!

Dalej nie ma co opowiadać, tylko podziwiamy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wielkie podziękowania dla:

piteq

chase1

Miazga82

Bugiel

Puma[JFK]

i oczywiście... jak zawsze niezawodnego Samhain-a !!

Proszę o opinie na temat zestawu

Edytowane przez Kean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest źle. widać, ze zakupy zrobione w jednym miejscu zrobione :)

ładnie wygrawerowane watercooling na blokach.

"Ekonomia - .... nie udało się " - ile wyszło?

nie załamują ci sie węże? na niektorych fotkach tak wlasnie to wygląda...

pomysłowy ten "stelaż" na chlodnice. moze tez wykorzystam.

przydalo by sei zdjęcie calego kompa z pewnej odleglosci, a nei tylko pewnych komponentów :wink:

edit:

szkoda ze tylko 1 blok. mam nadzieję zamierzasz rozbudować układ.

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@oskarro

zamierzam rozbudowac, ale troche siana to kosztowalo ;)

weze się nie załamują... jedynie ten od AirTrap'a ale to specialnie tak zrobiłem, bo musiałem lekko naprawić go i nie chciałem zeby mi coś zalało ;)

@pluszek

temp... cięzko powiedzieć.. naprawde, bo normlanie mam ok 20-21 stopni w pokoju, a obecnie 29-30

na pentagramie 80cu mialem tak: 55/73, ale w temp w pokoju 21 wlasnie

teraz mam 56/72 przy 30 stopniach

nie ukrywam, że liczyłem na mniejsze temp...

ale zaznaczam, ze mam Abita IC7-G, ci co mieli wiedzą, że on zawyża jakies 10-12 stopni... więc nie sugerujemy sie numerkami tylko przyrostami.

Choć i tak nie wiem to może być takie ciepłe... bo chłodnica jest zimna, to samo złączki na bloku.

Cena... ok 500zł :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka troche prowizorka z tym stelażem i poprowadzeniem węży.

Pierwsze wc nigdy nie jest idealne. Ale założe sie ze nastepna wersja bedzie o wiele lepsza. Tak to juz jest ;)

Powiedz mi jedno ... po co Ci AirTrap?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest pierwsze ;)

prowizorka? :?

śruby są do obcięcia... ale nie mam gumówki, pozatym wentyle przyzły do mnie w tym tygodniu i musze jeszcze zobaczyć czy nie oddalić o jedna nakrętke od budy stelarzu, żeby lepszy ciąg był...

śruby są do obcięcia, o to się nie ma co martwić. Zrobienie tego stelarza zajęło mi więcej czasu niż zamowienie i złożenie całego WC.... Ciężko pomierzyć te wszystkie nierówności, tak żeby nic się na wzajem nie zasłaniało. Mierzenie było najgorsze... trzeba było zobić tak, żeby listewki nie były w "świetle" chłodczniki... zachodzi 5mm z każdej strony, bo mocowanie jej do stelarza tego wymaga. Włąsnie... mocowanie, chłodniczke, zdejmuje się jednym ruchem ręki i jest tak pomyślane, że sama z siebie raczej nie powinna spaść przy przenoszeniu. Dodatkowo wydmuch z zasiłki jest kierunkowany przez jedna listewkę, tak żeby coolery nie ciągneły tego ciepłego powietrza przez chłodnice.

AirTrap... łatwo się w miare napełnia, i wylewa wode, a 29zł przy cenie całości to nie są pieniądze. Jak by tam nie było nic, to by woda wypływa, sprawdziłem to... CR daje nawet ładne ciśnienie, więc coś by poleciało.

Co do AirTrap'a, to węzyk skróce i jakoś ładnie przymocuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AirTrap... łatwo się w miare napełnia, i wylewa wode, a 29zł przy cenie całości to nie są pieniądze. Jak by tam nie było nic, to by woda wypływa, sprawdziłem to... CR daje nawet ładne ciśnienie, więc coś by poleciało.

Co do AirTrap'a, to węzyk skróce i jakoś ładnie przymocuje.

Chodziło mi jedynie o to, że mając pompkę z zintegrowanym rezerwuarem cały airtrap i trójnik jest niepotrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej pompce stosowanie airtrap'a (dalece nieatrakcyjnego wizualnie, moim zdaniem) mija się z celem- ale to twoje wc, więc niech będzie tak jak ci się podoba.

Pisane równocześnie z Miazgą ;)

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz mam 56/72 przy 30 stopniach

nie ukrywam, że liczyłem na mniejsze temp...

ale zaznaczam, ze mam Abita IC7-G, ci co mieli wiedzą, że on zawyża jakies 10-12 stopni... więc nie sugerujemy sie numerkami tylko przyrostami.

Choć i tak nie wiem to może być takie ciepłe... bo chłodnica jest zimna, to samo złączki na bloku.

chlodnica zimna, wiec woda też zimna, wiec coś nei gra. przy takich temperaturach, to woda powinna być ODCZUWALNIE ciepła.

może źle odpowietrzony układ, źle dociśnięty blok, nieposmarowany pastą?

jaka temp wody? mierzyłeś?

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodnica zimna, wiec woda też zimna, wiec coś nei gra. przy takich temperaturach, to woda powinna być ODCZUWALNIE ciepła.

może źle odpowietrzony układ, źle dociśnięty blok, nieposmarowany pastą?

jaka temp wody? mierzyłeś?

Blok dociśnięty raczej dobrze, co wdać po sprężynkach. A zawadzać raczej nie ma co.

Ja bym jedynie radził dać wentylek w okolice procesora, tak żeby wiał na mosfety i socket.

Temperatura może być ostro przekłamana.

Kean: Możesz juz zmienić ostatnią linijkę siga ;)

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blok dociśnięty raczej dobrze, co wdać po sprężynkach. A zawadzać raczej nie ma co.

Ja bym jedynie radził dać wentylek w okolice procesora, tak żeby wiał na mosfety i socket.

Temperatura może być ostro przekłamana.

Kean: Możesz juz zmienić ostatnią linijkę siga ;)

zmieniona ;)

obecnie tragedii żadnej to tam nie ma... w sumie to ciężko odróżnić na palec temp (idle) od innych elementów niegrzejących się. Zobacyzmy czy to cos pomoże.

tak, moze byc przeklamana, ale przy temperaturze ~70*C nawt niech jest 15 stopni mniej, to chlodnica powinna być cieplutka. na pewno nie zimna....

Mał teścik zrobilem:

Wyłaczyłem fanderki i puściłem 2x SP2004 na prioryty 10 dla 2 wątków.

Po jakimś czasie na procu było 81, zmierzyłem temp miernikiem cyfrowym o błędzie 2% na kolanku wlotowym przy chłodnicy było tam 43... ale przy 81 na procu?!! 2x mniej. Pożniej wyłączyłem SP i włączyłem Fandery i... wykres temp w speed fanie prezentował hiperbole :)

Jak na procu mam 56, to na kolanku jest 31. W pokoju 27.

Bloczek dobrze dociśniety - jak zauważył Miazga śrubki mocno są ugięte, a bardziej to musiał bym płyte wyjąć i dokręcić przy pomocy śrubokrętu, ale mogło by to zaszkodzić lamintaowi bo i tak lekko wygięty już był jak wkładałem.

Pasta to AS5 i posmarowana jest dobrze.

Układ jest odpowietrzony, siedziałem nad tym z poł godzinki żeby żadnego powietrza nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam na AirTrapa nie narzkam, bo ułatwia jednak nalewanie i zlewanie wody :)

pojawiło się pare nowych "faktów" co do temperatur.

Nudziło mi się więc zdjąłem bloczek z proca i co zobaczyłem?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pożniej wziąłem kartę płatniczą i przejechałem po powierzchni bloku i potwierdziło się to co widać wyżej, że na środu, czyli tam gdzie akurat IHS przykrywa rdzeń bloczek nie dotykał w ogóle. Z definicji nie przesadzam z pastą, a posmarowałem właśnie palcem, żeby wszystko ładnie było pokryte i wtedy takie anomalie idzie zauważyć. Teraz dowaliłem trochę pasty na bloczek i i IHS-a i małe testy przeprowadziłem.

Idle 52

Load 62

więc 10 stopni lepiej niż przed tą operacja i 11 mniej niz pentagram :)

Choć jak by wyszlifować idealnie bloczek to pewnie było by jeszcze mniej.

Edytowane przez Kean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdejmij tego ihs'a .... ilość pasty i tak niewiele daje. Czym wiecje tym gorzej. Zdejmij go albo wyrównaj ihs'a. Innej mośliwości nei widze.

to jest intel a nie amd. tu ihs'a sciagasz razem z rdzeniem :) masell zdjal IHS'a z rdzeniem i kawalkiem plytki drukowanej.

http://www.xtremesystems.org/forums/showth...ighlight=masell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest intel a nie amd. tu ihs'a sciagasz razem z rdzeniem :) masell zdjal IHS'a z rdzeniem i kawalkiem plytki drukowanej.

http://www.xtremesystems.org/forums/showth...ighlight=masell

Haha .... no to ihs'a trzeba wyrównać. Bo blok napewno nie jest krzywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja wiem, ze im więcej tym gorzej, dlatego napisałem, że może być jeszcze lepiej. Bardziej blok nadaje się do szlifowania niż IHS. Tylko jak to zrobić żeby było równe?

Papier ścierny na lustro i jeździsz blokiem/procem - (tylko nie od strony styków B) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Papier ścierny na lustro i jeździsz blokiem/procem - (tylko nie od strony styków B) )

A jak zetre numery to raczej strace gware, nie??

A jak jest pogiety to wiele nie da.

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak zetre numery to raczej strace gware, nie??

A jak jest pogiety to wiele nie da.

tracisz tracisz... juz mialem z tym przeboje :(

tylko ze ciezko pewnie znalesc powierzchnie naprawdę płaskąna której można by to szlifować ;)

jaki ten papier? 500 / 1000 / 2000 ?

Jeszcze jedno pytanie organizacyjne.

Jak nadajecie numerki swoim kibelkom?

mam obecnie 2.0, więc jak dołoże blok na grafe to ile powinno być? :P

rev. 3.0 to rozumiem, że to jest wszystko od nowa wykonane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

no jak masz rev2 to z blokiem gpu powinno byc rev2,1 :D

Najpierw 1000 a potem 2000 a na koniec pasta polerska :D Najlepsza TURBO od K2, Martyna Wojciechowska poleca :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze obróć chłodniczkę o 180 stopni, tak żeby króćce wychodziły od strony obudowy a nie od zewnątrz. To juz będzie lepiej. Po drugie wykonaj drugi obrót tym razem w pionie. Tak żeby chłodniczka była ustawiona króćcami do góry. (ułatwi to odpowietrzenie) W momencie gdy chłodniczka będzie w takiej pozycji, będziesz mógł wywiercić w obudowie dwa otwory o średnicy 10mm tak aby węże wchodziły bezpośrednio do budy bez żadnych łuków i zawijasów.

A tak w ogole to chłodniczki bym nie montował na takim stelażu tylko na tulejkach przykręciłbym ją bezpośrednio do obudowy.

EDIT: a wywiercenie dwóch otwrów w obudowie ie można nazwać jej niszczeniem. Są to tak małe dziury, że w niczym nie będą przeszkadzać w razie pozbywania sie WC.

Ta operacja bedzie wymagała zmiany króćców kątowych na proste.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Miazga82, hehe dobrze że poprawiłeś się z tym niszczeniem ;)

Nie da rady jej obrucić tak jak piszesz, czyli 180 stopni w pionie i poziomie, bo krućce wchodziły by do zasilacza. Przykręcenie do obudowy powodowało by chyba pare martwych pól, w miejscach gdzie by przylegała do ścianki, choć w nasyzch obudowach (mamy bardzo podobne) jest ta kratka-grill dla wentyli na tylnej ścianie. Obrót o 180 stopni w poziomie będzie wymagac lekkie docięcia stelażu, ale da sie to zrobić.

Planuje jeszcze kupić bloczek na NB, ale nie wiem za bardzo jaki, bo i875P ma dość nietypowe haczyki do mocowania wentyli... jest jeden taki abadon, ale za 130zł :/ Da się np blok miśkowy, Kyńkowy lub FrostNB zamontować jakoś w miarę bezboleśnie?

btw: Miazga82, mógłbym prosić o podlinkowanie mojego WC do topicu zbiorowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Miazga82, hehe dobrze że poprawiłeś się z tym niszczeniem ;)

Nie da rady jej obrucić tak jak piszesz, czyli 180 stopni w pionie i poziomie, bo krućce wchodziły by do zasilacza. Przykręcenie do obudowy powodowało by chyba pare martwych pól, w miejscach gdzie by przylegała do ścianki (...)

No ale jeżeli opuścisz chłodniczke dół to nie bedzie "wchodzić" do zasilacza.

A o "martwych polach" nie ma mowy ... przecież napisałem żeny przymocowac ją do obudowy na tulejkach.

p.s.: zaraz dodam kibel do galerii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi