Skocz do zawartości
Kabul

Uruchamianie Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem polega na tym, że system uruchamia sie wolnawo. Porownując z innymi komputerami tej klasy z tym samym systemem (XP PR0 SP2) to moj sie slimaczy. System podczas ladowania (logo windows xp) uruchamia się srednio 12 "kresek" a u innych tylko 3. Zauwazylem ze jak odepne nagrywarke dvd (lite-on sohw-1693s) to uruchamia się 5 kresek. Czym to moze byc spowodowane ?. Komputer taki jak w sygnaturce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze ze zapytales o to, nie - dysk jest na SATA a nagrywarka na ATA i nic juz na tej acie nie jest podpiete

EDIT:

System chodzi szybko, nawet po formacie jest 12 kresek wiec tu raczej problem stoi po stronie sprzetu / sterownikow niz samego systemu

Edytowane przez Kabul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@koti

widze ze w sygnaturce masz wd caviara... ja tez...

no ale jak odepne nagrywarke dvd to laduje sie po 5 kreskach !!!

musi byc jakies rozwiazanie zeby jednoczesnie byl WD Caviar 160gb SATA 8MB kaszy i Lite-ON SOHW-1693S podpiety SAM na ATe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna kreska nie jest w stanie przejsc na łysym systemie, po instalacji badziewia ( oprogramowania ) jest 5 kresek epox nf2 + barton 2,05Ghz + wd caviar 8mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko oceniać szybkość ładowania systemu po ilości przelatujących pasków. Wcale bym się nie zdziwił gdyby na tym celeronie, na którym kreski przelatują 2 razy, pulpit był gotowy do pracy później niż u kogoś kto paski oglada 5x. Jest to kwestia pewnych ustawien rejestru. Sam tak miałem kiedyś, że paski leciały 3x a system był gotowy do pracy po 2 minutach.

Co do tematu, to może w tym napędzie jest płytka za każdym razem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest wina biosu. Ja po podłączeniu dysku na SATA u mnie miałem to samo. Pobaw się biosem. Tak jak inni pisali wyłącz niepotrzebne opcje. U kolegi miałem identyczną sytuację. Miał też chipset Via. Dysk Ata chodził dobrze. Po podłączeniu dysku na SATA uruchamiał się bardzo długo. Tam tylko w kolejności uruchamiania się w biosie, wiesz gdzie wyłączyłem CD i FDD. Został tylko dysk. Pomogło. Ale ja też jestem pewien, że to wina biosu, bo 12 kresek to bardzo dużo. I jeszcze ta nagrywarka... A kiedy jeszcze instalowałeś system i jak się wcześniej uruchamiało ? Ale oólnie musisz "pobawić" się biosem.

Edytowane przez pajak28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koti, "Czy czasem HDD nie ma być na primary master ?"

Czy czasem nie powinieneś przeczytać topic zanim odpowiesz?

Tak, czytałem topic. Czytałem też wiele innych i z własnych doświadczeń wiem, że dysk chodzi lepiej jak jest primary master. Skoro każesz mu dać cd-rom na primary master, to są dwa wyjścia.

a)dysk na primary slave

b)dysk na secondary master

Dysk nie powinien być na tej samej taśmie co cd-rom, więc wyjście a) odpada. Drugie raczej też, bo dysk powinien być na primary. Żeby zobaczyć czy jest tak jak myśle podłączyłem właśnie dvd na primary master i dysk na secondary master na taśmie 80 żyłowej. Dysk chodził wolniej w hd tachu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, czytałem topic. Czytałem też wiele innych i z własnych doświadczeń wiem, że dysk chodzi lepiej jak jest primary master. Skoro każesz mu dać cd-rom na primary master, to są dwa wyjścia.

a)dysk na primary slave

b)dysk na secondary master

Dysk nie powinien być na tej samej taśmie co cd-rom, więc wyjście a) odpada. Drugie raczej też, bo dysk powinien być na primary. Żeby zobaczyć czy jest tak jak myśle podłączyłem właśnie dvd na primary master i dysk na secondary master na taśmie 80 żyłowej. Dysk chodził wolniej w hd tachu.

hm to chyba nie czytales tego topicu za dokladnie, autor podal ze ten dysk jest na SATA wiec jak moze byc primary/slave ? bo ja nie rozumiem? :]

Edytowane przez gollumek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko oceniać szybkość ładowania systemu po ilości przelatujących pasków. Wcale bym się nie zdziwił gdyby na tym celeronie, na którym kreski przelatują 2 razy, pulpit był gotowy do pracy później niż u kogoś kto paski oglada 5x. Jest to kwestia pewnych ustawien rejestru. Sam tak miałem kiedyś, że paski leciały 3x a system był gotowy do pracy po 2 minutach.

Co do tematu, to może w tym napędzie jest płytka za każdym razem :)

Prawda

Jeszcze dodam, że paski czasami mogą lecieć ze zmienną prędkością. Można tak "oczyścić" system, że przejdą 1-3 paski, a za to pulpit ładuje się baaardzo długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O postepach bede informowal na bierzaco, jednakze wylaczenie dvd w biosie nie dalo efektu - system laduje sie 12 kresek, a dysk "chrumka" po 5. Coby nie tworzyc nowego topicu zapytam tu - Po ekranie POST pojawia sie nastepny:

Dołączona grafika

ZAZNACZAM ZE ZAPOZYCZYLEM SCREENA Z PCLAB.PL - u mnie jeden dysk.

Nie doszukalem sie opcji w biosie do wylaczenia go - moze ktos sie juz z tym uporal ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec po wszystkich operacjach zasyfiony system laduje sie 5 kresek, po optimize system ten sam zasyfiony system laduje sie "połowe" kreski. Wiec w zwiazku z tym wszystkim wielkie dzieki :razz: no i jednoczesnie odwoluje sie do tego ekranu post#2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi