Skocz do zawartości
PolandMET

Komputer Naścienny !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki pomysl zeby poprzykrecac wszystko na jakims plexi, sklejce jedno obok drugiego, przykryc plexi i powiesic na scianie za biurkiem a napedy by lezaly na biurku lub byly podkrecone pod blatem (kable do nich z 1-1.5m).

Czy juz ktos takie cos robil ? bo nie chcialbym byc pionierem w temacie juz przetartym. Narazie zrobilem tak z moim P200.

Glowny powod to wyjscie z ciasnej obudowy i pozbycie sie plontaniny kabli oraz lepszy dostep do podzespolow (wymiana) oraz o wiele lepszy obieg powietrza. Takze WC by wtedy moglo lepiej wygladac a takze blok na GPU by mogl byc dodany.

Przyznam sie ze jakos mi sie nie chce rozbierac tego kompa i wkladac spowrotem tam nowych rzeczy spod s939 :) Wolal bym cos przestronniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój komp leżał 2 lata na wierzchu biurka i nie powiem żeby mi to szczególnie ułatwiło życie... z praktyki wynika że dużo częściej się wiesza. Miałem np jednego kompa u siebie w we wrocku.. śmigał pół roku bez zawisu..... Zawiozłem bratu, a tam leżał (w szkielecie) na biurku i wieszał się raz dziennie.. nieraz udało mu sie nie zawiesić przez parę dni... I to wnioskuję nie po 1, a po 2 kompach.

poza tym kurzy sie to dziadostwo.. muchy siadają... przypadkowo przelatujący przez pokój przedmiot może coś uszkodzić, nie wspominając o mamie podlewającej kwiatki.. Kiedyś podlała kwiatka na szafie obficiej, tak że zaczęło mie cieknąć po płycie głównej :D

imho głupie rozwiązanie.. Można zrobić obudowę bardzo przestronną i dużo praktyczniejszą niż nawet brak obudowy... ale się nie chce... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date=' 2 lip 2006, 08:21' post='2209632']

Takie rozwiązanie zastosował PC-Cooler na targach we Wrocławiu - 2 komputery na ścianie z LCD.

probowalem zatrzymywac wiatraczki ale samemu nie dalo sie wszystkich :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbś temat przemyślał, to by się coś dało zrobić ;) Nie ma rzeczy niemożliwych.

Napędy- hdd raczej nie przeszkadza czy wisi pionowo czy poziomo. A są takie cd/dvd, (laptokowe) co mają specyficzny sposób trzymania płyt (hint- zatrzask) i też im nie przeszkadza czy wiszą, czy leżą :D

Potem to jakoś ubrać w szkło, drewno i polerowane/drapane alu, podświetlić jakoś delikatnie paroma ledami, dorobić ładne chłodzenie i puścić wszystkie kable ścianą ;)

Dałoby się ;)

Edytowane przez MareCeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no rownie dobrze daloby rade wykuc dziure w scianie/podlodze/suficie* , wlozyc tam lodowke/zamrazarke* a w nia odpowiednio rozsadnie wkomponowac wszystkie te bebechy kompa, kable puscic rurkami na zewnatrz i calosc zamurowac :P

albo wogole budujac dom zalozyc, ze bedzie se mialo wiecej niz 1 komp i przy okazji wbudowac go/je w sciane/y domu wraz z cala platanina kabli ;)

*-wlasciwe zakreslic

PS: Taaa, wiem, dalem sie poniesc wyobrazni ;) Aczkolwiek z ta lodowka to realne bo widzialem taki 'lodowkowy' router oczywici bez zamurowywania.

Edytowane przez ziupo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jam jest ten co tak uczynil i calkiem zadowolony jestem z tego. Oprocz tego ze jak zauwazyl Pelzak rozgrzane do 50 stopni radiatory okopcily mi biala sciane w pokoju. Czy to mod czy nie mod - nie ma sie co sprzeczac, jak to ladnie zrobisz to bedzie robilo wrazenie.

Mam metrowy kabel na cdromanie i nie mam zadnych problemow z transmisja.

Nie mam tez wiekszych problemow z kurzem, bardziej kurzyly sie bebechy jak w budzie byly. Najwiekszym plusem jest dla mnie wolne miejsce w pokoju. Jesli chodzi o estetyke to jedni sie zachwycaja, inni maja odruch wymiotny.

Jeszcze z porad to musisz zrobic mocna konstukcje - dzieciak jak sie oprze o kompa to ma dzialac, USB jak wtykasz to nic nie ma prawa drgnac, a najlepszy myk bedzie jesli jak najwiecej zrobisz na bluetooth i innych wirelessach - to moje marzenie, ale narazie brak finansow.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Mam metrowy kabel na cdromanie i nie mam zadnych problemow z transmisja.

2. Jeszcze z porad to musisz zrobic mocna konstukcje - dzieciak jak sie oprze o kompa to ma dzialac, USB jak wtykasz to nic nie ma prawa drgnac, a najlepszy myk bedzie jesli jak najwiecej zrobisz na bluetooth i innych wirelessach - to moje marzenie, ale narazie brak finansow.

1. problemy obajwiają się powtórnym odczytem = spowolnieniem działania... :)

2. no problem wieszania się kompa jest dosyć czesty.. Wczoraj na takim biurkowym modelu kompa wetknąle wiatrak w mobo i zawiesiłem bratu kompa podczas meczu w jakeigoś w ClanBase czy cos :D Nie powiem żeby ył zadowolony :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi