Skocz do zawartości
ZEUS

Podświelenie klawiatury

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze to moze być duza robota ale moze ma ktos jakis pomyśł jak podswietlic wszystkie przerwy lub ewentualnie same klawisze lub moze cos jeszcze innego :-) posiadam czarnej klawiatury IBM rapid keyboard II no i pomyślałem ze fajniej (i uzytecznie) by było podświetlic klawisze na niebiesko

czekam na pomysły ewentualnie linki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez myslalem o podswietleniu swojej klawierki na niebiesko.

niestety mam ten sam problem - nie wiem jak.

myslalem o tych swiecących cieniutkich przewodzikach z 4max'a ale ...(...) :P

diod tez nie ma za bardzo jak tam zamontowac :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nie chodzi o zmianie tych trzech ledów (caps lock, num lock itp) mi chodzi o przerwy międzi klawisamy tam gdzie sie pisze tak zeby obwót QWERTY był podświetlony od srodka albo ewentualnie podświetlic same litery na guzikach coz takiego jak w telefonach komorkowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko w każdym klawiszu wstawisz "szybę" z plexi - z ładnymi uszczelkami (sam musisz zrobić - bo kupne zasłonią ci cały klawisz). Do każdego klawisza po dwie ledy - jedna normalnie a druga przy naciśnięciu. Ten wiek się zaczął - więc przed XXII się wyrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko w każdym klawiszu wstawisz "szybę" z plexi - z ładnymi uszczelkami (sam musisz zrobić - bo kupne zasłonią ci cały klawisz). Do każdego klawisza po dwie ledy - jedna normalnie a druga przy naciśnięciu. Ten wiek się zaczął - więc przed XXII się wyrobisz.

:lol: :lol: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś na serio chciał się w coś takiego bawić - to musisz znaleźć sposób na ładne ponacinanie każdego klawisza(w kształcie litery). A samą technologię podświetlania musisz dobrać do budowy klawiatury. IMHO za dużo zabawy. A przestrzeni pomiędzy klawiszami ja bym nie podświetlał - tam zawsze jest nasyfione :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

folia elektroluminescencyjna to chyba raczej odpada poniewaz jest bardzo"nietrwala" "ograniczony czas użytkowania od 2000 do 3000 godzin, kiedy to traci połowę swej jasności" wiec byla by idealna gdyby nie ten czas swiecenia ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja myslalem o takim czyms jak jest np. w radiach samochodowych do podswietlenia, czyli plastik/swiatlowod przewodzacy ladnie swiatlo :) np. taki kenwood mi sie piknie swieci calutki na 2 zaroweczkach.

Jakby miec wiekszy kawalek tego, powycinac kwadraciki na klawisze, umiescic to miedzy klawierka a klawiszami do tego jakies diodki po bokach zeby ladnie rozswietlaly all.

tylko jakby tak powycinac na klawisze to by to niezle ograniczalo przewodzenie swiatla, czyli trzeba by duzo diodek ...

wiec chyba pozostaje zainwestowac w przewodziki glowire (czy jakos tak) z 4max'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzyłem na te glow wire w 4max ale ja myslałem o cos tanszego nie mam zamiaru wydawac fortune (wychodzi około 85zł) za samą klawiaturę na dodatek to bymusiałe ten inwerter dac na zewnącz klawiatury chyba no i by nie pasowało

Ale mam juz pomysł moze obciąć taką płytkę (1mm) plexi i podświetlic go powiedzmy z 6 led to moze by fajnie wyglądało

mam tez pytanie jak mozna połączyc led np da się szeregowo?

pozdrawiam

ps tak wogóle mam zamiar zrobic najtanszy mod obudowy (ale tak zeby wyglądało ok)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam propozycje. Mozna to zrobic z diod do montazu powierzchniowego. Sa bardzo male, wiec sie zmieszcz pod klawisze. Polaczyc je cieniutkimi kabelkami i bedzie spoczko wygladalo. Ilosc diod zalezna od zasobnosci portfela. Na allegro znalazlem za 2,39 za sztuke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzyłem na te glow wire w 4max ale ja myslałem o cos tanszego nie mam zamiaru wydawac fortune (wychodzi około 85zł) za samą klawiaturę na dodatek to bymusiałe ten inwerter dac na zewnącz klawiatury chyba no i by nie pasowało[...]

Ten glowire wcale nie jest taki cieniutki.

pozatym najpierw trzeba sprawdzic czy sie zmiesci pod klawisze, bo u mnie nie weszlo wogole, inwerter da sie skrocic o polowe wywalajac baterie, mozesz go wtedy podpiac do klawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech policze 2,39 za sztuke razy 102 klawisze(standard) to 243,78 złoty. bez komentarza

Nie no nie pod kazdym klawiszem. HEHE

Fajne by to bylo, ale drogie jak cholera, tak ze 20 diodek dobrze umiejscowic i by bylo spoczko. :lol: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tymi glowire'ami to jest raczej zly pomysl

raz ze drogie, a dwa ze grube

no i do tego jeszcze inwerter...

ja wlasnie wyrwalem sobie jednego klawisza zeby zobaczyc ile jest miejsca

i po wcisnieciu dwoch sasiednich zostaje conajwyzej 1mm

za to klawisze maja pusta przestrzen wkolo prowadnic i tam mozna zmiescic nawet mala diode (nie koniecznie do montazu powierzchniowego)

tak czy siak trzeba liczyc sie z kosztami, ktore w moim przypadku przewyzszaja wartosc klawiry hehe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzialem

ale czy sie glowire zmiesci to zalezy od klawiry

bo w mojej osobistej raczej by sie go upchenlo

a w tej, na ktorej pisze, to ni cholery

zastanawiam sie jak to z tymi diodami od spodu we wnekach by wyszlo

chyba sobie jakies 9 kupie i zamontuje dla sprawdzenia

ale zanim... egzamin z fizy... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie robie moda klawietury maluje na ciemny szary a pod klawiszami aluminiowo dodaje zielone diody a przy strzalkach zolte robilem male testy i fajnie wyglada do tego dioda w enterze i dwie w spacji:) jak skoncze to opisze dokladnie jak to zrobilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi