Skocz do zawartości
ZEUS

Podświelenie klawiatury

Rekomendowane odpowiedzi

klawiature mam ciemno zielona i PRZEZROCZYSTA !!!!

probowalem podswietlic ledami ale troszke kiepsko to wyszlo bo bylu widoczne mocne pynkty a nie calosc a pozarym mam w niej niezaduzo miejsca ale podspodem jest spora wneka tylko co tam wsadzic zeby podswietlalo calosc w miare rownomiernie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie matowe przezroczyste? jak np boki klawiszy w komorkach?

troche ciezko chyba czyms ogolnie dostepnym tak rownomiernie oswietlic, bo jest ta prowadnica i kawal plastiku do wciskania gumki

moze 4 male diody w 4 katach wneki? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie najlepiej by było pod taką przeźroczystą klawiarurą umieścić trzy lub cztery paseczki z nalutowanymi diodami (takimi płaskimi jak w komórkach). Są one drogie ale efekt byłby bardzo fajny a całość bez problemów zmieściła by się w klawiaturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj kumpel pomalowal cala klawiatore czarnym matowym sprayem, calutka, jest idealnie zcarna, zna klawiatorke na pamiec wiec jak pisze to mu niepotrzebne literki na klawiszach itp, a wyglada to czadowo 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj kumpel pomalowal cala klawiatore czarnym matowym sprayem(...)

A moj na srebrno, i literki widac tylko jak sie patrzy pod odpowiednim katem. Tez wyglada spoko.

Ja mam narazie wymieinone ledy *Lock z zielonych na niebiesko, i przymierzam sie do podswietlenia szczelin klawy na niebiesko- czerwono. tyle ze zeby to jako-tako wygladalo, to trzeba ponad 15 Ledow. Narazie mam 8 czerwonych i 4 niebieskie. Niestety- za malo. Zrobilem juz probe i od jednego ctrla do drugiego wygladalo zaje***za.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie mi wpadła do głowy pomysł myśle ze zajebisty :-)

jakby pomalowac klawiaturę sprejem bezbarwnym który reaguje na swiatło ultrawioletowe i umiescyc 2 ledy takie to myśle ze efekt byłby nie tylko zajebisty ale nawet coz więcej co o tym myślicie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam propozycje. Mozna to zrobic z diod do montazu powierzchniowego. Sa bardzo male, wiec sie zmieszcz pod klawisze. Polaczyc je cieniutkimi kabelkami i bedzie spoczko wygladalo. Ilosc diod zalezna od zasobnosci portfela. Na allegro znalazlem za 2,39 za sztuke.

tylko takie diody SMD polutoj przewodami to jest male jak cholera,

zmienilem sobie w dvd na niebieska, zabulilem za nia 5 zeta :(

zreszta chyba u mnie w klawierce to by zwykle 3mm sie zmiescily, a one sa tansze ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie mi wpadła do głowy pomysł myśle ze zajebisty :-)

jakby pomalowac klawiaturę sprejem bezbarwnym który reaguje na swiatło ultrawioletowe i umiescyc 2 ledy takie to myśle ze efekt byłby nie tylko zajebisty ale nawet coz więcej co o tym myślicie???

mnie sie podoba, tylko nie wiem gdzie ja znajde takiego sprey;a i diody UV ...

ja bym sobie pomalowal ta obudowe od srodka pod klawiszami, dioski w srodku i by sie lux swiecilo dookola :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie robie moda klawietury maluje na ciemny szary a pod klawiszami aluminiowo dodaje zielone diody a przy strzalkach zolte robilem male testy i fajnie wyglada do tego dioda w enterze i dwie w spacji:) jak skoncze to opisze dokladnie jak to zrobilem.

ale dioda w klawiszu czy pod klawiszem?

czekam(y) na fotke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez myslalem o podswietleniu swojej klawierki na niebiesko.

niestety mam ten sam problem - nie wiem jak.

myslalem o tych swiecących cieniutkich przewodzikach z 4max'a ale ...(...) :P

diod tez nie ma za bardzo jak tam zamontowac :/

oj wydał byś na to sporo kasy... niebieskie diody są koszmarnie drogie... :evil:

jest to do wykonania ale to by była duż robota: wiercenie w klawiaturze 10 m kabla itp... bez przeady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj wydał byś na to sporo kasy... niebieskie diody są koszmarnie drogie... :evil:

jest to do wykonania ale to by była duż robota: wiercenie w klawiaturze 10 m kabla itp... bez przeady

Dlaczego sporo? Ja placilem za 3mm LEDy 3 zeta (mocno swieca), tak samo za 5mm (tez mocne) A efekty na Mojej niewielkiej stronce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod klawiszem miesci sie spokojnie dioda 3 milimetrowa a i koszt nie jest duzy, bo ze 20gr (chociaz czesto widzialem po 50gr!)

mozna w ten sposob kazdy klawisz podswietlic od spodu

duzym problemem jest sprawa zasilania i rozmieszczenia kabli :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5mm ultrajasne po 2,5 zeta kupilem, 3mm gosciu w sklepie mowil ze w podobnej cenie miewał ...

narazie najprawdopodobniej moja klawiera pozostanie niepodswietlona. chyba pomaluje jej białą część na czarno... powinna sie ladnie komponowac z szarym i pomaranczowymi dodatkami ... a kiedys jak wpadne na jakis pomysl to moze zabłyśnie do mnie pięknym niebieskim światełkiem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie zastanawiam czy w ogole cos kombinowac czy nie

ciezko by bylo z okablowaniem tych wszystkich diod, bo musza byc polaczone rownolegle z wiadomego powodu

co do niebieskich diod to mam zamiar wstawic jakies zamiast tych co sa (caps, num i scroll). ale jak zobaczylem cene takich - 3,60zl - to podziekowalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie wpadlem na dosc ciekawy pomysl oswietlenia klawy.

Wiadomo ze plexi "przewodzi" swiatlo. Jezeli sie je zarysuje i podswietli z boku to widac gdzie jest rysa. Mozna wiec pod klawisze dac plexi wypiaskowane, brzegi pozaklejac folia aluminiowa zeby odbijalo swiatlo i wystarczy tylko pare diodek do podswietlenia tego wszystkiego :D

Napiszcie co o tym sadzicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w teori brzmi nieźle ale wydaje mi się że w praktyce nie będzie już tak łatwo

Jedyny problem moze byc z umiejscowieniem diodek ale mozna zastosowac SMD i np. 1mm plexi i juz nic nie trzeba przerabiac w klawi. Jezeli chcialo by sie zastosowac jakas grubsza plexi to wtedy jest juz problem bo trzeba cale mocowanie klawiszy dorabiac a tak to mozna nawet pod klawisze wsadzic :D

Moze tez i to niedzialac bo nie bedzie mozna np. klawisza wcisnac ale wystarczy dac jakas podkladke miedzy te gumki a klawisze i juz bedzie git :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko jak rozwiązałeś zasilanie albo jak rozwiazac ciagnac kable do zasilacza?? Zero mobilnosci z kompem :(((((

Zasilanie: mam zasilacz osobny, chodzi na 6V 500mA, 18 LEDow wyrabia :)

Do komputerowago zasilacza nie probowalem, bo nie przyszlo mi to do glowy nawet LoL ,a poza tym spieszylem sie. Mam kompa podswietlonego z MOLEXa na 5V czterema LEDami, i hula niezle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety.

Nie wpadlem jeszcze na inne pomysly...

Chyba ze niewielkia akumulatorek schowany w klawiaturze, albo bateria sloneczna (nie no! smieje. Po co komu taka bateria jak to ma byc w nocy widac :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak sobie mysle bo tez mam klawe IBM rapid II i tak sobie wymyslilem ze monaby bylo plekse wyciac w postac prostokątu ktory by byl polozony na zewnatrz klawiszy i dac po 2 diody na strone (plekse oczywiscie przeszlifowac)

-------------------------------------------------------

I OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOI

I OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO I

-------------------------------------------------------

ta zewnatrzna ramka to ta plekski (tak dla wyjasnien)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi