Skocz do zawartości
Gość wodnikpl

Komp Mi Muli ;/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam powazny problem, mianowicie komp mi tak strasznie muli i nie wiem co jest grane. Skanowalem kasperskym i wsystko usnalem to co tam wykrylo, potem ad awarem, potem czyscilem rejestr easy cleanerem i xp repair pro a na koniec diskeeperem zdefragmentowalem partycje z winda, ale nic nie pomoglo dalej mi tak strasznie muli. W winampie muzyka sie zacina czesto a myszka mi sie zacina bardzo ;/ w idlu. Co mam robic ? Czy bez formata sie nie obejdzie jakos ?? Pomocy !

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parę postów wcześniej był podobny problem, piszesz w idle ?? sprawdź użycie procesora w idle i powyłączaj podejrzane procesy ze startup'u, też miałem ten problem, użycie procesora w idle 40-60 % komp mulił jak diabli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisane objawy mogą też świadczyć o bad sectorach na dysku , ale to chyba w ostateczności , najpierw sprawdż to co wyzej.I jeszcze przypomniało mi się , sprawdż czy masz włączone DMA w kanałach IDE w menadzerze urządzeń.

Edytowane przez David666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wodnikpl

parę postów wcześniej był podobny problem, piszesz w idle ?? sprawdź użycie procesora w idle i powyłączaj podejrzane procesy ze startup'u, też miałem ten problem, użycie procesora w idle 40-60 % komp mulił jak diabli.

w idlu uzycie proca jest w normie, i nic mi nie wykorzystuje calkowitej ilosci pamieci. w moich przypadku (mam 256 mb ram) ilosc wolnej pamieci to 145 mb ;/.

Opisane objawy mogą też świadczyć o bad sectorach na dysku , ale to chyba w ostateczności , najpierw sprawdż to co wyzej.I jeszcze przypomniało mi się , sprawdż czy masz włączone DMA w kanałach IDE w menadzerze urządzeń.

sprawdzalem hdd regeneratorem i nie wykrly zadnych bad sectoro. BTW gdzie dokladnie wlacza sie te DMA ? Zreszta nigdy tam nie grzebalem i wszystko bylo OK. Pomozcie !!

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DMA sprawdza się w Menedżerze urządzeń (Mój komputer->PPM->Właściwości->Sprzęt->Menedżer Urządzeń->Kontrolery IDE...->Podstawowy/Pomocniczy kanał->Właściwości->Ustawienia zaawansowane). Powinno być DMA. Co do mulenia to polecam przeczyścić kompa podstawowymi programami jak Ad-Aware i SpyBot.

Edytowane przez unreality

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Omg :mur:

"Skanowalem kasperskym i wsystko usnalem to co tam wykrylo, potem ad awarem,"

Moglbys chociaz przeczytac jego post?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już o tym w innym topicu ale napisze tutaj bo jak narazie nie otrzymałem odpowiedzi, też mi strasznie komp mulił podczas kopiowania plików z DVD na dysk i okazało się że mam włączony tryb PIO dla napędu, i w żaden sposób nie moge zmienić na DMA, wie ktos co może być nie tak? Dodam, że taśma raczej sprawna bo niedawno wymieniałem platforme i jest nowa....

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodem może być:

- padający/za słaby zasilacz

- sterowniki do płyty

- tryb pracy dysku

- uszkodzona/niedociśnięta taśma dysku

- program/skaner działający w tle

Generalnie co zrobiłeś, że zaczęło się tak robić?

Tylko mi nie mów, że DVD i dysk są na tej samej taśmie.

Spróbuj odinstalować Kasperskiego :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodem może być:

- padający/za słaby zasilacz

- sterowniki do płyty

- tryb pracy dysku

- uszkodzona/niedociśnięta taśma dysku

- program/skaner działający w tle

Generalnie co zrobiłeś, że zaczęło się tak robić?

Tylko mi nie mów, że DVD i dysk są na tej samej taśmie.

Spróbuj odinstalować Kasperskiego :]

- zasilacz ok. napięcia sprawdzone miernikiem

- kilku tygodni są te same i wczesniej chodziło dobrze

- dysk chodzi na Ultra DMA 6

- kupiona ok miesiąca temu, nie ruszana od momentu założenia, dociśnięta

- tylko antivir, jak go wyłącze i tak jest to samo

Dysk i DVD są na osobnej taśmie, nic nie zrobiłem góra 2 dni temu było wszystko ok. Od wczoraj nie używam napędu bo podczas kopiowania czegokolwiek nie idze normalnie użytkowac komputera. :/ Dodam, że nie instalowałem ostatnio żadnych programów.

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj na innym profilu w Windows. Jeśli będzie OK, to jakiś program.

Jeśli nie pomoże, to próbuj awaryjny. Jeśli będzie OK, to sterowniki do czegoś lub jakiś program. Jeśli w awaryjnym będzie to samo, to problem sprzętowy lub ustawień bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trybie awaryjnym zarówno dla dysku jak i dla DVD jest tryb PIO...

EDIT: Odświeżam temat, może ktoś będzie maił pomysł na rozwiązanie mojego problemu...

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wodnikpl

mam takie ustawienia:

SCREEN

prosze pomozcie bo tak sie myszka czasem zacina ze sie normalnie pracowac na pc nie da ;/

Zreszta wydaje mi sie ze to nie wina kasperskiego bo on nie jest ciagle w trayu. ja go wlaczam tylko wtedy jak potrzebuje... wlaczony jest ciagle zone alarm ale to raczej tez nie jest jego wina.

Edytowane przez wodnikpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie ustawienia:

SCREEN

prosze pomozcie bo tak sie myszka czasem zacina ze sie normalnie pracowac na pc nie da ;/

Zreszta wydaje mi sie ze to nie wina kasperskiego bo on nie jest ciagle w trayu. ja go wlaczam tylko wtedy jak potrzebuje... wlaczony jest ciagle zone alarm ale to raczej tez nie jest jego wina.

Ja miałem to samo, odinstaluj kontroler i zainstaluj jeszcze raz u mnie pomogło.

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi