Skocz do zawartości
ToXic^^

Możliwości Highscreena Ms 1997 Dx

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten monitor ok 2 lata ... od kiedy zajmuje się trochę bardziej na poważnie gamingiem,zaczęły się liczyć odswieżania ekranu w wysokich rozdzielczościach (tuteż 100 hz przy 1024/768 to minimum).

Zacząłem więc przyglądać sie mojemu sprzętowi .... sterów nie da się znaleść na google ani na forach,

więc jaki sens je robić power stripem w moim przypadku,gdyz tam ustalam sam jakie ma parametry ...a ja chce znac jego naturalne.Chcę z niego wyciągnąć 100 hz w bezpieczny

sposób przy 1024/768 . Nie wiem czy to możliwe bez sterów ?

Odpaliłem monitor na 5 min( nie dłuzej w obawie przed jego zgonem) w 100 hz po włączeniu trybu pokazywania częstotliwości odswieżan ukrytych dla monitora . W menu monitora rzeczywiscie było pokazane 100 hz ... aczkolwiek kilku ludzi z zagranicy twierdzi że może wtedy umrzeć w każdej chwili.

Co o tym myślicie ? Ktoś już tak robił ?

Pozdro dla adminów i forumowiczów

<< im new here >>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o maksymalną monitora. Generalnie jeśli ma 95 khz to w 1024x768 przy 100 hz ( 81,5 khz ) nie będzie "nadwyrężony" .

No więc tak : power strip mówi że przy odczycie danych z rejestru 75 khz a przy odczycie prosto z monitora 98 :P oba przy rozdziałce 1600/1200

Miałem ten monitor, robi 100Hz w 1024x768 i 85Hz w 1280x1024, 1600x1200 przy 75Hz więc całkiem przyzwoicie, zbudowany na kineskopie samsunga.

A zrobiłeś to bez sterowników (100hz w 1024/768) i czy użyłeś trybów ukrytych dla monitora? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem stereowniki ze stronki Vobisa, nie mam tam jednak 1997DX i trzeba lekko modyfikowac ini, jednak miałem dostępne 100Hz w 1024x768 przy odświerzaniach które były rozpoznawalne jako obsłuhiwane przez monitor ( nie tryby ukryte)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem stereowniki ze stronki Vobisa, nie mam tam jednak 1997DX i trzeba lekko modyfikowac ini, jednak miałem dostępne 100Hz w 1024x768 przy odświerzaniach które były rozpoznawalne jako obsłuhiwane przez monitor ( nie tryby ukryte)

Hmmm nie bardzo wiem co i jak .... nie masz już ich ? A nie wiesz czy to nie zaszkodzi mu jak użyje ukrytego trybu ? W koncu tak czy siak obłusguje tę rozdzielczość mechanicznie ;((((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nawet w specyfikacji monitora masz podane takie wartości odświerzania jakie Cię interesują, ja używałem cały czas 1280x1024 i było OK aż po 4 latach monitorek umarł bo padł mu układ od wysokiego napiecia i nie opłacało sie naprawiać. Tyle ze ta awaria miała nie wiele wspólnego z częstotliwościa odświerzania.

Moim zdaniem to szukasz dziury w całym, ustaw to co Cię interesuje i ciesz sie komfortową pracą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi