Skocz do zawartości
RAFHI

Rożnica W Szynach 128 Bit A 256 Bit

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm od dluzszego czasu jestem nakrecony na kartę palita 6800gs 128mb i 128bit mam takie fundusze a na odpowiednika za 700zl palita mnie poprostu nie stac , i tu powstaje moje pytanie jaka jest konkretna roznica w wydajnosci? jak ją odzcuje ? wiem ze szerokosc szyny im wieksza tym lepsza poniewaz nie bedzie powodowac jakis skrajnych spadkow fpsow ale co wy o tym sadzicie ? macie moze jakies porownanie 128 bit vs 256bit? rowniez chetnie uslysze opinie tych ktorzy juz te karte posiadają albo maja 128 bitową , i jeszcze jedno a moze mam kupic za 600zl modowana ati x800 gto na 16potokow jak wyglada wtedy sprawa 3d markow ?i jaka roznice w stosunku do tego palita uzyskam?

p.s caly temat o tym palicie czytalem ale nie dalo mi to jednoznacznej odpowiedzi wiec wrzucam tutaj bo nie jest to stricto pytanie o tę kartę z gory thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

to chodzi o karte na agp? ^^

roznica jest taka ze 256bit to jest 2 razy wieksza szyna czyli 2 razy wieksza przepustowosc pamieci ^^

jak kupujesz 6800gs to tylko na szynie 256bit

a jesli to ma byc karta na pci-e to zainwestuj 580zl w GF Galaxy 7600gs 128mb/128bit na kostkach 1.2ns :D

edit//

ten 68gs powinien byc o WIELE szybszy od x800gto... przynajmniej w smarkach ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

128 bit to ma seria 6600 a nie 6800.

Tak jak napisał poprzednik, na pci-e najlepszy pod względem cena/wydajnosc jest 7600 GT, czasami pod względem wydajnosci wypada nawet lepiej od 6800 GT/Ultra i nie potrzebuje tyle prądu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie ma jakichś kastratów 6800 128 bit ?

szyna jest ważna jeżeli pamieci nie mają ogromnej szybkości jak 76GT trzeba to uzupełniać szyną 256 bit

inaczej kończy sie jak z 73gs które ma katastrofalną wydajność z szyną 64 bit

IMO albo 76 gs galaxy + zalman albo wyzej już tylko karta 256 bit

Edytowane przez kvasek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm od dluzszego czasu jestem nakrecony na kartę palita 6800gs 128mb i 128bit mam takie fundusze a na odpowiednika za 700zl palita mnie poprostu nie stac , i tu powstaje moje pytanie jaka jest konkretna roznica w wydajnosci? jak ją odzcuje ? wiem ze szerokosc szyny im wieksza tym lepsza poniewaz nie bedzie powodowac jakis skrajnych spadkow fpsow ale co wy o tym sadzicie ? macie moze jakies porownanie 128 bit vs 256bit? rowniez chetnie uslysze opinie tych ktorzy juz te karte posiadają albo maja 128 bitową , i jeszcze jedno a moze mam kupic za 600zl modowana ati x800 gto na 16potokow jak wyglada wtedy sprawa 3d markow ?i jaka roznice w stosunku do tego palita uzyskam?

Podaj moze link do karty, na ktora jestes nakrecony, ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz lepiej wez 7600 GS@GT bo ten 6800 GS z 128 bitowa szyna to jakies nieporozumienie. Tak waskie gardlo i do tego wydajnosc a cena.

Ten polknie na sniadanie tego 6800 GS...

http://www.allegro.pl/item113423812_galaxy...mb_1_2_ns_.html

Połknąć to połknie, ale nie wiemy czy karta ma być na AGP czy na PCI-e :P ale imo jak ma być na PCI to lepiej dopłacić 30zł i wziąć wersję z Zalmanem. :)

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz lepiej wez 7600 GS@GT bo ten 6800 GS z 128 bitowa szyna to jakies nieporozumienie. Tak waskie gardlo i do tego wydajnosc a cena.

Ten polknie na sniadanie tego 6800 GS...

http://www.allegro.pl/item113423812_galaxy...mb_1_2_ns_.html

co to z gadanie ? a w 7600 z linka nie ma 128bit? u niego to co SZEROKIE gardlo?... nie piszcie nic o 128bitach bo sa bardzo dobre rodziny kart 6600gt/7600gt ktore mimo 128 bit w swojej klasie cenowej (6600gt na agp kilka miechow temu oczywiscie) byly bardzo dobre.

Tu wystarczy napisac ze w danej cenie jest lepsza karta/nowsza technologia ktora mimo 128bit bedzie bardzo dobrym rozwiazaniem, NIe wypisujcie w kolko waskie gardla waskie gardla...bo potem to wygladac moze jak akcja z 64bit vs 128bit.... i ktos zielony w temacie ( autor np) pomysli ze taka karta 128bit to jzu totalny kastrat i do [gluteus maximus]...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz w zależności od gry , aplikacji wiec od 20 - 30 % , ale na pewno nie o połowę szybsze ;) jeszcze trzeba <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwagę rozdzielczosc , im wyższa tym różnica miedzy 256 a 128 bit jest znacząca.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi