Skocz do zawartości
Martinii

Obudowa Zasilacza Z...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rafifeo

raczej nie mozna :)

moze byc fajnie :)

potem to pomalowac jakas farba UV... :D *

jest tylko maly problem <_< jak zamontujesz wentyl? jakies usztywnienie z metalu by sie przydalo ^^

* ...i do tego zasilacz by sie mniej grzal :D

Edytowane przez rafifeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie mozna :)

moze byc fajnie :)

potem to pomalowac jakas farba UV... :D *

jest tylko maly problem <_< jak zamontujesz wentyl? jakies usztywnienie z metalu by sie przydalo ^^

* ...i do tego zasilacz by sie mniej grzal :D

Usztywnienie na wentyl? Siatka jest stalowa i mysle, ze zadnego usztywnienia nie musialoby byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może poszukaj czegoś takiego:

Dołączona grafika

Imo wygląda o niebo lepiej niż siatexy, a i wytrzymalsza pewnie jest.

Nazywa się toto blacha perforowana i może mieć oczka jakie chcesz (link orientacyjny ;)). Przy odrobinie szczęścia nie będziesz musiał nawet wiercić otworów na śruby :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

a ja mysle ze to nie zda egzaminu jak trzeba.

Przykład: PSU chłodzony jednym coolerem 12cm, dmuchający od domu. Te powietrze zamiast ulatywac poza bude bedzie rozchodzic sie po budzie, podwyrzszajac temp. innych podzespołów.

Tak przynajmiej ja to widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozostaje jeszcze kwestia promieniowana jakie emiutuje nieekranowany zasilacz kHz moga niekorzystnie wplynac na czesc sprzetu w budzie jak i na glosniki oraz monit ;] ale to takie gdybanie ;]

ps juz ktos cos takiego na forum probowal zrobic ;)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozostaje jeszcze kwestia promieniowana jakie emiutuje nieekranowany zasilacz kHz moga niekorzystnie wplynac na czesc sprzetu w budzie jak i na glosniki oraz monit ;] ale to takie gdybanie ;]

Kiedyś miałem zasilacz bez obudowy przykręcony, do dołu budy, i niczemu, ani nikomu (poza mną kiedy grzebałem w budzie przy załączonym kompie :mrgreen: ) to nie zaszkodziło, tylko że to był jakiś codeshit czy coś podobnego, z moim tagankiem nigdy na coś takiego bym się nie odważył :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może poszukaj czegoś takiego:

Imo wygląda o niebo lepiej niż siatexy, a i wytrzymalsza pewnie jest.

Nazywa się toto blacha perforowana i może mieć oczka jakie chcesz (link orientacyjny ;)). Przy odrobinie szczęścia nie będziesz musiał nawet wiercić otworów na śruby :D

W Casroramie arkusz takiej blachy kosztuje ~100zl :-?

EDIT:

Zakaz cytowania obrazków.

Regulamin się kłania ;)

Romek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama siatka (stalowa/aluminiowa - ogólnie metale) takie promieniowanie niweluje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem juz taką bude.

2210479[/snapback]

a ja mysle ze to nie zda egzaminu jak trzeba.

Przykład: PSU chłodzony jednym coolerem 12cm, dmuchający od domu. Te powietrze zamiast ulatywac poza bude bedzie rozchodzic sie po budzie, podwyrzszajac temp. innych podzespołów.

Tak przynajmiej ja to widze.

Tutaj faktycznie się trzeba zastanowić. Coś mi się wydaje że jeżeli byłoby z wentylatorem tak jak piszesz, to mogłoby wdmuchiwać powietrze z powrotem do obudowy.

A z kolei jeżeli pod nóż pójdzie topower z podpisu, to może wciągać powietrze z całej budy i wydmuchiwać na zewnątrz bez problemu ;)

Sama siatka (stalowa/aluminiowa - ogólnie metale) takie promieniowanie niweluje

Klatka Faradaya? :>

Edytowane przez MareCeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przerabiam mojego Tai-Chi stosując taka blachę (perforowaną aluminiową).

Wrzucam na chłodnice 4 wentylatory 120 i grill z niej zrobię, znalazłem z dosyć dobrym współczynnikiem przepuszczalności. Do tego wymienię przednie zaślepki na tą siateczkę (czarną) na tle szczotkowanego aluminium (srebrnego). Też zastanawiałem się na przerobieniu zasilacza, ale jeśli bym już zdecydował to większość z litej blachy i tylko w miejscach gdzie są wentyle wrzuciłbym perforowaną aby utrzymać prawidłową cyrkulacje powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co mi wiadomo to siatex lepiej tłumi pole elektromagnetyczne niż płaska blacha :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie chyba nazywalo "klatka Faradaya"? Cos tam bylo o stosunku srednicy oczek w siatce do dlugosci tluionej fali, ale nie chce mi sie szukac to raz, a dwa ze to i tak poroniony pomysl rozmawiac o niekorzystnych wplywach czegos takiego jak zasilacz na cos takiego jak komputer w momencie gdzie u 90% z nas za audio odpowiada jakis konkretny wzmacniacz i solidne kolumny, a pietro nizej/za sciana/obok kompa* dziala monitor/telewizor/kuchenka mikrofalowa/inne cuda robiace duzo szumu w materii szkodliwych pol*

*niepotrzebne skreslic

Taka jest moja opinia.

Edytowane przez Carl0s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a przede wszystkim telefony komórkowe :) Choć kuchenka mikrofalowa ma większą moc :D.. mi przez scianę obrazem na monitorze rzuca jak ktoś włączy.. Myślałem że to przez sieć 230VAC ale po odsunięciu monitora od ściany efekt zniknął :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co kojarze jak sie uczylem kompatybilnosci elektromagnetycznej ostatnio to wszelkie otwory (rowniez funkcyjne ,np na kabel) wplywaja na zwiekszenie sie poziomu zaklocen. Chodzilo o cos w rodzaju 'wyplywania pola elmg', nie pamietam dokladnie, nie mam materialow pod reka. Ale szczerze to sadze ze w niewielkim stopniu moze miec wplyw na dzialanie kompa...No ale trzebaby sprawdzic ;)

Komp to w ogole powinien byc zasilany z osobnej linii zasilajacej, odpowiednio zabezpieczonej, z osobnymi uziemieniami :razz: :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadal uwazam ze to jest pitu-pitu. Taka dyskusja na temat w zasadzie niewiadomoczego, a podejrzewam ze sama siec 230V wam cuda robi i polowa z was nawet nie ma stabilizatora napiecia, bolca w gniazdku do ktorego komp jest podpiety, czy o porzadnej jakosci listwie juz nie wspominajac...

Takze zastanawianie sie czy zdjecie obudowy z zasilki i zastapienie jej siatka stalowa/siatka alu/jakakolwiek siatka jest pozbawione calkowicie sensu.

I w zasadzie to kolega Martini nie o to pytal zdaje sie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Kolega Martinii nie pytal o to, bo jego tematem pracy magisterskiej byl "Najnowsze poglady dotyczace oddzialywania pola elektromagnetycznego na organizm czlowieka i urzadzenia techniczne" i w tym aspekcie kolega Martinii jest spokojny ;)

Na razie sa 2 problemy:

1. skad TANIO skombinowac blache perforowana (w Casto ~100zl za arkusz)

2. Jak ja powyginac ladnie - jak zrobic katy proste.

Ad. 1 Moglbym kupic ta siatke tuningowa z Allegro... Rozwaze to.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Kolega Martinii nie pytal o to, bo jego tematem pracy magisterskiej byl "Najnowsze poglady dotyczace oddzialywania pola elektromagnetycznego na organizm czlowieka i urzadzenia techniczne" i w tym aspekcie kolega Martinii jest spokojny ;)

Na razie sa 2 problemy:

1. skad TANIO skombinowac blache perforowana (w Casto ~100zl za arkusz)

2. Jak ja powyginac ladnie - jak zrobic katy proste.

Ad. 1 Moglbym kupic ta siatke tuningowa z Allegro... Rozwaze to.

Pozdrawiam

A może spróbuj z tą siatką tunningową na szkielecie z kątowników aluminiowych (kumpel takie kupił - zdaje sie 2 metry za 30zl + siatka za 20zl) i masz zasilke. A poza tym na kątownikach sztywne by to było

Moim zdaniem fajnie by wyszło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak powyginać... jeśli nie dysponujesz zaginarką pzremysłową.. kładziesz toto na stół... przykręcasz z wierzchu deskę ściskami, na wystającą cześć kładziesz 2 deskę i napierasz młotkiem równomiernie.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuję olac kolego martini wszelkie "Ciastoramy" i inne "Praktykery".

Znajdz raczej jakis konkretny sklad z prefabrykatami z metalu (cos ala nieistniejaca juz siec o nazwie "Żel-metal", bedzie taniej, przyjemniej i jeszcze potna Ci to na gilotynie idealnie do kata prostego). Troche wysilku na gogle i na bank znajdziesz adresy w Poznaniu. A co do giecia to jakikolwiek zaklad slusarski czy nawet blacharki samochodowej dogna Ci to za przyslowiowe piwo (choc nie wiadomo do konca z poznaniakami...wiadomo - pyry zamiast mozgu... :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi