Skocz do zawartości
Prestig

Piii 1000mhz Czy Celeron 1200 Tualatin

Rekomendowane odpowiedzi

No ale zacznijmy może od tego na jaką płytę.... Jak na taką co obsługuje FC-PGA2 to się nia ma co zastanawiać - brać Celine. Ale jak załóżmy masz BX440 lub jakiegoś i815/i815E to by trzeba było zrobić moda.

Osobiście bym jednak bardziej polecał Celerona 1100A (oznaczenie "A" w Celeron'ach 1000 i 1100 oznacza właśnie że to Tualatin, bo Coppermine'y też tak taktowały), bo biorąc pod uwagę chociażby obecną pogodę to łatwiej go będzie podkręcić na 133Mhz. Ja sprawdzałem już 3 Tualatiny 1200Mhz i w sumie problemy ze stabilnością zaczynają się powyżej 1500Mhz. Co prawda mam w sygnaturce 1600 ale właśnie musiałem zmniejszyć o 100 bo się sypało (nie ma się co sugerować nawet dobrą serią bo mozna umoczyć, testowałem SL5Y5 i był niestabilny nawet przy FSB wyższym niż 120Mhz).

Jeżeli nie będziesz podkręcać tego Tulipanka to o ile Pentium bedzie na 133Mhz to różnicy nie będzie raczej żadnej. Może to troche niejasno napisałem, zatem przedstawmy takie wydajnościowe równanie:

Pentium III Coppermine 1000Mhz/256kB L2 Cache/133Mhz FSB = Celeron Tualatin 1100 lub 1200Mhz/256kB Cache/100Mhz FSB, ale jak będzie kręcony to wydajność znacznie podskoczy.

Powodzenia

Edit:

No teraz w sygnaturce zmieniłem proca, czyli jednak mam 1.6Ghz. Wszystko zależy od farta, nie ma co liczyć na dobrą serię.

Edytowane przez Intel Inside Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...