PiotrekG Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 (edytowane) Witam, Posiadam kartę Radeon x600. Od jakiegoś czasu mam problem z artefaktami, pojawiają się one praktycznie w każdej grze i po jakimś czasie gry (czasami po kilku sekundach) cały system się wiesza:/. Artefakty, które się pojawiają to głównie trójkąty (mrugające), które dosyć często są rysowane w różnych miejscach ekranu, czasami kolory tekstur są także niepoprawne. Zainstalowałem ATITool i po włączeniu szukania artefaktów podczas testów wykrywane są ich ogromne ilośći:/. Probowałem instalować różne sterowniki, na najnowszych Catalyst i najnowszych Omegach jest ten sam problem. Wyłączenie opcji Fast Writes też nie pomaga. Problem pojawił się jakiś miesiąc temu bez wyrażnego powodu:). Kiedyś wszystko ładnie chodziło, nie było żadnych artefaktów a teraz nie można włączyć żadnej gry bo wszystko się wiesza przez te artefakty. Prosze o pomoc. Może ktoś ma jakiś pomysł co może powodować te artefakty? Pozdrawiam Edytowane 4 Lipca 2006 przez PiotrekG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kvasek Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 (edytowane) może powodować te artefakty?temperatura na zewnątrz ale patrząc po tym co piszesz pewnie karta jest uwalona na gwarancje z nią :wink: ps. powiem ci coś w tajemnicy: kazdy super nowy nawet sprzęt ma na tym forum temat- jeżeli bez powodu powielasz tematy lamiesz regulamin :] Edytowane 4 Lipca 2006 przez kvasek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Primo podaj konfig. Secundo - miesiac temu? Co zmieniles. Swoja droga przejzyj temat 9600 Pro / Xt bo karty sa bardzo powiazane ze soba [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekG Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 (edytowane) Zanim założyłem ten temat czytałem na forum podobne wątki ale większość z nich dotyczy problemów z podkręcaniem karty a moja karta nie jest podkręcana. To tak, żeby nie było że zakładam wątek bez wcześniejszego przeglądania forum:). A wracając do tematu wątku :), to nie sądzę żeby problem był z przegrzewaniem się karty. Mam teraz otwartą obudowę a karta nie jest gorąca podczas pracy, po zawieszeniu się systemu też nie parzy (aczkolwiek od jakiegoś czasu wentylator na karcir mi czasami hałasuje, ale hałasował już dawno temu i wtedy wszystko było w porządku). Przed chwilą wyjąłem kartę i wyczyściłem ją z kurzu ale to także nic nie dało. Tutaj są zdjęcia moich artefaktów w ATITools (może to coś pomoże): http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf71293/ATI/art1.jpg http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf71293/ATI/art2.jpg http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf71293/ATI/start.jpg Obraz powinien wyglądać mniej więcej tak jak w pliku start.jpg. Podczas testów w ATITools artefakty pojawiają się na całym ekranie. Podczas normalnej pracy nigdy się to nie zdarza i artefakty są tyko w grach i czasami w progmach graficznych. Problemy jak już mówłem zaczęły się jakiś miesiąc temu, nie wiem czy to ma jakiś związek ale wtedy zainstalowałem program do tworzenia grafiki 3d: Endorphin (http://www.naturalmotion.com/pages/products.htm) i wtedy pierszwy raz zauważyłem te artefakty. Program wieszał się po jakimś czasie pokazując ładny ekran pełen kolorowych artefaktów:). Potem zauważyłem, że to samo dzieje się w grach (np Q3). Mój sprzęt to: Athlon 3000+ 64bit ASUS A8N-SLI 1024 MB RAM TwinMos (2x512 dual channel) MSI Radeon x600 (na ustawieniach fabrycznych, nigdy nie był podkręcany) Mam nadzieję, że nie okaże się że karta graficzna jest uszkodzona :/. Edytowane 4 Lipca 2006 przez PiotrekG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 A jaki masz zasilacz?? Ja obstawiam w sumie uwaloną karte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekG Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 A jaki masz zasilacz?? Zasilacz jest raczej dość dobry: Chieftec 400W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Zasilacz jest raczej dość dobry: Chieftec 400W.Powinien dawać rade, więc leć do serwisu z kartą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekG Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Powinien dawać rade, więc leć do serwisu z kartą. Kurde, tego się obawiałem, to oznacza jechanie 100 km do serwisu :). Może uda mi się jeszcze sprawdzić tą kartę u kolegi. Jeżeli u niego też tak będzie to chyba nie ma wyboru :/. A może spróbować jeszcze starą dobrą metodę: format dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Watpliwa sprawa zeby to byla wina tego programu.Pytanie czysto techniczne - pamieci karty parza? Probowales obnizyc taktowania karty o ~100MHz? Jakis wiatrak przy karcie? Moze po prostu sie grzeje dranstwo :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekG Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Moze po prostu sie grzeje dranstwo :unsure:Byłem prawie pewien, że się nie grzeje, ale obniżyłem taktowanie pamięci o 60 MHz i artefakty zniknęły całkowicie :). Taktowanie karty zostawiłem bez zmian, czyli wychodzie na to, że pamięć się grzeje. Problem wystapił ok. miesiąc temu i akurat wtedy zrobiło się gorąco na dworze, to może tłumaczyć czemu problem wtedy się pojawił (dziwne jest tylko to, że w tamte wakacje wszystko chodziło bez problemu :/). Na karcie mam standardowy fabryczny wentylator a pamięci nie są chłodzone. Będę musiał chyba pomyśleć o jakimś dodatkowym chłodzeniu. Może ktoś coś doradzi? :) Wielkie dzięki za pomoc! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Galeria GFX ;] Jedna sprawa - bez przerostu formy nad trescia :arrow: Standardowe chlodzenie rdzenia + aluminiowe radiatory ( karta ma pewnie pamieci TSOP ) i dobrze wentylowana buda. Albo xtreeme - miedz na rdzeniu, miedz na pamieciach a karte owiewaja 2 delty 80mm i predkosci obrotowej i przeplywie powietrza godnej jak nie Formuly 1 to przynajmniej rajdow WRC. I takim samym halasie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 (edytowane) coś nie gra. Ja mam x600pro i na rdzeniu mam domyslne taktowanie 405mhz. Daj na 400mhz i sprawdz, moze ktos kto miał ją przed tobą zapisał ustawienia OC w biosie. Moja to Abit vGuru PRPO-HDTV VIVO 256mb. EDIT: A pamieci u mnie sąna 256mhz. Zjedz z ustawieniami i sprawdz. JAK BEDZIE OK, to w Ati Tool jest opcja zgrania biosu z karty. Zgrywasz, odpalasz program RaBIT, i obnizasz taktowania w biosie który zgrałes z karty. Potem wgrywasz bios z nowymi taktowaniami i jest gut. Edytowane 14 Lipca 2006 przez mariush190 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...