Skocz do zawartości
99tomcat

Amd Dual-core Optimizer

Rekomendowane odpowiedzi

jak wyżej jak ktoś ma 2 jajowca najlepiej na am2(ale na s939 też niby działa ) niech zapusci to i sprawdzi wydajnosc...

http://www.amd.com/us-en/Processors/Techni...71_9706,00.html

Podobno do pelnego wykorzystania potrzebne będą nowe biosy ale jak nawet bez tego podniesie to wydajnosć systemu to czemu nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

OMG

to sie AMD popisalo :lol:

a wie ktos moze cos o sterownikach do s.A? jakies przyspieszenie by sie przydalo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje, ze ten P2 to jakias super tajny pre sample X2... i mam powody, zeby tak sadzic :D. Procek kreci sie jak poje... głupie (@490MHz bardzo stable:D ), ma odblokowany mnoznik.

Hmm jakby tu drugie jajko odblokowac? (a moze odrazu 3 i 4 :lol:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

kumpel powiedzial ze jak to zainstalowal to mu sie winda nie chciala odpalic :lol:

ma x2 3800+

btw ja tez mam p2 ale 350 :D plyta maks pozwala dac fsb 133 wiec za duzo to nie wyciagne :] procek leci na 500MHz. czy wiecei jak odblokowac w p2 mnoznik? :lol: (moze jakies stery od AMD? :lol:) tak wiem wiem.,.. nie da sie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesujace, ciekawy jestem jak to dziala bo nigdzie nie widze jakis wykresow.

btw. teraz po wejsciu conroe, AMD wyda jakies nowe procki czy tylko obnizy ceny? Bo cos slyszalem o jakiejs tajnej premierze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=32790

to chyba fakt, jedynie odpowiednich BIOSow brak (fajny rym;p)

No właśnie, może żeby działało potrzebne są nowe biosy?

A SLOVAKIAN FRIEND sent us a link to an AMD web site where a new utility can be found and downloaded.

It is the first improvement to Chimpzilla's dual-core offerings of a bundle, so expect a lot of software and BIOS updates coming in July.

Intended for all owners of dual-core processors, AMD Dual-Core Optimizer is a piece of software that allegedly improves gaming performance by bypassing Windows' API in some specific situations.

This utility helps that software access the RDTSC instruction directly, in order to correct the Time Stamp Counter on separate cores. It effectively keeps both cores working in parallel and reduces the differing video performance effects, or any other flaws that relate to timing situations in dual-core or upcoming multicore processors.

You can find and download the utility using our complementary L'Inq.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest poprawka usuwająca problemy z aplikacjami które źle działają na systemach 2 cpu

dokladnie. odpowiednik (bardziej dopracowany) latki wydanej przez M$ daaawno temu i nie ma tu mowy o zadnym dopalaniu.

moze jest to jakis wstep do czegos "lepszego", ale imho na jakies cuda i "czary z mleka" nie ma co liczyc. Jezeli chcemy dopalu, to trzeba bedzie sie przesiasc na Conroe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmmm, a co np z cionebench? jest jakas roznica w 1cpu czy xcpu? moze by ktos sprawdzil :>

Ta pomaga w wydajnosci tylko czesci programow wielowatkowych.

Dotychczas znane aplikacje ktorym to pomaga wymienione sa w temacie o X2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta pomaga w wydajnosci tylko czesci programow wielowatkowych.

Dotychczas znane aplikacje ktorym to pomaga wymienione sa w temacie o X2.

przeczytalem ten termat od postu 1087 do konca i nie ma tam zadnych programow..... czyli roumiem ze to cos daje tylkow am2.......

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytalem ten termat od postu 1087 do konca i nie ma tam zadnych programow..... czyli roumiem ze to cos daje tylkow am2.......

Myslalem o 1090 ale widze ze niewlasciwie zrozumialem znaczenie tej listy.

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2211445

Mysle ze wlasciciel jakiegos X2 powinien wyslac zapytanie do AMD o przyklady programow z ktorymi dziala optymalizacja.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anty HT to mit.... ktory sie nigdy nie spełni ?!

Reverse Hyperthreading to bzdura

Jakiś czas temu gruchnęła plotka, jakoby następne procesory AMD miałyby być wyposażone w technologie "reverse hyperthreading", czyli mówiąc po naszemu, procesor wielordzeniowy byłby widziany przez system jako jednordzeniowy. Niestety informacja ta okazała sie nieprawdziwa - firma nie planuje implementowania takiej technologii nawet w nadchodzącej, planowanej na przyszły rok architekturze K8L.

Jeśli popatrzeć na sprawę realnie, w tej chwili nie ma nawet zapotrzebowania na taka technologię, gdyż obecne systemy operacyjne radzą sobie nieźle z procesorami wielordzeniowym, a przyszłe będą radzić sobie prawdopodobnie jeszcze lepiej.

Tak więc, mamy kolejny materiał do pracy magisterskiej pod tytułem "Internet jako stuprocentowo wiarygodne źródło informacji".

Jak ten opitmizer, daje coś czy nie??? Wyglada że nie, ale nikt tu jednoznacznie nie wypowiedział się w tej sprawie.

Edytowane przez Jimmy007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi