marco Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Witam serdecznie, Poniważ w najbliższym będziemy testować sporo sprzętu do sieci głównie bezprzewodowych, chętnie bym usłyszał co Was szczególnie interesuje w przypadku tego typu urządzeń. Również jeśli znacie jakiś ciekawy Waszym zdaniem benchmark czy procedure testową która chcielibyście ujrzeć w artykule - zachęcam do komentarzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 (edytowane) Fajnie byłoby zobaczyć w akcji: nowego Linksysa WRT300N oraz stosunkowo nowy sprzet od Asusa, Gigabyte i MSI (nie wiadomo czego można się spodziewać po tych produktach, bo firmy te dopiero niedawno weszły w branżę routerów wifi) czyli : WL-520G http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26878 GN-BR01G http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20396 MSI Wireless Router 802.11g http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25347 Co do testów to można by zrobić jakiś pokazujący możliwości zabezpieczenia sieci. Chodzi mi o wykrywanie sieci i możliwość włamania się do niej. Edytowane 4 Lipca 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Tak jak kolega wyżej napisał- zabezpieczenia i wykrywanie samej sieci. Ponadto zasięg, czyli jak się ma rzeczywistość do tego co podaje producent. Fajnie by było przeczytać też trochę o "stabilności" samego sprzętu i stopniu trudności jego obsługi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Co do sprzętu to akurat tutaj chwilowo wielkiego wyboru nie mam - narazie pare urządzeń MIMO czyli pre-802.11n i porównanie tego do klasycznego 802.11g Faktycznie dziękuje za pomysł z zabezpieczeniami - myśle, że pokazanie w jak krótkim czasie można złamać WEPa może rzeczywiście być interesujące. Ze stabilnością - cóż tutaj będzie nieco gorzej bo jest to raczej paramert niekwantyfikowalny. Ale też postaram się pare subiektywnych odczuć na ten temat zawrzeć. Np takie że Planet'y często gubią połączenie w absurdalnych sytuacjach ;))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 4 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2006 Ja bym zwrócił przedewszystkim uwage na zasieg routerów bezprzewodowych, bo to co podaja producenci najczesciej daleko odbiega od rzeczywistosci. Takze bardzo wazna jest stabilnosc routera, bo niektore to potrafia sie zawiesic kilka razy dziennie, a inne beda pracowac bez problemu całe lata bez zadnych zwiech. Takze dosc wazne jest łatwosc konfiguracji, bo nie kazdy skonczył studia na kierunku sieci lan, i nie wie za co odpowiada ktora funkacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Tak jak przedmówcy, stabilność, stabilność i jeszcze raz stabilność. To według mnie najważniejsze kryterium wyboru routera, gdyż sprzęt super bezpieczny i super wydajny a często zawieszający się jest po prostu do bani i nie wart ani jednej poświęconej złotówki. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Warto jeszcze wspomnieć o dostępności nowszego firmware i trudności jego wgrywania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Warto jeszcze wspomnieć o dostępności nowszego firmware i trudności jego wgrywania. Co do dostępności to chyba musiał by to być jednak test długodystansowy. Tak 2 letni ;> Z wgrywaniem racja chociać akurat nie spotkałem się praktycznie nigdy z jakimiś szczególnymi problemami to można rzeczywiście zwrócić uwagę na nie które aspekty tej operacji. Niestety nie mam pod ręką jakiegokolwiek routera do którego był by rozwijany "alternatywny" firmware - w sumie postaram się wyciągnąć bo to ciekawy temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Ja sie nie spotkałem jeszcze z routerem z alternatywnym firmwarem. To jest raczej domena płyt głownych. Ale pomysł ze sprawdzeniem łatwosci wgrywania firmware'u wydaje mi sie dobry. Poniewaz w przypadku tych urzadzen jest to bardzo przydatna rzecz (wiem z doswiadczenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Ja sie nie spotkałem jeszcze z routerem z alternatywnym firmwarem. To jest raczej domena płyt głownych. Ale pomysł ze sprawdzeniem łatwosci wgrywania firmware'u wydaje mi sie dobry. Poniewaz w przypadku tych urzadzen jest to bardzo przydatna rzecz (wiem z doswiadczenia). To źle Ci się zdaje. Dzisiaj kupiłem LINKSYS WRT54GL. Przed chwilą zmieniłem Firmware na.....alternatywny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 (edytowane) Jeśli starczy Wam odwagi i cierpliwości to potestujcie Linksys'a WRT54GX v.2.0 Większej porażki nie widziałem: Router dostałem z firmwarem 2.00.8: Zauważone przeze mnie usterki, sprawdzone na dwóch kompach: - konsola routera nie działa pod Firefox'em tylko IE, Opery nie sprawdzałem - znaczny spadek wydajności przy włączonym WPA + AES - przy dużej liczbie sieci bezprzewodowych w zasięgu router wiesza się, nawala obsługa DHCP dla LAN'u i WAN'u. Co ciekawe w miejscach gdzie jest tylko 2-3 sieci pracuje prawidłowo - włączenie WPA powoduje niemożność komunikacja z karta WiFi Linksysa PCI Speedbooster - brak możliwości wyłączenia WiFi - problemy z pobraniem IP DNS'ów Wgrałem firmware 2.00.15 - działa konsola pod FireFox'em Reszty z powodu braku możliwości nie mogę sprawdzić, ale nie mam wyjścia - muszę z tym powalczyć. Lista oficjalnych usterek: Linksys- A Division of Cisco Systems, Inc. Release Date : March 17, 2006 Current Firmware : 2.00.15 Product PartNo : WRT54GX ver.2 Ver #. Date Description -------------------------------------------------------------------------------- 2.00.15 March 17, 2006 1. Fixed @home issue in Europe 2. Modified security option with NAT redirection option. 3. Fixed PAP2 connection issue 4. Fixed PPPoE reconnection with Belgacom issue. 5. Modified the help files. 6. Fixed some web interface incompatiblity with MACs using Safari. 7. Fixed issue with some voice capable devices. 8. Fixed Access restrictions using TCP and UDP at the same time. 2.00.11 Dec 21, 2005 1. Fixed a problem with PPPoE and PPTP MSS issue. 2. Fixed some typos in the User interface. 3. Fixed PPTP connection type MTU size having an issue with NAT. 4. Fixed problem with DHCP Server on the LAN side. 5. Fixed PPTP server will not work on the LAN side using port forwarding or DMZ. 6. Fixed in some cases where a 100Mbps connectivity went down to 10Mbps. 7. FIxed problem with WEP key length. 8. Fixed user interface for the wireless security WEP key display. 9. Fixed user interface for the LAN settings not taking into effect after saving settings. 10. Fixed setup wizard not saving the WEP key properly. 11. Fixed DoS log not starting properly. 12. Fixed issues using Access restrictions using MAC address or IP address not working properly. 13. Fixed Log time not saved properly. 14. Fixed problem with some older browswer not allowing to be upgraded. 15. Fixed status page where it shows connected, even when it is disconnected. 16. Updated switch and wireless module library. 17. Changed default for PPTP/PPPoE to keep alive for USA firmware. 18. Changed the CTS protection mode to disable by default. 2.00.8 Jul 19, 2005 1. Fixed where all ports were scanned as closed, not stealth 2. DMZ LED was not turning on and off when enabled and disabled. 3. Fixed security hole were the router's web interface can be access through 4. Fixed Static DNS does not work in DHCP and PPPoE mode. 5. Added TKIP+AES configuratioin for both PSK/Radius webpage. 6. Added Status Router page will update every 10 seconds. 7. Fixed Timezone had no effect in PPPoE, unless it was rebooted. 8. Fixed issue with associating when in a noise environment. 2.00.05 May 27, 2005 First release Dodam, że prywatnie posiadam Linksys'a WRT54GC, który poza małym zasięgiem i problemu, który rozwiązał upgrade firmware'u sprawuje się doskonale. Firmware naprawił problem z DHCP dla WiFi - laptop IBM T42 z kartą WiFi Intel 2200b/g nie potrafił pobrać danych z DHCP. Zanim wyszedł nowy firmware pomogło sztywne przypisanie IP, DNS'ów, bramki i subnetu. Problem z słabym transferem i zasięgiem został rozwiązany po przypisaniu odpowiedniego kanału dla WiFi. Z firmwarem 1.04.5 do ściągnięcia z FTP'a Linksys'a problemy znikają. Oprócz tego ten mały kompaktowy router nigdy się nie zawiesił pomimo ściągania z p2p dość dużych ilości danych przed desktopa. Chodzi non-stop i nie mam z nim żadnych problemów. A więc można zrobić porządny router za 250 zł, a za 560 zł już nie da (WRT54GX v.2.0). Żałuję, że nie wziąłem WRT54GX v.1.0 - ale już nie było. UPDATED: - Fajnie byłoby gdybyście zmierzyli transfer routerów WiFi w konfiguracji zapbezpieczeń: open, WEP, WPA, WPA+PSK+AES, WPA2. - zasięg WiFi j/w przy różnych konfiguracjach zabezpieczeń - ilość przeszkód w postaci ścian, które może pokonać zasięg WiFi routera - praca WiFi routera pod "stropem" tzn. router na parterze, komp testowy na pierwszym piętrze A ze sprzętu chętnie bym poczytał i zobaczył testy: - Linksys Wireless-N Broadband Router - WRT300N - Linksys Wireless-N PCI Adapter - WMP300N - Linksys Wireless-N PCMCIA Adapter - WPC300N - Linksys Wireless-G MIMO karta PCMCIA - WPC54GX4 - Linksys Wireless-G MIMO Router - WRT54GX4-EU - US Robotics ADSL2+ MAXg Modem/Router 9108 - US Robotics MAXg Wireless Range Extender - US Robotics MAXg Wireless PCMCIA Card - US Robotics MAXg Wireless PCI Card - 3COM OfficeConnect Wireless 11g Print Server (3CRWPS10075) - 3Com OfficeConnect 54 Mbps (11g/b) Wireless Cable/DSL Gateway (3CRWER100-75) Nie mówię o wszystkich, ale jak znajdzie w artykule tylko kilka będę bardzo zadowolony :) Edytowane 5 Lipca 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Ja sie nie spotkałem jeszcze z routerem z alternatywnym firmwarem. To jest raczej domena płyt głownych. Ale pomysł ze sprawdzeniem łatwosci wgrywania firmware'u wydaje mi sie dobry. Poniewaz w przypadku tych urzadzen jest to bardzo przydatna rzecz (wiem z doswiadczenia). Najpopularniejszym "modyfikowalnym" routerem jest Linksys WRT54G w rev. < 5.0 i WRT54GL czyli defacto WRT54G rev. 4 Dzisiejsze routery to nie takie proste i głupie pudełeczka. Wymieniony Linksys ma np procesor Broadcom BCM5352E @ 200 MHz, 16 MB RAMu 4 MB pamięci Flash. I wykorzystuje Linuxa (rev. 5 i wyższe mają mniej pamięci, wykorzystują VxWorks i posysają). Oczywiście są różne wersje dedykowanych "linuxów" dla tego urządzenia z dodatkowymi możliwościami - od sterowania mocą nadawania po np zaawansowane metody autentykacji użytkownika przydatne np przy tworzeniu hotspotów czy tworzenie bridge'y wirelessowych Istnieją też modyfikacje dla wielu modeli asus'a czy buffalo (głównie modele wykorzystujące układy Broadcom'a. Marvella i Atherosa chyba nikt jeszcze nie tykał) To źle Ci się zdaje. Dzisiaj kupiłem LINKSYS WRT54GL. Przed chwilą zmieniłem Firmware na.....alternatywny. OpenWRT czy coś innego ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 OpenWRT czy coś innego ;) ? Blisko.....HyperWRT....:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 To nie wiedziełem ze cos takiego istnieje. Bo np w przypadku mobo czy grafy no to zwieksza sie OC czy cos w tym stylu, a w przypadku routerów co daja tekie firmwary??? Lepsza stabilnosc, jakies błedy likwiduja?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 To nie wiedziełem ze cos takiego istnieje. Bo np w przypadku mobo czy grafy no to zwieksza sie OC czy cos w tym stylu, a w przypadku routerów co daja tekie firmwary??? Lepsza stabilnosc, jakies błedy likwiduja??większe możliwości konfiguracji (dodatkowe opcje do ustawienia itd.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 To nie wiedziełem ze cos takiego istnieje. Bo np w przypadku mobo czy grafy no to zwieksza sie OC czy cos w tym stylu, a w przypadku routerów co daja tekie firmwary??? Lepsza stabilnosc, jakies błedy likwiduja?? Przecież napisałem w poście #12... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 To nie wiedziełem ze cos takiego istnieje. Bo np w przypadku mobo czy grafy no to zwieksza sie OC czy cos w tym stylu, a w przypadku routerów co daja tekie firmwary??? Lepsza stabilnosc, jakies błedy likwiduja?? Oooo rany... No oczywiście, że są robione po to aby ulepszyć, uwydajnić zwiększyć możliwośći. Ale co ja tam będę pisał. Dam Ci przykładowego linka opisującego różnice między oryginałem a alternatywnym softem http://www.openlinksys.info/readarticle.php?article_id=6 Enjoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Rzeczywiscie jest róznica i to znaczna. Duzo wiecej funkcji jest doadanych w tych alternatywnych firmwareach ktorych nie posiadaja oreginalne. EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 <mode="żalenie się"> Dochodze do wniosku, że producenci większości wirelessów mają w [gluteus maximus] fakt, że windows nie jest jedynym systemem na świecie. Wróce chyba do mojego ukochanego Prism'a ;) Taki mały raport żalu: układ Marvella. Teoretycznie jest mrv8k w 2.6.xx z tym, że potrzebuje wyciągniętego firmware'u. Dokumentacji jak to zrobić brak. Wkońcu znalazłem soft do tego ale nie działa ;) Sterownik po ndiswrapperze odpala się. I mniejwięcej na tym się kończy. Raz nawet chwile podziałał, najczęściej kończy się kernel panic'iem ;) Nowe mimo oczywiście na Atherosie. Unknow device w lspci nie nastawia pomyślnie ;). Look do manuala madwifi i oczywiście wspaniała informacja: chip: AR5005VL - As of 2006-06-10 it does not work with madwifi driver. The HAL does not support AR5005VL yet. Może za pare lat ;) Ide jeszcze obadać madwifi-ng ;) Ndiswrapper z najnowszymi sterownikami się pogryzł i odmawia współpracy. Wniosek - jak szukacie czegoś co działa bez problemu pod Linuxem to albo Prism albo Intel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Wiesz co @Marco, zapytaj na forum do tej strony co wcześniej podałem, albo bezpośrednio u adminów. Faceci znają się na rzeczy, może Ci pomogą, nie szkodzi spróbować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Wiesz co @Marco, zapytaj na forum do tej strony co wcześniej podałem, albo bezpośrednio u adminów. Faceci znają się na rzeczy, może Ci pomogą, nie szkodzi spróbować ;) Raczej nie pomogą ;) Poprostu Atheros ma w [gluteus maximus] Linuxa, a ndiswrapper się sypie. W sumie właśnie zobaczyłem że wyszła nowa wersja ndiswrappera i poeksperymentuje. Ale patrząc na liste kompatybilności i pare grup dyskusyjnych nie tylko mi Marvell powoduje zwisy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Raczej nie pomogą ;) Poprostu Atheros ma w [gluteus maximus] Linuxa, a ndiswrapper się sypie. W sumie właśnie zobaczyłem że wyszła nowa wersja ndiswrappera i poeksperymentuje. Ale patrząc na liste kompatybilności i pare grup dyskusyjnych nie tylko mi Marvell powoduje zwisy ;) Czyli ze sprzętu kompatybilngo z Linuxem pozostaje główny faworyt...Linksys. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 a U.S. Robotics na BusyBox'ie :?: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 a U.S. Robotics na BusyBox'ie :?: :wink: No napewno, tylko trochę przydrogawe te U.S. Roboticsy. Nie dla przeciętnego Kowalskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Dlaczego przydrogawe??? Przeciez sa w bardzo podobnych cenach jak np Linksysy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 (edytowane) Dlaczego przydrogawe??? Przeciez sa w bardzo podobnych cenach jak np Linksysy. Najtańszy U.S. Robotics kosztuje minimum 300zł (WI-Fi) i nie oferuje tyle funkcji co Linksys za 260zł, co nie zmienia faktu, że U.S. Robotics jest po prostu lepszy jeśli chodzi o stabilność i awaryjność. Miałem Router tej firmy kupiony parę lat temu, za niebotyczne wówczas pieniądze......pracuje do dziś, ale już nie u mnie. Edytowane 6 Lipca 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Ja tez mam roboticsa, troche było problemów z konfiguracja i zasiegiem, ale teraz wszystko działa idealnie, od kad go mam jeszcze ani raz nie stracił połaczenia z neo. Ale jego cena nie była jakas strasznie duza, mozna powiedziec porownywalna z innymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Czyli ze sprzętu kompatybilngo z Linuxem pozostaje główny faworyt...Linksys. Raczej producent samej karty nie ma znaczenia tylko układ z którego korzysta. Linksys np wypuścił kłopotliwą karte 802.11g na bcm43xx, a US Robotics korzystał z jakiegoś chipa Texas Instruments do którego driverów też nie zabardzo ;) Teraz taki mały raport z placu broni: Router TrendNET 611 to jeden z najgorszych jakie widziałem 1) nie działa przydzielanie DHCP dla klientów wlan przy włączonym WPA 2) NTP nie działa. Ręczne ustawienie czasu zresztą też nie. [udało się obejść po 30 minutach ;)] 3) potrafi wywalić bez powodu klienta na lanie albo zaprzestać forwareowania requestów do DNSa. Pomaga odnowienie dzierżawy 4) nie da się go zflashować. wywala błąd 5) traci sam ustawienia po wyłączeniu z prądu 6) zwiesił się tak, że przez chwile myślałem, że zmarł zupełnie. nie pomagał restart. Po 20 minutach będąc podłączonym do prądu odżył 7) Kretyńskie web-gui z formularzem nie zapisującym po naciśnięciu enter'a tylko trzeba klikać w przycisk który jest intuicyjnie na górze strony Albo trafiłem na uszkodzony egzemplarz, albo co bardziej prawdopodobne firmware jest tak niedorobiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Ja bym chetnie zobaczyl niezalezne porownanie alternatywnych komercyjnych softow (mozliwosci wysterowania sygnalu czy to co pisza producenci jest napewno prawda, etc..) APRouter, APPro, TornadoAP. No i moze mikrotik vs. reszta swiata ?:P Ja wiem ze to inna liga.. ale moze jednak ktos by zrobil jakies takie swobodne porownanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Ja bym chetnie zobaczyl niezalezne porownanie alternatywnych komercyjnych softow (mozliwosci wysterowania sygnalu czy to co pisza producenci jest napewno prawda, etc..) APRouter, APPro, TornadoAP. No i moze mikrotik vs. reszta swiata ?:P Ja wiem ze to inna liga.. ale moze jednak ktos by zrobil jakies takie swobodne porownanie... Ogólnie co do tych softów to raczej trudno mi będzie je wydostać zwłaszcza, że: * są dostępne na niezbyt często spotykane urządzenia. Co innego alternatywny firmware do popularnego linksys'a ;) * IMHO łamią licencje GPL. Żaden z producentów tych "programów" nie dostarcza kodów źródłowych a wykorzystują sporo programów GPLowych od jądra linuxa począwszy idąc przez openssh, demona cron itp itd * regulacja mocy w warunkach polskich jest ztcw niedozwolona Problem jest też w testowaniu tego typu sprzętu - wiadomo tutaj liczy się przedewszystkim niezawodność. Trudno jest w 1-2 tygodnie sprawdzić urządzenie pod tym kątem. Jasne symuluje obciążęnie (np taki routerek asmax'a ;> przy 140 sesjach TCP naraz zdechł na twardo ;) ale nie uważam, żeby był to test miarodajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...